Βέρμιο: Με ένα ξινόμαυρο στο ξέφωτο

Βέρμιο: Με ένα ξινόμαυρο στο ξέφωτο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. Η πατρίδα του ξινόμαυρου

Ζητήστε ξενάγηση στο οινοποιείο Κυρ-Γιάννη (kiryianni.gr), που εγκαινίασε φέτος νέα κάβα βαρελιών, δοκιμάστε την παραγωγή του Δαλαμάρα (τηλ. 23320-28321) και του Καρυδά (τηλ. 23320-28638), επισκεφτείτε το μουσείο στο Κτήμα Χρυσοχόου (www.chrisohoou.com). Το κρασί στον τόπο του έχει άλλη γεύση.

2. Φιλοσοφήστε το στη φύση

Περπατήστε στα εδάφη όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μ. Αλέξανδρο. Επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο για να δείτε τα σπήλαια όπου γινόταν το μάθημα (Ισβόρια, 2 χλμ. από τη Νάουσα, τηλ. 23320-43437), απολαύστε τη φύση και τα τρεχούμενα νερά. Αξίζει να ζητήσετε ξενάγηση από το Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής του Αριστοτέλους (www.sxoliaristotelous.gr).

3. Πεζοπορία, πικνίκ και ψάρεμα

Η πεζοπορία συνδυάζεται με πικνίκ, αλλά και με ψάρεμα καραβίδας και πέστροφας. Μια όμορφη διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Μεταμόρφωση και οδηγεί στις όχθες ενός αφρισμένου καταρράκτη (στο Αρχοντικό Αγκωνάρι θα σας δώσουν αλιευτικά σύνεργα). Ξύλινα τραπεζάκια για εκδρομείς υπάρχουν στα ξέφωτα οδηγώντας από τη Νάουσα προς τον Άγιο Παύλο (στα 18 χλμ).

4. Συλλέξτε καρπούς

Μαζέψτε άγρια βατόμουρα, αγριοφράουλες και σμέουρα (είναι γεμάτη η πλαγιά του χιονοδρομικού). Η Λυδία, εκτός από υπέροχα γλυκά στο Lydia Lithos (Μεταμόρφωση, τηλ. 23320-44538), γνωρίζει τα βότανα σαν την παλάμη της και αν το ζητήσετε σας ξεναγεί στα σημεία και μετά σας φτιάχνει τάρτες με ό,τι μαζέψετε.

5. Σκαρφαλώστε στα βράχια

Δύο αναρριχητικά πεδία στον Άγιο Παύλο και ένα στο φαράγγι της Κράστας στο Γιαννακοχώρι προσελκύουν έμπειρους και αρχάριους που θέλουν να γνωρίσουν το bouldering, ένα είδος αναρρίχησης σε χαμηλά βράχια, χωρίς σχοινί, με προστατευτικά στρώματα στο έδαφος (ζητήστε πληροφορίες από τον ξενώνα Σφένδαμος, βλ. info διαμονής.)

6. Νύχτες στο δάσος ή στα μπαράκια

Καλοκαιρινά βράδια με φυσικό air-condition. Όταν η υπόλοιπη Ελλάδα λιώνει στον καύσωνα, εσείς φοράτε ζακέτα σε ένα μπαλκόνι κάτω από τα αστέρια και ακούτε τους ήχους του δάσους πίνοντας γράπα (τοπικό τσίπουρο) ή Ξινόμαυρο. Νοσταλγήσατε τον πολιτισμό; Στην «παραλία», τον δρόμο με τα καφέ της Νάουσας (Μεγ. Αλεξάνδρου), ξέρουν τι θα πει ξενύχτι.

7. Όπου κι αν πάτε, θα φάτε καλά

Επικοινωνήστε με τα οινοποιεία και ζητήστε να σας ετοιμάσουν ένα γεύμα με τοπικά προϊόντα. Εξαιρετικές πρώτες ύλες στην κουζίνα και λίστα με παλαιωμένα κρασιά θα βρείτε στο Χάραμα (τηλ. 23320-21125) στο Αρκοχώρι.

 

Μετάβαση

Η Νάουσα απέχει από την Αθήνα 530 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 93 χλμ. Από εκεί σε ακτίνα έως 18 χλμ. φτάνετε στα χωριά του Βερμίου. Υπολογίστε για καύσιμα και διόδια περίπου 100 ευρώ (απλή μετάβαση) από Αθήνα και 13 ευρώ για καύσιμα από τη Θεσσαλονίκη.

Διαμονή

Στον Άγιο Παύλο επιλέξτε το ξύλινο χωριό Σφένδαμος (τηλ. 23320-44844, από 40 ευρώ), στο Αρκοχώρι τα πέτρινα δωμάτια της Villa Vadola (τηλ. 23320-23068, από 45 ευρώ), στη Μεταμόρφωση τον ξενώνα Αρχοντικό Αγκωνάρι (τηλ. 23320-44588, από 30 ευρώ).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή