Χερσόνησος Ακάμα: ανέγγιχτη ομορφιά

Χερσόνησος Ακάμα: ανέγγιχτη ομορφιά

6' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακαλύπτουμε τον αγαπημένο προορισμό φυσιολατρών και πεζοπόρων στη Μεγαλόνησο.

Απόκρημνες βουνοκορφές, κοιλάδες, χαράδρες, φυσικές ακρογιαλιές, αμμώδεις παραλίες, θαλασσινές σπηλιές. Στο βορειοδυτικό άκρο της Μεγαλονήσου, η χερσόνησος Ακάμα είναι μια περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, που εκτείνεται σε επιφάνεια 230 τ.χλμ. και προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες για πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, κολύμπι και παρατήρηση πτηνών.

Το ομώνυμο Εθνικό Πάρκο διαθέτει εντυπωσιακή χλωρίδα, με 530 είδη φυτών, από τα οποία τα 39 είναι ενδημικά (από τα 128 ενδημικά φυτά της Κύπρου). Ειδικά αυτή την εποχή ο επισκέπτης νιώθει εδώ πιο έντονα από ποτέ τη γενναιοδωρία της φύσης, απολαμβάνοντας τις ευωδιές της άνοιξης και μια πανδαισία χρωμάτων. Πολύ πλούσια είναι και η πανίδα της, με 168 είδη πουλιών, 20 είδη ερπετών, 16 είδη πεταλούδας και 12 διαφορετικά είδη θηλαστικών.

Χερσόνησος Ακάμα: ανέγγιχτη ομορφιά-1

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τον ευλογημένο αυτόν τόπο της κυπριακής γης είναι με ένα όχημα 4×4, αφού όλοι οι δρόμοι του είναι χωμάτινοι. Απαραίτητη είναι επίσης μια καλή φωτογραφική μηχανή, ενώ καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας και ένα ζευγάρι κιάλια. Τέσσερις είναι οι είσοδοι για το Εθνικό Πάρκο: από τον Αγιο Γεώργιο της Πέγειας, από το χωριό Δρούσεια, από το Νέο Χωριό και από τα Λουτρά της Αφροδίτης στο Λατσί. Η δική μας διαδρομή ξεκίνησε από τον Αγιο Γεώργιο της Πέγειας, στη νότια μεριά του Ακάμα, με πρώτη στάση το ξακουστό Φαράγγι του Αβακα (διάρκεια: 30 λεπτά-1 ώρα, βαθμός δυσκολίας 2), που ακολουθεί την πορεία του ποταμού Αυγά. Στο τελευταίο τμήμα το μονοπάτι είναι μέσα στο ρέμα, που συνήθως έχει νερό όλο τον χρόνο. Μετά από μισή ώρα περπάτημα, το φαράγγι στενεύει πολύ, δημιουργώντας ένα συγκλονιστικό θέαμα.

Τα εντυπωσιακά γεωμορφώματα που σχηματίζονται αλλά και η σπάνια ενδημική Κενταύρεια του Ακάμα (Centaurea akamantis), που φυτρώνει στους σκιερούς βράχους, το κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό για τους φυσιολάτρες. Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα συναντήσετε τις χαρακτηριστικές μπλε πεταλούδες του Ακάμα, ενώ εδώ φύονται και τα λεγόμενα «μαλλιά της Αφροδίτης», το είδος φτέρης με τους λαμπερούς λεπτούς και μαύρους μίσχους φύλλων (Capillus-Veneris), που λέγεται ότι χρησιμοποιούσε η θεά της ομορφιάς για να λούσει τα μαλλιά της. Στις μέρες μας οι ευεργετικές ιδιότητες του φυτού αξιοποιούνται στην κοσμητολογία, ως συστατικό στα σαμπουάν.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΧΕΛΩΝΕΣ 

Πολύ κοντά στο φαράγγι βρίσκεται η αμμώδης παραλία της Λάρας, γνωστή για τις φωλιές των χελωνών που έρχονται –κυρίως– εδώ για να γεννήσουν. Εχει μάλιστα συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Ειδικά Προστατευόμενων Περιοχών Μεσογειακής Σημασίας (SPAMI).

Χερσόνησος Ακάμα: ανέγγιχτη ομορφιά-2

Στις παραλίες της Κύπρου αναπαράγονται δύο απειλούμενα είδη θαλάσσιων χελωνών: η Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas) και η Καρέττα καρέττα (Caretta caretta). Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών της Κύπρου και ο σύνδεσμος Προστασίας Αγριας Ζωής έχουν συμβάλει σημαντικά στην προστασία τους με ειδικό πρόγραμμα από το 1978 – ίσως το πιο επιτυχημένο στη Μεσόγειο, καθώς είναι το μόνο που παρουσιάζει αύξηση στον πληθυσμό τους. Ενδεικτικά, οι φωλιές ωοτοκίας στη Λάρα και στον κόλπο Χρυσοχούς ξεπέρασαν πέρυσι τις 1.100. Στην παραλία γύρω από τις φωλιές έχουν τοποθετηθεί συρμάτινα προστατευτικά για να τις προστατεύουν από τις αλεπούδες και τους ανθρωπογενείς κινδύνους, ενώ απαγορεύονται αυστηρώς οι ομπρέλες, οι ξαπλώστρες και η παραμονή μετά τη δύση του ήλιου.

Μετά τη Λάρα κατευθυνόμαστε προς τον Πύργο της Ρήγαινας, βυζαντινό μοναστήρι χτισμένο σε κοιλάδα αθέατη από τη θάλασσα – πιθανότατα για να μην αποτελεί εύκολο στόχο των πειρατών. Κατά μήκος της διαδρομής βλέπουμε και φωτογραφίζουμε άγριες τουλίπες και ορχιδέες. Από τον Πύργο ξεκινά το κυκλικό Μονοπάτι Αδωνις, μήκους 7,5 χλμ. (διάρκεια: 3-4 ώρες, βαθμός δυσκολίας 3), που συνδέεται με το Μονοπάτι Αφροδίτη. Στον περιβάλλοντα χώρο του μοναστηριού ξεχωρίζει μια πελώρια υπεραιωνόβια βελανιδιά, στην οποία λέγεται πως καθόταν η Αφροδίτη για να ξεκουραστεί. Βορειότερα είναι και τα Λουτρά της Αφροδίτης, μια δροσερή λιμνούλα σε ένα μαγευτικό τοπίο γεμάτο ελιές, χαρουπιές και αγριοσυκιές, που την άνοιξη είναι «σπαρμένο» με αγριολούλουδα, κυκλάμινα και ανεμώνες, λαλέδες και ασπάλαθους.

Χερσόνησος Ακάμα: ανέγγιχτη ομορφιά-3

Ο μύθος θέλει τη θεά του έρωτα να λούζεται αφού πλάγιαζε με τον σύζυγό της, τον Ηφαιστο. Ενας άλλος μύθος λέει ότι εδώ συνάντησε για πρώτη φορά τον Αδωνη, όταν αυτός σταμάτησε για να πιει νερό καθώς κυνηγούσε. Δυτικά των λουτρών, κατά μήκος της βόρειας ακτής, είναι και δύο ανέγγιχτες παραλίες, η Blue Lagoon και η Φοντάνα Αμορόζα, με άσπρη άμμο και καταγάλανα νερά. Αυτές προσεγγίζονται και με καραβάκια της γραμμής από το Λατσί, ένα ψαροχώρι ιδανικό για διακοπές και ξεκούραση, στον κόλπο Χρυσοχούς. Εδώ βρίσκεται και μία από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, ο Ασπρόγκρεμος, στην άκρη της οποίας υψώνεται και το πολυτελές ξενοδοχείο Anassa, μέλος του δικτύου Design Hotels και Leading Hotels of the World και αγαπημένος προορισμός του διεθνούς τζετ σετ.

Mετάβαση   

Η χερσόνησος Ακάμα απέχει 160 χλμ. από τη Λευκωσία. Υπολογίστε περίπου 40 ευρώ για καύσιμα (με επιστροφή).

Διαμονή*

• Ayii Anargyri Natural Healing Spa Resort (Μηλιού, τηλ. +357-26814000, www.aasparesort.com). Σε εξαιρετική τοποθεσία, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ευεξίας και δικό του αμπελώνα. Μόνο για ενηλίκους. Από 185 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

• Droushia Heights Hotel (Δρούσεια, τηλ. +357-26332200, www.droushiaheightshotel.com.cy). Διαθέτει 45 κλασικά δωμάτια, όλα με τζακούζι και μπαλκόνι. Τα βορινά έχουν εξαιρετική θέα στον κόλπο Χρυσοχούς. Από 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

• Natura Beach (Πόλη Χρυσοχούς, τηλ. +357- 26323111, www.natura.com.cy). Μονάδα βραβευμένη για τις αειφόρους πρακτικές της, σε ένα μεγάλο αγρόκτημα δίπλα στη θάλασσα. Από 90 ευρώ το δίκλινο και πρωινό με βιολογικές πρώτες ύλες από το μποστάνι του ξενοδοχείου.

• Souli Beach Hotel (Λατσί, τηλ. +357- 26321088, www.soulibeachhotel.com). Απλό και καθαρό παραλιακό ξενοδοχείο, με καλή ψαροταβέρνα και θέα στη χερσόνησο. Από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

• Τα Ανώγεια του Μιχάλη (Κάθηκας, τηλ. +357-26944229). Μικρή αγροτουριστική μονάδα με δύο δωμάτια.Από 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

• Αμάρακος (Κάτω Ακουρδάλια, τηλ. +357-26633117, +357- 96313374, www.amarakos.com). Αγροτουριστικό κατάλυμα με επτά παραδοσιακά δωμάτια και μία βίλα. Από 72 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

 * Οι τιμές ισχύουν για την ανοιξιάτικη περίοδο Απριλίου-Μαΐου.

Χερσόνησος Ακάμα: ανέγγιχτη ομορφιά-4

Φαγητό

• Παγκράτιος (Μηλιού, τηλ. +357- 70003757). Βραβευμένη ταβέρνα, όπου θα απολαύσετε την τοπική κουζίνα στα καλύτερά της.

• Βικλάρι (τηλ. +357- 99489000, +357-26991088). Εξοχική ταβέρνα με κληματαριά πάνω από τη Λάρα, με καταπληκτική θέα – η μοναδική σε όλο τον Ακάμα. Σερβίρει μόνο σούβλα, χοιρινό και κοτόπουλο, και παγωμένη μπίρα, μέχρι τις 15.00.

• Arsinoe (Πόλη Χρυσοχούς, τηλ. +357-26321590, +357-99512037). Η καλύτερη ψαροταβέρνα της περιοχής. Yπέροχη ατμόσφαιρα, καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

• The Old Town (Πόλη Χρυσοχούς, τηλ. +357-26322758). Ποιοτική κουζίνα μεσογειακών επιρροών, με καλά υλικά και υπέροχο κήπο.

• Imogen’s Inn (Κάθηκας, τηλ. +357-26633269). Σταθερή αξία με μεζεδάκια, που συνδυάζουν τα μαγειρευτά με τη σχάρα και τα λαχανικά από τον κήπο.

• Περιγιάλι (Λατσί, τηλ. +357-26321288). Φιλικό στέκι πάνω στο κύμα με καλό τηγάνι και σχάρα και φρέσκο ψάρι από τις βάρκες.

Δραστηριότητες 

Jeep-safari. Εξερευνήστε τη χερσόνησο Ακάμα με ενοικιαζόμενο 4×4 τζιπ, αυτοκίνητο τύπου buggy ή τετράτροχη γουρούνα ή κλείστε θέση σε οργανωμένο γκρουπ σαφάρι.

Για πληροφορίες: www.chrisandreourentals.com, www.goldenriderentals.net, www.cyprus-quads.com

Οργανωμένες μίνι κρουαζιέρες πραγματοποιούνται καθημερινά με αφετηρία το λιμανάκι στο Λατσί.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.cyprusminicruises.com, latchiboatcruises.com), www.latchiwatersportscentre.com.

Αγορές

The Herb Garden (Πάνω Ακουρδάλια, τηλ. +357-99993412). Ολα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τα κυπριακά βότανα και τη φαρμακευτική χρήση τους. Μπορείτε να αγοράσετε τα βότανα της επιλογής σας, καθώς επίσης να πιείτε τον καφέ ή το τσάι σας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή