Αφιέρωμα: Αέρα στα πανιά σας

Αφιέρωμα: Αέρα στα πανιά σας

13' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ακριβές οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό; Σε ποιους απευθύνονται και γιατί να τις επιλέξει κανείς; Αν το φετινό καλοκαίρι προτιμήσετε με την παρέα σας τις διακοπές εν πλω, ιδού τι πρέπει να έχετε υπόψη σας.

Ήταν 1661 όταν ο βασιλιάς Κάρολος Β΄ της Μεγάλης Βρετανίας έπλευσε για λόγους αναψυχής στον Τάμεση, συνδέοντας την ιστιοπλοΐα με την ανάπαυλα από την καθημερινότητα. Και ήταν από τότε που οι διακοπές με σκάφος αποτέλεσαν συνώνυμο του πλούτου, της δύναμης και της χλιδής. Την τελευταία δεκαετία οι τιμές έχουν πέσει αισθητά, αποδεικνύοντας πως η πολυτέλεια μπορεί να είναι προσιτή. Ωστόσο οι Έλληνες εξακολουθούμε να μην προτιμάμε τα σκάφη για τις καλοκαιρινές διακοπές μας. «Μόνο το 20% των πελατών μας είναι Έλληνες», παρατηρεί ο Γιάννης Μπογιατζόγλου, ιδιοκτήτης της Dynamic Sailing, που από το 2009 δραστηριοποιείται στην ενοικίαση ιστιοπλοϊκών. «Η προφανής εξήγηση είναι πως οι Έλληνες έχουμε συνηθίσει από πολύ μικρή ηλικία να κάνουμε διακοπές κάθε χρόνο σε διαφορετικό νησί, κι έτσι η διάθεση εξερεύνησης, που κυρίως καλύπτουν οι διακοπές με σκάφος, δεν είναι τόσο έντονη στον  Έλληνα».

Με χρονικό σημείο εκκίνησης τον Μάιο, εκατοντάδες σκάφη διαπλέουν τα πελάγη μας για διακοπές που προσφέρουν ασύγκριτη αίσθηση ελευθερίας και άμεση επαφή με τη φύση. Η ασυναγώνιστη ελληνική «Πολυνησία» ενδείκνυται για εξερεύνηση ακτών και κολπίσκων που είναι απρόσιτοι με οποιοδήποτε άλλο μέσο. Επιπλέον, το ιστιοπλοϊκό μπορεί να αποτελέσει την πλωτή βάση για πολλές ακόμα θαλάσσιες δραστηριότητες, όπως το ψάρεμα, το windsurf και οι καταδύσεις. Κι αν, πάλι, θέλετε να πιάσετε στεριά, δεν έχετε παρά να βάλετε πλώρη προς τα εκεί. Η απουσία συνωστισμού και οι κουραστικές μετακινήσεις προστίθενται στα πλεονεκτήματα των διακοπών με σκάφος.

Χρειάζεται skipper τελικά;

Θα βρείτε δεκάδες εταιρείες ενοικίασης σκαφών όλων των κατηγοριών και τύπων, με κόστος που ποικίλλει ανάλογα με το μήκος του σκάφους, την εποχή και τον εξοπλισμό. Η πρώτη ερώτηση στην οποία θα κληθείτε να απαντήσετε είναι αν θέλετε επανδρωμένο ή μη σκάφος. Στην πρώτη περίπτωση η εταιρεία αναλαμβάνει τον καπετάνιο (skipper) που θα το οδηγήσει. Η αμοιβή του υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 1.000 ευρώ την εβδομάδα, χωρίς τη διατροφή του. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε πώς θα συμβιώσετε με έναν άγνωστο, έχετε στο μυαλό σας πως αυτοί οι άνθρωποι είναι εκπαιδευμένοι να είναι διακριτικοί.

Η εναλλακτική είναι το bare boat ταξίδι, που σημαίνει πως ένας τουλάχιστον από τους επιβάτες έχει τα χαρτιά ιστιοπλοΐας που χρειάζονται [δίπλωμα RYA day skipper, International Certificate of Competence (ICC) ή κάποιο άλλο προερχόμενο από αναγνωρισμένη σχολή ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης]. Εάν έχετε πάρει το δίπλωμά σας από κάποια σχολή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να συνοδεύεται από τη μετάφρασή του. Για να ναυλώσετε σκάφος άνευ κυβερνήτη, όμως, πρέπει να είστε σχετικά έμπειρος. Ο Αργοσαρωνικός κόλπος, τα Ιόνια νησιά, οι Σποράδες και η Χαλκιδική είναι ο παράδεισος των bare boat εκδρομών, καθώς θα απολαύσετε διαδρομές με σταθερούς ανέμους και ασφαλή νερά. Αντίθετα, οι θαλάσσιες περιοχές των Κυκλάδων και του Νότιου Αιγαίου απαιτούν αρκετά καλές δυνατότητες πλοήγησης, και αυτό επειδή τα μελτέμια μπορούν να φτάσουν τα 5 με 7 μποφόρ κατά τη διάρκεια της ημέρας και να διαρκέσουν για πολύ καιρό.

Αφιέρωμα: Αέρα στα πανιά σας-1

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Σε κάθε περίπτωση, συνήθως θα χρειαστεί να προκαταβάλετε στο γραφείο ενοικίασης σκαφών ένα επιπλέον ποσό για την εγγύηση, το οποίο θα σας επιστραφεί με την άφιξή σας και εφόσον όλα έχουν πάει καλά.

Τέλος, αν το σκάφος που θα νοικιάσετε δεν έχει φουσκωτό (tender), καλό είναι να το ζητήσετε. Θα σας εξυπηρετήσει όταν αγκυροβολείτε ανοιχτά σε κάποιον κόλπο και θέλετε να πάτε στην παραλία για εξερεύνηση. Οι φίλοι του υποβρύχιου ψαρέματος, επίσης, μπορούν έτσι να επιδοθούν πιο άνετα στο χόμπι τους.

Λάβετε υπόψη σας πως στην απόφαση για επανδρωμένο ή μη σκάφος δεν θα σας οδηγήσουν μόνο οι ιστιοπλοϊκές σας δεξιότητες. Οι skippers έχουν το προνόμιο της καλής και σε βάθος γνώσης των προορισμών (παραλίες, κόλποι, μυστικά που θα απογειώσουν την εμπειρία των διακοπών σας). Αν λοιπόν έχετε την οικονομική δυνατότητα, σκεφτείτε σοβαρά να εμπιστευτείτε το σκάφος σε επαγγελματία καπετάνιο.

Πόσο θα σας κοστίσει

Τα κοστολόγια ποικίλλουν ανάλογα με το σκάφος, το μέγεθος και φυσικά την περίοδο. Όπως και στα ξενοδοχεία, οι περίοδοι χωρίζονται σε χαμηλή, μέση και υψηλή (έχει να κάνει προφανώς με τη ζήτηση).  

«Ενδεικτικά, για την ενοικίαση ενός ιστιοπλοϊκού στα 36-38 πόδια, κοντά στα 13 μέτρα δηλαδή, εξοπλισμένου με τρεις καμπίνες και δύο τουαλέτες, το κόστος στην υψηλή περίοδο κυμαίνεται περί τα 2.000 ευρώ ανά εβδομάδα. Η περίοδος αιχμής υπολογίζεται από τα τέλη Ιουλίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο επιβαρύνεται με 60 ευρώ την ημέρα, ποσό ίσο περίπου με την ενοικίαση ενός απλού ξενοδοχείου σε κάποιο από τα δημοφιλή ελληνικά νησιά», λέει ο κ. Μπογιατζόγλου.

Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται τα καύσιμα, το κόστος των οποίων είναι χαμηλό, στα 150-200 ευρώ την εβδομάδα ανάλογα με το ταξίδι, και τα έξοδα ελλιμενισμού, που είναι σχεδόν αμελητέα, καθώς τα περισσότερα λιμάνια στα ελληνικά νησιά παραμένουν δημοτικά και η τιμή τους δεν ξεπερνά τα 3 ευρώ την ημέρα.

Αφιέρωμα: Αέρα στα πανιά σας-2
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Καθώς όλα τα ενοικιαζόμενα σκάφη διαθέτουν καλά εξοπλισμένες κουζίνες, αν προνοήσετε για έναν καλό ανεφοδιασμό σε τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, μπορείτε με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσετε όλα σας τα γεύματα. Και αυτό πρακτικά σημαίνει περιορισμένα έξοδα φαγητού.

Σεντόνια και πετσέτες διατίθενται από τον ιδιοκτήτη, αλλά η καθαριότητα είναι δική σας ευθύνη. Ο skipper μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν είναι απολύτως στις αρμοδιότητές του. «Γενικά οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό είναι σαν σε τροχόσπιτο. Συνήθως οι άνθρωποι που νοικιάζουν ιστιοπλοϊκό είναι αυτοί που τους αρέσει και το κάμπινγκ, εκείνοι δηλαδή που για να είναι πιο κοντά στη φύση είναι διατεθειμένοι να υπομείνουν κάποια πράγματα, όπως π.χ. τον περιορισμένο χώρο, τις λίγες ανέσεις ή την οικονομία στο νερό, αφού πάνω στο σκάφος δεν υπάρχει ύδρευση», λέει ο κ. Μπογιατζόγλου. Αυτή είναι μια επισήμανση που δεν πρέπει να ξεχάσετε σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής σας. To σκάφος δεν είναι… συνδεδεμένο με την ΕΥΔΑΠ, οπότε πρέπει να προσέχετε την κατανάλωση, ειδικά όταν κάνετε ντους.

Η ώρα της επιβίβασης

«Οι περισσότεροι που έρχονται να νοικιάσουν σκάφος ζητάνε να πάνε και Μύκονο, και Σαντορίνη. Όμως αυτό είναι ένα ταξίδι που δεν συνιστάται, γιατί απαιτεί 8 ώρες ιστιοπλοΐα την ημέρα», προειδοποιεί ο κ. Μπογιατζόγλου και συνεχίζει. «Ό,τι πρόγραμμα και να κάνεις, αποκλείεται τελικά να πάει όπως το έχεις στο μυαλό σου, γιατί ο καιρός τα αλλάζει όλα. Το μόνο δεδομένο είναι το πότε θα φύγεις και το πότε θα επιστρέψεις – όλα τα άλλα είναι ευχάριστα ρευστά. Η ερώτηση που πρέπει να τεθεί στην παρέα πριν αποφασίσει το ταξίδι που θα κάνει είναι “πόσες ώρες θέλω να ταξιδεύω την ημέρα;”. Και μόνο αφού συμφωνήσουν όλοι μπορούν να βγουν οι προορισμοί».

Για εκείνους που δεν αγαπούν τις πολύωρες διαδρομές στη θάλασσα υπάρχει πάντα η δυνατότητα ενοικίασης του ιστιοπλοϊκού στον προορισμό της επιλογής τους. Να μεταβούν δηλαδή με το πλοίο της γραμμής στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στο Ιόνιο ή στις Σποράδες και να παραλάβουν από εκεί το σκάφος.

Αφιέρωμα: Αέρα στα πανιά σας-3
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Για να ευχαριστηθείτε το ταξίδι, βασική προϋπόθεση είναι ο καταμερισμός των εργασιών εν πλω. Καλό είναι να μοιράσετε αρμοδιότητες ανάλογα με τις γνώσεις και τις δεξιότητες του καθενός και φυσικά να ενημερώσετε τους «πρωτάρηδες» για τις υποχρεώσεις και τα ενδεχόμενα προβλήματα που ίσως προκύψουν.

Το μυστικό της επιτυχίας για ένα όμορφο ταξίδι είναι πάνω απ’ όλα η καλή παρέα. Το σκάφος δεν είναι βίλα και δεν αφήνει περιθώρια για πλήρη απομόνωση, καθώς σε έναν χώρο 12-13 μέτρων θα πρέπει να συμβιώσουν 6-8 άνθρωποι. Προαπαιτούνται αμοιβαίος σεβασμός και πειθαρχία στους κοινούς κανόνες που θα θέσετε. Αν νομίζετε πως οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό είναι crash test μόνο για τα ζευγάρια, σκεφτείτε το ξανά…

 

Αφιέρωμα: Αέρα στα πανιά σας-4
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

ΒΑΛΤΕ ΠΛΩΡΗ ΓΙΑ…

Ένας από τους πιο ωραίους ιστιοπλοϊκούς προορισμούς είναι οι Βόρειες Σποράδες. Οι άνεμοι πνέουν ήπιοι και ο καιρός είναι πολύ καλός από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Επισκεφτείτε τα τρία κύρια νησιά Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο και τα μικρότερα Πέλαγος ή Κυρά Παναγιά, Περιστέρα, Σκάντζουρα, Γιούρα, Πιπέρι και Ψαθούρα.

Η βορειοανατολική πλευρά του νησιωτικού συμπλέγματος είναι χαρακτηρισμένη Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο και αποτελεί περιοχή αναπαραγωγής της Μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus).

Από τον Άλιμο ανοίξτε πανιά για τον Αργοσαρωνικό, που παρέχει και ευνοϊκές συνθήκες ναυσιπλοΐας με στάσεις σε Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρο, Ύδρα, Μέθανα και Σπέτσες. Όσοι όμως δεν αλλάζουν με τίποτα τις Κυκλάδες καλύτερα να επιλέξουν λιγότερα νησιά ως προορισμούς, για να περιορίσουν έτσι τις ώρες ταξιδιού. Μια ενδεδειγμένη πορεία είναι Τζια, Σύρος, Μύκονος, Κύθνος. Οι πιο έμπειροι μπορούν να κατευθυνθούν στις δυτικές Κυκλάδες (Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο).

Με το ιστιοπλοϊκό μπορείτε να επισκεφτείτε παραλίες ανόθευτης ομορφιάς στις οποίες δεν έχετε πρόσβαση με άλλον τρόπο, όπως το Κλέφτικο της Μήλου, την Κολώνα της Κύθνου και το Μπίστι στην Ύδρα.


ΔΕΚΑ ΜΕ… ΤΟΝΟ

Οι δώδεκα βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία ελληνικές μαρίνες δεν προσφέρουν μόνο λιμενικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, αλλά και ακολουθούν αυστηρά φιλοπεριβαλλοντικά πρότυπα.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΙΚΗ ΤΡΥΦΩΝΑ

1. Olympic Marine

77ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου, Σούνιο

τηλ. 22920-63700, www.olympicmarine.gr

Θέσεις ελλιμενισμού: 680 για σκάφη μήκους έως 40 μ. και βάθους έως 3,5 μ.  

Με μια ματιά: Μόλις 20 λεπτά από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Διαθέτει 3 γερανούς (Travel Lift) ανύψωσης και καθέλκυσης για 40t, 65t και 200t. Στις εγκαταστάσεις της υπάρχει δυνατότητα διαχείμασης 700 σκαφών. Στη χερσαία ζώνη θα βρείτε εστιατόριο-καφετέρια, κατάστημα ναυτιλιακών ειδών, μίνι μάρκετ, τουαλέτες και ντουσιέρες, πλυντήρια και στεγνωτήρια, ATM και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

2. Μαρίνα Αγίου Κοσμά

Λεωφόρος Ποσειδώνος 18, Ελληνικό

τηλ. 6979-111006, www.marinaagioskosmas.com

Θέσεις ελλιμενισμού: 337 για σκάφη μήκους έως 90 μ. και βάθους έως 6 μ.  

Με μια ματιά: Προσφέρει ιδανική προστασία από δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω της εξαιρετικής μορφολογίας της και του προσανατολισμού της. Διαθέτει μόνιμα συστήματα αγκυροβολίου (ρεμέντζα), παροχή νερού και παροχή ρεύματος. Είναι περιφραγμένη και έχει μία πύλη εισόδου, ενώ όλοι οι χώροι επιβλέπονται επί 24ώρου βάσεως από ιδιωτική εταιρεία security. Όλες οι εγκαταστάσεις είναι διαμορφωμένες για χρήση από ΑμεΑ. Υπάρχουν τέσσερις σταθμοί συλλογής τοξικών αποβλήτων, δύο σταθμοί ανακύκλωσης και πλήρως εξοπλισμένος σταθμός αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης.

Αφιέρωμα: Αέρα στα πανιά σας-5

Η Μαρίνα Φλοίσβου αποτελεί ιδανικό προορισμό για mega yachts. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ)

3. Μαρίνα Φλοίσβου

Παλαιό Φάληρο

τηλ. 210-9871000-2, www.flisvosmarina.com

Θέσεις ελλιμενισμού: 303 για σκάφη αλλά και πολυτελείς θαλαμηγούς μήκους άνω των 30 μ. και βάθους από 4,5 έως 16 μ.

Με μια ματιά: Απέχει μόλις 6 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Ιδανικός προορισμός για mega yachts. Μετά από ένα επενδυτικό πρόγραμμα περίπου 50 εκατ. ευρώ, που είχε στόχο την ανάπτυξη και την αναβάθμιση των υποδομών της, είναι η πρώτη μαρίνα υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα. Εκτός από τις χρήσεις αναψυχής (αναψυκτήρια /εστιατόρια), περιλαμβάνει και εμπορικές χρήσεις. Καθημερινά πραγματοποιείται καθαρισμός θαλάσσιου και χερσαίου χώρου με τη βοήθεια σκάφους και μηχανοκίνητου σαρώθρου, συγκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων. Εφαρμόζεται πλήρες σύστημα διαχείρισης αποβλήτων με σταθμούς λυμάτων, ελεγχόμενη αποθήκευση και μεταφορά πετρελαιοειδών, ορυκτελαίων και επικίνδυνων αποβλήτων, αλλά και πρόγραμμα ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων, χαρτιού, γυαλιού και ειδών συσκευασίας.

4. Porto Carras Marina

Σιθωνία, Χαλκιδικής

τηλ. 23750-77000, www.portocarras.com

Θέσεις ελλιμενισμού: 315 για σκάφη μήκους έως 55 μ. και βάθους έως 5 μ.

Με μια ματιά: Ιδανική για όλες τις καιρικές συνθήκες, παρέχει όλες τις σύγχρονες απαιτούμενες υπηρεσίες ασφάλειας και τεχνολογίας: ρευματοδότηση και υδροδότηση των σκαφών, σταθμό ανεφοδιασμού καυσίμων, μόνιμη εγκατάσταση πυρόσβεσης και 24ωρη φύλαξη. Διαθέτει παροχές για τηλέφωνο και υπηρεσίες τηλεόρασης, ντους, πλυντήρια και στεγνωτήριο, συνεργείο επισκευής σκαφών, ειδικά διαμορφωμένη ράμπα ανέλκυσης και καθέλκυσης και ειδικό χώρο απόθεσης σκαφών. Βρίσκεται μέσα στο Porto Carras Grand Resort.

Αφιέρωμα: Αέρα στα πανιά σας-6

Η Sani Marina ανήκει στο συγκρότημα του Sani Resort στη Χαλκιδική.

5. Sani Marina

Kασσάνδρα, Χαλκιδική

τηλ. 23740-99582, www.saniresort.gr

Θέσεις ελλιμενισμού: 215 για σκάφη μήκους έως 26 μ. και βάθους έως 3 μ.

Με μια ματιά: Στην ουσία πρόκειται για ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων για σκάφη, που εκτείνεται σε επιφάνεια 32.000 τ.μ. Στη Sani Marina Piazza θα βρείτε εστιατόρια με διεθνή και μεσογειακή κουζίνα, ελληνικές ταβέρνες και ουζερί, μπαρ και καφέ, γκαλερί και καταστήματα, θερινό σινεμά, βιβλιοπωλείο, ενώ πάνω στη μαρίνα υπάρχουν 10 σουίτες (μέρος του Porto Sani). Επιπλέον οι παραλίες του Sani Resort αλλά και τα τέσσερα spa του συγκροτήματος προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης.

6. Marina Miraggio

Κάνιστρο, Παλιούρι, Χαλκιδική

τηλ. 23744-40440, www.miraggio.gr

Θέσεις ελλιμενισμού: 81 για σκάφη μήκους έως 40 μ. και βάθους από 4,5 έως 10 μ.

Με μια ματιά: Ένα από τα πλέον προηγμένα τεχνολογικά λιμενικά έργα στην Ελλάδα, λόγω των σχεδιαστικών και κατασκευαστικών καινοτομιών του. Οι ανοιχτές πλευρές της μαρίνας (σε σχήμα Π) διασφαλίζουν τη μόνιμη φυσική ανακύκλωση του θαλασσινού νερού, ώστε να μειώνεται η ανάπτυξη βακτηρίων και άλγης που επιδρά αρνητικά στο κύτος των σκαφών. Άλλη μία καινοτομία είναι η κατασκευή ράμπας για σκάφη με τρία διαφορετικά επίπεδα κλίσης, ώστε η καθέλκυση ή η ανέλκυση των σκαφών να γίνεται με τη μικρότερη επίδραση στο τρέιλερ και στο αυτοκίνητο. Εγκαταστάσεις κατάλληλα διαμορφωμένες για ΑμεΑ.

7. Cleopatra Marina

Άκτιο, Πρέβεζα

τηλ. 26820-23015, www.cleopatra-marina.gr

Θέσεις ελλιμενισμού: 100 για σκάφη μήκους έως 30 μ. και βάθους έως 8 μ.

Με μια ματιά: Όλες οι θέσεις ελλιμενισμού προσφέρουν ρεύμα, νερό και Wi-Fi. Υπάρχει επίσης σταθμός καυσίμων και λίπανσης. Τα κτίρια βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, προσφέροντας άμεση πρόσβαση σε εστιατόριο, μίνι μάρκετ, τουαλέτες, πλυντήρια, παιδική χαρά. Εγκαταστάσεις κατάλληλα διαμορφωμένες για ΑμεΑ. Διαθέτει τον μεγαλύτερο χερσαίο χώρο απόθεσης σκαφών στη χώρα (1.000 σκάφη) και τον μεγαλύτερο γερανό (travel lift) στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα.

8. Μαρίνα Λευκάδας

Λευκάδα

τηλ. 26450-26642, www.medmarinas.com

Θέσεις ελλιμενισμού: 620 για σκάφη μήκους έως 45 μ. και βάθους έως 4 μ.

Με μια ματιά: Βρίσκεται μέσα στην πόλη, ακριβώς δίπλα στο κεντρικό λιμάνι του νησιού. Διαθέτει εγκαταστάσεις διαχείμασης για περίπου 280 σκάφη και φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο από ιδιωτική εταιρεία security. Προσφέρει πλήρη γκάμα τεχνικών υπηρεσιών όλο τον χρόνο. Στις εγκαταστάσεις της περιλαμβάνει τουαλέτες, ντουσιέρες, πλυντήριο, χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, καταστήματα ναυτιλιακών ειδών και παντοπωλεία, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο.

Αφιέρωμα: Αέρα στα πανιά σας-7

Η Μαρίνα Γουβιών Κέρκυρας διαθέτει θέσεις ελλιμενισμού για 1.235 σκάφη.

9. Μαρίνα Γουβιών Κέρκυρας

Τζάβρος, Κέρκυρα

τηλ. 26610-91900, www.medmarinas.com

Θέσεις ελλιμενισμού: 1.235 για σκάφη μήκους έως 80 μ. και βάθους έως 5,5 μ.

Με μια ματιά: Απέχει περίπου 6 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας και 7 χλμ. από το αεροδρόμιο. Διαθέτει επίσης εγκαταστάσεις διαχείμασης για περίπου 520 σκάφη και πλήρη γκάμα τεχνικών υπηρεσιών. Στους χερσαίους χώρους υπάρχουν τουαλέτες, ντουσιέρες, πλυντήριο, χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, καταστήματα ναυτιλιακών ειδών, παντοπωλεία, εστιατόριο, καφέ, μπαρ και πισίνα. Προσφέρει τη δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτων και σκαφών.

10. Μαρίνα Αγίου Νικολάου

Άγιος Νικόλαος

τηλ. 28410-82384-5 www.marinaofagiosnikolaos.gr

Θέσεις ελλιμενισμού: 255 για σκάφη μήκους έως 60 μ. και βάθους έως 4,2 μ.

Με μια ματιά: Καλά προστατευμένη από όλες τις καιρικές συνθήκες, βρίσκεται στην καρδιά του Αγίου Νικολάου και προσφέρει εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της πόλης, στους κύριους αρχαιολογικούς χώρους και σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Κάθε θέση ελλιμενισμού έχει παροχή ρεύματος και νερού, καθώς και δωρεάν wi-fi. Στις χερσαίες εγκαταστάσεις υπάρχουν τουαλέτες, ντουσιέρες, πλυντήρια, χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, καθώς και δυνατότητα χρήσης γερανού (για βάρος έως 65 τόνους).

11. Μαρίνα Κω

Λεωφ. Γ. Παπανδρέου, Κως

τηλ. 22420-44150, www.kosmarina.gr

Θέσεις ελλιμενισμού: 250 για σκάφη μήκους έως 70 μ. και βάθους έως 5 μ.

Με μια ματιά: Βρίσκεται δίπλα στο παλιό λιμάνι του νησιού. Προσφέρει ρεμέτζα, νερό, ρεύμα, τηλεφωνική σύνδεση και δορυφορική τηλεόραση. Διαθέτει εγκαταστάσεις διαχείμασης για 150 σκάφη και εξυπηρετείται από γερανό σκαφών 100t και υδραυλικό τρέιλερ 35t. Περιφραγμένη, με δύο πύλες εισόδου και 24ωρη φύλαξη. Οι προβλήτες είναι εξοπλισμένες με πυροσβεστικούς σταθμούς, ενώ η μαρίνα διαθέτει σταθμούς διάσωσης. Στις χερσαίες εγκαταστάσεις υπάρχουν καταστήματα ναυτιλιακών ειδών και παντοπωλεία, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, τουαλέτες, ντουσιέρες, πλυντήριο, χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.

12. Μαρίνα Λέρου

Λακκί, Λέρος

τηλ. 22470-24733, 26600, 26601 www.lerosmarina.gr

Θέσεις ελλιμενισμού: 220 για σκάφη μήκους έως 50 μ. και βάθους έως 8 μ.

Με μια ματιά: Βρίσκεται στο Λακκί, στο βορειοανατολικό τμήμα του κόλπου. Κατά την κατασκευή της ενισχύθηκε το φυσικό περιβάλλον της τοποθεσίας με τη δενδροφύτευση παρακείμενου ορεινού όγκου, ενώ καθημερινά τηρείται αυστηρή πολιτική σχετικά με την παραλαβή και διαχείριση αποβλήτων. Οι 9 νέες πλωτές προβλήτες της είναι πλήρως εξοπλισμένες με παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, μόνιμα συστήματα αγκυροβολίου και δωρεάν wi-fi σε κάθε θέση. Δυνατότητα φιλοξενίας super yachts και mega yachts στον νέο μόλο, στην ανατολική πλευρά της μαρίνας. Διαθέτει καφέ-εστιατόριο, κατάστημα ναυτιλιακών ειδών και σταθμό πρώτων βοηθειών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή