Tα σπίτια της έμπνευσης

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια φωτογραφική περιήγηση σε -επισκέψιμες- κατοικίες όπου έζησαν και δημιούργησαν μερικοί από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες των τελευταίων 200 ετών.

1. Albrecht Dürer Haus, Γερμανία

Το σπίτι του αναγεννησιακού Γερμανού ζωγράφου και χαράκτη Albrecht Dürer (1471-1528) στη Νυρεμβέργη μπορεί να εκθέτει μόνο αντίγραφα έργων του καλλιτέχνη, διατηρεί όμως την αυθεντική ατμόσφαιρα της εποχής που έζησε ο Dürer, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει τα έπιπλα και τα αντικείμενα στα τρία εργαστήριά του και να ταξιδέψει στον χρόνο. Εδώ θα παρακολουθήσετε επίδειξη της διαδικασίας παραγωγής ενός χαρακτικού έργου και των τεχνικών που χρησιμοποιούσε ο ίδιος, αλλά και ένα αυθεντικό τυπογραφικό πιεστήριο εν δράσει. Οι ξεναγήσεις γίνονται από ηθοποιό ντυμένη με ρούχα εποχής, που υποδύεται τη σύζυγο του δημιουργού.

museums.nuernberg.de


2. Pollock-Krasner House, ΗΠΑ

Στην οικία Pollock-Krasner, στο East Hampton της Νέας Υόρκης, το πνεύμα του Αμερικανού εκπροσώπου του αφηρημένου εξπρεσιονισμού Jackson Pollock (1912-1956) ζει ακόμη. Εδώ μετακόμισε με τη σύζυγό του, ζωγράφο Lee Krasner, το 1945, ενώ στον παρακείμενο στάβλο, όπου στέγασε το ατελιέ του, φιλοτέχνησε μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του. Οι μπογιές στο πάτωμα ακόμη μαρτυρούν τον ανορθόδοξο τρόπο με τον οποίο δημιουργούσε, τοποθετώντας τον καμβά στο έδαφος και στάζοντας πάνω του άναρχα τις μπογιές. Η οικία αποτελεί σήμερα εθνικό ιστορικό μνημείο και το ατελιέ ελκύει φιλότεχνους και μη.

www.stonybrook.edu/pkhouse


3. La Maison de Monet – Fondation Claude Monet, Γαλλία

Ονειρευτήκατε ποτέ να μπορούσατε να περπατήσετε μέσα σε έναν πίνακα; Στο χωριουδάκι Giverny της Νορμανδίας οι κήποι του σπιτιού του Γάλλου ιμπρεσιονιστή Oscar-Claude Monet (1840-1926) μπορούν να το κάνουν πραγματικότητα. Δεινός κηπουρός, ο Monet είχε φυτέψει χιλιάδες βολβούς, για να δημιουργήσει ένα βασίλειο από χρώματα που θα αποτελούσε το «ζωντανό» ατελιέ του. Εκτρέποντας, μάλιστα, ένα παρακλάδι του ποταμού Επτ, δημιούργησε τη διάσημη λίμνη με τα νούφαρα –αυτή με τη γιαπωνέζικη γέφυρα–, που πρωταγωνίστησε σε πολλά από τα αριστουργήματά του. Οι κήποι-πίνακες είναι σήμερα ανοιχτοί για το κοινό, μαζί με το κουκλίστικο, πολύχρωμο σπιτικό του.

fondation-monet.com


4. Georgia O’Keefe’s Ηome, ΗΠΑ

Η «μητέρα» του αμερικανικού μοντερνισμού, Georgia O’Keefe (1887-1986), ανακάλυψε τα ερείπια του κτιριακού συγκροτήματος ισπανικής αποικιακής αρχιτεκτονικής που εν τέλει θα γινόταν σπίτι και ατελιέ της στο χωριουδάκι Abiquiu του Νέου Μεξικού το 1935. Πλήρως ενσωματωμένο στο τοπίο, που συχνά απαθανάτιζε από το υπνοδωμάτιό της και έγινε σήμα κατατεθέν του έργου της, το κτίριο με τη χαρακτηριστική μαύρη πόρτα, περιτριγυρισμένο από κήπους, παραμένει σχεδόν ανέπαφο μέχρι και σήμερα, χαρίζοντας στους επισκέπτες (κατόπιν ραντεβού) μια ατμοσφαιρική εμπειρία γνωριμίας με το προσωπικό σύμπαν της δημιουργού.

www.okeeffemuseum.org


5. Casa Salvador DalI, Ισπανία

Μια επίσκεψη στο ψαροχώρι Portlligat της Καταλονίας, όπου ο σουρεαλιστής Salvador Dali (1904-1989) αποφάσισε το 1930 να στεγάσει το ατελιέ του, αλλά και τον έρωτά του με τη μούσα του Gala, δίνει μια μικρή γεύση από το παράξενο μυαλό του. Η Casa Salvador Dali στην αρχή δεν ήταν παρά μια μικρή καλύβα. Με τα χρόνια όμως μεταμορφώθηκε στο εκκεντρικό και λαβυρινθώδες σπίτι με τους στενούς διαδρόμους και τα κρυφά περάσματα, το οποίο μπορεί κανείς να επισκεφτεί σήμερα. Από τους χώρους του, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κυκλικό ατελιέ με τη γυάλινη οροφή που επέτρεπε στον Dali να ζωγραφίζει πόδια σε προοπτική.

www.salvador-dali.org


6. Museum het Rembrandthuis, Ολλανδία

Ο Ολλανδός ζωγράφος Rembrandt Harmenszoon van Rijn βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του όταν αγόρασε με δόσεις το σπίτι αυτό στην εβραϊκή συνοικία του Άμστερνταμ. Είκοσι χρόνια μετά, ωστόσο, μην μπορώντας να το αποπληρώσει, αναγκάστηκε να δηλώσει χρεοκοπία και να το πουλήσει μαζί με τα ζωγραφικά και χαρακτικά του έργα. Οι σημερινοί επισκέπτες μπορούν και το απολαμβάνουν σχεδόν στη μορφή που είχε το 1839, χάρη στο επίπονο έργο των διαχειριστών του, που κατάφεραν να το επιπλώσουν ξανά, συμβουλευόμενοι τη λεπτομερή λίστα που είχε συντάξει ο ίδιος με τα αντικείμενα που πουλούσε για να ξεπληρώσει τους δανειστές του.

www.rembrandthuis.nl


7. La Villa des Brillants, Γαλλία

Ο Γάλλος γλύπτης François Auguste René Rodin (1840-1917) αγόρασε τη βίλα του στο παρισινό προάστιο Meudon το 1895. Εδώ απασχολούσε κάπου 50 βοηθούς –μεταξύ των οποίων και τον ποιητή Rainer Maria Rilke, ο οποίος εκτέλεσε για λίγο χρέη γραμματέα– και υποδεχόταν τους αμέτρητους φίλους του, θαυμαστές, πάτρωνες και εκπροσώπους της γαλλικής και της διεθνούς διανόησης. Η βίλα ανακαινίστηκε το 1997 με βάση φωτογραφίες εποχής. Ανεκτίμητης καλλιτεχνικής αξίας θεωρούνται σήμερα τα εκτιθέμενα γύψινα εκμαγεία που ο Rodin δημιουργούσε για κάθε έργο του και τα οποία μας αποκαλύπτουν το πρώτο στάδιο της δημιουργικής του διαδικασίας.

musee-rodin.fr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή