Ατζέντα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λονδίνο

Oι πολυσχιδείς Pink Floyd (Έως 1/10/2017)

Η ρετροσπεκτίβα «Pink Floyd: Τheir Mortal Remains» στο Victoria and Albert Museum σχεδιάστηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ με τίτλο «The Piper at The Gates of Dawn». Το V&Α σχεδίασε μια ανασκόπηση της πορείας της θρυλικής μπάντας, προσφέροντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τις μεθόδους δουλειάς των Pink Floyd και να ανιχνεύσει τη σχέση τους με τις άλλες τέχνες, το ντιζάιν, την τεχνολογία, την περφόρμανς. Εξώφυλλα δίσκων, οπτικοακουστικά αρχεία, αφίσες, σκηνικά, φωτογραφίες, δημοσιεύσεις και προσωπικά αντικείμενα των μελών του διάσημου μουσικού σχήματος αφηγούνται πτυχές από τη συναρπαστική διαδρομή τους.

www.vam.ac.uk


Ατζέντα-1

 Άμστερνταμ: © Vincent van Gogh, Windswept Trees near Loosduinen, 1883, Private collection

Άμστερνταμ

Μέσα στο δάσος (Έως 10/9/2017)

Ο Vincent Van Gogh πάσχιζε να αποδώσει την εικόνα ενός δάσους τόσο πειστικά, ώστε να μπορεί κάποιος να μυρίσει τα ξύλα. Η έκθεση «Van Gogh, Rousseau, Corot: In the Forest» στο Μuseum Van Gogh περιλαμβάνει πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου και άλλων καλλιτεχνών από τη συλλογή του και τη Συλλογή Mesdag, με θέμα τα δέντρα.

www.vangoghmuseum.nl


Ατζέντα-2

Μόναχο: © Alex Katz, The Black Dress, 1960. Udo and Anette Brandhorst Collection © VG Bild-Kunst, Bonn 2017

Μόναχο

Ο «βασιλιάς» της pop art (Έως 8/4/2018)

Η έκθεση «Pop pictures people» στο Museum Brandhorst εξετάζει με μια φρέσκια ματιά τον μύθο του πολυσχιδούς Andy Warhol. Έργα του βασιλιά της pop art, από τη δεκαετία του 1960 έως αυτήν του 1980, προβάλλονται δίπλα σε αυτά των Alex Katz, Cady Noland, Jeff Koons, Louise Lawler, Keith Haring κ.ά., σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η διαχρονική αξία του έργου του και η επιρροή που άσκησε σε συγχρόνους του αλλά και νεότερους από αυτόν καλλιτέχνες.

www.museum-brandhorst.de


Ατζέντα-3

Μαδρίτη: © Sonia Delaunay Simultaneous Dresses, 1925 (Three Women, Forms, Colours) Museo Thyssen- Bornemisza © Pracusa 2017633

Μαδρίτη

Πρωτοποριακή σκέψη (Έως 15/10/2017)

«Για μένα δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη ζωγραφική και στις “διακοσμητικές” μου δουλειές. Οι εφαρμοσμένες τέχνες αποτελούν μια επέκταση της τέχνης μου», δήλωνε η Sonia Delaunay, μία από τις πιο επιδραστικές φυσιογνωμίες της παρισινής avant-garde. H μονογραφική έκθεση «Sonia Delaunay. Art, design and fashion» στο Μuseo Thyssen-Bornemisza αναδεικνύει τον ρόλο της ως μία από τις πιο σημαντικές κολορίστες του 20ού αιώνα και παράλληλα αποκαλύπτει όλο το εύρος της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας. Εξώφυλλα βιβλίων, σκηνικά θεάτρου, ενδύματα και διακοσμητικά αντικείμενα επιβεβαιώνουν ότι ο αισθητικός προσανατολισμός της δημιουργού δεν αφορούσε μόνο τις «καλές τέχνες». Η έκθεση εστιάζει στην περίοδο 1917-1921, όταν η Ουκρανή καλλιτέχνιδα διέμενε στη Μαδρίτη και πειραματιζόταν σε νέες κατευθύνσεις.

www.museothyssen.org


Ατζέντα-4

Βαλένθια: © Institut Valencia d’ Art Modern

Βαλένθια

H εξέλιξη της γλυπτικής (Έως 14/1/2018)

Οι αλλαγές που σημειώθηκαν στη γλυπτική τον 20ό αιώνα μπορούν να ιδωθούν ως μια απάντηση στις νέες αφηγηματικές αξίες που εμφανίστηκαν στις εικαστικές τέχνες. Η κλασική αναπαράσταση έδωσε τη θέση της σε αφηρημένες ιδέες και το μάρμαρο ή ο γύψος υποχώρησαν μπροστά σε νέα, ασυνήθιστα υλικά, στοιχειοθετώντας έτσι μια νέα πρόταση για τη γλυπτική. Η έκθεση «Julio Gonzalez’s constellations. Between representation and abstraction» στο Institut Valencia d’Art Modern διερευνά τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις του σημαντικού Καταλανού γλύπτη μέσα από διάφορες θεματικές περιοχές.

www.ivam.es

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή