Στη σκιά του βράχου

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποχαιρετάμε το καλοκαίρι με έναν φωτογραφικό περίπλου σε παραλίες του πλανήτη όπου το βουνό συναντά τη θάλασσα – από το Phi Phi Leh της Ταϊλάνδης έως τη Ζάκυνθο και το «δικό» μας Ναυάγιο.

1. Calanque d’En Vau, Γαλλία

Η παραλία ενδείκνυται για όσους αγαπούν την πεζοπορία. Βρίσκεται στον Νότο της Γαλλίας, σε σχετικά κοντινή απόσταση από την τουριστική κωμόπολη Cassis, και αποτελεί ένα από τα λεγόμενα «calanques», όπως λέγονται στα γαλλικά οι απόκρημνοι βραχώδεις όρμοι που απαντώνται στη Μεσόγειο. Το calanque d’En Vau φημίζεται για τα όμορφα νερά του, ενώ δεν μαζεύει τόσο κόσμο όσο τα γειτονικά. Πριν ξεκινήσετε την πεζοπορία, σιγουρευτείτε ότι έχετε επιλέξει τα κατάλληλα παπούτσια (όχι σαγιονάρες), εφοδιαστείτε με νερό και σνακ και ρωτήστε τους ντόπιους σε τι κατάσταση βρίσκεται το μονοπάτι.


2. Phi Phi Leh, Ταϊλάνδη

Το ταϊλανδέζικο νησί Phi Phi Leh του αρχιπελάγους Phi Phi ήταν ανέκαθεν γνωστό στα τουριστικά πλήθη, όμως η ταινία «Η παραλία» του Ντάνι Μπόιλ, με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, απογείωσε τη φήμη του (σημειωτέον ότι η ταινία πυροδότησε σωρεία αντιδράσεων, ακόμα και μηνύσεις εναντίον της 20th Century Fox, για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε κατά τα γυρίσματα, λόγω της κοπής κοκοφοινίκων και της αλλοίωσης των αμμόλοφων). Η πιο γνωστή τοποθεσία του νησιού είναι ο όρμος Maya Bay, με τα ρηχά κοραλλιογενή νερά και τα εξωτικά ψαράκια, τα ψηλά βράχια από ασβεστόλιθο και τη μεγάλη παραλία με τη λευκή, αφράτη άμμο. 


3. Legzirα, Μαρόκο

Στο νότιο κομμάτι της χώρας, μακριά από τα γνωστά αστικά κέντρα με τα οποία οι περισσότεροι έχουμε ταυτίσει το Μαρόκο –όπως είναι η κινηματογραφικά θρυλική Καζαμπλάνκα ή η Ταγγέρη των λογοτεχνών και των διπλωματών– βρίσκεται η παραλία Legzira. Μέχρι πέρυσι το ταξιδιωτικό κοινό ερχόταν έως εδώ για να θαυμάσει τις δύο εντυπωσιακές πέτρινες αψίδες της, όμως από τον Σεπτέμβριο του 2016 δεν υπάρχει παρά μόνο η μία: η δεύτερη κατέρρευσε. Παρόλα αυτά, η Legzira παραμένει δημοφιλής στους τουρίστες, οι οποίοι συνεχίζουν να την επισκέπτονται.


4. Chiaia di Luna, Ponza, Ιταλία

Στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από την πόλη Terracina, στο Λάτιο, βρίσκονται τα Isole Ponziane, μια συστάδα νησιών της Τυρρηνικής θάλασσας με μεγαλύτερο το Ponza. Φημισμένη παραλία του Ponza είναι η Chiaia Di Luna, με τη λεπτή λωρίδα άμμου που διακόπτεται απότομα από κάθετα βράχια. Η επικινδυνότητά της λόγω κατολισθήσεων οδήγησε τις τοπικές αρχές να «κλείσουν» την πρόσβαση σε αυτήν από στεριάς, παρότι παραμένει δημοφιλής στους επιβαίνοντες στα σκάφη που διαπλέουν την περιοχή και προσεγγίζουν την παραλία από θαλάσσης. Εντυπωσιακή είναι και η θέα από το ομώνυμο ξενοδοχείο, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την ακτή. 


Στη σκιά του βράχου-1

Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ

5. Ναυάγιο, Ζάκυνθος, Ελλάδα

Η Ζάκυνθος δοκιμάστηκε από τις πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι, όμως θα έχει πάντα το Ναυάγιο. Μια απλή αναζήτηση στο Google αρκεί για να καταλάβει κανείς πόση απήχηση έχει η παραλία της βορειοδυτικής Ζακύνθου στην παγκόσμια ταξιδιωτική κοινότητα, αφού συμπεριλαμβάνεται συχνά πυκνά σε λίστες μεγάλων ξένων εντύπων και τουριστικών sites, που τη θεωρούν  μία από τις καλύτερες του κόσμου. Σήμα κατατεθέν της,  είναι το απομεινάρι του λαθρεμπορικού πλοίου τσιγάρων «Παναγιώτης», ενός σκαριού που ναυπηγήθηκε στη Σκωτία, άλλαξε διάφορους ιδιοκτήτες και ονομασίες στην πορεία του χρόνου («Saint Bedan», «Μερόπη», «Χάρις») και κατέληξε να ναυαγήσει στη Ζάκυνθο τη δεκαετία του ’80.


6. Cape Leveque, Αυστραλία

Στα βορειοδυτικά της Αυστραλίας, σε απόσταση 208 χλμ. από την πόλη Broome, βρίσκεται η χερσόνησος Dampier και το ακρωτήρι Leveque. Απόμερο και δυσπρόσιτο, το ακρωτήρι βρέχεται από τον Ινδικό ωκεανό κι έχει καταπληκτική ακτογραμμή, με αμμώδεις παραλίες και κοκκινωπούς βράχους που λειτουργούν σαν πόλος έλξης για τους περιπετειώδεις ταξιδιώτες – εκείνους που αντέχουν την ταλαιπωρία και το «κοπάνημα» σε ένα όχημα 4×4. Όσοι τυχεροί καταφέρετε να φτάσετε μέχρι εκεί έχετε κατά νου το Kooljaman, ένα φημισμένο πάρκο δραστηριοτήτων που προσφέρει διάφορων ειδών εμπειρίες στους επισκέπτες, από ψάρεμα καβουριών μέχρι παρατήρηση φαλαινών.


7. Fernando de Noronha, Βραζιλία 

Βρίσκεται στον Ατλαντικό ωκεανό, γύρω στις τέσσερις μοίρες νότια του Ισημερινού, ενώ η ονομασία του αποτελεί λεκτική παραφθορά του ονόματος ενός Πορτογάλου εμπόρου, του Fernao de Loronha. Το αρχιπέλαγος Fernando de Noronha αποτελείται από 21 νησάκια, όμως μόνο το ομώνυμο κατοικείται. Ανακηρυγμένο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, το έκτασης μόλις 18,4 τ.χλμ. νησί λειτουργεί ως καταφύγιο για δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες, καρχαρίες και τόνους. Όσο για τα τουριστικά θέλγητρά του, σχετίζονται, κι αυτά, με τη θάλασσα: παρατήρηση δελφινιών, καταδύσεις, ψάρεμα, βουτιές με μάσκα (snorkeling) και κολύμπι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή