Τα «Όσκαρ» του τουρισμού

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία έχει ανάγκη από βραβεία – και η Ελλάδα κατακτά πολλά από αυτά.

Ορισμένα από τα πιο ποιοτικά brands της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας είχαν και φέτος την τιμητική τους στην ευρωπαϊκή τελετή των World Travel Awards, που απονεμήθηκαν εν χορδαίς και οργάνοις στο επιβλητικό Μουσείο Εθνογραφίας της Αγίας Πετρούπολης. Η Aegean Airlines τιμήθηκε για 3η φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως Κορυφαία Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία της Ευρώπης, η Hotel Brain ως Κορυφαία Ευρωπαϊκή Εταιρεία Hotel Management, η Costa Navarino έλαβε το βραβείο Υπεύθυνου Τουρισμού, ενώ πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες –Domes of Elounda, Porto Zante Villas & Spa, Grand Resort Lagonissi, Domes Noruz Chania, Elounda Beach Hotel & Villas και Elounda Bay Palace– κατέκτησαν την κορυφή σε διάφορες κατηγορίες πολυτελών καταλυμάτων. Η βραδιά επιφύλαξε και μία ακόμα ευχάριστη είδηση: τα WTA του 2018 θα φιλοξενηθούν επί ελληνικού εδάφους από την HotelBrain, στρέφοντας τα φώτα της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς στη χώρα μας.     

Τα «Όσκαρ» του τουρισμού-1

Η ευρωπαϊκή τελετή των World Travel Awards στο Μουσείο Εθνογραφίας της Αγίας Πετρούπολης.

Ο οργανισμός World Travel Awards θέσπισε τα ομώνυμα βραβεία το 1993, με σκοπό «να υποστηρίζει, να προωθεί και να εξελίσσει την παγκόσμια ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία, αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας την αριστεία και εμπνέοντας τους άριστους να ανεβάζουν διαρκώς τον πήχη των προϊόντων και των υπηρεσιών τους». Οι τίτλοι που απονέμει κάθε χρόνο είναι χιλιάδες, κατανεμημένοι σε τρεις διαβαθμίσεις: εθνικοί, ευρύτερων γεωγραφικών περιοχών (Aσία, Αυστραλασία, Καραϊβική, Κεντρική Αμερική, Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Ινδικός Ωκεανός) και παγκόσμιοι. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόσφατη τελετή, μία από τις οκτώ που περιλαμβάνει κάθε χρόνο το λεγόμενο Grand Tour των WTA, ανακοινώθηκαν περί τις 500 διακρίσεις, εκ των οποίων οι 120 πανευρωπαϊκές και οι υπόλοιπες εθνικές. Υποψηφιότητα για τις εθνικές και περιφερειακές βαθμίδες θέτουν αυτομάτως οι νικητές και δύο φιναλίστ της προηγούμενης χρονιάς σε κάθε κατηγορία, μαζί και τουριστικές επιχειρήσεις που είτε επιλέγονται από τους διοργανωτές είτε αυτοπροτείνονται και αξιολογούνται.

Τα βαρύτιμα Παγκόσμια Βραβεία απονέμονται μεταξύ των περιφερειακών νικητών κάθε κατηγορίας, αλλά και επιχειρήσεων που προκρίνονται από τον οργανισμό WTA. Θεωρούνται το αντίστοιχο των κινηματογραφικών Όσκαρ για την τουριστική αγορά.

Δικαίωμα ψήφου πρακτικά έχετε και εσείς, εγώ ή ο καθένας, αρκεί να εγγραφούμε στο σύστημα και να προσθέσουμε το όνομά μας και το email μας στη βάση δεδομένων των WTA, αυξάνοντας την εμβέλεια και, θεωρητικώς, την αξιοπιστία τους. Μέσα σε τρία λεπτά μπορείτε να καταθέτετε την ψήφο σας σε οποιαδήποτε υποκατηγορία, ακόμα και την πλέον εξειδικευμένη, οπουδήποτε στον κόσμο, με ένα κλικ. Εάν ανήκετε στο γενικό κοινό, η ψήφος σας θα μετρήσει μονή, ενώ, αν πιστοποιήσετε ότι είστε εργαζόμενος-στέλεχος της τουριστικής βιομηχανίας, θα μετρήσει διπλή. Ο οργανισμός εγγυάται την αξιοπιστία της όλης διαδικασίας.  

Στην αχανή, ανελέητα ανταγωνιστική, τουριστική βιομηχανία, τα βραβεία μετρούν πολύ. Προσφέρουν αναγνωρισιμότητα, διαφημίζονται ως συγκριτικό πλεονέκτημα, δίνουν υπεραξία αλλά και κίνητρο σε κάθε brand, είτε πρόκειται για μια «μεγάλη» κατηγορία (π.χ. κορυφαία αεροπορική εταιρεία στον κόσμο) είτε για μια «μικρή» (κορυφαίο site για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες). Γι’ αυτό και απονέμονται κατά χιλιάδες, από δεκάδες φορείς, ιντερνετικές πλατφόρμες ή και έγκυρα ταξιδιωτικά περιοδικά. Τόσα που ο τελικός καταναλωτής χάνει τον λογαριασμό. Κατά καιρούς γράφεται ή υπονοείται ότι τα πιο αναξιόπιστα τουριστικά βραβεία μπορούν και να «αγοραστούν», άμεσα ή έμμεσα, μέσα από χορηγίες, διαφημιστικές παροχές, δωρεάν υπηρεσίες ή άλλα ανταλλάγματα, εντούτοις κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτοί που βραβεύονται δεν είναι όντως καλοί στον τομέα τους: εάν δεν ήταν, η αξιοπιστία του φορέα που τους βραβεύει θα δεχόταν ισχυρό πλήγμα.

Τα βραβεία κατά κανόνα απονέμονται σε πολύ καλούς παρόχους υπηρεσιών. Είναι οι αντικειμενικά καλύτεροι; Για να το εγγυηθεί αυτό κάποιος, θα έπρεπε να έχει ελέγξει και αξιολογήσει σε βάθος χρόνου τους πάντες, κάτι βεβαίως αδύνατον.

Τα «Όσκαρ» του τουρισμού-2

Ωραίες παρουσίες της Aeroflot, «καλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης».

Ως εκ τούτου, τα βραβεία πολλές φορές δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Στα πρόσφατα WTA Eυρώπης, που απονεμήθηκαν, να υπενθυμίσουμε, στη Ρωσία, βραβεύτηκε ως καλύτερη αεροπορική εταιρεία η Aeroflot. Σύμφωνα με μια άλλη αξιολόγηση, της Skytrax, που ειδικεύεται στις αερομεταφορές και διεκδικεί για λογαριασμό της το αδιάβλητο και αλάνθαστο, ο ρωσικός αερομεταφορέας φιγουράρει στην τριακοστή θέση της παγκόσμιας κατάταξης, πίσω από οκτώ (8) άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες. Ευτυχώς ή δυστυχώς, σε κάθε παρακλάδι του τουρισμού, ο τελικός κριτής είναι ο πελάτης. Δηλαδή εσείς και εγώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή