Mεγάλο και μικρό Πάπιγκο, Ν.Ιωαννίνων: Η γοητεία της πέτρας

Mεγάλο και μικρό Πάπιγκο, Ν.Ιωαννίνων: Η γοητεία της πέτρας

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΕΘΙΜΩΝ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ

Θα πάτε για:

Τα αηδόνια που θα σας ξυπνούν το πρωί και όλο τον ανοιξιάτικο οργασμό του δυτικού Ζαγορίου. Δύο από τα πιο γνωστά πετρόχτιστα χωριά του –το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, σε υψόμετρο 950 μ. και 1.050 μ. αντίστοιχα–συνδυάζουν απίθανα τοπία και υψηλές παροχές σε ξενοδοχεία και ξενώνες. Θα απολαύσετε θέα στους Πύργους της Αστράκας και στο Φαράγγι του Βίκου, ελληνικό πρωινό και ζαγορίσια κουζίνα με τοπικά προϊόντα, υπηρεσίες spa και κυρίως πηγαία φιλόξενους Ηπειρώτες, δεμένους με τον τόπο τους.

Rafting και river trekking στον Βοϊδομάτη. Αυτή την εποχή τα χιόνια λιώνουν και το νερό που κυλάει στις πλαγιές καταλήγει στον Βοϊδομάτη, του οποίου η στάθμη έχει ανέβει αισθητά. Ο παραπόταμος του Αώου είναι στην καλύτερη κατάσταση για rafting, πεζοπορίες στο μονοπάτι πλάι του και για πλατσούρισμα σε κρυστάλλινα νερά. Τριγύρω πετούν σουσουράδες, κοκκινομύτηδες και πλήθος άλλων πουλιών, ενώ σύντομα αναμένονται τα πρώτα χελιδόνια.

Πεζοπορία στο φαράγγι του Βίκου. Ξεχάστε το κινητό σας (που ούτως ή άλλως δεν θα έχει σήμα), πάρτε μια βαθιά ανάσα και διανύστε όλο το φαράγγι σε περίπου επτά ώρες. Θα εισπνεύσετε αρώματα βοτάνων, όπως θυμαριού, ρίγανης και άγριας μέντας, ανάμεσα στα 1.500 διαφορετικά είδη που ευδοκιμούν κατά μήκος του φαραγγιού.  

Ακολουθήστε τον δρόμο για τις Κολυμπήθρες. Περίπου 500 μέτρα από το Μικρό Πάπιγκο θα δείτε τις φυσικές οβίδες, όπως τις λένε οι ντόπιοι, που έχει δημιουργήσει στο πέρασμα του χρόνου το ρέμα του Ρογκόβου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμα φαράγγι και άλλη μία πεζοπορία χωρίς σήμα στο κινητό. Οι πιο τολμηροί και σκληραγωγημένοι βουτήξτε!

Περιπλανήσεις στα χωριά και στάσεις δίπλα σε περίτεχνα γεφύρια. Αφουγκραστείτε τους πεντακάθαρους ήχους της φύσης κι αν είστε τυχεροί, παρατηρήστε το πέταγμα ενός αετού ή απλώς ταΐστε μια αγριόγατα που θα συναντήσετε σε κάποιο από τα μοναδικά Ζαγοροχώρια. Καθένα από αυτά έχει διαφορετικό χαρακτήρα κι όλα μαζί συνθέτουν ένα σύμπλεγμα χωριών, το οποίο είναι χτισμένο με πέτρα και μεράκι.

Το Πάσχα στα Ζαγοροχώρια

Και τα 46 χωριά του ορεινού όγκου του Ζαγορίου, με τη μαγευτική ομορφιά της ανοιξιάτικης φύσης, αποτελούν το ιδανικό σημείο αναφοράς για τον εορτασμό ενός απλού, κατανυκτικού και μακριά από θορύβους Πάσχα των Ελλήνων. Τα παραδοσιακά εκκλησάκια της περιοχής, που ακολουθούν όλο το πασχαλινό τελετουργικό, είναι το ιδανικό σκηνικό.

 

Μετάβαση

 

Το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο απέχουν από την Αθήνα περίπου 500 χλμ. και θα φτάσετε οδικώς σε περίπου 6,5 ώρες. Κόστος για καύσιμα και διόδια περί τα 180 ευρώ, με επιστροφή. Από τη Θεσσαλονίκη απέχει 300 χλμ., κόστος για βενζίνη περί τα 100 ευρώ.

 Διαμονή-Φαγητό

• Μikro Papigo 1700 (Μικρό Πάπιγκο, τηλ. 26530-41179, www.mikropapigo.gr). Hotel & Spa σε πέτρινο κτίριο του 1700 με σύγχρονη εσωτερικά αισθητική και απαράμιλλη θέα στη Χαράδρα του Βίκου – ιδιαίτερα από το εστιατόριο Βεράντα. Από 100 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και χρήση spa.

• Ξενοδοχείο Παπαευαγγέλου (Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ. 26530-41135, www.hotelpapaevagelou.gr). Πλήρως εξοπλισμένα studios, δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια με εκπληκτική θέα στην Αστράκα. Από 85 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

• Astra Inn (Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ. 26530-42108, www.astra-inn.gr). Αγροτουριστική μονάδα με έξι αυτόνομα σπίτια σε country style. Πρωινό με αγνά προϊόντα της οικογένειας και ωραία ταβέρνα. Από 65 έως 120 ευρώ η δίχωρη κατοικία.

• Kipi Suites (Kήποι, τηλ. 26530-71995, www.kipisuites.gr). Σύγχρονη αισθητική και συχνές βραδιές οινογνωσίας με την υπογραφή Aria Hotels. Από 180 έως 210 ευρώ με πρωινό.

Mεγάλο και μικρό Πάπιγκο, Ν.Ιωαννίνων: Η γοητεία της πέτρας-1

• Δίας (Μικρό Πάπιγκο, τηλ. 26530-41257). Πεντανόστιμα μαγειρευτά στην ταβέρνα του ομώνυμου ξενώνα.

• Πάνθεον (Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ. 26530-41411). Στο ταβερνάκι του ξενοδοχείου Πάνθεον θα δοκιμάσετε σπιτικές ζαγορίσιες συνταγές.

• Papigo Towers (Mικρό Πάπιγκο, τηλ. 26530-41441). Μια νέα πρόταση από το εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή