Λέσβος: Σας αρέσουν τα road trips;

Λέσβος: Σας αρέσουν τα road trips;

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. Πριν το χάραμα

Ξυπνήστε νωρίς, την ώρα που ξεφορτώνουν τα καΐκια, για να ψωνίσετε «ελληνικό σούσι» από τη Σκάλα Καλλονής. Οι ντόπιοι παστώνουν τη σαρδέλα το πρωί και την τρώνε το μεσημέρι. Ζητήστε από τον ιχθυοπώλη να σας το κάνει εκείνος επιτόπου στο χασαπόχαρτο.

Λέσβος: Σας αρέσουν τα road trips;-1

 Η σαρδέλα φτάνει στο λιμάνι  σπαρταριστή την ώρα της ανατολής. (Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ)

2. Μιλήστε χρωματιστά  

Μπείτε στο αμάξι, βάλτε μουσική και γυρίστε τα χωριά. Στην Αγιάσο, με τα αιωνόβια καφενεία και τους περήφανους κατοίκους που λένε ότι είναι Αγιασώτες, όχι Μυτιληνιοί, οι ταμπέλες των μαγαζιών, ακόμα και τα ονόματα στις παλιές ταυτότητες, είναι γραμμένα στην τοπική διάλεκτο. Στα βιβλιοπωλεία του νησιού αλλά και στο αναγνωστήριο του χωριού θα βρείτε την έκδοση «Λεξικό της Αγιασώτικης Διαλέκτου», που θα σας βοηθήσει στη… μετάφραση.

3. Το απολιθωμένο δάσος

Εξερευνήστε το δεύτερο μεγαλύτερο απολιθωμένο δάσος στον κόσμο, στο Σίγρι. Aνήκει στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους που βρίσκεται εκεί. (Τηλ. 22530-54434, Τρ.-Κυρ. 09.00-17.00, είσοδος 5 ευρώ, www.petrifiedforest.gr)

4. Τα ενσταντανέ του καλοκαιριού

Για τη φωτογραφία του καλοκαιριού θα πάτε στην παραλία Μελίντα, στο Πλωμάρι, με το ψιλό βότσαλο, τον μεγάλο βράχο για βουτιές και τα γαλαζοπράσινα καθαρά νερά. Εναλλακτικά, στον Μόλυβο, το πιο τουριστικό χωριό της Λέσβου, με τα λιθόστρωτα στενάκια, το κάστρο και τα πέτρινα σπίτια, όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε μια μεγάλου μήκους παραλία, που είναι οργανωμένη, με καφέ και εστιατόρια.

5. Μεζέδες για όλες τις ώρες

Παραγγείλτε βανίλια υποβρύχιο σε ένα καφενείο και μείνετε εκεί και για μεσημεριανό. Οι μεζέδες φτάνουν στο τραπέζι πριν τελειώσουν οι προηγούμενοι: σαρδέλα παστή, λαδοτύρι, φασόλια, χταποδάκι, ντομάτα και ελιές. Από τα ωραιότερα είναι το ψηλοτάβανο Αθανασιάδειον στο Πλωμάρι (τηλ. 22520-32431) και ο Ερμής στη Μυτιλήνη, που έχει «γνωρίσει» τρεις γενιές ιδιοκτητών (Κορνάρου 2 και Ερμού, τηλ. 22510-26232).

6. Από τον Σαγκάλ στον Θεόφιλο

Δείτε Πικάσο, Σαγκάλ, Ματίς στο Μουσείο Tériade (τηλ. 22510-23372, Βαρειά, είσοδος 3 ευρώ, Τρ.-Κυρ. 09.00-14.00), που ίδρυσε ο σπουδαίος Μυτιληνιός εκδότης και συλλέκτης έργων τέχνης Στρατής Ελευθεριάδης. Ο ίδιος ανακάλυψε και στήριξε τον κορυφαίο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ. Το Μουσείο Έργων Θεοφίλου (τηλ. 22510-41644, Δευτ.-Παρ. 09.00-14.00, είσοδος 3 ευρώ) βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Μετάβαση

Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά δρομολόγια για τη Λέσβο (περίπου 11 ώρες, από 20 ευρώ η απλή μετάβαση, 94 ευρώ το αυτοκίνητο). Αεροπορικώς από Αθήνα (με Aegean) το εισιτήριο θα σας κοστίσει από 44 ευρώ η απλή μετάβαση και από Θεσσαλονίκη από 85 ευρώ.

Διαμονή

Στο συγκρότημα Aphrodite Hotel στον Μόλυβο, δίπλα στην παραλία (τηλ. 22530-71725, από 60 ευρώ). Διαμερίσματα με θέα σε όλο το Πλωμάρι στο Maria Plomari Apartments (τηλ. 6942-400484, από 60 ευρώ). Σπίτια-πύργοι στο Σίγρι με όλες τις ανέσεις (τηλ. 22530-54580, από 110 ευρώ).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή