Eνα παλάτι για την τέχνη

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν τον μυθικό Φοίνικα που ξαναγεννιέται από τις στάχτες του, έτσι και το ιστορικό παλάτι Barberini στο Πότσδαμ της Γερμανίας, αφού πρώτα καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά κατεδαφίστηκε, τώρα στέκει και πάλι στη θέση του, σαν να μην έφυγε ποτέ.

Χτισμένο το 1772 κατά το πρότυπο του ομώνυμου μπαρόκ Palazzo Barberini της Ρώμης, γνώρισε πολλές χρήσεις πριν γκρεμιστεί –δημόσια βιβλιοθήκη, ξενώνας για νέους κ.ά.–, ενώ το 1910 στέγασε και τον πρώτο κινηματογράφο της πόλης.

Μετά την ολοκλήρωση ενός μεγαλεπήβολου σχεδίου ανακατασκευής, που ξεκίνησε το 2013 με πρωτοβουλία –και χρηματοδότηση– του Γερμανού μεγιστάνα Hasso Plattner, το Barberini άνοιξε τον Ιανουάριο και πάλι τις πόρτες του, ως μουσείο τέχνης αυτή τη φορά.

Εκτός από την προσωπική συλλογή του ευεργέτη του, που περιλαμβάνει πολλά έργα ιμπρεσιονιστών, όπως οι Monet και Renoir, φιλοξενεί και πλήθος άλλων έργων κλασικών και σύγχρονων ζωγράφων, που εκτίθενται σε 17 αίθουσες, ενώ διαθέτει ακόμα πωλητήριο, καφέ, εστιατόριο και αμφιθέατρο.

www.museum-barberini.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή