ΤΑΞΙΔΙΑ

Η γοητεία του κλασικού

Η γοητεία του κλασικού

Τα ομορφότερα ποδήλατα-αντίκες της Ελλάδας ταξίδεψαν πριν από λίγες ημέρες στις Σπέτσες μαζί με τους αναβάτες τους για το 4ο Tweed Run.

Αέρας εποχής, ποδηλατάδα στον παραλιακό δρόμο των Σπετσών, στάση για τσάι στην Κοργιαλένειο Σχολή, πικνίκ στον Φάρο και καλαίσθητες ρετρό εμφανίσεις. Από τις 21 έως τις 23 Απριλίου πραγματοποιήθηκε για τέταρτη χρονιά στο νησί του Αργοσαρωνικού ο αγώνας Tweed Run, που διοργανώνει το ξενοδοχείο Ποσειδώνιο.   

Πρόκειται για έναν θεσμό πλέον, που ξεκίνησε στο Λονδίνο το 2009, όταν κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να ανοίξουν τα μπαούλα των παππούδων τους, να ξεσκονίσουν και να αποκαταστήσουν παλιά ποδήλατα, να φορέσουν τουίντ κοστούμια και να μοιραστούν το μεράκι τους για το παλιό και την αναβίωσή του. Λίγο αργότερα, υιοθετήθηκε από παρέες στη Νέα Υόρκη, πήγε στο Τόκιο, ήρθε και στις Σπέτσες. Σε συνεργασία με το Ελληνικό Μουσείο Ποδηλάτου γίνεται κάθε χρόνο αφορμή να διασταυρωθούν εν κινήσει και να βραβευτούν κάποια από τα ομορφότερα ποδήλατα-αντίκες που κυκλοφορούν στη χώρα μας.

«Το Tweed Run είναι ένα παιχνίδι. Σε εποχές κρίσης είναι σημαντικό να επιστρέφουμε σε κλασικές αξίες. Βρίσκουμε την ευκαιρία να ξεπεράσουμε για λίγο τα προβλήματα και μέσα από το παιχνίδι να έρθουμε πιο κοντά», λέει ο Μανώλης Βορδώνης, πρόεδρος του Poseidonion Grand Hotel, ο οποίος εύχεται λίγη από αυτή τη χαρά του παιχνιδιού να μεταφέρει ο καθένας στην καθημερινότητά του.

Οπως ακριβώς κάνει ο Παναγιώτης Γρηγορίου, ιδιοκτήτης του γνωστού αθηναϊκού κουρείου 1900, γνήσιος λάτρης του κλασικού και μέλος της επιτροπής κριτών που βραβεύει τις καλύτερες εμφανίσεις. «Επειδή είμαι βαθιά συναισθηματικός άνθρωπος, πιστεύω ότι όσοι συμμετέχουν στο event πραγματικά αγαπούν το κλασικό. Δεν έχουν έρθει για το θεαθήναι», λέει χαμογελώντας. Πράγματι, συμμετέχοντας ζεις μια σύνδεση με την κομψότητα που εμπνέει η εποχή του τουίντ – δεν είναι μια μεταμφίεση. Τις βόλτες μας με ποδήλατα συνόδευσαν χειροφιλήματα, ευγένεια, ηρεμία.

Η αυθεντικότητα και η αίσθηση μιας μεγάλης παρέας είναι τα δυνατά του σημεία και αυτά ακριβώς που οι διοργανωτές θέλουν να διαφυλάξουν. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη έννοια και ευθύνη για έναν άνθρωπο της επικοινωνίας από το να φανεί αντάξιος της κληρονομιάς ενός ξενοδοχείου 100 ετών όπως το Ποσειδώνιο», λέει ο Κώστας Παναγάκης, ιδρυτής της Travelworks Communications. Να θυμίσουμε ότι το Ποσειδώνιο λειτούργησε πρώτη φορά το 1914 και μαζί με τις βρετανικές επιρροές στην αρχιτεκτονική έφερε στις Σπέτσες τον κοσμοπολίτικο έκτοτε χαρακτήρα τους. Μετά από εργασίες ανακαίνισης, άνοιξε ξανά τις πόρτες του το 2009, ανανεωμένο, για να γίνει πάλι χώρος συνάντησης και αναψυχής.

Στα Tweed Run συναντιούνται επισκέπτες, Σπετσιώτες και Σπετσιώτισσες, όπως η Μαριάννα Ροβάτσου, που κέρδισε για δεύτερη χρονιά το βραβείο καλύτερης γυναικείας εμφάνισης: «Περνάμε πάρα πολύ όμορφα! Ερχόμαστε κάθε χρόνο με κάποιες φίλες και χαιρόμαστε πολύ αυτό που γίνεται στο νησί». Εξίσου ενθουσιασμένη ακούγεται η Ιταλίδα Glenda Lorenzani: «Πολύ καλά οργανωμένο και με επαγγελματισμό. Η τοποθεσία είναι απίθανη!».

Η ποδηλατάδα στις Σπέτσες –ειδικά την άνοιξη– είναι τόσο απολαυστική, που δεν μπορεί κανείς παρά να ευχηθεί να υπάρξουν κι άλλα τέτοια τριήμερα με… λινά αυτή τη φορά υφάσματα.