Σταύρος Αρναουτάκης: Περιφερειάρχης Κρήτης

Σταύρος Αρναουτάκης: Περιφερειάρχης Κρήτης

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουρίστες στην Κρήτη χωρίς μαγιό και αντηλιακό, με μπουφάν και παπούτσια περιπάτου. Αυτή η εικόνα, που τα τελευταία χρόνια είναι οικεία στους κατοίκους του νησιού, ήταν αφορμή για τη συζήτηση γύρω από τη δυναμική του χειμερινού τουρισμού με τον Σταύρο Αρναουτάκη. Στον απόηχο της διεθνούς διάκρισης του Ηρακλείου από τη Euromonitor, ως του ταχύτερα αναπτυσσόμενου προορισμού στην Ευρώπη, ο περιφερειάρχης Κρήτης εξηγεί τους λόγους που οι ξένοι επιστρέφουν στο νησί όταν κατεβαίνει η αυλαία της θερινής σεζόν.

Ποια είναι η δυναμική της Κρήτης ως χειμερινού προορισμού;

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, να μπει η Κρήτη στον χάρτη του χειμερινού τουρισμού. Τα ξενοδοχεία των πόλεων ήταν γεμάτα μέχρι τέλος Οκτωβρίου, οι χειμερινές κρουαζιέρες κερδίζουν έδαφος συνεχώς, ενώ όλο και περισσότεροι ξένοι ανακαλύπτουν τις κρυμμένες ομορφιές στα φαράγγια και στα βουνά, μαγεύονται από τα επιβλητικά Λευκά Όρη, εξερευνούν τα παραδοσιακά χωριά της ενδοχώρας και εστιάζουν στις πόλεις, που δεν ερημώνουν ποτέ, δώδεκα μήνες τον χρόνο. Από μέρους μας, γίνεται συντονισμένη προσπάθεια προβολής της λιγότερο γνωστής πλευράς της Κρήτης, την οποία διαφημίζουμε κάθε χρόνο σε περισσότερες από 20 διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. Αν καταφέρουμε να παντρέψουμε τις χειμερινές δραστηριότητες με τις καλές υποδομές των ξενοδοχείων, θα έχουμε ως αποτέλεσμα ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν και τους χειμερινούς μήνες.

Ποια είδη θεματικού τουρισμού αναπτύσσονται εκτός σεζόν; Και τι ανταπόκριση υπάρχει;

Η Κρήτη είναι ένας τόπος ασφαλής, με ιδιαίτερη μορφολογία, που τα έχει όλα. Δεν εξαντλούνται οι συγκινήσεις που έχει να προσφέρει στο τέλος του καλοκαιριού. Η μυθολογία της και ο πολιτισμός της, τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα όμορφα μουσεία της είναι μαγνήτες τουριστών χειμώνα καλοκαίρι, το ίδιο και οι βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια της, που την κάνουν δημοφιλή θρησκευτικό προορισμό. Οι εξελιγμένες αγροτουριστικές μονάδες στην ορεινή πλευρά έχουν άρτιες υποδομές και προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες στη φύση – από πεζοπορίες μέχρι μάζεμα ελιάς. Δημοφιλή στους τουρίστες εκτός σεζόν είναι και τα αθλητικά events. Στο φετινό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων Σκάκι συμμετείχαν τον Νοέμβριο 600 αθλητές, ενώ μεγάλη αναμένεται και η συμμετοχή στον Μαραθώνιο την άνοιξη.

Κάτι αυθεντικό, κρητικό, με το οποίο θα δελεάζατε έναν ξένο ταξιδιώτη τον χειμώνα.

Θα τον καλούσα να ζήσει από κοντά την εμπειρία της φιλοξενίας. Μόνο έτσι θα γνωρίσει την πραγματική Κρήτη. Θα του έλεγα να εξερευνήσει τα μικρά χωριά, όπου ειδικά τον χειμώνα νιώθεις μέλος της οικογένειας και αισθάνεσαι οικεία, σαν να επισκέπτεσαι συγγενείς.

Πρόσφατη έρευνα της Euromonitor ανέδειξε το Ηράκλειο ως τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο ευρωπαϊκό προορισμό. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Ηράκλειο είναι τόσο δημοφιλής προορισμός – οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι υποδέχτηκε 3 εκατ. τουρίστες φέτος. Είναι μια σύγχρονη πόλη, κοντά στο σπουδαίο ανάκτορο της Κνωσού, με δικό της αεροδρόμιο, άρα εύκολα προσβάσιμη. Έχει δυνατό εμπορικό χαρακτήρα, πλούσια γαστρονομία και ανακαινισμένα μουσεία. Επιπλέον είναι ασφαλής προορισμός, γεγονός που το ανεβάζει ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών που αναζητούν city break στην Ευρώπη.

Ποιο είναι το στοίχημα που θέλετε να κερδίσετε στον τομέα του τουρισμού;

Να επιτευχθεί διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα. Να προμηθεύονται οι ξενοδόχοι τα ποιοτικά προϊόντα των ντόπιων παραγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή