Ατζέντα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ατζέντα-1

Φωτογραφία: Μόναχο: © Said Dokins.

Μόναχο

Η δύναμη της γραφής  (Έως 5/11/2017)

Οι λέξεις κυριαρχούν εδώ και πολλά χρόνια στη σύγχρονη εικαστική σκηνή, είτε συμπληρωματικά συνοδεύοντας κάποιο σχέδιο είτε αυτόνομα σε έναν καμβά ή σε μια οθόνη. Η έκθεση «The Art of Writing» στο Museum of Urban and Contemporary Art εξετάζει τη δύναμη της γραφής στον χώρο της street art και την ενασχόληση κάποιων καλλιτεχνών με την καλλιγραφία. Από τη σύνδεση των δύο τεχνών, του graffiti και της καλλιγραφίας, προέκυψε το calligraffiti, ένα νέο ρεύμα, οι βασικοί εκπρόσωποι του οποίου παρουσιάζουν έργα τους στο πλαίσιο της ενδιαφέρουσας έκθεσης.

www.muca.eu


Ατζέντα-2

Φωτογραφία: Τορίνο: © Flash, the Metro-Goldwyn-Mayer dog, 1934 Loaned by John Kobal Foundation, London.

 

Τορίνο

Τετράποδοι πρωταγωνιστές (Έως 8/1/2018)

Από τη Lassie έως τις σύγχρονες κινηματογραφικές παραγωγές, τα ζώα δεν σταμάτησαν ποτέ να προσφέρουν έμπνευση για ιστορίες κάθε είδους. Η έκθεση «Bestiale! Animal Film Stars» στο National Cinema Museum παρουσιάζει  440 αντικείμενα που μαρτυρούν τη γοητευτική παρουσία τους στα πλατό.

www.museocinema.it


Ατζέντα-3

Φωτογραφία: Παρίσι: Reproduction d’une OEuvre de  Salvador Dali par Henryk Kaston Ruby Lips, années 1970 -80 Broche Or 18 carats, rubis, perles de culture Miami, Collection particuliere Photo: Robin Hill

Παρίσι

Το κόσμημα είναι τέχνη (Έως 5/11/2017)

Αν και η κοσμηματοτεχνία αποτελεί μία από τις αρχαιότερες μορφές δημιουργικής έκφρασης, το κόσμημα δεν είχε μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα κατακτήσει ξεκάθαρη θέση στον κόσμο της τέχνης. Οι καλλιτέχνες, ωστόσο, της ιστορικής avant-garde και οι σύγχρονοι σχεδιαστές το επαναπροσδιόρισαν, το μεταμόρφωσαν και το απάλλαξαν από τον περιοριστικό του ρόλο ως διακοσμητικού στοιχείου της γυναικείας εμφάνισης. Η έκθεση «Medusa. Jewellery and Taboos» στο Μusée d’Art Moderne de la Ville de Paris περιλαμβάνει 400 κοσμήματα από καλλιτέχνες όπως οι Alexander Calder, Salvador Dali, Louise Bourgeois, διάσημους κοσμηματοποιούς και ιστορικούς οίκους, για να αποδείξει την επίδραση άλλων τεχνών.

www.mam.paris.fr


Ατζέντα-4

Φωτογραφία: Λίβερπουλ: © Roy Lichtenstein, Wall Explosion II, 1965. Tate © Estate of Roy Lichtenstein

Λίβερπουλ

Ο βασιλιάς της pop art (Έως 17/6/2018)

O Roy Lichtenstein υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της pop art. Τα έργα του, εμπνευσμένα από τους χάρτινους χαρακτήρες των κόμικ και την εικονογραφία της διαφήμισης, σατιρίζουν τις αισθητικές αξίες και τον ρυθμό της σύγχρονης εποχής, ενώ αναπαράγουν με χιούμορ τα καθιερωμένα πρότυπα των δύο φύλων. Η έκθεση «Artist Rooms: Roy Lichtenstein in Focus» στην Tate Liverpool αποτελεί μια εικαστική διαδρομή στην πορεία του Αμερικανού δημιουργού, περιλαμβάνοντας διάσημα έργα του, μεταξύ των οποίων και την κινηματογραφική εγκατάσταση «Three Landscapes» που έχει προβληθεί στην Ευρώπη μόνο μία φορά στο παρελθόν.

www.tate.org.uk


Ατζέντα-5

Φωτογραφία:  Βοστώνη: © No.10, Mark Rothko 1949 *National Gallery of Art, Washington, Gift of The Mark Rothko Foundation, Inc., 1986.43.145 * © 1998 Kate Rothko Prizel & Christopher Rothko / Artists Rights Society (ARS), New York *Courtesy National Gallery of Art, Washington *Courtesy, Museum of Fine Arts, Boston.

Βοστώνη

Μια σπουδαία διαδρομή (Από 24/9 έως 1/7/2018)

Η έκθεση «Mark Rothko: Reflection» στο Museum of Fine Arts Boston περιλαμβάνει έντεκα αριστουργήματα από την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον που αποτυπώνουν την καλλιτεχνική εξέλιξη του σπουδαίου Αμερικανού ζωγράφου, από τα παραστατικά έργα των πρώτων του χρόνων και τις σουρεαλιστικές συνθέσεις έως την απομάκρυνσή του από την εικονιστική τέχνη και την αφοσίωσή του στη διερεύνηση του χρώματος.

www.mfa.org

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή