Βιβή Δρακά, Αθλητικογράφος και διοργανώτρια του Authentic Big Blue

Βιβή Δρακά, Αθλητικογράφος και διοργανώτρια του Authentic Big Blue

5' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την πρεμιέρα της ταινίας του Λυκ Μπεσσόν «Απέραντο γαλάζιο» που έβαλε την Αμοργό στον τουριστικό χάρτη, το νησί της άγονης γραμμής ετοιμάζεται να υποδεχτεί το διεθνές τουρνουά ελεύθερης κατάδυσης Authentic Big Blue, που εμπνέεται από την ταινία και θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο νησί από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή διεθνούς φήμης απνεϊστών. Η ψυχή της διοργάνωσης Βιβή Δρακά, λάτρις του νησιού και του αθλήματος, μας μιλάει για το όραμα πίσω από τη διοργάνωση και για το πώς οι καταδύσεις και το αμοργιανό πατατάτο (κοκκινιστό κατσίκι με πατάτες και μπαχαρικά) μπορούν να συνεισφέρουν εξίσου στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν στο νησί.

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη διοργάνωση;

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ελεύθερης Κατάδυσης, AIDA Hellas, διοργανώνει κάθε χρόνο στην Καλαμάτα το πανελλήνιο πρωτάθλημα Summer Apnea Games. Όμως μέχρι στιγμής δεν είχε φιλοξενηθεί κάτι αντίστοιχο στην Αμοργό, η οποία έχει ταυτιστεί με την ταινία «Απέραντο γαλάζιο» και κατ’ επέκταση με το άθλημα. Η ιδέα ήταν αποτέλεσμα της αγάπης μου για την Αμοργό και για το φιλμ σε συνδυασμό με το μικρόβιο της αθλητικογράφου. Ήθελα να κάνω κάτι δημιουργικό, που θα γέμιζε εμένα και θα ωφελούσε τον τόπο. Είναι κρίμα άλλωστε που μέχρι τώρα δεν έχει αξιοποιηθεί το brand name που απέκτησε το νησί χάρη στην ταινία.

Αποσκοπείτε στην ανάδειξη της Αμοργού ως καταδυτικού προορισμού;

Αυτός είναι σίγουρα πρωταρχικός μας στόχος. Υπάρχει ένα πολύ καλό καταδυτικό κέντρο στη βόρεια πλευρά του νησιού, οπότε, αν εμείς αναπτύξουμε την ελεύθερη κατάδυση στον Νότο, θα έχουμε δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο προορισμό για τους λάτρεις του είδους. Σίγουρα μας ενδιαφέρει και η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν – είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους επιλέξαμε τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Ευχή μας είναι το τουρνουά να γίνει ετήσιος θεσμός που θα φέρει όλο και περισσότερους ξένους στο νησί.

Δεν φοβάστε μήπως η Αμοργός χάσει την αυθεντικότητά της με την έλευση περισσότερων τουριστών;

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την ελεύθερη κατάδυση, είτε ως αθλητές είτε ως κοινό, είναι ιδιαίτεροι. Δεν ακολουθούν μόδες και τάσεις. Κάνουν γιόγκα, έχουν έρωτα με τη θάλασσα, καταδύονται σε απίστευτα βάθη με μια ανάσα – φανταστείτε την αυτοσυγκέντρωση που προϋποθέτει όλο αυτό. Όσοι λοιπόν έρθουν στην Αμοργό με αφορμή το event δεν μπορεί παρά να είναι άνθρωποι με εναλλακτικό τρόπο σκέψης και ζωής.

Πώς αντιμετώπισε η τοπική κοινωνία το όλο εγχείρημα;

Οι Αμοργιανοί έχουν αγκαλιάσει τη διοργάνωση και είναι χαρούμενοι που η αύρα του «Απέραντου γαλάζιου» θα επιστρέψει και πάλι στο νησί. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι ένας τέτοιος θεσμός μόνο καλό θα κάνει στον τόπο τους και προσφέρουν από το υστέρημά τους ώστε σε αυτή την πρώτη διοργάνωση να μπουν γερά θεμέλια και για τις επόμενες. Ο Δήμος Αμοργού και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως συνδιοργανωτές, στηρίζουν με τη σειρά τους την πρωτοβουλία ως έναν τρόπο να βγει το νησί από την εσωστρέφειά του.

Θα μπορούσε η διοργάνωση να ενδιαφέρει κάποιον που δεν τον αφορούν οι καταδύσεις;

Επειδή ούτως ή άλλως οι καταδύσεις δεν είναι ένα σπορ εξέδρας και επειδή ακριβώς θέλαμε να προσελκύσουμε και ένα ευρύτερο κοινό, παράλληλα με τη διοργάνωση θα διεξαχθεί το Amorgos Gastronomy Week, που θα περιλαμβάνει Συνέδριο Γαστρονομίας στην Αιγιάλη με θέμα την ταυτότητα και το μέλλον της κυκλαδίτικης κουζίνας και ειδικά της Αμοργού, διήμερη γιορτή κρασιού στο λιμάνι των Καταπόλων με τη συμμετοχή δεκαπέντε οινοποιείων απ’ όλη την Ελλάδα και αναπαράσταση της μεγάλης γιορτής του νησιού που γίνεται κάθε χρόνο παραμονή της Αγίας Παρασκευής, με καλεσμένο σεφ τον Αλέξανδρο Παπανδρέου. Θέλουμε όσοι τιμήσουν τη διοργάνωση να φύγουν με μια ολοκληρωμένη εμπειρία, γι’ αυτό και το μότο μας είναι «Καταδυθείτε στο απέραντο γαλάζιο και αναδυθείτε στην αμοργιανή φιλοξενία». Θα ήταν ολίσθημα, άλλωστε, να μη γνωρίσουν οι επισκέπτες την παράδοση, τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία του νησιού – ένα ακόμη όπλο στην τουριστική φαρέτρα.

Ποια αθλήματα περιλαμβάνει το τουρνουά;

Οι αθλητές που θα πάρουν μέρος θα αγωνιστούν στις τρεις κατηγορίες που έχει στο πρόγραμμά της η Aida International: στα Σταθερά Βάρη (CWT), Σταθερά Βάρη χωρίς πέδιλα (CNF) και Ελεύθερη Βύθιση (FIM). Στα Σταθερά βάρη (CWT) ο δύτης καταδύεται και αναδύεται χρησιμοποιώντας τα πέδιλά του ή το μονοπέδιλό του χωρίς να τραβάει το σχοινί του αγώνα και χωρίς αλλαγή στο έρμα που φέρει στη διάρκεια της βουτιάς του. Στα Σταθερά Βάρη χωρίς πέδιλα (CNF) ο δύτης καταδύεται και αναδύεται χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμή του, χωρίς τη χρήση προωθητικού εξοπλισμού και χωρίς να τραβάει το σχοινί του αγώνα. Στην Ελεύθερη βύθιση (FIM) ο δύτης βουτά χωρίς τη χρήση προωθητικού εξοπλισμού και μόνο τραβώντας το σχοινί του αγώνα κατά τη διάρκεια της κατάδυσης και της ανάδυσης.

Πληροί το νησί τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή τέτοιων αγωνισμάτων;

Οι αθλητές των ελεύθερων καταδύσεων έχουν ανάγκη από ήρεμα, ζεστά και διαυγή νερά και την περίοδο που διοργανώνουμε το Authentic Big Blue οι συνθήκες είναι ιδανικές. Επιπλέον, τα νερά έχουν το απαραίτητο βάθος, και μάλιστα σε κοντινή απόσταση από την παραλία της Αγίας Άννας, όπου γυρίστηκε μία από τις πρώτες σεκάνς της ταινίας. Ακόμα και για τους θεατές –οι οποίοι αναπόφευκτα θα παρακολουθούν από ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη στεριά– είναι η τοποθεσία που θα τους προκαλέσει δέος και όχι όσα θα συμβαίνουν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στιγμιότυπα από αυτά, ωστόσο, θα μπορούν να βλέπουν κάθε μέρα σε οθόνες στην κεντρική πλατεία της Χώρας.

Τι συμμετοχές έχει το event;

Oι συμμετοχές έχουν φτάσει μέχρι τώρα τις 35, που είναι εξαιρετικός αριθμός για ένα τουρνουά ελεύθερης κατάδυσης που βρίσκεται μόλις στον πρώτο χρόνο του. Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα που θα πάρουν μέρος είναι ο Ισπανός Miguel Lozano, που έχει φτάσει τα 122 μέτρα βάθος με μία ανάσα (δεύτερος στον κόσμο), ο Pascal Berger που έχει ρεκόρ 115 μέτρα στην κατηγορία VW (Μεταβλητά βάρη) και από γυναίκες η Ουκρανή Nataliia Zarkova, η οποία ενδέχεται να επιχειρήσει προσπάθεια παγκόσμιου ρεκόρ στην Αμοργό στην κατηγορία CWT, και η Αμερικανίδα Mandy Summer, από τα ανερχόμενα ταλέντα του αθλήματος.

Οι συντελεστές της ταινίας έχουν δείξει ενδιαφέρον;

Ναι, και μάλιστα θα δώσουν το «παρών» τρεις από αυτούς: o πρωταγωνιστής Jean-Marc Βarr, ο συνθέτης Eric Serra και ο Gregory Forstner, που υποδύθηκε τον Enzo Molinari σε νεαρή ηλικία. Ο Jean-Marc Βarr μάλιστα βρέθηκε και τον Ιούλιο στην Αμοργό, για τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ με θέμα το «Απέραντο γαλάζιο» και το πώς αυτή επηρέασε τους αθλητές της ελεύθερης κατάδυσης.

Η Αμοργός είναι το «Απέραντο γαλάζιο». Πώς μπορεί ένας προορισμός να αξιοποιήσει προς όφελός του τα «κλισέ» με τα οποία συνδέεται;

Κάθε τόπος πρέπει να «εκμεταλλεύεται» τα δυνατά του σημεία. Η υπερεκμετάλλευση είναι αυτή που μπορεί να φέρει αρνητικά αποτελέσματα. Ας στηριχτούμε λοιπόν στις ομορφιές του τόπου μας, ας γίνουμε περισσότερο δημιουργικοί και ας στραφούμε σε όσους μπορούν να μας βοηθήσουν. Η εμπειρία δείχνει ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι πρόθυμοι να το κάνουν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή