Ο Γρύπας στη Στοκχόλμη

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι της Πύλου χτίζουν… γέφυρες με τον ελληνισμό της Σουηδίας, για την ανάδειξη της Μεσσηνίας.

Το απόγευμα ήταν σκοτεινό και κρύο, πράγμα συνηθισμένο για τη Στοκχόλμη, όμως στο Μεσογειακό Μουσείο της πόλης Σουηδοί ακαδημαϊκοί, αρχαιολόγοι, διευθυντές μουσείων, βουλευτές από το κοινοβούλιο και δημοσιογράφοι συζητούσαν για τη λάμψη του αρχαίου παρελθόντος της Μεσσηνίας, κοιτάζοντας στο κινητό τους ελεύθερες ημερομηνίες για ένα ταξίδι 2.000 μίλια μακριά. Η διάλεξη για τον Γρύπα Πολεμιστή είχε μόλις ολοκληρωθεί.

Ο Γρύπας στη Στοκχόλμη-1

Το πρόσωπο του Γρύπα Πολεμιστή μετά την ανασύσταση.

Ήταν μία από τις δεκάδες διαλέξεις σε διεθνές κοινό που έχουν δώσει τον τελευταίο χρόνο η Sharon Stocker και ο Jack Davis, το ζευγάρι των αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Cincinatti οι οποίοι έφεραν στο φως έναν τάφο 3.500 ετών, που εμπλουτίζει τις γνώσεις μας σχετικά με τα στάδια διαμόρφωσης του μυκηναϊκού πολιτισμού μερικούς αιώνες πριν χτιστεί το γειτονικό Ανάκτορο του Νέστορα. Ο τάφος έκρυβε μέσα του περίπου 1.800 ευρήματα, ανάμεσά τους μια ελεφαντοστέινη πλάκα στην οποία είναι σκαλισμένος ένας γρύπας. Έτσι ονόμασαν τον ένοικό του  –έναν βαθύπλουτο μυώδη άνδρα ηλικίας 30-35 ετών– «Γρύπα Πολεμιστή». Πρόκληση τώρα είναι, όπως λένε, η συγκέντρωση χρημάτων για να υποστηρίξουν συντηρητές σε πλήρη απασχόληση, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Έλληνες.

Για περίπου δύο ώρες διηγήθηκαν ζωηρά την εμπειρία της μεγάλης στιγμής στον  Άνω Εγκλιανό, δείχνοντας παράλληλα φωτογραφίες, εντυπωσιακά γραφήματα, αλλά και στιγμές από τη διαδικασία συντήρησης. «Εδώ βλέπετε το κεφάλι του Πολεμιστή μέσα στο ακτινογραφικό μηχάνημα στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας». «Αυτό είναι το πρόσωπό του μετά την ανασύσταση». «Αυτή την περίοδο κάνουμε αναλύσεις για παράσιτα σε χώμα από τη στομαχική περιοχή του Πολεμιστή, τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει στον θάνατό του». «Περιμένουμε την άδεια για το DNA test». Σταθερή υπόκρουση στη διάλεξη των αρχαιολόγων ήταν τα δεκάδες επιφωνήματα θαυμασμού.

Ο Γρύπας στη Στοκχόλμη-2

Ένα από τα τέσσερα χρυσά σφραγιστικά δαχτυλίδια  που βρέθηκαν στον τάφο.

Η φωτογραφία με το εντυπωσιακό χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι με τις λεπτομερείς μινωικές παραστάσεις ακολουθούσε τους περισσότερους παρευρισκομένους στο τέλος της βραδιάς. «Είναι απίστευτο τι δημιούργησαν οι  Έλληνες και με πόση λεπτομέρεια το 1500 π.Χ. Αγαπώ την Ελλάδα και σήμερα ένιωσα περήφανος για την εξέλιξη της αρχαιολογίας, γι’ αυτή τη γη και για όσα κρύβει μέσα της», σχολίασε ο Krister Kumlin, τέως πρέσβης της Σουηδίας στην Αθήνα. Δεν ήταν ο μόνος Σουηδός από το κοινό που έχει ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα. Συγκινημένη παρακολουθούσε την εκδήλωση και η Lena Valmin, κόρη του Mattias Natan Valmin, του σπουδαίου αρχαιολόγου που ανέσκαψε την Ακρόπολη της Μάλθης και αφιέρωσε τη ζωή του στη Μεσσηνία.

ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

«Είναι διαχρονική η αγάπη των Σουηδών για την Ελλάδα και κάθε φορά ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό σε εκδηλώσεις που διοργανώνουμε στη Στοκχόλμη. Είτε είναι μια διάλεξη για την Αρχαία Μεσσήνη, είτε είναι η ταινία για τη Μαρία Κάλλας που ολοκληρώσαμε πρόσφατα, είτε μια βραδιά ποίησης αφιερωμένη στην Κική Δημουλά, δίνουν το “παρών”», λέει ο Θανάσης Ψαρούλης, ομογενής από τη Στοκχόλμη και μέλος του Δ.Σ. της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας που εκπροσωπεί όλους τους απόδημους Μεσσήνιους στο εξωτερικό και ανέλαβε τα έξοδα της βραδιάς σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Σκανδιναβικών Χωρών. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη, με την υποστήριξη του Δήμου Πύλου Νέστορος, του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Μεσογειακού Μουσείου Στοκχόλμης. Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ο Έλληνας πρεσβευτής στη Στοκχόλμη Δημήτριος Τουλούπας, ο ελληνιστής ποιητής, δοκιμιογράφος και μέλος της Ακαδημίας Στοκχόλμης Jesper Svenbrο, ο βουλευτής του σουηδικού κοινοβουλίου Σωτήρης Δελής και ο Brendan Foley, ο αρχαιολόγος και δύτης που είχε κομβικό ρόλο στη διεθνή αποστολή για την έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων. Παρόντες ήταν επίσης ο δήμαρχος Πύλου Δημήτριος Καφαντάρης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή