Τo Εlectra των επιδόσεων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τρία σημαντικά βραβεία έφυγε από τα Greek Hospitality Awards το Electra Metropolis, το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα που φέρει περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED.

Οταν έχεις μόλις συμπληρώσει έξι μήνες λειτουργίας και φεύγεις από τη μεγάλη βραδιά της ελληνικής ξενοδοχίας με τρία βραβεία, και μάλιστα σε κορυφαίες κατηγορίες του θεσμού, αυτό σημαίνει ότι σίγουρα κάτι κάνεις καλά. Eχεις δημιουργήσει ένα τουριστικό προϊόν που όχι απλώς δεν περνά απαρατήρητο, αλλά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να γίνει σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης περιοχής, αυτής που ορίζεται κατά μήκος και γύρω από την οδό Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας.

Εκεί βρίσκεται ίσως η «ουσία» πίσω από τα μετάλλια –το ασημένιο στην κατηγορία Top Greek Hotel 2017 και το χρυσό στις κατηγορίες Best City Hotel και Best Green City Hotel– που απέσπασε το ξενοδοχείο Electra Metropolis κατά την απονομή των Greek Hospitality Awards πριν από λίγες εβδομάδες. Το εμβληματικό κτίριο του 1959, που σχεδίασε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού μοντερνισμού, ο Πάτροκλος Καραντινός, και μέχρι πριν από μία δεκαετία στέγαζε το υπουργείο Παιδείας, είναι σήμερα, μετά τη ριζική ανακατασκευή του, ένα ξενοδοχείο πολυτελείας 5 αστέρων, που δίνει προστιθέμενη αξία στην έννοια της φιλοξενίας, μετατρέποντας σε αληθινή εμπειρία τη διαμονή στην πρωτεύουσα.

Η βράβευση συνέπεσε χρονικά και με μία ακόμη ξεχωριστή στιγμή για το Electra Metropolis: την πιστοποίηση με LEED, το πλέον αναγνωρισμένο –σε παγκόσμιο επίπεδο– σύστημα πιστοποίησης κτιριακών εγκαταστάσεων, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το Αμερικανικό Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων (U.S. Green Building Council). Είναι η πρώτη που δίνεται στην Ελλάδα σε ξενοδοχείο και έρχεται να επισφραγίσει το γεγονός ότι για την ανακατασκευή του κτιρίου εφαρμόστηκαν οι αρχές της αειφόρου δόμησης, που αποσκοπούν στη βέλτιστη ενεργειακή και περιβαλλοντική συμπεριφορά του. «Με το δεδομένο ότι δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά σε μια αρκετά επιβαρυμένη περιβαλλοντικά πόλη, από την πρώτη στιγμή που σκεφτήκαμε να αναμορφώσουμε το συγκεκριμένο κτίριο θεωρήσαμε ότι είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε με όρους αειφορίας.

Για εμάς αυτός είναι ο ορισμός της μοντέρνας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα του 2017», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Τσάκαλος, marketing director του ομίλου Electra Hotels & Resorts. Με τις παρεμβάσεις που έγιναν –για παράδειγμα, ανάκτηση θερμότητας από τον κλιματισμό για τα ζεστά νερά χρήσης, χρήση LED για το σύνολο των λαμπτήρων και φωτιστικών ταινιών, ταυτόχρονη χρήση κλιματισμού ψύξης και θέρμανσης στις ενδιάμεσες εποχές κ.ά.- σήμερα καταγράφονται μεταξύ άλλων υψηλά επίπεδα παροχής νωπού αέρα και θερμικής άνεσης στους εσωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου, εντυπωσιακή ενεργειακή απόδοση με εξοικονόμηση της τάξης του 24% (ειδικά για τον κλιματισμό η θέρμανση έδειξε βελτίωση 75% και η ψύξη 35%), καθώς επίσης και σημαντική μείωση της κατανάλωσης πόσιμου νερού. Κατά τη διάρκεια των εργασιών χρησιμοποιήθηκαν φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και προϊόντα ανακύκλωσης, πολλά από τα οποία παρήχθησαν ή εξορύχθησαν εντός Ελλάδας. Τα έργα υποδομής που υλοποιήθηκαν παρατείνουν τον χρόνο ζωής του κτιρίου σε μια εποχή που, σημειωτέον, η αξιολόγηση των εμπορικών ακινήτων με αξιόπιστα συστήματα περιβαλλοντικής βαθμονόμησης είναι ζητούμενο διεθνώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή