Φλωρεντία by locals

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινήστε τη μέρα σας με αυθεντικά γλυκά της Τοσκάνης, πιείτε καφέ στο στέκι των διανοουμένων του 1900, δοκιμάστε τα καλύτερα σπαγκέτι στην πόλη και επισκεφτείτε μια πλατεία, για να δείτε πώς περνούν τα βράδια τους οι Φλωρεντίνοι.

Pasticceria Giorgio

Via Duccio di Buoninsegna 36

Tηλ. +39 055-710849

Τρίτη-Σάββατο 07.00-20.30, Κυριακή 07.00-13.30

Καπουτσίνο: 1,50 ευρώ

Το καφέ-ζαχαροπλαστείο Giorgio κάνει τη ζωή στη Φλωρεντία πιο γλυκιά από το 1972. Εδώ θα απολαύσετε αυθεντικό, νοστιμότατο ιταλικό πρωινό με γλυκάκια και καλό καπουτσίνο. Δοκιμάστε κάποια από αυτά που θεωρούνται χαρακτηριστικά της περιοχής (cantucci, panforte κ.λπ.) ή παραδοθείτε στη μυρωδιά από τα φρεσκοψημένα κρουασάν, τις διάφορες πίτες και τάρτες. Θυμάμαι εκείνα τα πρωινά που ως μαθητής έκανα κοπάνα από το σχολείο και πήγαινα στο Giorgio – είναι οι πιο γλυκές μου αναμνήσεις.

– FRANCESCO CIPRIANI


Φλωρεντία by locals-1

Η πλατεία Santo Spirito είναι αγαπημένο στέκι των καλλιτεχνών. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Πλατεία Santo Spirito

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Γεμάτη μπαρ και εστιατόρια, είναι αγαπημένο σημείο συνάντησης για καλλιτέχνες και διανοουμένους όλες τις ώρες της ημέρας. Ξεκινήστε με πρωινό καφέ στο Volume και συνεχίστε στη βεράντα του Pop Café, πάρτε μεσημεριανό στην Osteria Santo Spirito, ενώ για ένα γρήγορο απογευματινό σνακ προτιμήστε τα σάντουιτς του Gusta Panino. Όσο για το δείπνο, τα Tamero και Borgo Antico είναι εγγύηση. Το Σαββατοκύριακο οργανώνονται παζάρια με αντίκες ή food markets.

– LISA HAMMARLUND


Caffe Giubbe Rosse

Piazza della Repubblica 13/14r

Tηλ. +39 055-212280

Καθημερινά 10.00-01.00

Καφές στο μπαρ: 1 ευρώ

Το 1911 ένας Φλωρεντίνος κριτικός τέχνης, ο Ardengo Soffici, τόλμησε να κατακρίνει το κίνημα των φουτουριστών. Καλλιτέχνες-μέλη του κινήματος ταξίδεψαν τότε έως τη Φλωρεντία για να του δώσουν ένα μάθημα. Τον συνάντησαν στο καφέ Giubbe Rosse, που ήταν γνωστό στέκι διανοουμένων, και ξεκίνησε ένας καβγάς που κράτησε έως την επόμενη μέρα, οπότε συμφώνησαν ότι όλοι αγαπούν τις τέχνες και έληξε η παρεξήγηση. Η ατμόσφαιρα εξακολουθεί να είναι πολύ ιδιαίτερη, επισκεφτείτε το για έναν καφέ στο μπαρ – αν θέλετε τραπέζι, θα σας χρεώσουν 5 ευρώ!

– FRANCESCO CIPRIANI


Da Gherardo

Borgo S. Frediano 57r

Tηλ. +39 055-282921

Καθημερινά 19.30-01.00

Πίτσα: 7 ευρώ

Είναι στ’ αλήθεια πολύ μικρό, αλλά φτιάχνει φοβερή πίτσα. Αυτή που προτιμώ είναι με κάπως πιο χοντρή ζύμη, ένας τύπος που έχει τις ρίζες του στη Νάπολη. Όμως ακόμα και η απλή Μαργαρίτα θα σας ενθουσιάσει. Η εξυπηρέτηση είναι καλή και η ατμόσφαιρα χαλαρή.

Tip: Διαβάστε προσεκτικά τον κατάλογο, ιδιαίτερα αν σας αρέσει η σάλτσα ντομάτας, διότι δεν βάζουν σε όλες.

– LISA HAMMARLUND


Κλαμπ Tender

Via Luigi Alamanni 4

Παρασκευή-Σάββατο 21.30-03.30

Μπίρα: 5 ευρώ

Όταν δεν υπάρχει ζωντανή μουσική, ο dj παίζει πολύ γνωστά ροκ κομμάτια και η είσοδος είναι δωρεάν. Στα live που διοργανώνονται ακούγονται αυθεντικοί ροκ ήχοι από ντόπιες μπάντες. Κάθε φθινόπωρο ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός ControRadio οργανώνει στο κλαμπ διαγωνισμό ροκ μουσικής, όπου μπάντες από όλη την Ιταλία διαγωνίζονται για σχεδόν έναν μήνα για το πρώτο βραβείο.

– FRANCESCO CIPRIANI


Edoardo

Piazza del Duomo 45r

Tηλ. +39 055-281055

Καθημερινά 11.00-23.00

Μικρό χωνάκι: 3 ευρώ

Αυτό το μικρό παγωτατζίδικο στην τουριστική Piazza del Duomo διαψεύδει την προκατάληψη ότι τα μαγαζιά στις τουριστικές γειτονιές είναι αμφίβολης ποιότητας. Δοκιμάστε ροδάκινο, βανίλια, φιστίκι Αιγίνης, είναι όλα υπέροχα και φτιάχνονται από οργανικά υλικά. Eίναι –ίσως– το μοναδικό παγωτατζίδικο με βιολογικά προϊόντα στη Φλωρεντία και, πιστέψτε με, σε ό,τι αφορά το είδος δεν είμαι εύκολος πελάτης. Οι τιμές είναι κάπως τσιμπημένες και μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε στην ουρά μέχρι και μισή ώρα, αλλά αξίζει.

– MATILDE CESER


Φλωρεντία by locals-2

Στον κήπο Dell’Orticoltura διοργανώνονται οι γιορτές των λουλουδιών. (Φωτογραφία: © VISUALHELLAS.GR)

Κήπος dell’OrticΟltura

Via Vittorio Emanuele II 4

Ιανουάριος-Μάρτιος 08.30-18.00

Απρίλιος-Μάιος 08.30-19.00

Ιούνιος-Αύγουστος 08.30-20.00

Σεπτέμβριος 08.30-19.00

Οκτώβριος-Δεκέμβριος 08.30-18.00

Δωρεάν

Ένα υπέροχο πάρκο, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, που σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη. Δύο φορές τον χρόνο, στα τέλη του Απριλίου και στις αρχές του Οκτωβρίου, διοργανώνονται εδώ από τον οργανισμό Società Toscana di Orticοltura γιορτές λουλουδιών και το πάρκο πλημμυρίζει με χρώματα, μυρωδιές και επισκέπτες. Στη διάρκεια του καλοκαιριού, σε ένα μέρος του πάρκου λειτουργεί μπαρ και τα βράδια ένας DJ έχει τη μουσική επιμέλεια.

– LISA HAMMARLUND


Trattoria Sabatino

Via Pisana 2r

Tηλ. +39 055-225955

Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-14.30 και 19.15-22.00

Δείπνο: 20 ευρώ

Το Sabatino είναι ένα οικογενειακό εστιατόριο της γειτονιάς με νόστιμα πιάτα, βασισμένα σε ντόπιες παραδοσιακές συνταγές απευθείας από το βιβλίο της χρυσοχέρας γιαγιάς. Τα τραπέζια είναι καλυμμένα με καρό τραπεζομάντιλα και, παρότι το μενού αλλάζει καθημερινά, δύσκολα θα λείπει η μπιστέκα φιορεντίνα. Αν δεν μιλάτε ιταλικά και δεν καταλαβαίνετε τα πιάτα, ζητήστε να σας εξυπηρετήσει ο μικρότερος γιος, που μιλάει αγγλικά, ή απλώς δείξτε ποιο από τα πιάτα που βλέπετε στα διπλανά τραπέζια σάς αρέσει!

– RAFFAELLO BALDINI


Birreria Art. 17

Borgo la Croce 62r

Τρίτη-Σάββατο 16.00-02.00

Μπίρα: από 5 ευρώ

Ένα βροχερό απόγευμα βρήκαμε καταφύγιο με τους φίλους μου σε αυτή την μπιραρία. Ήταν πολύ συμπαθητικό μέρος και σταδιακά έγινε το στέκι μας. Ο χώρος δεν είναι γεμάτος με τραπέζια, το μπαρ όμως ξεχειλίζει από μπίρες, ντόπιες αλλά και εισαγωγής. Οι τρεις ιδιοκτήτες του είναι αδέρφια από την Αλβανία που μετακόμισαν στην Ιταλία και είναι ιδιαίτερα φιλικοί.

– FRANCESCO CIPRIANI


Fratelli Briganti

Piazza Giorgini 12r

Tηλ. +39 055-475255

Παρασκευή-Τετάρτη 12.00-15.00 και 19.00-00.00

Σπαγκέτι: 12 ευρώ

Φυσικά και θα βρείτε pasta σε κάθε εστιατόριο της πόλης. Αν όμως θέλετε ένα πιάτο με υπέροχα σπαγκέτι, φρέσκια ντομάτα και σκόρδο, πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο Fratelli Briganti. Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό θα σας μεταφέρει στη δεκαετία του ’70, αλλά υπάρχει και η δροσερή βεράντα για να επιστρέψετε στο παρόν. Θα βρείτε, επίσης, νόστιμες πίτσες. Αν σκοπεύετε να το επισκεφτείτε βράδυ Σαββατοκύριακου, καλό θα ήταν να κάνετε κράτηση.

– RAFFAELLO BALDINI

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή