Zώα για πολλά… like

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαριτωμένες, αστείες, τρυφερές και οπωσδήποτε ταξιδιάρικες, αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες φωτογραφικές στιγμές του ζωικού βασιλείου για το 2016.

1. ΧΑΝΓΚΤΣΟΟΥ, ΚΙΝΑ

Ο σωσίας του Ντόναλντ Τραμπ

Ποιος να το ’λεγε στους ανθρώπους του ζωολογικού πάρκου Hangzou, στην ομώνυμη επαρχία της ανατολικής Κίνας, ότι η επισκεψιμότητά του θα απογειωνόταν από τη μία μέρα στην άλλη, όχι επειδή φιλοξενεί κάποιο σπάνιο είδος πανίδας, αλλά γιατί το λοφίο ενός από τους φτερωτούς κατοίκους του παραπέμπει στην κόμμωση του Ντόναλντ Τραμπ! Ο εικονιζόμενος χρυσός φασιανός έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα λίγο πριν την εκπνοή του 2016 χάρη στην παρατηρητικότητα ενός Κινέζου δημοσιογράφου, που διαπίστωσε την ομοιότητα και την… επικοινώνησε καταλλήλως. Ο ηλικίας 5 ετών «μικρός κόκκινος», όπως είναι το παρατσούκλι του, είναι ήδη ο αδιαμφισβήτητος σταρ του πάρκου. Τον βοηθά και η εποχή. Τον χειμώνα το φτέρωμα των φασιανών είναι πλουσιότερο –και πιο εντυπωσιακό– για λόγους προστασίας από το κρύο.


2. ΟΜΠΑΝ, ΣΚΩΤΙΑ

«Καθαρόαιμη» αγκαλιά

Με αφοσίωση που μόνο ένα παιδί γνωρίζει αγκαλιάζει η 8χρονη Κέιτ Κάμερον την Αμπερνέθι, μία από τις αγελάδες των Χάιλαντς που συμμετείχαν τον Οκτώβριο στην καθιερωμένη ζωοπανήγυρη καθαρόαιμων βοοειδών του Oμπαν της Σκωτίας. Η αυθόρμητη εκδήλωση αγάπης του κοριτσιού δεν σχετίζεται, προφανώς, με το γεγονός ότι πρόκειται για μία από τις πιο περιζήτητες ράτσες στον κόσμο, για την οποία υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες χρονολογούμενες τον 18ο αιώνα. Η αγελάδα των Χάιλαντς χαρακτηρίζεται για την ευκολία προσαρμογής της σε διαφορετικά περιβάλλοντα, εξ ου και το αγοραστικό ενδιαφέρον που προσελκύει. Αν και ο κατεξοχήν βιότοπός της είναι η δυτική Σκωτία, με τους ψυχρούς ανέμους και τις υψηλές βροχοπτώσεις.


3. ΜΑΔΡΙΤΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ

Το φιλί του «εισβολέα»

Το γλυκό φιλί που ανταλλάσσει το εικονιζόμενο ζευγάρι παπαγάλων κουάκερ στο πάρκο Atena της Μαδρίτης είναι μια απόδειξη της τρυφερότητας που ο ένας τρέφει για τον άλλο. Σε καμία περίπτωση δεν προδίδει την αναστάτωση που έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια στους τοπικούς πληθυσμούς σπουργιτιών και περιστεριών η εγκατάστασή του –και η πληθυσμιακή εξάπλωσή του– από τη Νότια Αμερική από την οποία προέρχεται. Ο γνωστός για την ευφυΐα του μικροσκοπικός παπαγάλος κουάκερ έχει εξελιχθεί σε είδος «εισβολέα» στους αστικούς νοτιοευρωπαϊκούς βιότοπους, όπου έχει εισαχθεί από τον άνθρωπο. Το 2013 στη Μαδρίτη απαντώνταν περίπου 1.770 άτομα, ενώ στη Βαρκελώνη ζουν περίπου 2.500, αριθμός ρεκόρ σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο.


4. ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ, ΗΠΑ

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω

H καταιγίδα έρχεται, ο… χορός του Ζαλόγγου αρχίζει. Τα νεαρά αγριόγιδα των Βραχωδών Ορέων, άµαθα ακόµη στις αιφνίδιες αλλαγές του καιρού, τρέπονται σε άτακτη φυγή καθώς πέφτουν οι πρώτες ψιχάλες στο όρος Evans του Κολοράντο. Ως αλπικό είδος, που συναντάται σε υψόµετρα που ξεπερνούν ακόµα και τα 4.000 µ., η επιβίωσή τους ταυτίζεται με την ικανότητα προσαρμογής στις πιο αντίξοες συνθήκες: µε τον υδράργυρο να πέφτει στους -46 βαθµούς Κελσίου και τους ανέµους να πνέουν µε ταχύτητα 160 χλµ. την ώρα.


5. ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ, ΗΠΑ

Δαβίδ εναντίον Γολιάθ

Εξαλλο έκανε τον κότσυφα της φωτογραφίας ο νεαρός φαλακρός αετός που στάθηκε να ξαποστάσει στο κλαδί του δέντρου όπου κατά πάσα πιθανότητα το μικρόσωμο πουλί έχει φτιάξει τη φωλιά του. Oμως, ακόμα κι αν έχει επίγνωση του μεγέθους του, τίποτα δεν μοιάζει αρκετό για να τον σταματήσει. Αδιαφορώντας για την… ξεκάθαρη υπεροχή του εντυπωσιακού αρπακτικού, παίρνει θέση μάχης, την οποία ο απρόσκλητος επισκέπτης αγνοεί επιδεικτικά, προετοιμάζοντας ενδεχομένως την αντεπίθεσή του. Το ζωικό βασίλειο έχει τους δικούς του άγραφους κανόνες και η προστασία των νεοσσών είναι ένας από τους πιο θεμελιώδεις. Οποιο κι αν είναι τελικά το τίμημα.


6. ΧΑΒΑΗ, ΗΠΑ

Για καλή τους τύχη

Σύμβολο καλής τύχης και μακροζωίας θεωρείται στη Χαβάη η πράσινη θαλασσοχελώνα. Εν αναμονή του συνθήματος εκκίνησης του παγκόσμιου πρωταθλήματος τριάθλου Ironman στην Kailua Kona, οι 2.300 αθλητές που συμμετείχαν στη διοργάνωση του περασμένου Οκτωβρίου δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν καλύτερο θετικό οιωνό από την παρουσία της στην αφετηρία της κολυμβητικής διαδρομής. Οι πράσινες χελώνες είναι το μοναδικό ενδημικό ερπετό που έχει απομείνει στη Χαβάη. Θεωρούνται απειλούμενο είδος και, παρότι ο πληθυσμός τους ανακάμπτει σταθερά, κάθε χρόνο πολλά είναι τα νεαρά άτομα που δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν, κυρίως λόγω της θαλάσσιας ρύπανσης και της τυχαίας παγίδευσής τους σε αλιευτικά εργαλεία.


7. ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΗΠΑ

Σχέση εμπιστοσύνης

Ούτε ο επιβλητικός όγκος της ούτε ο ατσούμπαλος σωματότυπός της αποθαρρύνουν τον Jim Kowarczik, διευθυντή του Κέντρου Περίθαλψης Ορφανής Αγριας Ζωής στο Οτισβιλ της Νέας Υόρκης, από το να παίξει αυθόρμητα με την Jimbo, την τεράστια καφέ αρκούδα των νήσων Kodiak της Αλάσκας που έχει βρει εκεί προσωρινό καταφύγιο, με στόχο να επιστρέψει, όταν είναι έτοιμη, στο φυσικό της περιβάλλον. Κι εκείνη με τη σειρά της τον εμπιστεύεται τυφλά, ίσως γιατί ξέρει ότι κοντά του είναι απόλυτα ασφαλής. Η πιο μεγαλόσωμη –μαζί με την πολική– αρκούδα του πλανήτη ζει στα νησιά του αρχιπελάγους Kodiak, στη νοτιοδυτική Αλάσκα. Το βάρος των αρσενικών μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 680 κιλά, ενώ οι θηλυκές είναι ελαφρύτερες κατά περίπου 30% και πιο «μικροκαμωμένες», τηρουμένων των… αναλογιών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή