Η εαρινή σύναξη των γκολφέρ στη Μεσσηνία

Η εαρινή σύναξη των γκολφέρ στη Μεσσηνία

8' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1o Messinia Pro-Am άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες και έδειξε την τεράστια δυναμική του γκολφικού τουρισμού.

Οι λέξεις «amazing», «perfect», «fantastic» και «wonderful» ακούστηκαν άπειρες φορές και με πολλές διαφορετικές προφορές από τα χείλη των συμμετεχόντων στο 1ο διεθνές τουρνουά Messinia Pro-Am (21-24 Φεβρουαρίου), που σήμανε την έναρξη της τουριστικής σεζόν στη Μεσσηνία και στην Costa Navarino. Δεν ξέρω αν οφείλεται στον «μάγο του χωριού» που επιστράτευσαν οι διοργανωτές για να εξασφαλίσει ιδανικές καιρικές συνθήκες, όπως είπε αστειευόμενος στην τελετή απονομής των επάθλων ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πάντως γεγονός είναι ότι ο ήλιος έλαμπε και η άνοιξη είχε μυρίσει για τα καλά στην καταπράσινη νοτιοδυτική γωνιά της Πελοποννήσου: 27 επαγγελματίες και 81 ερασιτέχνες γκολφέρ από 14 χώρες άφησαν στις πατρίδες τους μουντάδα, ψύχος και «καμένο» χορτάρι και βρέθηκαν να παίζουν με κοντομάνικα σε δύο από τα ομορφότερα και καλύτερα φροντισμένα γήπεδα γκολφ της Ευρώπης.

Το τουρνουά ολοκληρώθηκε σε τρεις γύρους με συνολικά 54 οπές, ήταν ανταγωνιστικότατο (στο τέλος κάθε γύρου άλλαζε και η πρωτιά) και σε επίπεδο επαγγελματιών επικράτησε ο Ιταλός Federico Elli, ο οποίος έλαβε χρηματικό έπαθλο 3.300 ευρώ, επί συνόλου 30.000 ευρώ που μοιράστηκαν στους διακριθέντες. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία όμως για τη Μεσσηνία και για το όραμα του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, δημιουργού της Costa Navarino, είναι η θετική εντύπωση για το σύνολο των εμπειριών που προσφέρει το πρόσφατα βραβευμένο ως «European Golf Resort of the Year» 2017 από τη Διεθνή Ενωση Golf Tour Operators: ποιοτική φιλοξενία, χαλάρωση σε ένα spa παγκοσμίου επιπέδου, αυθεντικές εμπειρίες όπως τα μαθήματα μαγειρικής ή η γευσιγνωσία ελαιολάδου, εξαιρετικό φαγητό, κοντινές εκδρομές… Στην αγορά του γκολφ, αυτόν τον άκρως προσοδοφόρο όσο και απαιτητικό κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας όπου διεκδικούν μερίδιο όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, από την Πορτογαλία μέχρι την Τουρκία, όταν επαγγελματίες και opinion makers απολαμβάνουν έναν τέτοιο πλούτο εμπειριών, εξασφαλίζεται στοχευμένη, αποτελεσματική, πειστική διαφήμιση.

Ας μας τα πει καλύτερα ο Ολλανδός Ralph Miller, ο δεύτερος νικητής του τουρνουά, ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο είχε κερδίσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα PGA και ήδη έχει επιστρέψει στα λημέρια του, τη Golfsociëteit De Lage Vuursche έξω από την Ουτρέχτη. «Το κλαμπ στο οποίο εργάζομαι θεωρείται από τα καλύτερα στην Ολλανδία. Πολλά μέλη μας διαθέτουν είτε κατοικίες στο εξωτερικό είτε την οικονομική δυνατότητα να ταξιδεύουν τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου, για να παίξουν σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Θα τους συνιστούσα την Costa Navarino ως προορισμό και θα τους συνόδευα ευχαρίστως. Το μέρος είναι πανέμορφο, οι συνθήκες ιδανικές, το resort προσφέρει άνεση και ιδιωτικότητα. Ξέρω ότι χώρες όπως η Τουρκία έχουν ακολουθήσει πολύ επιθετική πολιτική για την προώθηση του γκολφ, αλλά εδώ μιλάμε για άλλη κλάση ποιότητας. Και όποιος έρθει για πρώτη φορά, όπως εγώ, θα το διαπιστώσει και θα επιστρέψει».

Ενας από τους επαγγελματίες που επίσης ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αφορμή το Messinia Pro-Am ήταν ο Graham Fox, Νο 3 στην κατάταξη των PGA στη Σκωτία. «Πάντα ήθελα να επισκεφτώ τη χώρα σας, γι’ αυτό και η πρόσκληση με ενθουσίασε. Οι εντυπώσεις μου; Τέλειες. Το μέρος είναι φανταστικό. Βρίσκομαι όπως οι περισσότεροι στην αρχή της προετοιμασίας μου και ήρθα κάπως “σκουριασμένος”, γιατί δεν είχα παίξει πάνω από έναν μήνα λόγω του κρύου, αλλά η εμπειρία ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες μου. Τα γήπεδα είναι παγκόσμιας κλάσης –και αρκετά δύσκολα ομολογώ–, η φύση υπέροχη, έχεις κάθε ευκαιρία να χαλαρώσεις και να περάσεις καλά, ο καιρός είναι καταπληκτικός και η ατμόσφαιρα αυτού του νέου τουρνουά μοναδική. Πιστεύω ότι η Costa Navarino είναι 100% ανταγωνιστική σε όλα τα επίπεδα με οποιονδήποτε άλλο προορισμό γκολφ της Νότιας Ευρώπης».

O Φοξ έρχεται από τη χώρα που γέννησε το γκολφ όπως το γνωρίζουμε σήμερα, ως εκ τούτου η άποψή του για το τι χρειάζεται η Ελλάδα για να μπει πιο δυνατά στο παιχνίδι παρουσιάζει ενδιαφέρον. «Το γκολφ είναι παγκόσμιο σπορ και η ανάπτυξή του μπορεί να γίνει αφορμή ώστε πολύ περισσότεροι άνθρωποι να έρθουν και να ανακαλύψουν τη χώρα. Σημαντικό για έναν προορισμό όπως η Costa Navarino, προκειμένου να προσελκύσει παίκτες από τη Μεγάλη Βρετανία, είναι οι απευθείας πτήσεις. Σε επίπεδο υποδομής, είναι λογικό ότι σε μια χώρα που διαθέτει μόνο οκτώ γήπεδα γκολφ το άθλημα θεωρείται ακόμα “ελιτίστικο”. Αυτό που χρειάζεται είναι να φτιαχτούν περισσότερα και μικρότερα γήπεδα εννέα οπών, καθώς και πεδία εξάσκησης, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερα νέα παιδιά να το γνωρίσουν».

Εχοντας κουβεντιάσει με δεκάδες γκολφέρ στην Costa Navarino τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνω ότι τα πλεονεκτήματα του προορισμού μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες τόσο από τον ψυχρό Βορρά όσο και από τον μεσογειακό Νότο. Οι μεν βρίσκουν εδώ καλύτερες συνθήκες στο ξεκίνημα και το τελείωμα της σεζόν (Φεβρουάριο – Απρίλιο και Οκτώβριο – Νοέμβριο), οι δε αισθάνονται σαν στο… σπίτι τους από πλευράς τοπίου, κουλτούρας, φαγητού. Σε αυτή την ελκυστική ομοιότητα στάθηκε ο Πορτογάλος Hugo Santos, τρεις φορές πρωταθλητής του PGA Ευρώπης, που παίζει επαγγελματικά στο κλαμπ Oceânico Millennium, στη Vilamoura. «Χαίρομαι πολύ που προσκλήθηκα να συμμετάσχω στο Messinia Pro-Am. Είμαι εντυπωσιασμένος και σίγουρα θα το επαναλάβω. Αν οι συμπατριώτες μου γκολφέρ θέλουν να γνωρίσουν έναν διαφορετικό προορισμό αλλά ταυτόχρονα να νιώθουν σαν στο σπίτι τους, αυτό είναι το μέρος! Η βλάστηση, το κλίμα, ακόμα και το φαγητό, είναι τόσο οικεία!»

«Με τέτοια θέα σίγουρα απολαμβάνεις περισσότερο το παιχνίδι σου», επαυξάνει ο Ιταλός Lorenzo Gagli, τρίτος νικητής του τουρνουά. Τον συνάντησα μόλις είχε τελειώσει τον δεύτερο γύρο του, στο παραθαλάσσιο Bay Course. «Το μέρος είναι φανταστικό – είναι η πρώτη μου φορά στην Ελλάδα και έχω εντυπωσιαστεί. Ειδικά οι τρύπες που “τρέχουν” παράλληλα με τη θάλασσα είναι εκπληκτικές». Ο Gagli, όπως οι περισσότεροι επαγγελματίες, μυήθηκε στο γκολφ από τον πατέρα του σε πολύ μικρή ηλικία (7 ετών). Τα τελευταία έντεκα χρόνια, το άθλημα είναι η δουλειά του – και την απολαμβάνει. «Ταξιδεύεις, γνωρίζεις νέα μέρη και ενδιαφέροντες ανθρώπους… Κοίτα γύρω σου: υπάρχει καλύτερο γραφείο από αυτό;»

Στα τουρνουά Pro-Am συμμετέχουν ομάδες αποτελούμενες από έναν επαγγελματία και τρεις ερασιτέχνες. Eχοντας συνδεθεί με τη φιλοξενία του καθιερωμένου ήδη Aegean Pro-Am, η Costa Navarino θέσπισε από φέτος το δικό της τουρνουά, επιλέγοντας την έναρξη της σεζόν, μια περίοδο κατά την οποία οι επαγγελματίες ουσιαστικά ξεκινούν την προετοιμασία τους και είναι ορεξάτοι για παιχνίδι. Στην εναρκτήρια διοργάνωση προσκλήθηκαν εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι από σημαντικά μέσα (Today’s Golfer, Fairways, GolfSpielen, Les Echos, Golf Punk, Swing-Feminin, Canal+) και bloggers με επιρροή. Ορισμένοι μάλιστα διέπρεψαν και στο γήπεδο, με τη Γερμανίδα Petra Himmel, του Golf Spielen, να γίνεται η 6η παίκτρια του The Bay Course που πετυχαίνει τρύπα με τη μία (hole in one) και να κατακτά επίσης βραβεία για το πιο μακρινό ντράιβ και την πλησιέστερη βολή στο pin στις γυναίκες. Τα post στα social media ανέβασαν το Messinia Pro-Am στα trending θέματα του τριημέρου, ενώ προσκεκλημένες διασημότητες, όπως ο Αμερικανο-Λιθουανός βετεράνος μπασκετμπολίστας Τζο Αρλάουκας και η Γερμανίδα παρουσιάστρια Annika Hansen, πρόσφεραν στη διοργάνωση το «κάτι παραπάνω» σε επίπεδο προβολής.

«Για τους Γάλλους, η Ελλάδα είναι μόνο ήλιος, θάλασσα και νησιά», μου έλεγε ο Cyril Bougaux, ένας από τους κορυφαίους σχολιαστές γκολφ στη Γαλλία. «Οι γκολφέρ από τη χώρα μου συνήθως πηγαίνουν σε προορισμούς όπως το Μαρόκο, ο Μαυρίκιος, η Νότια Ισπανία και η Νότια Πορτογαλία. Γνωρίζοντας την Costa Navarino, είμαι σίγουρος ότι έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει ένας δημοφιλής γκολφικός προορισμός». Μια άλλη διάσταση της τουριστικής δυναμικής του γκολφ υπογραμμίζει ο Αγγλος δημοσιογράφος Steve Jackson: «Οι γκολφέρ συνήθως δεν ταξιδεύουν μόνοι, αλλά σε γκρουπ των 4, των 8 ή και των 10 ατόμων. Αυτό μεταφράζεται σε έσοδα. Το μυστικό είναι να τους προσφέρεις απευθείας πτήσεις και να έρθεις σε επικοινωνία με golf club του εξωτερικού, ώστε να επιλέξουν τον προορισμό σου. Το δικό μου κλαμπ φέτος επέλεξε την Πορτογαλία, του χρόνου κάλλιστα θα μπορούσε να έρθει εδώ. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 40 άτομα και περισσότερες από 200 διανυκτερεύσεις συνολικά. Είναι καλό ότι υπάρχουν ήδη δύο εξαιρετικά γήπεδα και προχωρά η κατασκευή και νέων, γιατί οι παίκτες θέλουν ποικιλία».

Καθώς τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους, γίνεται αντιληπτή η θετική επίδραση του Μessinia Pro-Am στον τουρισμό της περιοχής και όχι μόνο: Ανοιγμα σε νέες, προσοδοφόρες αγορές. Προσέλκυση επισκεπτών υψηλού επιπέδου. Παράταση της τουριστικής σεζόν στους 10-11 μήνες τον χρόνο. Ενίσχυση της Μεσσηνίας στον τουριστικό χάρτη – ήδη το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα στην Ευρώπη, έχει σημειώσει αύξηση αφίξεων 24% το 2016 και μετράει το 2017 περί τους 34 διεθνείς και εγχώριους προορισμούς. Οι βάσεις έχουν τεθεί και ο προορισμός διαθέτει όλο τον πλούτο και την ποιότητα να πάει όλο και καλύτερα. Αυτό άλλωστε τόνισε και ο μεγάλος νικητής του τουρνουά, Feredico Elli, στη συνομιλία μας: «Ξέρω πολλούς γκολφέρ στην Ιταλία που επισκέπτονται την Costa Navarino για να παίξουν. Κανένας απ’ όσους έχω ρωτήσει δεν είχε κάτι αρνητικό να πει. Ολοι είναι… 101% ικανοποιημένοι και αυτό, σε διαβεβαιώνω, δεν είναι καθόλου εύκολο να το πετύχεις στον χώρο μας!»

And the winners are…

Η εαρινή σύναξη  των γκολφέρ στη Μεσσηνία-1

Ομάδες

1η θέση: Stuart Boyle (επαγγελματίας, Μεγάλη Βρετανία) και Χάρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Κυβερνήτης και Daniele Bovio (ερασιτέχνες)

2η θέση: Steve Dooley (επαγγελματίας, Μεγάλη Βρετανία) και Gerhard Komarek, Andreas Hainz και Gerhard Marischka (ερασιτέχνες)

3η θέση: Πάνος Καρατζιάς (επαγγελματίας, Ελλάδα) και Igor Graskin, Christian Werner και Bettina Schroeder

Επαγγελματίες

1η θέση: Federico Elli (Iταλία)

2η θέση: Ralph Miller (Ολλανδία)

3η θέση: Lorenzo Gagli (Ιταλία)

Χορηγοί – Υποστηρικτές

Aegean (επίσημος αερομεταφορέας), Λουξ (μεγάλος χορηγός), Vodafone, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ποσειδωνία, MyTransfer, CU BOX (επίσημοι χορηγοί), J. Vourakis & Sons (επίσημος υποστηρικτής – φιλοτέχνηση επάθλων), METAXA, Kyvernitis Travel, Heineken, Ford Motor Ελλάς και ΤοmTom Sports (επίσημοι υποστηρικτές), Kalamata Papadimitriou, Stolichnaya και Fever-Tree, η εταιρεία Predaris με το brand Cu Wrap, η εταιρεία Δημιουργίες, καθώς και το φυσικό μεταλλικό νερό Υάς (αρωγοί).

Tο 1ο Messinia Pro-Am πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των PGAs of Europe της PGA of Greece, της Eλληνικής Ομοσπονδίας Γκολφ και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας (ΕΘΝΟΑ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή