Ατζέντα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

// ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ //

Η «άφιξη» της Κίνας [Έως 7/1/2018]

Η έκθεση «Τέχνη και Κίνα μετά το 1989: Το Θέατρο του Κόσμου» στο Guggenheim βασίζεται σε μια μεγάλης κλίμακας έρευνα που ξεκινά από τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν το 1989 και φτάνει μέχρι τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008, εξετάζοντας πώς οι Κινέζοι καλλιτέχνες είχαν «αναγγείλει» την παγκόσμια παρουσία της Κίνας στην τέχνη. Ο τίτλος της προέρχεται από την ομώνυμη εγκατάσταση του avant-garde Κινέζου εικαστικού Huang Yong Ping, όπου μέσα σε ένα κλουβί ερπετά και έντομα αλληλοκαταβροχθίζονται. Ωστόσο, πριν από τα εγκαίνια, το μουσείο απέσυρε το συγκεκριμένο και δύο ακόμα έργα, υπό τις απειλές ακτιβιστών για την προστασία των ζώων. Στόχος των επιμελητών, όπως λένε, ήταν να δείξουν πώς οι καλλιτέχνες αντιλαμβάνονταν τις βίαιες αλλαγές που συνέβησαν σε αυτές τις δεκαετίες.

www.guggenheim.org


Ατζέντα-1

Φωτογραφία:  ΡΩΜΗ: © Deux femmes courant sur la plage (La course),1922, © Succession Picasso, by SIAE 2017

// ΡΩΜΗ //

Το ταξίδι του Πικάσο στην Ιταλία [Έως 21/1/2018]

Στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου o Pablo Picasso επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ιταλία. Τα 100 διαφορετικών μορφών έργα (κολάζ, νεκρή φύση κ.ά.), τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση «Picasso: Tra Cubismo e Classicismo» στο Scuderie del Quirinale δείχνουν πόσο βαθιά επηρεάστηκε ο Ισπανός ζωγράφος από τα αρχαία ερείπια, τα μνημεία και τις ομορφιές της χώρας, παρότι ήταν ήδη o μεγάλος καλλιτέχνης που είχε φέρει την επανάσταση με τον κυβισμό.

scuderiequirinale.it


Ατζέντα-2

Φωτογραφία: ΛΟΝΔΙΝΟ: © SAlvador Dali with the collaboration of Edward James, Lobster, 1938 © Salvador Dali, Fundacio Gala-Salvador Dali, DACS 2017

// ΛΟΝΔΙΝΟ //

Συναρπαστικές φιλίες [Έως 3/1/2018]

Η έκθεση «Dalί / Duchamp» φωτίζει τη φιλία του πατέρα της εννοιολογικής τέχνης Marcel Duchamp με τον σουρεαλιστή Salvador Dalί. Στα 80 έργα που συγκεντρώθηκαν συμπεριλαμβάνονται μερικά από τα πιο τεχνικά άρτια του Dalί και τα πρωτοποριακά συναρμολογούμενα του Duchamp, όπου διακρίνονται το χιούμορ, ο σκεπτικισμός και ο ερωτισμός που έκαναν και τους δύο να δημιουργούν έξω από τις συμβατικές απόψεις. royalacademy.org.uk


Ατζέντα-3

Φωτογραφία:  ΛΙΣΑΒΟΝΑ: © Courtesy of Palacio Nacional da Ajuda

// ΛΙΣΑΒΟΝΑ //

Η γλώσσα των υλικών [Έως 8/1/2018]

Η έκθεση «Joan Miro: Materiality and Metamorphosis» στο Palacio Nacional da Ajuda συγκεντρώνει 85 πίνακες, σχέδια, κολάζ, γλυπτά, υφάσματα κ.λπ. καταγράφοντας σχεδόν ολόκληρη την πορεία της καριέρας ενός από τους μεγαλύτερους σουρεαλιστές καλλιτέχνες στον κόσμο.

www.palacioajuda.gov.pt


Ατζέντα-4

Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΕΙΑ: © Robert Gegin, Balinesin, 1926 © Kunstmuseum Basel – Martin Buhler

// ΒΑΣΙΛΕΙΑ //

Οι Ρώσοι στην τέχνη [Έως 4/3/2018]

Το Kunsthalle Basel επαναφέρει με τους «Russians» μια έκθεση που σχεδιάστηκε το 1932-3, αλλά δεν έγινε ποτέ. Πραγματοποιείται κυρίως με έργα από τη συλλογή του Ρώσου συλλέκτη Karl Im Obersteg, ο οποίος ήταν φίλος με σημαντικούς Ρώσους καλλιτέχνες, όπως οι Jawlensky, Kandinsky, Chagall, κ.ά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πίνακες του Chagall από τη ρωσική περίοδό του, όταν ακόμα κινούνταν ανάμεσα  στον ρεαλισμό και στην ονειροπόλη.

kunstmuseumbasel.ch

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή