Το αόρατο μουσείο

42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο Bjarke Ingels, ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου BIG, να τρέχει και να μη φτάνει –όλοι θέλουν ένα οικοδόμημα με την υπογραφή του στη χώρα τους–, πάντα όμως βρίσκει χρόνο για την πατρίδα του, τη Δανία.

Εκεί, και συγκεκριμένα στη θέση Tirpitz του παραθαλάσσιου οικισμού Blavand, παρουσίασε πριν από μερικούς μήνες το μουσείο Tirpitz, το οποίο έχτισε στην καρδιά ενός αμμόλοφου πλάι σε ένα γερμανικό καταφύγιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Λειτουργώντας κυρίως ως κέντρο ιστορικής μνήμης, μέσα από τις εκθέσεις που θα φιλοξενεί θα αποτίνει παράλληλα φόρο τιμής στους Δανούς που έζησαν στη σκιά του Τρίτου Ράιχ.

Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι η διακριτική του παρουσία στο τοπίο (κρυμμένο καθώς είναι μέσα στην άμμο, μοιάζει αόρατο), σε αντίθεση με το μονολιθικό τσιμεντένιο γερμανικό οχυρό που «φωνάζει» την παρουσία του, υπενθυμίζοντας στις νεότερες γενιές μια σκοτεινή σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας.

www.big.dk

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή