H Tήνος κερνάει

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο φεστιβάλ Tinos Food Paths πραγματοποιήθηκε φέτος για τρίτη χρονιά, αποκαλύπτοντας τη δυναμική του νησιού ως ανερχόμενου γαστρονομικού προορισμού. Η ευρηματικότητα, η καλαισθησία και, προπαντός, η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων του είχαν τον λόγο.

«Ξύπνησα τη Δευτέρα το πρωί και ήταν σαν να μην έχω τίποτα να κάνω!» μου λέει ο Αντώνης Ψάλτης, σεφ και συνδιοργανωτής του γαστρονομικού φεστιβάλ Tinos Food Paths, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 14 Μαΐου μετά από μία εβδομάδα δράσεων που γέμισαν κόσμο και χαρά όλο το νησί. Tα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Τήνου –μάγειρες, εστιάτορες και επιχειρηματίες της εστίασης- το προετοίμαζαν όλο τον χειμώνα. Την ολιγομελή παρέα ακολούθησαν και γύρω στους 100 εθελοντές. Το ενδιαφέρον ήταν ότι οι περισσότεροι απ’ όσους θέλησαν να εμπλακούν δεν προέρχονται από τον κλάδο της εστίασης. «Οι εθελοντές μας ήταν από οδηγός φορτηγού και ιδιοκτήτης λατομείου μέχρι ηλεκτρολόγος και υδραυλικός. Για μία εβδομάδα όλοι είχαν παρατήσει τις δουλειές τους στο νησί».

Το πρόγραμμα περιείχε βιωματικές δράσεις ανοιχτές στο κοινό και σεμινάρια εκπαιδευτικού χαρακτήρα μόνο για επαγγελματίες. Ξεχώρισε το 1ο Αegean Cocktail & Spirits Workshop, που διοργάνωσε η ομάδα του έγκυρου οδηγού Difford’s Guide: Κορυφαίοι bartenders από την Ελλάδα και το εξωτερικό δοκίμασαν ελληνικά αποστάγματα στον περίβολο ενός παλιού μοναστηριού, διέσχισαν μονοπάτια του νησιού και απόλαυσαν ένα τέλεια φροντισμένο γεύμα στη μέση ενός αμπελώνα, κάτω από την πανσέληνο, συνοδεία σαξόφωνου. Την επομένη κλήθηκαν να γράψουν τις εντυπώσεις τους πάνω σε μαρμάρινες έδρες, σε μια «συνεδριακή αίθουσα» που διαμορφώθηκε σε ένα λατομείο. «Σίγουρα έχουν πάει σε καλύτερα ξενοδοχεία από τα δικά μας και έχουν δοκιμάσει εξαιρετικό φαγητό και αλλού. Το θέμα είναι να “χορτάσουν” τον τόπο μας», εξηγεί ο κ. Ψάλτης.

Όλες οι δράσεις έγιναν με καλαισθησία, ευρηματικότητα, εξαιρετική ποιότητα και χωρίς ίχνος σοβαροφάνειας. Οι ειδικοί της γεύσης συνδιαλέχθηκαν με Τηνιακές νοικοκυρές, επιχειρηματίες της εστίασης, παιδιά όλων των ηλικιών και παραθεριστές· γευμάτισαν στην άμμο με φωτιές, στον περίβολο ενός δημοτικού σχολείου και στα πεζούλια χωριών με λαούτα και βιολιά. Όπως λένε οι ίδιοι: «Ο γαστρονομικός μας πολιτισμός βρίσκεται παντού. Στη θάλασσα και στα χωράφια μας. Στα σπίτια μας και στις αυλές. Στα κατώγια. Στα κελάρια. Στα αγαθά που κρατάνε στα χέρια τους και στην ψυχή τους οι άνθρωποι του τόπου αυτού».

Αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός ότι το Tinos Food Paths δεν βασίζεται σε χορηγίες μεγάλων εταιρειών. Οι ντόπιοι το στηρίζουν οικονομικά, αλλά και σε είδος: τα εστιατόρια έκαναν τραπέζια στους καλεσμένους, οι ξενοδόχοι έδωσαν δωμάτια, οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων οχήματα κ.ο.κ. Όλος ο τόπος συνεργάστηκε με το βλέμμα στο μέλλον: να προωθηθεί η Τήνος ως γαστρονομικός προορισμός και να δημιουργηθεί ποιοτικός τουρισμός που δεν θα έρχεται μόνο το καλοκαίρι. Δημοσιογράφοι, παραθεριστές και επιχειρηματίες απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό γίνονται πρεσβευτές του εγχειρήματος που ξεκίνησε από μια χούφτα ανθρώπους και εξελίσσεται συνεχώς, γεμίζοντας περηφάνια τους Τηνιακούς, που το περιμένουν με ανυπομονησία κάθε χρόνο.

Αμέσως μετά τη λήξη του φεστιβάλ, ο κ. Ψάλτης ρώτησε έναν από τους εθελοντές: «Πώς πέρασες;». Η απάντησή του εκφράζει τους περισσότερους από όσους συμμετείχαν: «Δεν ξέρω πώς πέρασα, ξέρω όμως ότι από αύριο, έχοντας δουλέψει μαζί, δεν θα είμαστε οι ίδιοι όταν κοιταζόμαστε στον δρόμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή