Ατζέντα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ατζέντα-1

Φωτογραφία: ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Jean Fouquet, Diptychon des Etienne Chevalier © Staatliche Museen zu Berlin / Jörg P. Anders & Diptychon des Etienne Chevalier © Antwerpen, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten.

// BΡΥΞΕΛΛΕΣ //

Η ισχύς εν τη ενώσει (Έως 07/01/2018)

Για πρώτη φορά τα τελευταία 80 χρόνια οι λάτρεις της ζωγραφικής θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα δύο πάνελ που αποτελούν το δίπτυχο «Melun Diptych» στην ομώνυμη έκθεση της Gemäldegalerie. Τα έργα συγκαταλέγονται στα αριστουργήματα του Γάλλου ζωγράφου Jean Fouquet (1420-1481) αλλά και στα κορυφαία του 15ου αιώνα. Το αριστερό πάνελ αποτελεί μόνιμο έκθεμα του Staatliche Museen και απεικονίζει τον Étienne Chevalier, γραμματέα στην υπηρεσία των Γάλλων βασιλιάδων Charles VII και Louis XI, με τον προστάτη του Saint Stephen. Το δεξί πάνελ ανήκει στη μόνιμη συλλογή του Royal Museum of Fine Arts, στην Αμβέρσα στο Βέλγιο, και δείχνει την Παναγία και το θείο βρέφος περιτριγυρισμένους από αγγέλους. Στην έκθεση παρουσιάζεται ακόμα μία σειρά από πορτρέτα του Fouquet με προσωπικότητες της εποχής.

smb.museum


Ατζέντα-2

Φωτογραφία: ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Louise Bourgeois, Plate 8 of 9 from the book Ode a Ma Mere (1995), MOMA, Gift of the artist © 2017 The Easton Foundation/Licensed by VAGA, NY.

// ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ //

Δυνατό συναίσθημα (έως 28/01/2018)

 

Η έκθεση «Louise Bourgeois: An Unfolding Portrait» στο MoMA παρουσιάζει την πρώτη ολοκληρωμένη επισκόπηση των εικονογραφημένων βιβλίων της Bourgeois (1911-2010) παράλληλα με άλλα έργα. Η τέχνη ήταν γι’ αυτήν εργαλείο επιβίωσης. Με τα μοτίβα της έφτιαχνε οπτικές μεταφορές και αντιμετώπιζε τον πόνο, τη μοναξιά, τον θυμό.

moma.org


Ατζέντα-3

Φωτογραφία: ΒΟΣΤΩΝΗ: Mark Rothko, Untitled, 1955, National Gallery of Art, Washington

// ΒΟΣΤΩΝΗ//

Αινιγματικός Ρότκο (Έως 03/09/2018)

«Ένας πίνακας δεν απεικονίζει μια εμπειρία. Είναι μια εμπειρία», έλεγε ο Mark Rothko (1903-1970). Η έκθεση «Mark Rothko: Reflection» στο MFA καλεί τους επισκέπτες να δουν κάτι οικείο, αλλά και κάτι πέρα από ό,τι συνήθως βλέπουν, με αναφορές σε όλες τις περιόδους της δουλειάς του, από τις σουρεαλιστικές συνθέσεις των πρώιμων χρόνων έως τους φωτεινούς καμβάδες της ωριμότητας και τους αινιγματικούς «μαύρους» πίνακες στη δύση της ζωής του.

mfa.org


Ατζέντα-4

Φωτογραφία: ΦΛΟΡΙΝΤΑ: Frank Stella, Lettre sourds muets I (1974) © 2017 Frank Stella / Artists Rights Society (ARS) © NSU Art Museum Fort Lauderdale

// ΦΛΟΡΙΝΤΑ //

Η αρχιτεκτονική των ψευδαισθήσεων (από 12/11/2017 έως 08/07/2018)

Η μαμούθ ρετροσπεκτίβα με τίτλο «Frank Stella: Experiment and Change» στο NSU Museum Fort Lauderdale παρουσιάζει μέσα από 300 έργα (πίνακες, γλυπτά και σχέδια) έξι δεκαετίες δημιουργίας του Αμερικανού μινιμαλιστή και εκφραστή του αφηρημένου εξπρεσιονισμού Frank Philip Stella (1936-). Δίπλα τους εκτίθεται για πρώτη φορά υλικό από το προσωπικό αρχείο του καλλιτέχνη που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

nsuartmuseum.org


Ατζέντα-5

Φωτογραφία: ΒΑΪΛ ΑΜ ΡΑΪΝ: Charles & Ray Eames, Wire Chairs with Eames House bird (1953) © Charles Eames/Eames Office LLC

// ΒΑΪΛ ΑΜ ΡΑΪΝ //

ΟΙ «θρύλοι» του ντιζάϊν (Έως 25/02/2018)

Το αφιέρωμα «Charles & Ray Eames. The Power of Design» στο Vitra Design Museum παρουσιάζει τη συναρπαστική συνεργασία δύο ταλαντούχων προσωπικοτήτων. Χωρίζεται σε τέσσερις παράλληλες εκθέσεις και αγγίζει όλες τις δραστηριότητές τους: σχεδιασμός επίπλων, φωτογραφία, κινηματογράφος, βίντεο κ.λπ. Παρότι τα έπιπλά τους θεωρούνται ορόσημα στο ντιζάιν του 20ού αιώνα, μετά το 1950 το ενδιαφέρον τους μετατοπίστηκε στον κινηματογράφο και στις εγκαταστάσεις πολυμέσων. Το μουσείο εκθέτει μερικά από τα πιο γνωστά αντικείμενά τους, όπως τη Lounge Chair και τις Wire Chairs, τη μακέτα του περιπτέρου της ΙBM για τη Διεθνή Έκθεση του 1964 στη Νέα Υόρκη, που έφτιαξαν μαζί με τον Eero Saarinen, κ.ά.

design-museum.de

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή