Ατζέντα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ατζέντα-1

Φωτογραφία: Μαδρίτη: © The Trustees of the British Museum

Μαδρίτη

Τέχνες και ευ αγωνίζεσθαι (Έως 15/10/2017)

Το αγωνιστικό πνεύμα κυριαρχούσε σε όλες τις εκφράσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στην αρχαία Ελλάδα: στα παιχνίδια των παιδιών, στις αθλητικές διοργανώσεις και στους θεατρικούς αγώνες έως το πεδίο της μάχης, τους μύθους και την πολιτική αρένα. Ο ανταγωνισμός λοιπόν στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και το πώς αποτυπώθηκε σε αντικείμενα και έργα τέχνης βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης «Agon! Competition in Ancient Greece» στο Caixa Forum Madrid. Τα εκθέματα, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, περιλαμβάνουν κοσμήματα, νομίσματα, γλυπτά και αγγεία, και ανάμεσά τους τη ζωφόρο από το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, που απεικονίζει τη μάχη μεταξύ των Ελλήνων και των Αμαζόνων, μια μαρμάρινη προτομή του Ευριπίδη και το άγαλμα ενός αθλητή που δένει μια κορδέλα στο κεφάλι του ως σημάδι νίκης.

www.caixaforum.es


Ατζέντα-2

Φωτογραφία: Σικάγο:Takashi Murakami, Flower Ball 2, 2002. Private Collection. Courtesy Galerie Perrotin. © 2002 Takashi Murakami/Kaikai Kiki Co., Ltd. All Rights Reserved. © Norihiro Ueno

Σικάγο

Σοφιστικέ θέαμα (Έως 24/9/2017)

Η αναδρομική έκθεση στο έργο του σπουδαίου Ιάπωνα καλλιτέχνη Takashi Murakami με τίτλο «Takashi Murakami: The Octopus Eats Its Own Leg» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγου περιλαμβάνει περισσότερα από 50 έργα του, καλύπτοντας έτσι τρεις δεκαετίες της εντυπωσιακής του διαδρομής.

www.mcachicago.org


Ατζέντα-3

Φωτογραφία: Χάγη: Piet Mondrian in his studio with (top) Lozenge Composition with Four Yellow Lines, 1933 (B241) and (bottom) Composition with Double Lines and Yellow, 1934 (B242) Paris, October 1933. © Charles Karsten. Collection RKD–Netherlands Institute for Art History

Χάγη

Ο κόσμος του Mondrian (Έως 24/9/2017)

Περισσότερα από 300 έργα του Piet Mondrian, πλαισιωμένα από επιστολές, φωτογραφίες και προσωπικά του αντικείμενα, αποκαλύπτουν πτυχές από τη ζωή και το έργο του. Η έκθεση «The Discovery of Mondrian» στο Gemeentemuseum Den Haag ιχνηλατεί τη διαδρομή του πρωτοπόρου Ολλανδού δημιουργού, από τα πρώτα του βήματα ως τοπιογράφου, τη ζωή του στο Παρίσι και τη στροφή του στην αφαίρεση, την παραμονή του στο Λονδίνο για δύο χρόνια έως και το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και το αριστουργηματικό  έργο του «Victory Boogie Woogie», λίγο πριν από τον θάνατό του, το 1944.

www.gemeentemuseum.nl


Ατζέντα-4

Φωτογραφία: Βερολίνο: Lucian Freud: The Painter's Mother, 1982 © The Lucian Freud Archive/Bridgeman Images UBS Art Collection

Βερολίνο

Tα χαρακτικά του Freud (Έως 22/10/2017)

Ο Lucian Freud υπήρξε από τους πιο σημαντικούς εικαστικούς δημιουργούς της Μεγάλης Βρετανίας. Τα παραστατικά έργα του κατέχουν μια θέση ανάμεσα στα αριστουργήματα του 20ού αιώνα. Η έκθεση «Lucian Freud: Closer» στο Martin-Gropius-Bau παρουσιάζει για πρώτη φορά 51 χαρακτικά στο Βερολίνο, την πόλη όπου γεννήθηκε. Ο Freud δεν καταπιάστηκε συστηματικά με τη χαρακτική, παρά μόνο σε ώριμη ηλικία, επιδεικνύοντας και σε αυτό το μέσο έκφρασης την ίδια ακρίβεια και λεπτομερή σπουδή όπως έκανε και στα ζωγραφικά του έργα.

www.berlinerfestspiele.de


Ατζέντα-5

Φωτογραφία:  Μόσχα: Giosetta Fioroni, Girl Under the Stars, 1969

Μόσχα

Ιταλική pop (Έως 22/10/2017)

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μόσχας συστήνει στο ρωσικό κοινό τη σημαντική Ιταλίδα καλλιτέχνιδα Giosetta Fioroni μέσα από την έκθεση «The ’60s in Rome». H έκθεση, η οποία εστιάζει στην ποπ περίοδο της δημιουργού, περιλαμβάνει διάσημα έργα της, αλλά και αυτά που καταγράφουν το πώς διεύρυνε σταδιακά τη θεματολογία της και τα υλικά με τα οποία εργαζόταν. Ασχολήθηκε με πολιτικά και κοινωνικά θέματα, ενώ πειραματίστηκε και με άλλες μορφές τέχνης, όπως το σινεμά, το θέατρο και τις εγκαταστάσεις.  

www.mmoma.ru

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή