Πάμε για σκι

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πίστες κλιμακούμενης δυσκολίας, μοιρασμένες σε εκατοντάδες χιλιόμετρα διαδρομών, εξαιρετικές υποδομές και απεριόριστες après-ski επιλογές, αυτά είναι τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα του κόσμου, σύμφωνα με τους αναγνώστες του Condé Nast Traveler.

1. Aspen, ΗΠΑ

Τέσσερα βουνά (Aspen Mountain, Aspen Highlands, Buttermilk, Snowmass), 22.325 στρέμματα χιονοδρομικής περιοχής, 336 πίστες και 43 αναβατήρες.  Το κοσμοπολίτικο Aspen, αγαπημένο χειμερινό θέρετρο του διεθνούς τζετ-σετ, μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ήταν παρά μια πόλη του Κολοράντο που ζούσε από τα μεταλλεία της.  Η φυσιογνωμία του άλλαξε μια για πάντα, όταν το 1950 φιλοξένησε πρώτη φορά έναν σημαντικό διεθνή αγώνα σκι. Τι μπορείτε να κάνετε όσοι τυχεροί βρεθείτε εκεί; Από cross-country ski και περιήγηση στα βουνά συνοδεία ειδικευμένου ξεναγού, που θα σας μιλήσει για το τοπικό οικοσύστημα, μέχρι tubing και μαθήματα γιόγκα εσωτερικού χώρου με πρωινό χαιρετισμό στον ήλιο!

www.aspensnowmass.com


2. Gstaad, ΕΛΒΕΤΙΑ

Βρίσκεται στο καντόνι της Βέρνης και θεωρείται η Μέκκα των χειμερινών σπορ, με πίστες που εκτείνονται σε μήκος 220 χλμ. Γεμάτη λάμψη είναι και η ιστορία του, αφού κάποτε εδώ σύχναζαν προσωπικότητες όπως η Ούρσουλα Αντρες, η Γκρέις Κέλι, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ κ.ά. Οι σημερινοί επισκέπτες του Gstaad έχουν μια πληθώρα επιλογών ορεινής ψυχαγωγίας: σκι, σνόουμπορντ, βόλτες με έλκηθρο και airboard, πατινάζ, πεζοπορία στο χιόνι, ακόμα και αλπική ποδηλατάδα στις πλαγιές των βουνών. Οσο για τη διαμονή, μπορεί το Gstaad να θεωρείται πολυτελής προορισμός, παρ’ όλα αυτά για τους σκιέρ με πιο… σφιχτό budget διαθέτει youth hostel, αλλά και πέντε κάμπινγκ που καλύπτουν τις ανάγκες των κατασκηνωτών όλες τις εποχές του χρόνου.

www.gstaad.ch


3. Verbier, ΕΛΒΕΤΙΑ

Βρίσκεται στα νότια της Ελβετίας, στο καντόνι του Valais. Η έκταση που καλύπτει το χιονοδρομικό κέντρο ξεκινάει από υψόμετρο 1.500 μ. και φτάνει μέχρι τα 3.330 μ. Αποτελεί έναν από τα πιο συναρπαστικούς χειμερινούς προορισμούς του κόσμου και φημίζεται για τις εκτός πίστας (off-piste) διαδρομές του, που παραδοσιακά ελκύουν τους έμπειρους και πιο ριψοκίνδυνους σκιέρ. Πέρα από σνόουμπορντ και (ημερήσιο ή νυχτερινό) σκι, στο Verbier μπορείτε να δοκιμάσετε snowshoeing (πεζοπορία με παπούτσια χιονιού), βόλτα με έλκηθρο που σέρνουν σκύλοι, αλλά και να «πετάξετε» το drone σας σε –ειδική για το σπορ– πίστα.

www.verbier.ch


4. Lech, ΑΥΣΤΡΙΑ 

  Στο κρατίδιο Vorarlberg της δυτικής Αυστρίας, σε υψόμετρο 1.444 μ., είναι χτισμένο ένα από τα ομορφότερα χωριουδάκια των Αλπεων, με σπίτια που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα. Τι μπορείτε να κάνετε εκεί; Περπάτημα, σκι, heliskiing (αντί για αναβατήρες, οι σκιέρ μεταφέρονται με ελικόπτερο στην πλαγιά του βουνού που θέλουν να κατέβουν), γκολφ στα χιόνια, γνωστό ως snow golf, αλλά και να μάθετε σκι, καθώς η σχολή του θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο. Και επειδή στο κρύο και στο χιόνι όλες οι γαστρονομικές ατασθαλίες συγχωρούνται –ή σχεδόν… επιβάλλονται–, στο Lech οι μέρες με έντονη σωματική δραστηριότητα κλείνουν μεγαλοπρεπώς με καπνιστά λουκάνικα, μακαρονάδα με τυρί έμενταλ και τηγανίτες.

www.lechzuers.com


5.  Courchevel, ΓΑΛΛΙΑ

Τη δεκαετία του 1940, η περιοχή Les Trois Vallées στις γαλλικές Αλπεις έγινε πεδίο πειραματισμών για τον αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Laurent Chappis, ο οποίος ανέλαβε τον σχεδιασμό της Courchevel, του πρώτου χιονοδρομικού resort της Γαλλίας που χτίστηκε από το μηδέν και όχι με βάση τη θέση κάποιου ήδη υπάρχοντος χωριού. Σήμερα, στην περιοχή έχουν οικοδομηθεί τέσσερις οικισμοί με αυτό το όνομα (Courchevel, Courchevel Moriond, Courchevel Village, Courchevel Le Praz), οι οποίοι στηρίζουν την τοπική τουριστική βιομηχανία του σκι. Η χιονοδρομική εμπειρία στην Courchevel δύσκολα περιγράφεται, παρ’ όλα αυτά έχετε στον νου σας ότι εδώ θα βρείτε διαδρομές συνολικού μήκους 150 χλμ. για αρχάριους και προχωρημένους, μαζί με πρώτης ποιότητας χιόνι, γεγονός που οφείλεται στον βορινό προσανατολισμό των πλαγιών.

www.courchevel.com


6. Méribel, ΓΑΛΛΙΑ

Στην καρδιά των Γαλλικών Αλπεων, στην κοιλάδα Vallée de la Tarentaise και σε υψόμετρο 1.400 μ., η Méribel ιδρύθηκε από τον Σκωτσέζο Peter Lindsay στα τέλη της δεκαετίας του 1930 (οι εργασίες κατασκευής ολοκληρώθηκαν μετά τον πόλεμο) και φιλοξένησε μέρος των Χειμερινών Ολυμπιακών του 1992. Με 53 αναβατήρες και 76 διαδρομές κλιμακούμενης δυσκολίας, προσφέρει δραστηριότητες που δεν βρίσκει κανείς σε άλλα χιονοδρομικά κέντρα, όπως είναι το σκι για ΑμεΑ ή οι ιππικές βόλτες (με τον κλασικό τρόπο ανάβασης στη ράχη του ζώου, με τα άλογα να σέρνουν έλκηθρα ή και απευθείας τους σκιέρ από τα χιονοπέδιλά τους).

www.meribel.net


7. Zermatt, ΕΛΒΕΤΙΑ

Ενα πάλαι ποτέ αγροτικό χωριό στα νότια της Ελβετίας αποτελεί σήμερα τον πιο διάσημο χειμερινό προορισμό της χώρας, συγκεντρώνοντας περί τα 2 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Ο λόγος για το Zermatt, στις Αλπεις, που προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να κάνουν σκι 365 ημέρες τον χρόνο. Κόσμημα της περιοχής είναι το βουνό Matterhorn, στα σύνορα με την Ιταλία, σε μία από τις κορυφές του οποίου (Klein Matterhorn, υψόμετρο 3.883 μ.) μπορείτε να ανεβείτε με τελεφερίκ και να απολαύσετε την απεριόριστη θέα. Διαφορετικά, σας περιμένουν πίστες συνολικού μήκους 360 χλμ. για χιονοδρομίες μέχρι… τελικής πτώσεως και απεριόριστες après-ski επιλογές, με πρώτη και καλύτερη τα πολλά και εξαιρετικά τοπικά εστιατόρια. 

www.zermatt.ch


8. Whistler, ΚΑΝΑΔΑΣ

Στη Βρετανική Κολομβία, μόλις δύο ώρες από το Βανκούβερ, βρίσκεται η μικρή πόλη Whistler, διάσημη στους λάτρεις του σνόουμπορντ και του σκι όλου του κόσμου. Οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου κατασκευάστηκαν για τους σκοπούς της διεκδίκησης της Χειμερινής Ολυμπιάδας του 1968. Αν και το Whistler δεν πήρε το χρίσμα, αυτές έμειναν… προίκα – και καλή όπως αποδείχθηκε. Το μεγαλύτερο ski resort της Βόρειας Αμερικής (Whistler Blackcomb, από τα ονόματα των δύο βουνών της περιοχής) υποδέχεται ετησίως δύο εκατομμύρια επισκέπτες, εκτείνεται σε επιφάνεια που ξεπερνά τα 33.000 στρέμματα και διαθέτει πάνω από 200 πίστες και 37 αναβατήρες, που ανεβάζουν τους σκιέρ μέχρι και τα 2.284 μ.

www.whistler.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή