To Λούβρο της Ανατολής

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (λέγεται πως ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ) που θα επέτρεπε στους Άραβες την ενοικίαση έως το 2037 της ονομασίας «Λούβρο» για ένα νέο μουσείο τέχνης και πολιτισμού στο Άμπου Ντάμπι, το εντυπωσιακό Louvre Abu Dhabi φέρνει τον αραβικό κόσμο στο κέντρο του πολιτιστικού γίγνεσθαι.

Η πελώρια φουτουριστική «πόλη-μουσείο» που μοιάζει να επιπλέει στο νερό σχεδιάστηκε από τον βραβευμένο Γάλλο αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ και εμπνέεται από τις αραβικές μεντίνες (σ.σ. πόλεις, συνήθως εντός τειχών, με δαιδαλώδεις δρόμους).

Ο θόλος του μουσείου, διαμέτρου 180 μέτρων, παραπέμπει σε μαυσωλείο ή τζαμί, ενώ το περίτεχνο γεωμετρικό σχέδιό του εμπνέεται από την πλέξη με φοινικόφυλλα που η τοπική αρχιτεκτονική χρησιμοποιεί στις στέγες των σπιτιών.

Τα μόνιμα εκθέματα θα ξεδιπλώνουν το νήμα της ανθρώπινης δημιουργίας από την προϊστορία μέχρι σήμερα και θα παρουσιάζονται θεματικά και όχι σύμφωνα με τον πολιτισμό προέλευσης, προκειμένου να αναδεικνύουν την οικουμενικότητα της τέχνης και τις κοινές πολιτισμικές επιρροές.

Το μουσείο περιλαμβάνει επίσης αίθουσες για περιοδικές εκθέσεις, παιδικό τμήμα, ερευνητικό κέντρο, αμφιθέατρο, εστιατόριο, πωλητήριο και café.

www.louvreabudhabi.ae

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή