Γλασκώβη by locals

5' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήστε τον παλμό της πόλης ξεκινώντας τη μέρα σας από τον κήπο ενός παλιού ζυθοποιείου, συνεχίστε δοκιμάζοντας fish and chips, βγάζοντας σέλφι με τον Δούκα του Ουέλινγκτον και κάνοντας βόλτα στα βικτωριανά θερμοκήπια της πιο «γκόθικ» πόλης της Σκωτίας.

Βοτανικοί κήποι

Great Western Road

Κήποι: Καθημερινά 07.00-18.00

Θερμοκήπια: Καθημερινά 10.00-18.00

Δωρεάν

Τα διακόσια χρόνια λειτουργίας τους δικαίως τους κατατάσσουν στα σημεία αναφοράς της πόλης. Οι κήποι είναι διάσημοι για τα εντυπωσιακά βικτωριανά θερμοκήπιά τους και την πλούσια συλλογή τροπικών φυτών και δέντρων που φιλοξενούν. Θα σας μαγέψουν το καλοκαίρι, προσφέρονται όμως για εξερεύνηση κάθε εποχή του χρόνου, καθώς συνεχώς διοργανώνονται πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και events. Πρόσφατα δαπανήθηκαν 8 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του πιο γνωστού θερμοκηπίου, του Κibble Palace.

– JENNIFER CLARE


Δούκας του Ουέλινγκτον

Royal Exchange Square

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Εξω από το κτίριο της GoMA (Γκαλερί Μοντέρνας Τέχνης), ο έφιππος ανδριάντας του Δούκα του Ουέλινγκτον είναι πολύ δημοφιλής. Δύο φορές πρωθυπουργός και αρχιστράτηγος του βρετανικού στρατού, νίκησε τον Ναπολέοντα στη μάχη του Βατερλό. Πώς τον τιμούν γι’ αυτό οι κάτοικοι της Γλασκώβης; Κάθε τρεις και λίγο, τοποθετούν στο κεφάλι του έναν κώνο, ενώ κάποιες φορές καλύπτουν και τα αυτιά του αλόγου με έναν δεύτερο. Το «αστείο», σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο, κοστίζει στις τοπικές αρχές περί τα 11.000 ευρώ ετησίως για την αποκατάστασή του. Αφού βγάλετε σέλφι μαζί του, επισκεφτείτε και την GoMA. Είναι από τους πιο δημοφιλείς χώρους τέχνης της πόλης.

– GILL DAVIES


Philadelphia

445 Great Western Road

Tηλ. +44 141-3392372

Δευτέρα-Πέμπτη 11.30-00.00

Παρασκευή-Σάββατο 11.30-04.00

Κυριακή 16.00-00.00

Το καλύτερο fish & chips της πόλης σερβίρει επίσης καπνιστό λουκάνικο, κοτόπουλο, black pudding και χάγκις, το εθνικό φαγητό της Σκωτίας, όλα με συνοδευτικό πατάτες τηγανητές. Εναλλακτικά, μπορείτε να παραγγείλετε ζυμαρικά ή πίτσα, αν και σας συστήνω να δοκιμάσετε τα πιάτα με ψάρι. Αποφύγετε να πάτε μεταξύ 1 με 2 το μεσημέρι. Είναι η ώρα που τα γειτονικά σχολεία κάνουν διάλειμμα για κολατσιό και θα χρειαστεί να περιμένετε.

– GILL DAVIES


Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης

350 Sauchiehall street

Tηλ. +44 141-3524900

Δευτέρα-Σάββατο 10.00-00.00

Δωρεάν

Είναι από τους πιο δραστήριους χώρους τέχνης στην πόλη. Κάθε χρόνο τον Μάρτιο στεγάζει το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, ενώ προβάλλει αξιόλογες ταινίες σε όλη τη διάρκεια του έτους. Οι χώροι του είναι πολλοί και διαμορφώνονται ανάλογα με την περίσταση, με αποτέλεσμα να μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα διαφορετικά events, όπως εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, performances, video installations, αλλά και συναντήσεις καλλιτεχνών, πάρτι κ.λπ. Στο Saramago Café Bar θα δοκιμάσετε νοστιμότατα πιάτα, αλλά και εξαιρετικές μπίρες και κρασιά, ενώ στο βιβλιοπωλείο του θα βρείτε ενδιαφέρουσες εκδόσεις τέχνης. Μία επίσκεψη εδώ θα σας βοηθήσει να πιάσετε τον παλμό της πολιτιστικής δραστηριότητας στη Γλασκώβη.

– STUART CRAWFORD


West Brewery

Templeton Building Glasgow Green Glasgow, G40 1AW

Tηλ. +44 141-5500135

Κυριακή-Πέμπτη 11.00-23.00

Παρασκευή-Σάββατο 11.00-00.00

Pint μπίρας: 4 ευρώ

Ενας σύντομος περίπατος στο κέντρο της πόλης θα σας φέρει στο εμβληματικό κτίριο του ζυθοποιείου West, με την πλούσια ιστορία και τους πανέμορφους κήπους. Αγαπημένη μπίρα όλων είναι, φυσικά, η St Mungo. Θα σας πρότεινα, όμως, να δοκιμάσετε και τη Munich Red (θυμηθείτε ότι ζεστή έχει καλύτερη γεύση). Πάρτε τη μαζί σας στον κήπο, όπου μαζεύονται οικογένειες με παιδιά για παιχνίδι και πικνίκ. Αν θελήσετε να τσιμπήσετε κάτι, το φαγητό είναι καλό και οικονομικό.

– DEBBIE MORRISON


Papercup Coffee Company

Great Western Road

Tηλ. +44 771-9454376

Δευτέρα-Παρασκευή 08.30-18.00

Σάββατο-Κυριακή 09.00-17.30

Γαλλικό τοστ: 5,80 ευρώ

Πρόκειται για ένα κομψό μικρό καφέ στην άκρη του πολύβουου Great Western Road της Γλασκώβης. Εχει υπέροχο καφέ, αλλά λίγα καθίσματα, γι’ αυτό πρέπει να αποφύγετε τις ώρες αιχμής (π.χ. νωρίς το πρωί), ώστε να τον απολαύσετε με ησυχία, χωρίς να χρειαστεί να περιμένετε πολύ. Σερβίρουν επίσης γαλλικό τοστ, σπιτικά γλυκά, μερικά σνακ για χορτοφάγους, αλλά και υπέροχα τσάγια. Δέχονται μόνο μετρητά, αλλά οι τιμές είναι λογικές. Papercup υπάρχει και στις ανατολικές συνοικίες, στη High Street.

– DEBBIE MORRISON


The Garage

490 Sauchiehall Street

Tηλ. +44 141-3321120

Κυριακή-Παρασκευή 23.00-03.00

Σάββατο 22.30-03.00

Eίσοδος: 5,80 ευρώ

Το ξακουστό night club βρίσκεται στην επίσης ξακουστή οδό Sauchiehall. Το κλαμπ γιόρτασε πρόσφατα τα εικοστά του γενέθλια! Είναι αγαπημένο στέκι των φοιτητών και έχει ελεύθερη είσοδο κάθε βράδυ πριν τις 11.30. Είναι ασφυκτικά γεμάτο, αλλά τα ποτά είναι φθηνά (προτιμήστε ουίσκι ή βότκα), η μουσική είναι live και ο χώρος ατμοσφαιρικός. Από τη σκηνή του έχουν περάσει ο Prince, οι Pulp, οι Faith No More και ο Andrew WK κ.ά. Φιλοξενεί και αγώνες του πρωταθλήματος πάλης!

– STUART CRAWFORD


North Kelvin Meadow

Kelbourne Street 76,

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Αυτός ο υπέροχος αστικός κήπος αναπτύχθηκε τα τελευταία 25 χρόνια σε ένα εγκαταλελειμμένο γήπεδο ποδοσφαίρου. Τη φροντίδα του έχει αναλάβει εδώ και μια δεκαετία η τοπική κοινότητα, μετατρέποντας τη ζούγκλα που είχε δημιουργηθεί από την εγκατάλειψη σε όμορφο κήπο, με βότανα, λαχανικά, λουλούδια, παιδική χαρά, πίστα BMX. Το μέλλον του είναι αμφίβολο, καθώς ο δήμος σχεδιάζει να τον πουλήσει σε επενδυτές που θα τον μετατρέψουν σε διαμερίσματα πολυτελείας.

– SCOTT WALKER


Αγορά παραγωγών Partick

Mansfield Park, Partick

Tηλ. +44 141-2472500

Κάθε δεύτερο και τέταρτο Σάββατο 10.00-14.00

Δωρεάν

Ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά, κρεατικά και τυροκομικά προϊόντα από παραδοσιακές σκωτσέζικες φάρμες γεμίζουν τα καλάθια των επισκεπτών, που εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες έρχονται σ’ αυτή την αγορά των παραγωγών κάθε δεύτερο και τέταρτο Σάββατο του μήνα. Θα βρείτε βιολογικά και παστά κρέατα, καπνιστές ρέγκες, τυριά, μαρμελάδες. Αν πεινάσετε, δοκιμάστε τα φοβερά χοτ ντογκ στο Fire Dog ή σάντουιτς με χοιρινό στο Erik Eats. Μία φορά τον μήνα θα βρείτε πάγκους με second hand vintage ρούχα, μικροπράγματα και βιβλία κόμικ.

– SCOTT WALKER


Geek Retreat

63 Union Street

Tηλ. +44 141-6118229

Δευτέρα-Παρασκευή 11.00-21.00

Σάββατο 09.00-19.00, Κυριακή 11.00-19.00

Τσάι: 2,40 ευρώ

Αν σας ενδιαφέρουν τα κόμικ, τα βιντεοπαιχνίδια, η επιστημονική φαντασία, τα επιτραπέζια και τα παιχνίδια ρόλων, αυτός είναι ο παράδεισός σας. Εδώ θα βρείτε ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεστε ίδια ενδιαφέροντα, καθώς και συμπαίκτες για τα διάφορα τουρνουά  που διοργανώνονται. Η ατμόσφαιρα είναι χαρούμενη και φιλόξενη, το ίδιο και το προσωπικό. Εχω δει τουρίστες να αισθάνονται μέσα σε μερικά λεπτά σαν να βρίσκονται στο στέκι της γειτονιάς τους. Η κουζίνα ετοιμάζει καθημερινά σάντουιτς, τοστ, μπέργκερ, χοτ ντογκ, αλλά και πιάτα εποχής.

– STUART CRAWFORD

Tο Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή