Ατζέντα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ατζέντα-1

Φωτογραφία: Bέρνη: © Henri-Charles Manguin, La Flora, 1912, Kunstmuseum Bern © Reto Pedrini / © Félix Vallotton, Le chapeau violet, 1907, Kunstmuseum Bern © Reto Pedrini

 

// Βέρνη //

Γίγαντες της ζωγραφικής [Έως 11/3/2018]

Πάνω από 100 έργα των σημαντικότερων ζωγράφων στην ιστορία της τέχνης συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βέρνης από τη συλλογή του Ιδρύματος Hahnloser, αλλά και από ιδιωτικές συλλογές και μουσεία. Στόχος της έκθεσης «Van Gogh to Cezanne, Bonnard to Matisse» είναι να έρθει το ελβετικό κοινό πιο κοντά στη σύγχρονη τέχνη και να αναγνωρίσει τη σημασία της, γι’ αυτό άλλωστε θεωρείται από τις σπουδαιότερες που διοργανώνονται φέτος στη χώρα. Παράλληλα παρουσιάζεται μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της πολύτιμης συλλογής του ζεύγους των Ελβετών συλλεκτών Hahnloser, οι οποίοι από το 1906 έως το 1936 συνέλεξαν έργα των Van Gogh, Cézanne, Renoir, Manet, αλλά και γαλλικών καλλιτεχνικών ομάδων, όπως οι Les Nabis και Les Fauves.

kunstmuseumbern.ch


Ατζέντα-2

Φωτογραφία: Λονδίνο: © Henri Matisse, Coffee Pot,  royal academy of arts, © François Fernandez / © Muyombo mask, royal academy of arths, © jean-Louis Losi

// Λονδίνο //

Οι άλλες «μούσες» του Ματίς [Έως 12/11/2017]

Η έκθεση «Matisse in the Studio» μας δίνει την ευκαιρία να εισχωρήσουμε στον κόσμο του Γάλλου πρωτοπόρου Henri Matisse (1869-1954) μέσα από αντικείμενα που υπήρχαν στο εργαστήριό του. Τα βάζα, τα τραπέζια, οι καρέκλες δεν ενδιέφεραν τον δημιουργό με τη χρηστική τους ιδιότητα. Σημασία γι’ αυτόν είχε πώς μεταμορφώνονταν πάνω στον καμβά. Τα 35 αντικείμενα που παρουσιάζονται στη Royal Academy of Arts δίπλα σε 65 έργα του μας ξεναγούν στο προστατευμένο περιβάλλον που είχε δημιουργήσει, πέρα από τάσεις, μόδες και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες.

royalacademy.org.uk


Ατζέντα-3

Φωτογραφία: Bιέννη: © GusTav Klimt, The Longing for Happiness (detail of the Beethoven Frieze), Belvedere

// Βιέννη //

Ερωτικός Κλιμτ [Έως 8/10/2017]

Την απρόβλεπτη συγγένεια του Αυστριακού ζωγράφου Gustav Klimt (1862-1918) με την εικονογραφία της αρχαιότητας θίγει η έκθεση «Klimt and Antiquity: Erotic Encounters» στο μουσείο Belvedere, με έργα του να συνδιαλέγονται με αρχαία αγγεία.

belvedere.at


Ατζέντα-4

Φωτογραφία:  ΒΕΡΟΛΙΝΟ: © Carl Blechen, Zwei Pifferari der Madonna ein Ständchen bringend © bpk, Kupferstichkabinett, Staatliche Museen zu Berlin, © Jörg P. Anders

 

// Βερολίνο //

Εικόνες με… ρυθμό [Έως 5/11/2017]

Μια πλούσια επιλογή από περίπου 100 ζωγραφικά έργα και εκτυπώσεις των Καντίνσκι, Πικάσο, Λιχτενστάιν κ.ά. με θέμα τη μουσική εμφανίζεται στην έκθεση «We Set the Tone. Pictures of Music from Mantegna to Matisse» του Staatliche Museen δίπλα στους διάσημους συνθέτες (Μότσαρτ, Παγκανίνι κ.ά.) που τους ενέπνευσαν, επισημαίνοντας τις ομοιότητες μεταξύ των δύο κόσμων: γραμμές, κουκκίδες και γράμματα από τη «γλώσσα» της μουσικής συνυπάρχουν με ρευστές, αέρινες φιγούρες.

smb.museum


Ατζέντα-5

Φωτογραφία: Νέα Υόρκη: © Amedeo Modigliani, Lunia Czechowska, 1919, Museu de Arte de Sao Paulo © by Joao Musa

// Νέα Υόρκη //

Ο νεαρός «Μοντι» [Έως 4/2/2018]

Με έργα κυρίως από την πρώιμη περίοδο του Amedeo Modigliani (1884-1920), στην έκθεση «Modigliani Unmasked» στο Jewish Museum διακρίνονται οι επιρροές στην τέχνη του από τις κουλτούρες που εξερευνούσε, όπως και τα «δάνεια» από αρχαίους πολιτισμούς (αιγυπτιακός, ελληνικός, κ.ά.). Περιλαμβάνονται επίσης γυναικεία γυμνά και σχέδια με κολομπίνες, μια και ο ίδιος αγαπούσε κάθε είδους περφόρμανς, από το θέατρο έως το τσίρκο.

www.royalacademy.org.uk

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή