Ολόφρεσκοι Explorer

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξιδεύουμε στη Νέα Υόρκη, στη Βουδαπέστη και στη Ρώμη με τις νέες, εμπλουτισμένες και αναθεωρημένες, εκδόσεις της σειράς «Οδηγοί του Κόσμου».

Τσακισμένα φύλλα, ίχνη από πρόχειρο φαγητό, σημειώσεις με μολύβι ή στυλό. Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί λύνουν τα χέρια όσων τους χρησιμοποιούν, κάνουν την παραμονή στον ξένο τόπο πιο εύκολη. Δίνουν φωνή στην ιστορία των πόλεων ή των χωρών, καθοδηγούν τον επισκέπτη σε καλά οργανωμένους περιπάτους. Σχεδιάζουν στα μέτρα των αναγνωστών τους διαδρομές για να μη χαθεί πολύτιμος εκδρομικός χρόνος και προσφέρουν καλοσχεδιασμένες τομές και κατόψεις των σημαντικότερων αξιοθέατων, καθώς επίσης χάρτες συγκοινωνιών για να βρίσκει κανείς εύκολα και με ασφάλεια το μέρος που θέλει να επισκεφτεί. Και, φυσικά, περιλαμβάνουν προτάσεις διαμονής, φαγητού και ψυχαγωγίας.

Ο εκδοτικός οίκος Dorling Kindersley φροντίζει τα τελευταία χρόνια να καλύπτει τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες των απανταχού ταξιδιωτών-αναγνωστών των οδηγών του. Η σειρά «Οδηγοί του Κόσμου» διαρκώς βελτιώνεται, αναθεωρείται και εμπλουτίζεται με νέο υλικό. Στην Ελλάδα τη μετάφραση και την κυκλοφορία τους έχει αναλάβει ο Explorer. Οι συνεργάτες του (μεταφραστές, επιμελητές, γραφίστες κ.ά.) δίνουν κάθε φορά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό πολύ προσεγμένα βιβλία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τους τρεις οδηγούς που κυκλοφόρησαν πλήρως αναθεωρημένοι στην ελληνική αγορά –«Νέα Υόρκη», «Βουδαπέστη», «Ρώμη»– και περιέχουν και την τελευταία πληροφορία σχετικά με τα θέματα που παρουσιάζουν. Είναι και εύχρηστοι. Βήμα βήμα σάς καθοδηγούν για το πώς να τους χρησιμοποιήσετε. Θα το διαπιστώσετε όταν έρθει η ώρα να επισκεφτείτε έναν από τους παραπάνω προορισμούς.      

ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΤΡΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πρώτος σταθμός η Νέα Υόρκη. Στα χρόνια της βρετανικής κυριαρχίας, η Νέα Υόρκη ήκµασε και ο πληθυσµός της αυξήθηκε ραγδαία. Οι κύριες δραστηριότητες ήταν η επεξεργασία των σιτηρών και η ναυπήγηση σκαφών. Καθώς η πόλη ευηµερούσε, δηµιουργήθηκε µια νέα –πλούσια– κοινωνική τάξη. Ετσι άρχισαν να κατασκευάζονται έπιπλα και ασηµικά για τις κατοικίες των πλουσίων της αποικιακής περιόδου. Την εποχή της κυριαρχίας της, που κράτησε πάνω από έναν αιώνα, η Βρετανία απέδειξε ότι ενδιαφερόταν περισσότερο για το κέρδος παρά για την ευηµερία της αποικίας. Το Στέµµα επέβαλλε επαχθείς φόρους και το πνεύµα της εξέγερσης φούντωνε, αν και ο κόσµος ήταν διχασµένος. Τις παραµονές της Επανάστασης, η Νέα Υόρκη ήταν η δεύτερη µεγαλύτερη πόλη µεταξύ των 13 αποικιών, µε 20.000 κατοίκους.

Στη Νέα Υόρκη, λοιπόν, ένα από τα μέρη που με τίποτα δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε είναι το Greenwich Village. Ο ακανόνιστος σχεδιασμός των δρόμων έκανε την περιοχή τόπο κατοικίας πολλών καλλιτεχνών και συγγραφέων. Σήμερα είναι κατεξοχήν συνοικία των ομοφυλόφιλων και συγκαταλέγεται στις ακριβότερες περιοχές της αμερικανικής μεγαλούπολης. Η περιοχή κοντά στην πλατεία Washington είναι γεμάτη φοιτητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Μία από τις πιο ευχάριστες γωνιές αυτής της περιοχής είναι το Patchin Place, με τις μικρές κατοικίες που περιστοιχίζονται από αείλανθους που φυτεύτηκαν για να «αποδιώχνουν το κακό μάτι». Στο Patchin Place στον αρ. 4 έμενε από το 1923 έως τον θάνατό του το 1962 ο πολύ γνωστός ποιητής E.E. Cummings.

Περνάμε τώρα στη Γηραιά Ηπειρο και φτάνουμε στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, τη Βουδαπέστη. Στην ευρύτερη περιοχή της υπήρχαν οικισµοί από την Παλαιολιθική εποχή, καθώς στο σηµείο αυτό ο ∆ούναβης στενεύει και ήταν εύκολο να τον διασχίσει κανείς. Γύρω στο 100 µ.X. οι Ρωµαίοι ίδρυσαν εδώ την πόλη Ακουινκουµ. H κυριαρχία τους διήρκεσε µέχρι τις αρχές του 5ου αιώνα, οπότε την περιοχή κατέλαβε ο Αττίλας. Η πόλη κατακτήθηκε σταδιακά από τους Γότθους, τους Λοµβαρδούς και για περίπου 300 χρόνια από τους Αβάρους. Οι πρόγονοι των σύγχρονων Ούγγρων, οι Μαγυάροι, µετακινήθηκαν από τα Ουράλια και έφτασαν στην περιοχή της Βουδαπέστης το 896 μ.Χ. Επικεφαλής τους ήταν ο πρίγκιπας Αρπαντ, ιδρυτής της οµώνυµης δυναστείας, που κυριάρχησε µέχρι τον 13ο αιώνα. Περίπου το 1000 μ.Χ. ο Αγιος Στέφανος (το ειδωλολατρικό του όνοµα ήταν Bάικ) βαπτίστηκε χριστιανός και εκχριστιάνισε την Ουγγαρία.

Η πρότασή μας γι’ αυτή την πόλη αφορά το ξενοδοχείο και το συγκρότημα των λουτρών Gellert, που χτίστηκαν το 1912-13 σε στυλ Απόσχισης στους πρόποδες του λόφου Gellert. Η πρώτη αναφορά για την ύπαρξη ιαματικών νερών χρονολογείται στον 13ο αιώνα. Κατά τον Μεσαίωνα στο σημείο αυτό υπήρχε νοσοκομείο. Τα λουτρά που χτίστηκαν εδώ από τους Οθωμανούς αναφέρονται από τον περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπί. Το 1945, το ξενοδοχείο καταστράφηκε αλλά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ξαναχτίστηκε και εκσυγχρονίστηκε. Στα λουτρά υπάρχει και ινστιτούτο υδροθεραπείας.

Και μετά τη χαλάρωση και τη φροντίδα του σώματος, ταξιδεύουμε στη Ρώμη. Τη Ρώμη της Αναγέννησης αλλά και τη Ρώμη των γεύσεων. Ξεκινάμε από το ότι ο Νικόλαος Ε΄, που έγινε Πάπας το 1447, ήταν αποφασισµένος να κάνει τη Ρώµη πόλη αντάξια της παπικής εξουσίας. Tο παράδειγµά του ακολούθησαν και ορισµένοι από τους διαδόχους του, µε αποτέλεσµα η πόλη να αλλάξει ριζικά όψη. Τα κλασικά ιδεώδη της Αναγέννησης ενέπνευσαν καλλιτέχνες όπως ο Μιχαήλ Αγγελος, ο Μπραµάντε, ο Ραφαήλ και ο Τσελίνι, να χτίσουν και να διακοσµήσουν εκκλησίες και μέγαρα σε µια Ρώµη που είχε αποκτήσει εκ νέου αυτοπεποίθηση. Μια Ρώμη που συν τω χρόνω δημιούργησε και μια πλούσια γαστρονομική παράδοση.

Ως εκ τούτου, δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι λίγες είναι οι απολαύσεις που μπορούν να συγκριθούν με ένα γεύμα σε μία από τις πλατείες της Αιώνιας Πόλης. Οι πρώτες ύλες είναι πάντοτε φρέσκες, ενώ κάποιες μέρες της εβδομάδας προσφέρονται και κάποιες ιδιαίτερες λιχουδιές. Σύμφωνα με την παράδοση, η Πέμπτη είναι η μέρα για gnocchi, η Παρασκευή για μπακαλιάρο (baccalà) και το Σάββατο για πατσά. Ως προς τα συστατικά, κυριαρχούν το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τα αρωματικά βότανα και το κρεμμύδι, ενώ ιδιαίτερα αγαπητά είναι τα πιάτα ζυμαρικών. Το μεγαλύτερο, ωστόσο, μέρος της αυθεντικής ρωμαϊκής κουζίνας έχει σχέση με τα φαγώσιμα «εντόσθια», που μαγειρεύονταν με ιδιαίτερο και καινοτόμο τρόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή