Αγγελος Λοΐζου πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού

Αγγελος Λοΐζου πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού

5' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φιλοδοξία μας είναι η νέα γενιά Κυπρίων να μυηθεί στην τουριστική κουλτούρα, γιατί αυτός ο τόπος έχει να δώσει ακόμα πολλά». Ετσι έκλεισε η συζήτησή μας με τον Αγγελο Λοΐζου, ο οποίος από το 2014 έχει αναλάβει τα ηνία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Μας μίλησε για τις νέες μορφές τουρισμού στο «νησί της Αφροδίτης», για το χρυσό ρεκόρ της περσινής χρονιάς και τις προβλέψεις για το 2017, αλλά και για τη σημασία της ελληνοκυπριακής συνεργασίας σε μια γειτονιά με αναταραχές.

Αγγελος Λοΐζου πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού-1

Ποιοι παράγοντες κάνουν την Κύπρο ελκυστικό προορισμό;

Η Κύπρος έχει πάντα με το μέρος της τον καιρό. Ο τουρισμός της ευνοείται από τις κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες θεωρούνται από τις καλύτερες στην Ευρώπη, και από το γεγονός ότι δεν είναι μια αχανής χώρα, αλλά ένας μικρόκοσμος που προσφέρει στον επισκέπτη πολλές επιλογές. Εχει πεντακάθαρες θάλασσες, υπέροχα βουνά και πεδιάδες με φυσική ομορφιά, που εναλλάσσεται ανάλογα με την εποχή. Τα ιδιαίτερα τοπία της συνδυάζονται με μια ιστορία 10.000 ετών και έναν πολιτισμό που στην πορεία μπολιάστηκε από την κουλτούρα των Φράγκων, των Ενετών, των Τούρκων και των Αγγλων κατακτητών. Εχουμε απορροφήσει τα θετικά στοιχεία τους και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

Τι εμπειρίες επιφυλάσσει στον ταξιδιώτη ο οποίος αναζητάει κάτι περισσότερο για τις διακοπές του;

Ο ταξιδιώτης με ειδικά ενδιαφέροντα θα ανακαλύψει στην Κύπρο έναν τόπο γεμάτο προκλήσεις. Εχουμε δώσει βάση στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού: ποδοσφαιρικές ομάδες προπονούνται εδώ τον χειμώνα, ενώ φέτος φιλοξενήσαμε παγκόσμιας φήμης ποδηλατικούς αγώνες, καθώς υπάρχουν πανέμορφες διαδρομές σε κάθε επαρχία, ιδιαίτερα στα ορεινά. Επιπλέον, αυξάνεται διαρκώς το ενδιαφέρον των δρομέων από όλο τον κόσμο για τους Μαραθωνίους και τις διοργανώσεις τριάθλου, ενώ όσοι αγαπούν τις καταδύσεις γνωρίζουν τα σημαντικά ναυάγια της Κύπρου. Οι οινόφιλοι θα βρουν εδώ ένα από τα αρχαιότερα είδη κρασιού, την Κουμανταρία, αλλά και διεθνείς ποικιλίες. Μπορούν μάλιστα να ακολουθήσουν τους Δρόμους του Κρασιού που ενώνουν τα κρασοχώρια με τα οινοποιεία.

Μεγάλη άνοδο γνωρίζει επίσης ο θρησκευτικός τουρισμός. Η οροσειρά του Τροόδους είναι γεμάτη μοναστήρια και εκκλησίες, τα οποία προσκαλούν τον ταξιδιώτη να αφιερώσει μέρες ολόκληρες οδηγώντας μέσα από τις περιοχές της Πιτσιλιάς, της Σολέας και της Μαραθάσας για να τα επισκεφτεί. Ορισμένα από αυτά είναι στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Την άνοιξη το «νησί της Αφροδίτης» αποτελεί σταθμό περίπου 250 εκατ. πτηνών και προσελκύει λάτρεις της ορνιθοπαρατήρησης. Ισχυρό τουριστικό προϊόν είναι και οι γάμοι. Σε αυτό βοηθούν τα μικρά γραφικά εκκλησάκια, τα ειδυλλιακά σημεία για φωτογράφιση, τα εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα στην Πάφο και στην Αγία Νάπα, αλλά και οι μοντέρνοι χώροι δεξιώσεων.

Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Κύπρος ως προς τον τουρισμό;

Για πολλά χρόνια δεν υπήρχε εθνική στρατηγική για τον τουρισμό και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα: να δημιουργηθεί η υποδομή για την αειφόρο ανάπτυξη. Εκεί εστιάζονται οι προσπάθειές μας τα τελευταία τρία χρόνια. Από το 2001 –που ήταν «χρυσή» χρονιά για τον τουρισμό από πλευράς αφίξεων και εισοδημάτων– μέχρι το 2015 η καμπύλη ανάπτυξης είχε πολλά σκαμπανεβάσματα. Το 2016 έγινε η μεγάλη ανατροπή, οι αφίξεις σημείωσαν ρεκόρ και ξεπέρασαν κατά 19,8% τους αριθμούς του 2015, σημειώνοντας αύξηση 12% στα έσοδα.

Πώς συνέβαλε ο ΚΟΤ σε αυτή την αύξηση;

Από το 2014 έγινε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας και προβολής των τουριστικών προϊόντων της Κύπρου. Ενεργοποιήσαμε επαφές που είχαν εξασθενήσει, συναντήσαμε όλους τους εταίρους μας –αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικούς πράκτορες κ.ά.– και βάλαμε τις βάσεις για μια από κοινού συνεργασία, η οποία σε βάθος χρόνου θα εδραιώσει τις προσπάθειες που γίνονται για επενδύσεις. Είναι σημαντικό ότι πετύχαμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου: τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται 18%-20% συνολική αύξηση στις αφίξεις τη χειμερινή σεζόν, που διαρκεί από τον Νοέμβριο μέχρι το τέλος Μαρτίου. Φυσικά υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.

Μπορεί η Κύπρος να ωφεληθεί από τις διεθνείς πολιτικές συγκυρίες στην Αίγυπτο, στο Μαρόκο και στην Τουρκία; Ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σας;

Ανταγωνιστές μας είναι τα ισπανικά νησιά Κανάρια και Βαλεαρίδες, η Μάλτα, αλλά και η Τουρκία, η Πορτογαλία και εν μέρει η Ελλάδα – πιο παλιά ήταν η Τυνησία και η Αίγυπτος. Εξετάζουμε από κοινού με την Ελλάδα αν μας ωφελούν τουριστικά οι αναταραχές στη «γειτονιά». Από τη μία «κερδίζουμε» κάποιους τουρίστες, από την άλλη η εγγύτητα στις περιοχές των αναταραχών μπορεί να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας για κάποιους, κυρίως Βορειοευρωπαίους. Ευτυχώς οι αεροπορικές εταιρείες και οι πράκτορες που έχουν καλή ενημέρωση αντιλαμβάνονται ότι και οι δύο χώρες είναι ασφαλείς.

Είναι αυτή την κρίσιμη περίοδο απαραίτητη η ελληνοκυπριακή συνεργασία στον τουρισμό και πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί;

Γίνεται μια προσπάθεια για συνεργασία, όπως για παράδειγμα στον τομέα της κρουαζιέρας. Ταξιδιώτες από χώρες μακρινές που εντάσσουν στο ταξίδι τους δύο ή τρεις προορισμούς μπορούν να συμπεριλάβουν την Κύπρο και την Ελλάδα. Ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθεί αυτός ο αριθμός είναι η ανάπτυξη ενός κοινού πακέτου με προστιθέμενη αξία. Θα πρέπει να δελεάσουμε τους τουρίστες με εκπλήξεις. Σε ό,τι αφορά τώρα τα ταξίδια μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας, οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί: σχεδόν 600.000 Κύπριοι επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο και περίπου 160.000 Ελληνες την Κύπρο.

Ποια είναι τα μηνύματα που έχετε πάρει από τις αγορές που καλύπτουν τα μεγαλύτερα ποσοστά του κυπριακού τουρισμού, την αγγλική και τη ρωσική; Είναι αισιόδοξες οι προβλέψεις σας για φέτος;

Η αγάπη που παραδοσιακά έχουν οι Αγγλοι στην Κύπρο μεταφράζεται σε περίπου 1,2 εκατομμύρια τουρίστες και από το 2014 παρατηρείται αυξητική τάση. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του Brexit, το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει οικονομικά την αγοραστική δύναμη των Αγγλων. Η ρωσική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, με περίπου 800.000 τουρίστες. Φαίνεται ότι η κρίση στην Τουρκία ευνόησε τις ρωσικές αφίξεις στην Κύπρο και μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε ακόμα καλύτερες σχέσεις. Λαμβάνουμε υπόψη το γεγονός ότι αρκετοί μεγάλοι Ρώσοι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν τουρκικές ρίζες και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μακροπρόθεσμα σχέσεις μέσα από την εμπειρία τους στο νησί. Γενικότερα το 2017 αναμένουμε αύξηση 6%-7%.

Ποιο είναι το όραμά σας για την επόμενη μέρα του τουρισμού;

Οραμά μας είναι ο τουρισμός να τροφοδοτεί την οικονομία όλο τον χρόνο. Το όνειρο όλων στην Κύπρο είναι η ανάπτυξη να δώσει μέλλον στα παιδιά και στα εγγόνια μας. Ο τουρισμός, που –μαζί με την προσφορά νομικών, χρηματοοικονομικών και άλλων υπηρεσιών– συνιστά τη βαριά βιομηχανία της χώρας, είναι ένας κλάδος αρκετά παρεξηγημένος. Ο ντόπιος δεν νιώθει ότι αυτό είναι το επάγγελμα του μέλλοντος κι αυτό οφείλεται στις διακυμάνσεις κατά περιόδους, που δίνουν την εντύπωση ότι δεν είναι σίγουρη δουλειά. Δυστυχώς μας λείπουν νέοι που ονειρεύονται να εργαστούν στον τουρισμό και αναγκαζόμαστε να προσλαμβάνουμε ξένους. Το ευχάριστο είναι ότι αρχίσαμε να αναπληρώνουμε θέσεις ξένων με τους αδερφούς μας τους Ελλαδίτες, με τους οποίους μιλάμε και την ίδια γλώσσα. Φιλοδοξία μας είναι η νέα γενιά Κυπρίων να μυηθεί στην τουριστική κουλτούρα, γιατί αυτός ο τόπος έχει να δώσει ακόμα πολλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή