Βουδαπέστη

5' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουγγαρέζικες σούπες με πάπρικα, συναυλίες σε ένα παροπλισμένο σοβιετικό πλοίο και το πιο ατμοσφαιρικό σινεμά της πόλης.

Κινηματογράφος Uránia

Budapest, Rakoczi ut. 25.

Tηλ. +36 1-4863400

Καθημερινά: 10.30-21.30

Εισιτήριο: 4 ευρώ

Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και έχει αλλάξει πολλές χρήσεις μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια. Μεταξύ άλλων, υπήρξε κλαμπ, θεατρική σκηνή για πλανόδιους θιάσους και κινηματογράφος. Ανακαινίστηκε ριζικά το 2002 και έκτοτε λειτουργεί ως art cinema με δύο αίθουσες προβολής. Τη μυστηριακή αύρα του ενισχύει η μαυριτανική αρχιτεκτονική του, η «αραβική» ατμόσφαιρα και τα αρώματα που αναδίδονται από το ινδικό café στο λόμπι. Μάλιστα, μπορείς, αν θέλεις, να πάρεις το τσάι μαζί σου στην προβολή, σερβιρισμένο σε πορσελάνινο σερβίτσιο αντί σε χάρτινο ποτήρι μιας χρήσης. Και κάτι που δεν συναντάς συχνά: στις τελευταίες σειρές τα καθίσματα είναι διπλά, για ζευγαράκια.

Timea Szodorai


Φωτιστικά Mlamp

Jokai utca 24

Tηλ. +36 20-3989026

Μόνο με ραντεβού

Επιτραπέζιο φωτιστικό: 64 ευρώ

Εδώ θα βρείτε τα μοναδικά φωτιστικά της Maria Fatér. Στην αρχή τα κατασκεύαζε από πορσελάνινα σερβίτσια αντίκες, ενώ σήμερα χρησιμοποιεί και άλλα αντικείμενα, όπως παιδικά παιχνίδια και μπότες. Τα έργα της βασίζονται σε απλές ιδέες, αλλά τα σχέδια είναι εκπληκτικά, η κατασκευή ασυνήθιστη και το αποτέλεσμα ελκυστικό. Το πρώτο της φωτιστικό το έφτιαξε το 2009 για να το χαρίσει σε έναν φίλο. Σήμερα η δουλειά της είναι αναγνωρισμένη τόσο στην Ουγγαρία όσο και στο εξωτερικό.

Michal Mimon


Εστιατόριο Gettó Gulyás

Wesselényi utca 18.

Tηλ. +36 20-3764480

Δευτέρα-Πέμπτη 12.00-23.00

Παρασκευή-Σάββατο 12.00-00.00

Κυριακή 12.00-22.00

Κυρίως πιάτο: από 6 ευρώ

Ένα συμπαθητικό εστιατόριο, με παραδοσιακή ουγγρική κουζίνα και καλές τιμές, στο κέντρο της πόλης. Όταν τρώω εδώ, νιώθω σαν να πηγαίνω για μεσημεριανό στο σπίτι της γιαγιάς μου. Μπορείτε να παραγγείλετε ουγγρικά πιάτα, όπως γεμιστές τηγανίτες Hortobάgy, γκούλας (σούπα με βόειο κρέας, λαχανικά και πάπρικα) και διάφορα βραστά (από μοσχάρι, αρνί, κοτόπουλο, ψάρι).

Michal Mimon


Βουδαπέστη-1

Το κτιριακό σύμπλεγμα του MÜPA περιλαμβάνει δύο χώρους συναυλιών και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Ludwig. (Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK)

Πολιτιστικός πολυχώρος MŰPA

  Komor Marcell utca 1  

Tηλ. +36 1-5553300

Καθημερινά: 10.00-18.00

Παραστάσεις: από 6,5 ευρώ

MÜPA σημαίνει «το παλάτι των τεχνών» και είναι αυτό ακριβώς. Ένα τεράστιο κτιριακό σύμπλεγμα που περιλαμβάνει δύο χώρους συναυλιών και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Ludwig – μην παραλείψετε επίσης να το επισκεφτείτε. Το MÜPA φιλοξενεί όπερες και κονσέρτα κλασικής μουσικής με διάσημους μουσικούς και μαέστρους από όλο τον κόσμο, αλλά και συναυλίες τζαζ, φολκ, παραστάσεις χορού κ.λπ. Διάσημοι καλλιτέχνες, όπως ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, ο Άνταμ Φίσερ και η Νατάσα Άτλας, έχουν ανέβει κατά καιρούς στη σκηνή του, κάνοντας εμφανίσεις που έγραψαν ιστορία.

Hélène Bienvenu


Συναυλιακός Xώρος A38

PETÖF HID, BUDAI HIDFÖ

Tηλ. +36 1-4643940

Καθημερινά: 11.00-04.00

Εστιατόριο: Δευτέρα-Σάββατο 11.00-23.00

Συναυλίες: από 5 ευρώ

Πριν από λίγα χρόνια o ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet το βαθμολόγησε ως τον καλύτερο συναυλιακό χώρο στον κόσμο. Το παλιό πλοίο που στη σοβιετική περίοδο μετέφερε τούβλα από την Ουκρανία στην Ουγγαρία ανακαινίστηκε και επέστρεψε στο νερό το 2003, για να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή νυχτερινά στέκια της Βουδαπέστης. Καλύπτει ένα ευρύ μουσικό φάσμα – εδώ θα παρακολουθήσετε συναυλίες τζαζ, ηλεκτρονικής και ροκ μουσικής, αλλά και βαλκανικές μπάντες, συγκροτήματα διεθνούς φήμης και λιγότερο γνωστούς καλλιτέχνες. Είναι ένα μέρος που διατηρεί αναλλοίωτο τον εναλλακτικό χαρακτήρα του και που, λόγω του μικρού μεγέθους του, σου επιτρέπει να βρίσκεσαι σε απόσταση αναπνοής από τους μουσικούς. Οι συναυλίες ξεκινούν στις 8 ή 9 το βράδυ και συνήθως δεν πέφτει… καρφίτσα.

Hélène Bienvenu


ΡOK KΛAMΠ BEAT ON THE BRAT

Nyar Utca 20.

Tηλ. +36 30-9956304

Πέμπτη 21.00-03.00

Παρασκευή-Σάββατο 21.00-05.00

Τα indie πάρτι του είναι μνημειώδη.

Κρυμμένο πίσω από ένα πάρκινγκ, στην άκρη της γειτονιάς Nyar, είναι το μέρος όπου θα έρθετε για χορό μέχρι τελικής πτώσεως και που, ακόμα και όταν ο DJ πάει σπίτι του, εσείς δεν θα θέλετε να φύγετε. Εδώ οι Monkees συναντούν τους Arctic Monkeys, οι Rolling Stones τους Stone Roses και οι Police τους Interpol. Με λίγα λόγια, το Beat on the Brat είναι ο απόλυτος προορισμός για όσους λατρεύουν την αγγλόφωνη ποπ από τα ’60s μέχρι σήμερα.

Tamás Tossenberger


Μπιραρία Élesztő

TÜZOLTO UTCA 22.

Tηλ. +36 70-2335052

Καθημερινά 15.00-03.00

Μπίρα: από 1,60 ευρώ

Η Élesztö είναι με διαφορά η πιο αυθεντική μπιραρία της χώρας. Εκτείνεται σε 1.200 τ.μ. και διαθέτει αρκετά δωμάτια και έναν όμορφο κήπο που προσελκύει τους Ούγγρους hipsters και, φυσικά, τους λάτρεις της καλής μπίρας. Θα επιλέξετε ανάμεσα σε μια μεγάλη γκάμα από τοπικές και διεθνείς μπίρες και 20 διαφορετικά βαρέλια.

Tamás Tossenberger


Γαλακτοπωλείο Cserpes Tejivó

Corvin Köz

Δευτέρα-Σάββατο 07.30-22.00

Κυριακή 09.00-20.00

Γλυκίσματα: 0,65 ευρώ

Τα milk bars (σ.σ. γαλακτοπωλεία) ήταν πολύ δημοφιλή στη Βουδαπέστη τη δεκαετία του 1920 και η αλυσίδα καταστημάτων Cserpes αποτελεί την εξαιρετική σύγχρονη εκδοχή τους. Στον κατάλογό τους  θα βρείτε μιλκσέικ, ζεστά ροφήματα, καφέδες, γλυκά, αλλά και πίτες, ζεστά σάντουιτς και σαλάτες. Φυσικά η ζεστή σοκολάτα τους δεν παίζεται! Μπορείτε επίσης να αγοράσετε γιαούρτι και, φυσικά, γάλα!

Julianna Kató


Βουδαπέστη-2

Η επίσκεψη στα ιαματικά λουτρά Kirάly ισοδυναμεί με ταξίδι στον χρόνο. (Φωτογραφία: © AFP/VISUALHELLAS.GR)

ΛΟΥΤΡΑ Király

FÖ utca 84.

Tηλ. +36 1-2023688

Καθημερινά 09.00-21.00

Είσοδος (ενήλικες): 8 ευρώ

Τα ιαματικά λουτρά Kirάly κατασκευάστηκαν στα χρόνια της οθωμανικής κατοχής (16ος αιώνας) και οι αιώνες που μεσολάβησαν άφησαν πάνω του τα σημάδια τους. Εξωτερικά το κτίριο μοιάζει με ερείπιο, όμως στο εσωτερικό του όλα λειτουργούν… ρολόι και η ατμόσφαιρα έχει την αίγλη άλλων εποχών. Αν αναζητάτε πολυτέλεια, σίγουρα δεν θα τη βρείτε εδώ: το θέλγητρο του χώρου είναι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και η ιστορία του. Στα θετικά του σημειώστε επίσης το χαμηλό κόστος και ότι  από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι υπάρχει επιπλέον έκπτωση.

Tamás Tossenberger


Εστιατόριο Mangalica Mennyország

Klauzal tér 11

Tηλ. +36 30-3583155

Καθημερινά 08.00-16.00

Γεύμα τριών πιάτων: 4,80 ευρώ

To γρήγορο σέρβις, οι καλές τιμές και το νοστιμότατο φαγητό με ολόφρεσκα υλικά είναι οι τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους θα επισκεφθείτε αυτό το εστιατόριο. Βρίσκεται στην αγορά Klauzal, μία από τις μικρότερες και λιγότερο τουριστικές της πόλης, στην οποία πλην των άλλων μου αρέσει να έρχομαι για να απολαύσω με ηρεμία το μεσημεριανό μου.  Ένα γεύμα τριών πιάτων (ορεκτικό, κυρίως και επιδόρπιο) στο Mangalica θα σας κοστίσει λιγότερο από 5 ευρώ. Eίναι σαφές γιατί έχει γίνει το στέκι μου!

Mihály Lippai

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή