Κοντά μας, υπέροχη, γεμάτη αμπελώνες

Κοντά μας, υπέροχη, γεμάτη αμπελώνες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κάθε γουλιά ώριμα αρώματα κόκκινων φρούτων και πικάντικες νότες από την παλαίωση στο βαρέλι, πλημμύριζαν τον ουρανίσκο. Τι υπέροχο κόκκινο κρασί! Η ετικέτα έγραφε Brunello di Montalcino, μια περιοχή της Τοσκάνης με φανατικούς οπαδούς. Τα κρασιά που δίνει από ένα συγκεκριμένο κλώνο του Sangiovese, το Sangiovese Grosso ή Brunello, προορίζονται για μακρά παλαίωση με… αποστολή να προσφέρουν μεγάλη απόλαυση. Και αυτό ακριβώς κάνουν.

Μόλις είχαμε φτάσει στο γραφικό Μονταλτσίνο, με τα στενά και τις πλατείες που φιλοξενούν αμέτρητες τρατορίες, wine bars και κάβες όπου μπορείς να επιλέξεις, αφού δοκιμάσεις, ανάμεσα σε πάρα πολλά υπέροχα κρασιά. Είχαμε διανύσει με αυτοκίνητο τη διαδρομή από τη Σιένα, διαδρομή αποκαλυπτική, ιδανική για όποιον θέλει να ζήσει το απόσταγμα της μαγείας της Τοσκάνης. Τα χρώματα, η εναλλαγή του τοπίου, οι φιδωτοί δρόμοι, οι καταπράσινοι λόφοι, το υπέροχο ανοιξιάτικο φως έδιναν μια άλλη διάσταση στον τόπο και στον χρόνο, σαν να είχε ζωντανέψει πίνακας σπουδαίου Ιταλού «μάγου» του χρωστήρα.

Αυτή η εποχή, τώρα, την άνοιξη, είναι η πιο όμορφη στιγμή της Τοσκάνης.  Η  εποχή της αποθέωσής της, που όλα σχεδόν σε συγκινούν, σε κατακλύζουν: η φύση με τους απέραντους αμπελώνες, τις ελιές και τα πανύψηλα κυπαρίσσια, οι πέτρινες αγροικίες, τα γραφικά χωριά, οι μεσαιωνικές πόλεις, η αρχιτεκτονική, οι μυρωδιές, οι γεύσεις.

Φλωρεντία, Σιένα, Πίζα, Λούκα, Σαν Τζιμινιάνο, Μονταλτσίνο, Βολτέρα και Βολπάια. Από τη Φλωρεντία των Μεδίκων, στη γενέτειρα του Πουτσίνι, Λούκα, κι από εκεί στη για πολλούς ωραιότερη μεσαιωνική πόλη της Ευρώπης, Σιένα, το «μαργαριτάρι της Τοσκάνης», Σαν Τζιμινιάνο, την ήσυχη Βολτέρα.

Οινικός προορισμός

Δεν γίνεται να μιλήσεις για την Τοσκάνη χωρίς να εκθειάσεις τον οινογαστρονομικό της πολιτισμό. Τα μοναδικά κρασιά της, τα Κιάντι και Μπρουνέλο, που μπορείς να δοκιμάσεις παντού –ειδικά βόρεια της Σιένα όλα τα χωριά είναι οινικοί προορισμοί– τα τοπικά προϊόντα. Υπέροχα αλλαντικά, τυριά όπως το φημισμένο πεκορίνο από πρόβειο γάλα (η πατρίδα του είναι η Πιέντσα, κοντά στο Μοντελπουτσιάνο, πατρίδα του περίφημου Vino Nobile), φρέσκα ζυμαρικά με τρούφα, ελιές, διάσημα πιάτα όπως η bistecca alla Fiorentina. Αποφύγετε τα κεντρικά τουριστικά εστιατόρια. Υπάρχουν πολλές μικρές τρατορίες να ανακαλύψετε που σερβίρουν αυθεντική κουζίνα με τοπικά προϊόντα και διαθέτουν εξαιρετικά κρασιά σε καλές τιμές.

Το επίπεδο παροχής υπηρεσιών στην περιοχή είναι αρκετά υψηλό, η πλειονότητα των επαγγελματιών είτε πρόκειται για ξενοδόχους είτε για εστιάτορες, γνωρίζει τον θησαυρό που έχει στα χέρια της, και γι’ αυτό τον φροντίζει και τον αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο. Μπορείτε να κάνετε πολλές εκδρομές αν επιλέξετε μια καλή βάση στο κέντρο της Τοσκάνης.

Οι δρόμοι δεν δυσκολεύουν την οδήγηση και το τοπίο είναι η καλύτερη ανταμοιβή για όσες ώρες θα οδηγείτε. Οι επιλογές στη διαμονή, από αγροικίες όπου θα  κάνετε  αγροτουρισμό  μέχρι πολύ  καλά ξενοδοχεία, είναι άπειρες, και η γκάμα τιμών ευρύτατη.

Οι διακοπές του Πάσχα πλησιάζουν, η άνοιξη είναι εδώ και η Τοσκάνη πολύ κοντά μας και πάντα υπέροχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή