Anja Mutic, Travel Editor

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαι ταξιδιώτης που γράφει και συγγραφέας που ταξιδεύει», λέει η Anja Mutic. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κροατία, ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη και τα τελευταία 16 χρόνια γυρίζει τον κόσμο και μοιράζεται εικόνες και εμπειρίες με τους αναγνώστες των μεγαλύτερων ταξιδιωτικών εκδόσεων του κόσμου (Condé Nast Traveler, BBC Travel, Lonely Planet, National Geographic Traveler, Travel + Leisure κ.λπ.). Από την Κένυα στο Κονγκό, στο Βανκούβερ, στο Μπουτάν, στην Κίνα, στην Πορτογαλία, έχει βάλει «πινέζες» στον χάρτη για περισσότερους από 100 προορισμούς. Η αγαπημένη της στιγμή, όταν δεν ταξιδεύει, είναι να βρίσκεται στο διαμέρισμά της στο Μπρούκλιν, έξω να βρέχει κι εκείνη να ξεκινά να γράφει για όλα όσα έζησε στο πιο πρόσφατο ταξίδι της.

Πριν από λίγες ημέρες συμμετείχατε σε συνέδριο στην Αθήνα με θέμα την «μπουτίκ φιλοξενία». Πρόκειται για υπηρεσίες που αφορούν τον τουρισμό πολυτελείας;

Μπουτίκ και πολυτέλεια δεν πάνε απαραίτητα μαζί. Το ένα δεν προϋποθέτει το άλλο. Ακόμα κι αν στο μυαλό κάποιων οι δύο έννοιες συνδέονται, σίγουρα πρόκειται για μια ανεπιτήδευτη πολυτέλεια και όχι για χλιδή. Συνήθως, όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «μπουτίκ», εννοούμε ότι κάτι έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα. Eίναι ασυνήθιστο και διαφορετικό, ενώ ταυτόχρονα παρέχει αρκετές ανέσεις.

Πόσο σημαντική είναι η συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού ενός ξενοδοχείου ώστε να γίνει η διαμονή μοναδική εμπειρία;Τι θεωρείτε μεγαλύτερο προσόν;

Ξεχωρίζω τη θετική στάση απέναντι στον πελάτη. Οταν μιλάμε για φιλοξενία, έχει τεράστια σημασία το προσωπικό να είναι δεκτικό και συγκαταβατικό. Συμβαίνει συχνά, ακόμα και σε πεντάστερα ξενοδοχεία, οι υπάλληλοι να αντιμετωπίζουν τον ένοικο με καχυποψία ή εντελώς αρνητικά αν τολμήσει να εκφράσει μια επιθυμία του. Ακόμα κι αν πρόκειται για ένα απλό αίτημα, συχνά ακούς απαντήσεις όπως «αυτό που ζητάς είναι περίπλοκο» ή, ακόμα χειρότερα, «δεν είναι δυνατό να γίνει». Δεν υπάρχει «δεν γίνεται». Στη φιλοξενία, όλα όσα ζητάει ο πελάτης –σε ένα λογικό πλαίσιο– είναι εφικτά.

Ποιο είναι όμως το πιο σημαντικό πράγμα για έναν ταξιδιώτη;

Η αίσθηση της οικειότητας κατά τη διαμονή σε ένα ξενοδοχείο και γενικότερα σε έναν προορισμό. Είναι μοναδικό το συναίσθημα, ενώ βρίσκεσαι σε ένα καινούργιο μέρος, να νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Μου έχει συμβεί κάποιες φορές, μία από αυτές ήταν στο Μπουένος Αϊρες. Από την πρώτη στιγμή ένιωσα σαν να ζούσα εκεί χρόνια.

Επειτα από τόσα ταξίδια, αν έπρεπε να διαλέξετε έναν προορισμό για διακοπές, ποιος θα ήταν;

Οταν ταξιδεύω, μου είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσω τη δουλειά από τις διακοπές. Tα όρια μεταξύ των δύο είναι πολύ θολά μέσα μου. Ονειρευόμουν να πάω στο Μπουτάν και τα κατάφερα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το λέω με απόλυτη βεβαιότητα: είναι must-see προορισμός. Μια βαθιά πνευματικότητα διαπερνά αυτό το απομακρυσμένο βουδιστικό βασίλειο των Ιμαλαΐων, λες και εκεί ο χρόνος έχει σταματήσει. Νιώθεις σαν να ανακαλύπτεις ένα μυστικό – ειδικά κατά την ανάβαση στους ναούς και στα μοναστήρια, όταν συνειδητοποιείς ότι είσαι ο μοναδικός τουρίστας ανάμεσα σε ντόπιους. Για μένα ήταν σαν να έκανα μια σπουδαία ανακάλυψη. Αγαπημένος μου προορισμός είναι και η Πορτογαλία. Λατρεύω τη μελαγχολία που αποπνέει. Και βέβαια τα εκπληκτικά τοπία της και το φαγητό.

Ταξιδεύετε μόνη ή με φωτογράφο;

Συνήθως ταξιδεύω μόνη, και έτσι βγάζω εγώ τις φωτογραφίες. Νομίζω ότι έχω καλό «μάτι», αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαι επαγγελματίας. Αρκετές φορές όμως, πιο συχνά στις εφημερίδες, δημοσιεύονται οι φωτογραφίες μου μαζί με τα ρεπορτάζ.

Εχετε επικοινωνία με τους αναγνώστες σας; Σας γράφουν για να σας ευχαριστήσουν για τα tips που τους δίνετε ή για να διαφωνήσουν;

Ναι, βέβαια. Ολα αυτά τα χρόνια έχω λάβει πάρα πολλά σχόλια, η πλειονότητα των οποίων είναι θετικά μηνύματα. Εννοείται πως υπάρχουν και αρνητικά, αλλά αυτό είναι φυσικό.

Την Ελλάδα δεν την έχετε εξερευνήσει. Σκέφτεστε να επιστρέψετε;

Εχω έρθει στην Αθήνα, αλλά θέλω να ανακαλύψω και τα ελληνικά νησιά. Εχω έναν αγαπημένο φίλο στην Κω και σκέφτομαι να τον επισκεφτώ, ωστόσο θέλω να γνωρίσω και τα λιγότερο δημοφιλή νησιά, τους «μυστικούς» προορισμούς… Εχετε κάποιους να μου αποκαλύψετε;

Μόνο αν μου πείτε εσείς για τα μυστικά της πατρίδας σας, της Κροατίας…

Ολοι επισκέπτονται την ακτή και τα νησιά της. Γι’ αυτό συνεχώς προτρέπω τον κόσμο να κάνει στάση στο Ζάγκρεμπ, την πρωτεύουσα, που διανύει την καλύτερη περίοδό του. Πιο ζωντανό από ποτέ, εξελίσσεται σε city break προορισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή