Tο στοίχημα των 14 δισ.

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο παράγοντας «ασφάλεια» και οι εκπτώσεις στα «πακέτα» φιλοξενίας βοήθησαν να σημειωθεί ρεκόρ αφίξεων από το εξωτερικό. Μένει να φανεί πού θα «κλείσουν» και οι εισπράξεις.

Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να φτάσει τη φετινή σεζόν ο αριθμός των ξένων επισκεπτών, ξεπερνώντας σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων τα 28,5 εκατ. Η ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2017 είχε προεξοφληθεί από την άνοιξη, οπότε ολοκληρώθηκε ο κύκλος των προκρατήσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες από τις διεθνείς αγορές. Δύο ήταν οι βασικότεροι λόγοι που καταγράφηκε αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού. Ο πρώτος αφορούσε στα σημαντικά προβλήματα ασφάλειας που αντιμετώπιζε η Τουρκία από πέρυσι και σε όλη την περίοδο των προκρατήσεων. Η εικόνα που εξέπεμπε η γειτονική χώρα έστειλε σημαντικό όγκο προκρατήσεων στην Ελλάδα αλλά και σε άλλους προορισμούς της Μεσογείου. Ο δεύτερος λόγος αφορούσε στην ελκυστική τιμολογιακή πολιτική που υιοθέτησαν οι Έλληνες ξενοδόχοι.

Μεγάλος αριθμός ταξιδιωτικών πακέτων για διακοπές στην Ελλάδα πωλήθηκε νωρίς, σε μια περίοδο που οι ξένοι τουρίστες μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις προσφερόμενες εκπτώσεις. Από την πλευρά τους οι ξένοι tour operators δεν είχαν πολλές επιλογές ασφαλών προορισμών για να πουλήσουν τα πακέτα τους, καθώς προορισμοί όπως η Ισπανία και η Κύπρος κινούνταν ήδη με έντονα ανοδικές τάσεις από το 2016 και δεν είχαν διαθέσιμες ξενοδοχειακές κλίνες.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, οι διεθνείς αφίξεις στη χώρα αυξήθηκαν κατά 6,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ξεπερνώντας τα 7,9 εκατ. Σε ό,τι αφορά το σύνολο των αφίξεων από το εξωτερικό, ενδέχεται να φτάσουν τα 30 εκατ. Στις αφίξεις αυτές εντάσσεται πλέον και ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει για επαγγελματικούς λόγους τα τελευταία χρόνια και επισκέπτονται τη χώρα μέσα στη χρονιά, είτε για διακοπές είτε για να δουν φίλους και συγγενείς. Επίσης στις οδικές, κυρίως, αφίξεις περιλαμβάνεται ένας αριθμός ξένων από βαλκανικές χώρες που εισέρχονται στην Ελλάδα για εποχικές δουλειές.

Επιπλέον, η Ελλάδα δείχνει φέτος ότι μπορεί να καλύψει τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψε το 2016 σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων και να επανέλθει πάνω από τη ζώνη των 14 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 7,1%, φτάνοντας τα 4,13 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είναι μεν ικανοποιητική, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι δεν καλύπτει το ύψος της μείωσης των εσόδων που καταγράφηκε την ίδια περίοδο πέρυσι. Έτσι, το πρώτο εξάμηνο του 2015 παρέμεινε το καλύτερο σε ό,τι αφορά τα τουριστικά έσοδα για την Ελλάδα ως προορισμό, φτάνοντας τα 4,17 δισ. ευρώ.

Πάντως, παρά την αύξηση των αφίξεων και την ανάκαμψη των εσόδων, σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα συνεχίζει να κινείται η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων επισκεπτών. Για το εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 497,4 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση μόλις κατά 0,7% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2016. Σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Ισπανία, η μέση δαπάνη των ξένων τουριστών είναι σχεδόν διπλάσια.

ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

Αχίλλειος πτέρνα για τον ελληνικό τουρισμό αποτέλεσε κατά τη φετινή περίοδο ο κλάδος της κρουαζιέρας. Οι διεθνείς εταιρείες περιόρισαν σημαντικά τα δρομολόγιά τους σε ελληνικούς προορισμούς του Αιγαίου. Και αυτό γιατί πολλά δρομολόγια περιλάμβαναν τουρκικά λιμάνια, τα οποία αποκλείστηκαν για λόγους ασφαλείας. Αν και ένα μέρος της δραστηριότητας μετατοπίστηκε σε άλλες περιοχές όπως στο Ιόνιο, αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να καλύψει τις απώλειες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων της κρουαζιέρας, ο αριθμός των τουριστών με κρουαζιέρα αναμένεται κατά τη φετινή σεζόν να μειωθεί κατά περίπου 20%. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι στα ίδια χαμηλά επίπεδα με φέτος θα κινηθεί η εισερχόμενη τουριστική κίνηση με κρουαζιέρα και το 2018, καθώς ήδη έχουν διαμορφωθεί τα προγράμματα των εταιρειών για του χρόνου.

Εξάλλου, χωρίς σημαντικές μεταβολές διαμορφώθηκε η εικόνα της φετινής περιόδου και για τον εσωτερικό τουρισμό. Υπενθυμίζεται ότι προ μνημονίων οι Έλληνες ξόδευαν για τις διακοπές τους περί τα 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Τα τελευταία χρόνια οι ταξιδιωτικές δαπάνες της εγχώριας τουριστικής αγοράς κινούνται πέριξ του 1,5 δισ. ευρώ.

Οδεύοντας προς το τελευταίο δίμηνο της σεζόν, οι τουριστικοί επαγγελματίες της χώρας έχουν στρέψει από τώρα το βλέμμα τους στο 2018. Άλλωστε, οι μεγάλοι tοur operators έχουν ήδη ανοίξει τα συστήματα κρατήσεων για του χρόνου τόσο για την Ελλάδα όσο και για άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Στον διεθνή ανταγωνισμό, και την προσεχή σεζόν, κυρίαρχος παράγοντας προσέλκυσης του ενδιαφέροντος για κρατήσεις θα είναι η ασφάλεια. Η Ελλάδα διατηρεί ένα ισχυρό πλεονέκτημα σε αυτόν τον τομέα, γεγονός το οποίο δημιουργεί προσδοκίες για τη διατήρηση του ανοδικού ταξιδιωτικού ρεύματος από τις βασικές διεθνείς αγορές.

Τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ισπανία προκαλούν προβληματισμό για την πορεία του τουρισμού στον πλέον δημοφιλή προορισμό της Μεσογείου, αλλά είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των κρατήσεων το 2018. Από την πλευρά της η Τουρκία δείχνει σημάδια ανάκαμψης σε κάποιες αγορές, όπως για παράδειγμα στη ρωσική. Παράλληλα, οι Τούρκοι ξενοδόχοι έχουν ρίξει πολύ τις τιμές, προκειμένου να προσελκύσουν κρατήσεις. Αν διατηρηθεί ηρεμία στη γειτονική χώρα, δεν αποκλείεται να επανέλθει πλήρως στη διεθνή τουριστική σκηνή από τη σεζόν του 2018.

Πάντως, ο ελληνικός τουρισμός θα έχει να αντιμετωπίσει ένα πρόσθετο ζήτημα από την προσεχή περίοδο, καθώς με την επιβολή του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα απολέσει μέρος της ανταγωνιστικότητάς του. Επιπροσθέτως, θα περιοριστούν οι δυνατότητες των Ελλήνων ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων να χρησιμοποιήσουν, αν χρειαστεί, εν μέσω της περιόδου τιμολογιακές πρακτικές για την ενίσχυση των κρατήσεών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή