Nαοί της κατανάλωσης

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από αρ ντεκό θόλους, μαρμάρινες σκάλες και στέγαστρα-σύγχρονα επιτεύγματα, έξι εμπορικά κέντρα της Ευρώπης διηγούνται την ιστορία τους και υπόσχονται απολαυστικό shopping.

1. The Galleria Vittorio Emanuele II, Μιλάνο

Με πολυτελή καταστήματα, κοσμοπολίτικο αέρα και μεγάλη ιστορία, η Galleria Vittorio Emanuele από τη στιγμή της σύλληψής της μέχρι τις μέρες μας αποτελεί σήμα κατατεθέν της ιταλικής «πρωτεύουσας της μόδας». Βρίσκεται ανάμεσα στην Piazza del Duomo και επιβεβαιώνει τον πολυτελή χαρακτήρα της, στεγάζοντας ατελιέ καταξιωμένων σχεδιαστών, επώνυμες εταιρείες μόδας και μερικά από τα πιο παλιά καφέ και εστιατόρια της πόλης.Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1865 και τον Σεπτέμβριο του 1867 η Galleria ήταν όσο πιο έτοιμη γινόταν για να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνιά της παρουσία του βασιλιά Vittorio Emanuele II. Εκτός όμως από εμπορικό κέντρο, είναι και ένας δημόσιος χώρος, ο οποίος με το χρωματιστό του δάπεδο, τις διακοσμημένες με στούκο προσόψεις των καταστημάτων, τα σφυρήλατα μπαλκόνια και τα οικόσημα ξεναγεί τον επισκέπτη στην Ιταλία του περασμένου αιώνα. 

www.ingalleria.com


2. The Zlote Tarasy, Βαρσοβία

Ενα σύγχρονο εμπορικό κέντρο με χαλαρή ατμόσφαιρα, ιδανικό για αγορές ή απλώς για να περάσετε κάποιες ώρες. Βρίσκεται σχεδόν δίπλα στον σταθμό του τρένου της πόλης, αλλά έχει εύκολη πρόσβαση και με μετρό ή λεωφορείο. Ανοιξε το 2007 και στα 200.000 τ.μ. που καταλαμβάνει λειτουργούν 200 καταστήματα και εστιατόρια, ένα ξενοδοχείο, σινεμά με 8 αίθουσες και υπόγειο πάρκινγκ. Η κυματοειδής οροφή του, σήμα κατατεθέν του κτιρίου, είναι φτιαγμένη από γυαλί και αποτέλεσε τεχνολογική πρόκληση για μηχανικούς και αρχιτέκτονες. Μέσα από το διαφανές περίβλημά της φωτίζονται τόσο τα καταστήματα όσο και οι δημόσιοι χώροι του εμπορικού. Στο Zlote Tarasy πρωτολειτούργησαν Hard Rock Cafe και Burger King στην Πολωνία.

http://zlotetarasy.pl


3.  Royal Saint-Hubert Galleries, Βρυξέλλες

Στην καρδιά της πόλης, λίγα μέτρα από την Grand-Place, αυτή η εντυπωσιακή σκεπαστή αγορά κατασκευάστηκε το 1847 και θεωρείται το πρώτο εμπορικό κέντρο της Ευρώπης. Χωρίζεται σε τρία μέρη: Galerie de la Reine, Galerie du Roi και Galerie des Princes, γνωστές ως «Η ομπρέλα των Βρυξελλών». Αγαπημένο μέρος ντόπιων και τουριστών, κατά μήκος των 200 μ. που καταλαμβάνει θα βρείτε καταστήματα, εστιατόρια, σοκολατερί, σινεμά και θέατρο. Παλαιότερα, για να κάνει κάποιος τη βόλτα του και τις αγορές του κάτω από τη γυάλινη οροφή της στοάς, προστατευμένος από τον άστατο καιρό του Βελγίου, έπρεπε να πληρώσει… είσοδο. Σήμερα, φυσικά είναι δωρεάν και υπολογίζεται ότι την επισκέπτονται ετησίως πάνω από έξι εκατομμύρια άτομα.

www.grsh.be


4. Kanyon, Κωνσταντινούπολη 

  Το συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων Kanyon (στα Τουρκικά σημαίνει φαράγγι) βρίσκεται στην οδό Büyükdere, στο επιχειρηματικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, και λειτουργεί από το 2009. Η συνολική έκταση του έργου καταλαμβάνει 250.000 τ.μ., από τα οποία 40.000 τ.μ. στεγάζουν 140 καταστήματα και 30.000 τ.μ. είναι χώροι γραφείων. Επίσης υπάρχουν ένα κτίριο κατοικιών, ένα γυμναστήριο, εννέα αίθουσες κινηματογράφου, εστιατόρια και καφέ, πολλά από τα οποία λειτουργούν από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, καθώς και πάρκινγκ. Στο Kanyon παρουσιάστηκαν πρώτη φορά στους Τούρκους καταναλωτές διεθνή brands από τον χώρο της μόδας. Υπολογίζεται ότι περνούν από εδώ καθημερινά περί τους 2.000 επισκέπτες.

www.kanyon.com.tr


5. Harrods, Λονδίνο

Το μότο του Harrods είναι: «Omnia Omnibus ubique» (Ολα για όλους παντού). Με περισσότερα από 15 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο να περνούν από τα 330 τμήματά του, το βρετανικό πολυκατάστημα καταλαμβάνει 90.000 τ.μ. εμπορικής χρήσης και είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Ηταν 1832 όταν ο Charles Henry Harrod άνοιξε την πρώτη του επιχείρηση όπου πουλούσε τσάι και το 1849 τη δεύτερη, ένα μικρό παντοπωλείο στη θέση του σημερινού Harrods στην Knightsbridge, για να εκμεταλλευτεί τη Μεγάλη Εκθεση του Λονδίνου, την πρώτη διεθνή, το 1851. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, με τους μεγάλους οίκους αλλά και ανερχόμενες εταιρείες να κονταροχτυπιούνται για μια θέση στα halls του. Ωστόσο, εξίσου διάσημα είναι και τα εποχικά σταντ, όπως αυτό των Χριστουγέννων. Ο γιορτινός στολισμός του κτιρίου το 1959 άφησε παράδοση να φωτίζεται κάθε βράδυ όλο τον χρόνο. Ετσι, 12.000 φωτάκια ανάβουν κάθε βράδυ, ενώ περίπου 300 από αυτά πρέπει να αλλάξουν την επομένη επειδή έχουν καεί.

Τέλος, δεν γίνεται να μην επισκεφτεί κανείς το τμήμα Τροφίμων, που θεωρείται το πιο διάσημο deli στον κόσμο.

www.harrods.com


6. Galeries Lafayette, Παρίσι

Το γαλλικό πολυκατάστημα βρίσκεται στη λεωφόρο Haussmann 40, στο 9ο διαμέρισμα του Παρισιού, και ιδρυτές του ήταν οι Théophile Bader και Alphonse Kahn. To κτίριο αγοράστηκε το 1905 και άνοιξε το 1912, με την ολοκλήρωση του αρ νουβό θόλου και της περίτεχνης εσωτερικής σκάλας του. Σήμερα, στα 65.000 τ.μ. που καταλαμβάνει στεγάζονται 2.500 εταιρείες μόδας από όλο τον κόσμο και 25 εστιατόρια. Υπολογίζεται ότι περνούν την πόρτα του περί τα 37 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, ενώ διάσημα είναι τα fashion shows που διοργανώνονται εδώ κάθε εβδομάδα και είναι ανοιχτά στο κοινό. Με σήμα κατατεθέν το κατάστημα του Παρισιού, η Groupe Galeries Lafayette έχει ανοίξει πολυκαταστήματα και σε άλλες χώρες του κόσμου.

www.galerieslafayette.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή