Άμστερνταμ by locals

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισκεφτείτε μια φάρμα στα περίχωρα, γευματίστε στο μικρότερο ταϊλανδέζικο εστιατόριο της πόλης και κάντε τις αγορές σας στον ωραιότερο εμπορικό δρόμο της Ολλανδίας.

Roopram

1e Swindenstraat 4

Tηλ. +31 20-6932902

Τρίτη-Κυριακή 14.00-21.00

Ρολό: 5 ευρώ

Στο ανατολικό Άμστερνταμ νέα καφέ και εστιατόρια ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Αν και «τσεκάρω» ανελλιπώς τις νέες αφίξεις, πάντα επιστρέφω στο Roopram, ένα οικονομικό σουριναμέζικο εστιατόριο που σερβίρει υπέροχο φαγητό. Τo σάντουιτς με ψωμί roti και κοτόπουλο, αλλά και η vegetarian εκδοχή του, είναι θαυμάσια. Το εστιατόριο ανακαινίστηκε πρόσφατα και έχει περισσότερα τραπέζια, αλλά και πάλι δεν θα βρείτε εύκολα να καθίσετε.

– SENTIA VAN DER MARK


Υπαίθρια αγορά Noordermarkt

Πλατεία Noordermarkt

Δευτέρα 09.00-13.00

Σάββατο 09.00-17.00

Ανεξάρτητα από το αν σας αρέσουν οι υπαίθριες αγορές ή όχι, η συγκεκριμένη έχει κάτι το ξεχωριστό. Βρίσκεται σε μια πολύ ωραία πλατεία με όμορφα καφέ, την οποία αξίζει να επισκεφτείτε. Στους πάγκους της θα βρείτε τα πάντα, από βιολογικά προϊόντα μέχρι καρτ ποστάλ και αντίκες, ακόμα και κοσμήματα. Οι μικροπωλητές είναι διαφόρων εθνικοτήτων και έχουν πάντα διάθεση να μοιραστούν μαζί σας τόσο τις δικές τους ιστορίες όσο και αυτές της πραμάτειας τους. Είναι ανοιχτά κάθε Δευτέρα και Σάββατο.

– ALEX EBBERS


Shelter

Overhoeksplein 3

Παρασκευή-Σάββατο 23.00-06.00

Είσοδος: 12 ευρώ

Υπάρχουν αρκετά κλαμπ στην πόλη για τους λάτρεις της techno και deep house μουσικής. Το αγαπημένο μου είναι το Shelter. Bρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης και μπορείτε να πάτε μέχρι εκεί και με το φέρι. Μένει ανοιχτό έως τις πρώτες πρωινές ώρες και είναι το ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν να χορεύουν όλη τη νύχτα. Το μόνο αρνητικό είναι ότι, εκτός από ορισμένα σνακ, δεν σερβίρουν φαγητό, οπότε φροντίστε να πάτε χορτάτοι.

– ALEX EBBERS


Czaar Peterstraat

Ωράριο λειτουργίας ανάλογα με το κατάστημα

Θεωρείται η καλύτερη εμπορική οδός της Ολλανδίας,  παρότι με την πρώτη ματιά δεν θα σας γεμίσει το μάτι. Πριν από μερικά χρόνια οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων άρχισαν να τοποθετούν στις προσόψεις τους παρόμοιες –κάπως παλιομοδίτικες αλλά άκρως γοητευτικές– επιγραφές, δημιουργώντας ένα ενιαίο ύφος κατά μήκος του δρόμου. Ανάμεσά τους υπάρχουν κάποια πολύ ιδιαίτερα, όπως το Fromagerie Kef με τα ιδιαίτερα τυριά του, το Worscht με σπεσιαλιτέ τα λουκάνικα, αλλά και ένα εστιατόριο που μαγειρεύει με προϊόντα των σούπερ μάρκετ που θα πετιούνταν στα σκουπίδια.

– GERBEN VAN DER ZWAARD


Coffee & Coconuts

Ceintuurbaan 282-284

Tηλ.+31 20-3541104

Δευτέρα-Παρασκευή 07.00-22.00

Σάββατο-Κυριακή 08.00-22.00

Εσπρέσο: 2,70 ευρώ

Το ανακάλυψα ένα πρωινό Σαββάτου, αναζητώντας ένα μέρος με καλό πρωινό. Το κτίριο έχει υπέροχη αρχιτεκτονική και η πρόσοψή του χρονολογείται το 1920. Εκτείνεται σε τέσσερα επίπεδα, με χώρους διαφορετικού χαρακτήρα και διακόσμησης, χαλαρή και οικεία ατμόσφαιρα. Λατρεύω τους μεγάλους αναπαυτικούς καναπέδες στο ισόγειο, το γιαούρτι με γκρανόλα και τον λάτε του – για ένα πλήρες πρωινό μπορείτε επίσης να επιλέξετε κρουασάν, μάφιν ή μπράουνις. Σερβίρουν επίσης ενδιαφέροντα πιάτα για μεσημεριανό και βραδινό. Σας προτείνω το χοτ ντογκ Big Dog ή το σάντουιτς με κοτοσαλάτα.

– JAN VERBOOM


Άμστερνταμ by locals-1

Το Pie-Nong Thai είναι το μικρότερο ταϊλανδέζικο εστιατόριο της πόλης. (Φωτογραφία: © ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΡΚΟΥ)

Pie-Nong Thai

Nassaukade 54

Tηλ. +31 64-4105074

Καθημερινά 16.00-21.30

Pad Thai: 15,50 ευρώ

Είναι το μικρότερο ταϊλανδέζικο εστιατόριο στο Άμστερνταμ. Επειδή δεν χωράνε τραπέζια, σερβίρει  νοστιμότατο φαγητό μόνο σε πακέτο – το καλοκαίρι βγάζει ένα δύο τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο. Ο Ταϊλανδέζος ιδιοκτήτης του είναι πολύ συμπαθητικός και πρόθυμος να σας μιλήσει για τις ομορφιές και τις γεύσεις της πατρίδας του. Απολαμβάνω να ακούω τις αφηγήσεις του κάθε φορά που περιμένω να ετοιμαστεί η παραγγελία μου.

– ALEX EBBERS


De Nieuwe Anita

Frederik Hendrikstraat 111

Δευτέρα-Τρίτη & Πέμπτη 20.00-01.00

Παρασκευή-Σάββατο 20.00-02.00

Είσοδος (Τρίτη): 3 ευρώ

Ένα μπαρ με ζωντανή μουσική, που μοιάζει με το σαλόνι ενός σπιτιού με vintage διακόσμηση, έπιπλα από δεύτερο χέρι και όμορφα φωτιστικά. Κάθε Δευτέρα διοργανώνονται προβολές σινεφίλ ταινιών με είσοδο 3 ευρώ, ενώ κάθε Τρίτη φιλοξενούνται αναπάντεχες live βραδιές με διαφορετικά μουσικά είδη, όπου οι γνωστοί καλλιτέχνες εναλλάσσονται με νέες, πολλά υποσχόμενες, μπάντες. Οι λάτρεις των ’80s θα ενθουσιαστούν με τα ντίσκο αφιερώματα, που κάνουν την πίστα να παίρνει φωτιά τα Σαββατόβραδα.

– MARTIN SOLLMANN


Buurtboerderij Ons Genoegen

Spaarndammerdijk 319

Tηλ. +31 20-3376820

Δευτέρα-Πέμπτη 10.00-22.00

Παρασκευή 10.00-00.00

Σάββατο-Κυριακή 11.00-22.00

«Ons Genoegen» σημαίνει «ευχαρίστησή μας» στα ολλανδικά, είναι όμως και το όνομα μιας αστικής φάρμας, κρυμμένης στα περίχωρα του Άμστερνταμ. Στον χώρο, ένα πολύχρωμο μωσαϊκό από ήχους και μυρωδιές, δραστηριοποιούνται αποκλειστικά εθελοντές, υπεύθυνοι επίσης για τη διοργάνωση βραδιών ζωντανής μουσικής και άλλων εκδηλώσεων. Για να ενισχύσετε το έργο τους, μπορείτε να υιοθετήσετε ένα… πρόβατο, συμβάλλοντας οικονομικά στην εκτροφή του. Στο εστιατόριο σερβίρεται καθημερινά ένα πολύ οικονομικό γεύμα τριών πιάτων. Αν θέλετε ένα αναμνηστικό, επισκεφτείτε το κατάστημα της φάρμας για να πάρετε ό,τι θέλετε δωρεάν.

– SENTIA VAN DER MARK


De Vergulden Eenhoorn

Ringdijk 58

Tηλ. +31 20-2149333

Καθημερινά από τις 10.00

Γεύμα: 20 ευρώ

Αφήστε πίσω σας την τρέλα της πόλης με μια εκδρομή σας στις εξοχές του Άμστερνταμ. Αυτό το όμορφο ρουστίκ εστιατόριο βρίσκεται στην έκταση όπου κάποτε υπήρχε μια φάρμα. Έχει πολύ καλό φαγητό, ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, ενώ συχνά φιλοξενεί γευστικές δοκιμές μπίρας. Θα το ευχαριστηθείτε ακόμα περισσότερο έπειτα από έναν χαλαρό περίπατο κατά μήκος του καναλιού δίπλα στο οποίο βρίσκεται. Διαθέτει και δωμάτια, αν θελήσετε να μείνετε εδώ το βράδυ.

– GERBEN VAN DER ZWAARD


Mουσείο Tot Zover

Kruislaan 124

Tηλ. +31 20-6940482

Τρίτη-Κυριακή 11.00-17.00

Είσοδος: 7 ευρώ

Μάλλον δεν θα έχετε ξανακούσει, πόσω μάλλον επισκεφτεί, ένα μουσείο κηδειών! Στο ολλανδικό νεκροταφείο De Nieuwe Ooster υπάρχει ένα ιδιαίτερο μουσείο, που αυτή την περίοδο παρουσιάζει μια έκθεση φωτογραφίας με φέρετρα, η οποία έχει ως θέμα τη σχέση ανάμεσα στον θάνατο και στις εμπορικές δραστηριότητες που συνδέονται με αυτόν.

– SENTIA VAN DER MARK

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή