ΤΑΞΙΔΙΑ

Ατζέντα

atzenta-2212262

// ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ //
Η «άφιξη» της Κίνας [Έως 7/1/2018]

Η έκθεση «Τέχνη και Κίνα µετά το 1989: Το Θέατρο του Κόσµου» στο Guggenheim βασίζεται σε µια µεγάλης κλίµακας έρευνα που ξεκινά από τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανµέν το 1989 και φτάνει μέχρι τους Ολυµπιακούς του Πεκίνου το 2008, εξετάζοντας πώς οι Κινέζοι καλλιτέχνες είχαν «αναγγείλει» την παγκόσµια παρουσία της Κίνας στην τέχνη. Ο τίτλος της προέρχεται από την ομώνυμη εγκατάσταση του avant-garde Κινέζου εικαστικού Huang Yong Ping, όπου µέσα σε ένα κλουβί ερπετά και έντοµα αλληλοκαταβροχθίζονται. Ωστόσο, πριν από τα εγκαίνια, το μουσείο απέσυρε το συγκεκριμένο και δύο ακόμα έργα, υπό τις απειλές ακτιβιστών για την προστασία των ζώων. Στόχος των επιμελητών, όπως λένε, ήταν να δείξουν πώς οι καλλιτέχνες αντιλαμβάνονταν τις βίαιες αλλαγές που συνέβησαν σε αυτές τις δεκαετίες.
www.guggenheim.org


atzenta0
Φωτογραφία:  ΡΩΜΗ: © Deux femmes courant sur la plage (La course),1922, © Succession Picasso, by SIAE 2017

// ΡΩΜΗ //
Το ταξίδι του Πικάσο στην Ιταλία [Έως 21/1/2018]

Στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσµίου Πολέµου o Pablo Picasso επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ιταλία. Τα 100 διαφορετικών µορφών έργα (κολάζ, νεκρή φύση κ.ά.), τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση «Picasso: Tra Cubismo e Classicismo» στο Scuderie del Quirinale δείχνουν πόσο βαθιά επηρεάστηκε ο Ισπανός ζωγράφος από τα αρχαία ερείπια, τα µνηµεία και τις οµορφιές της χώρας, παρότι ήταν ήδη o µεγάλος καλλιτέχνης που είχε φέρει την επανάσταση µε τον κυβισµό.
scuderiequirinale.it


atzenta2
Φωτογραφία: ΛΟΝΔΙΝΟ: © SAlvador Dali with the collaboration of Edward James, Lobster, 1938 © Salvador Dali, Fundacio Gala-Salvador Dali, DACS 2017

// ΛΟΝΔΙΝΟ //
Συναρπαστικές φιλίες [Έως 3/1/2018]

Η έκθεση «Dalί / Duchamp» φωτίζει τη φιλία του πατέρα της εννοιολογικής τέχνης Marcel Duchamp με τον σουρεαλιστή Salvador Dalί. Στα 80 έργα που συγκεντρώθηκαν συμπεριλαμβάνονται μερικά από τα πιο τεχνικά άρτια του Dalί και τα πρωτοποριακά συναρμολογούμενα του Duchamp, όπου διακρίνονται το χιούμορ, ο σκεπτικισμός και ο ερωτισμός που έκαναν και τους δύο να δημιουργούν έξω από τις συμβατικές απόψεις. royalacademy.org.uk


atzenta4
Φωτογραφία:  ΛΙΣΑΒΟΝΑ: © Courtesy of Palacio Nacional da Ajuda

// ΛΙΣΑΒΟΝΑ //
Η γλώσσα των υλικών [Έως 8/1/2018]

Η έκθεση «Joan Miro: Materiality and Metamorphosis» στο Palacio Nacional da Ajuda συγκεντρώνει 85 πίνακες, σχέδια, κολάζ, γλυπτά, υφάσµατα κ.λπ. καταγράφοντας σχεδόν ολόκληρη την πορεία της καριέρας ενός από τους µεγαλύτερους σουρεαλιστές καλλιτέχνες στον κόσµο.
www.palacioajuda.gov.pt


atzenta6
Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΕΙΑ: © Robert Gegin, Balinesin, 1926 © Kunstmuseum Basel – Martin Buhler

// ΒΑΣΙΛΕΙΑ //
Οι Ρώσοι στην τέχνη [Έως 4/3/2018]

Το Kunsthalle Basel επαναφέρει με τους «Russians» µια έκθεση που σχεδιάστηκε το 1932-3, αλλά δεν έγινε ποτέ. Πραγµατοποιείται κυρίως µε έργα από τη συλλογή του Ρώσου συλλέκτη Karl Im Obersteg, ο οποίος ήταν φίλος µε σηµαντικούς Ρώσους καλλιτέχνες, όπως οι Jawlensky, Kandinsky, Chagall, κ.ά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πίνακες του Chagall από τη ρωσική περίοδό του, όταν ακόµα κινούνταν ανάµεσα  στον ρεαλισµό και στην ονειροπόλη.
kunstmuseumbasel.ch