Τα καλύτερα του χειμώνα: Μακεδονία

Τα καλύτερα του χειμώνα: Μακεδονία

19' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΡΑΜΑ

Στα χωριά της Δράμας, για τα διονυσιακά έθιμα

Από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου στα χωριά της Δράμας (Βώλακας, Καλή Βρύση, Μοναστηράκι, Πετρούσα κ.ά.) αναβιώνουν γνήσια λαϊκά δρώμενα με παγανιστικές ρίζες. Αράπηδες, μπαμπούγερα, μωμόγεροι, νύφες και τσαούσηδες βγαίνουν στους δρόμους με προβιές, κουδούνια, τραγόμορφες μάσκες ή πρόσωπα βαμμένα με φούμο. Λύρες, γκάιντες, νταϊρέδες και αλκοόλ οδηγούν συμμετέχοντες και επισκέπτες σε έκσταση. ΟΛ. Χ.

Στη Δράμα, για την Ονειρούπολη

Κάθε χρόνο ο Δημοτικός Κήπος και η πλατεία Ελευθερίας φιλοξενούν την Ονειρούπολη www.oneiroupoli.gr), το χωριό του Άη Βασίλη. Από αρχές Δεκέμβρη και για έναν μήνα, ξύλινα σπιτάκια, καρουζέλ, παγοδρόμιο, τρενάκια και στολίδια δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό, ιδανικό για μικρά και μεγάλα παιδιά. Εργαστήρια για μικρούς, συναυλίες και παραστάσεις για μεγάλους πλαισιώνουν το μυθικό χωριό των Χριστουγέννων. Από 4 Δεκεμβρίου μέχρι 7 Ιανουαρίου 2018. Λ. Κ.

Στη Δράμα, για το Hydrama Grand Hotel

Το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο της πόλης άνοιξε τις πύλες του το 2016, αφού είχε προηγηθεί η εντυπωσιακή ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου των παλιών καπναποθηκών Σπήρερ (χτίστηκε το 1924), δίπλα στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας. 64 μίνιμαλ αλλά πολυτελή δωμάτια, σε μοντέρνες γραμμές, με king size κρεβάτια και pillow menu. Το ξενοδοχείο διαθέτει 2 εστιατόρια, wine bar, jazz bar και οργανωμένο κέντρο spa (Αγίας Βαρβάρας 11, Δράμα, τηλ. 25210-35002, www.hydramagrandhotel.gr, από 108 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Λ. Κ.

Στη Δράμα, για την ταβέρνα Ροδόσταμο

Μπροστά ακριβώς στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας με τα τρεχούμενα νερά, το Ροδόσταμο (Αιγαίου και Αγ. Βαρβάρας 13, τηλ. 25410-33889) σερβίρει ανατολίτικους μεζέδες. Δοκιμάστε σαλάτα εσμέ, παστουρμά στο χαρτί, πλιγούρι με καρύδια, σουτζουκάκια σμυρναίικα, αλλά και πιάτα ελληνικά, όπως γιουβέτσι, μπριζολάκια κρασάτα και γιουβέτσι. Συχνά έχει και ζωντανή μουσική. Λ. Κ.

Στο χωριό Βώλακας, για τον ξενώνα Αλώνι

Δεν είναι μόνο το πλούσιο πρωινό με μακεδονίτικες πίτες, χωριάτικα αυγά, τυροκομικά από την περιοχή και τραχανά. Ούτε ο ξυλόφουρνος στον οποίο ψήνεται το γουρουνόπουλο, η φασολάδα και άλλα παραδοσιακά εδέσματα. Στον ξενώνα Αλώνι (Βώλακας, τηλ. 25230-23714, www.alonihotel.gr, από 60 ευρώ με πρωινό) θα μείνετε σε άνετα και ευρύχωρα δωμάτια με μεγάλα κρεβάτια, ενώ θα είστε κοντά στο σπήλαιο πηγών Αγγίτη και στα χωριά Γρανίτης, Νευροκόπι και Προσοτσάνη. Λ. Κ.


ΚΑΒΑΛΑ

Στην Καβάλα, για το Κτήμα Βιβλία Χώρα

Από τα ωραιότερα της χώρας, το Κτήμα Βιβλία Χώρα, στις πλαγιές του Παγγαίου, περιτριγυρίζεται από 350 στρέμματα βιολογικών αμπελώνων και η θέα φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Η ξενάγηση περιλαμβάνει τους χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια. Ακολουθεί γευσιγνωσία των εκλεκτών κρασιών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (Κοκκινοχώρι, τηλ. 25920-44974). Λ. Κ.

Στο Παγγαίο, για τα χωριά Μουσθένη και Μεσορόπη

Στους πρόποδες του Παγγαίου όρους, τα δύο χωριά είναι ό,τι πρέπει για μια εκδρομή στη φύση. Πρώτα θα συναντήσετε τη Μουσθένη, με τα παραδοσιακά χρωματιστά σπίτια με χαγιάτια, τα τοξωτά γεφύρια και τα τρεχούμενα νερά. Τρεχούμενα νερά έχει και η Μεσορόπη, από την οποία ξεκινούν μονοπάτια σε μυθικά τοπία, με πλούσια βλάστηση. Λ. Κ.

Στην Καβάλα, για τους ψαρομεζέδες

Φημισμένος ψαρότοπος είναι η Καβάλα και όποια εποχή και να την επισκεφτείτε, θα πρέπει να δοκιμάσετε τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά του βόρειου Αιγαίου. Στο Μπαλαούρο (Θάσου 19, Σφαγεία, τηλ. 2510-225222) θα ευχαριστηθείτε τους μεζέδες με τα θαλασσινά και μικρά ψαράκια, στο Πάνος-Ζαφείρα (Πλ. Καραολή και Δημητρίου 20, τηλ. 2510-227978) αξίζει να παραγγείλετε ένα πιο μεγάλο ψάρι, ενώ στην Κεραμωτή, θα πάτε στον Γλάρο (τηλ. 25910-51478) για τα καλομαγειρεμένα μύδια από τα μυδοτροφεία απέναντι, στα ανοιχτά της θάλασσας. Λ. Κ.

Στην Καβάλα, για το Ιμαρέτ

Διαμονή σε ένα αληθινό μνημείο, στο εντυπωσιακό kulliye (ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο) που έχτισε τον 19ο αιώνα ο Μοχάμεντ Άλι (μπορείτε να ξεναγηθείτε ακόμη και αν δεν διαμείνετε εκεί). Ευωδιαστοί κήποι με τρεχούμενα νερά, στοές, ατμοσφαιρικά δωμάτια και σουίτες με θόλους, καντηλέρια, τζάκια, πολυτελή έπιπλα και χειροποίητα χαλιά. Εστιατόριο, χαμάμ και θεραπείες στην κινστέρνα διατίθενται και στους μη ενοίκους (τηλ. 2510-620151, www.imaret.com, από 300 ευρώ). ΟΛ. Χ.


ΣΕΡΡΕΣ

Στις Σέρρες παραμονή Πρωτοχρονιάς, για τα ψησίματα

Κανείς δεν ξέρει γιατί επικρατεί αυτό το έθιμο στη Βόρεια Ελλάδα – κυρίως στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες και σε άλλες πόλεις, όπου η 31η Δεκεμβρίου είναι μέρα ψησίματος από νωρίς το πρωί και μέχρι τις 8-9 το βράδυ. Η πόλη μετατρέπεται σε μια ατέλειωτη ψησταριά και ταβέρνες, καφέ και άλλα καταστήματα στήνουν κάρβουνα, βάζουν στη φωτιά κρεατικά και κερνούν τους περαστικούς, ενώ τα τραπέζια γεμίζουν από κόσμο που έρχεται να τσικνίσει το μεσημέρι πριν από την αλλαγή του χρόνου. Συνήθως η αλλαγή του χρόνου γιορτάζεται στο σπίτι και πιο μετρημένα, αφού έχουν προηγηθεί το γλέντι και το φαγητό μέσα στη μέρα. Λ. Κ.

Στις Σέρρες, για βουβαλίσιo κρέας

Για χρόνια οι κτηνοτρόφοι τα είχαν μόνο για το γάλα τους. Τα τελευταία χρόνια όμως, όλο και πιο συχνά αποδεικνύεται ότι το κρέας των βουβαλιών που ζουν στην περιοχή της λίμνης Κερκίνη και γύρω από τον Στρυμόνα ποταμό είναι νόστιμο και θρεπτικό. Για να ψωνίσετε απευθείας βουβαλίσιο κρέας, κατευθυνθείτε στο χωριό Λιβάδια, στο κρεοπωλείο Μπόρας (τηλ. 23270-31109). Δοκιμάστε το σε μπριζόλα, σουτζουκάκια ή λουκάνικα στο εστιατόριο του ξενώνα Οικοπεριηγητής (Κερκίνη, τηλ. 23270-41450), αλλά και στα περισσότερα ψητοπωλεία στην πόλη των Σερρών. Λ. Κ.

Στις Σέρρες, για ακανέ και μπουγάτσα

Αφράτη και με μυρωδάτη κρέμα, η μπουγάτσα των Σερρών πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη και κανέλα και σερβίρεται τεμαχισμένη σε χαρτί. Φυσικά, υπάρχει και μπουγάτσα με τυρί! Δοκιμάστε και τις δύο εκδοχές στο κέντρο της πόλης, δίπλα στην πλατεία Ελευθερίας στο Ρεκόρ (Μεραρχίας 1 και Μεραρχίας 57, τηλ. 23210-55444). Απέναντι από την πλατεία Ελευθερίας και πριν πάρετε τον δρόμο της επιστροφής, προμηθευτείτε και δύο κουτιά ακανέδες Σερρών από τον Ρούμπο (τηλ. 23210-23312). Το μικρό λουκουμάκι φτιάχνεται με κατσικίσιο βούτυρο και πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη. Λ. Κ.

Στο Άγκιστρο, για τα ιαματικά λουτρά

Δεν αντέχεις να καθίσεις μέσα στο νερό πάνω από 30 λεπτά. Τα ιαματικά νερά του Άγκιστρου (τηλ. 23230-41420), κοντά στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, έχουν θερμοκρασία περίπου 40°-41° C. Οι ιδιωτικές μικρές πισίνες γεμίζουν υδρατμούς και, ακόμα και από μακριά ερχόμενοι, θα τους δείτε να υψώνονται πάνω από το κτίριο των λουτρών. Ανοιχτά όλο το 24ωρο, συνιστάται όμως κράτηση. Τα 30 λεπτά κοστίζουν 6 ευρώ το άτομο. Ζητήστε το παλιό πέτρινο λουτρό για έξτρα ρομαντική ατμόσφαιρα. Λ. Κ.

Στη Μακρυνίτσα, για ποντιακή κουζίνα

Η μεγάλη αίθουσα με το τζάκι στη μέση γεμίζει με κόσμο τα Σαββατοκύριακα. Ο λόγος είναι η πεντανόστιμη κουζίνα που ετοιμάζεται στην οικογενειακή ταβέρνα Εβόρα (τηλ. 23270-23395), με πολλά πιάτα να έλκουν την καταγωγή τους από τον Πόντο: τανωμένος σορβάς, περέκια (πίτες πολύ λεπτές με τυρί, που ψήνονται στο σάτσι), χαβίτσι (χυλός με καλαμποκίσιο αλεύρι). Δοκιμάστε και τα κρεατικά, όπως την πανσέτα μαύρου χοίρου, τα βουβαλίσια σουτζουκάκια και το κυνήγι στη γάστρα. Λ. Κ.

Στα Άνω Πορόια, για τον Βιγλάτορα

Οικογενειακή θαλπωρή από την οικογένεια Καλέση στο παλιό χάνι του χωριού, που μετράει 100 χρόνια ζωής και ήταν πέρασμα για τα καραβάνια των Βαλκανίων. Στις πλαγιές του μεθοριακού όρους Μπέλες με θέα στην Κερκίνη, το πρωινό είναι μαμαδίστικο με καλούδια από τα κτήματά τους και οι νύχτες ζεστές μπροστά στο τζάκι, με λικέρ από σαμπούκο (τηλ. 23270-51231, viglatorashotel.com, από 60 ευρώ με πρωινό). ΟΛ. Χ.

Τα καλύτερα του χειμώνα: Μακεδονία-1

Βαρκάδα στη λίμνη Κερκίνη. (Φωτογραφία: ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΙΡΙΤΖΙΩΤΗΣ)

 

Στην Κερκίνη, για αγγελοπουλικές εικόνες

Παρατηρητήρια, ψαροκαλύβες, πλάβες ψαράδων, πουλιά κρυμμένα στους καλαμιώνες. Ο γύρος της λίμνης Κερκίνη είναι περίπου 60 χλμ. και οι εικόνες τον χειμώνα μοιάζουν βγαλμένες από ταινίες του Αγγελόπουλου. Στο ομώνυμο χωριό ο Οικοπεριηγητής του Γιάννη Ρέκλου είναι ένας ωραίος ξενώνας με καλό εστιατόριο. Διοργανώνει βαρκάδα ή κανό, περιήγηση με ποδήλατο κ.ά. (τηλ. 23270- 41450, www.oikoperiigitis.gr, από 65 ευρώ). ΟΛ. Χ.


ΚΙΛΚΙΣ

Στα χωριά Καστανερή και Γρίβα, για το καστανόδασος

«Μπαλκόνι του Πάικου» λέγεται επίσης το χωριό Καστανερή, αμφιθεατρικά χτισμένο σε πλαγιά του όρους Πάικο με πανοραμική θέα στην πεδιάδα του Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη. Ακριβώς πάνω από το χωριό απλώνεται ο καστανεώνας, ενώ και προς το χωριό Γρίβα θα δείτε παντού καστανιές. Αξίζει και η διαδρομή 12 χλμ. από την Καστανερή στο χωριό Λιβάδια, που είναι ακόμα πιο ψηλά, σε υψόμετρο 1.200 μ. Το οροπέδιο στο οποίο βρίσκεται το χωριό έδωσε την ευκαιρία και για την καλλιέργεια της πατάτας, για την οποία φημίζεται. Λ. Κ.

Στα Κρούσσια, για τον Βοτανικό Κήπο

Μόλις το 2001 εγκαινιάστηκε ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων (τηλ. 2310-471613), κοντά στο χωριό Ποντοκερασιά, 70 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Σε μια έκταση γεμάτη βελανιδιές θα δείτε περίπου 1.070 ενδημικά και αυτοφυή είδη της βαλκανικής χλωρίδας. Βραχόκηποι, τεχνητοί καταρράκτες, λιμνούλες και διαμορφωμένα μονοπάτια κάνουν τον περίπατο ακόμα πιο όμορφο. Δευτέρα-Παρασκευή 10.30-14.00. Λ. Κ.

Στα σύνορα με ΠΓΔΜ, για τη λίμνη Δοϊράνη

Ξεκινώντας από το Κιλκίς, θα διασχίσετε 35 χιλιόμετρα μέσα στον κάμπο για να φτάσετε στη λίμνη Δοϊράνη, στα σύνορα με τα Σκόπια. Περίπου το 1/3 της λίμνης ανήκει στην Ελλάδα και το υπόλοιπο στη γείτονα. Μπορείτε άνετα (με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας) να περάσετε τα σύνορα και να οδηγήσετε σχεδόν περιμετρικά της λίμνης. Στο χωριό Μουριές δείτε τον παλιό, αλλά ανακαινισμένο σιδηροδρομικό σταθμό και περπατήστε στο δάσος που έχει ονομαστεί «Χίλια Δέντρα». Έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και αποτελείται κυρίως από βελανιδιές. Λ. Κ.

Στη Γουμένισσα, για τσίπουρο και για τα χάλκινα

Στη μεγάλη πλατεία με τα πλατάνια θα καθίσετε για καφέ ή τσίπουρο (φημίζεται η Γουμένισσα για το τσίπουρό της). Μη σας κάνει εντύπωση η επιγραφή στα γαλλικά πάνω από τη μεγάλη κρήνη. Χτισμένη το 1918, παροτρύνει τους περαστικούς να «θυμούνται τους Γάλλους στρατιώτες», ως φόρο τιμής στις μάχες που δόθηκαν στην περιοχή κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διάφορες εκδηλώσεις διοργανώνονται τις μέρες των εορτών, οπότε μπορεί να πετύχετε τα χάλκινα πνευστά όργανα επί το έργον. Σταματήστε στο χωριό Πεντάλοφο, στον Βαλεντίνο (τηλ. 23430-42250), για σπιτικά μαγειρευτά και κρεατικά. Λ. Κ.


ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Στην Αρναία, για την αρχιτεκτονική της

Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Χολομώντας, η Αρναία είναι η πρωτεύουσα της ορεινής Χαλκιδικής. Χαρακτηρισμένη παραδοσιακός οικισμός και ιστορικός τόπος, βρίθει από εντυπωσιακά μακεδονίτικα σπίτια, χτισμένα κυρίως τον 19ο αιώνα. Κάποια κτίρια ακολουθούν την αγιορείτικη αρχιτεκτονική. Δείτε την κεντρική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, κάντε βόλτα στα σοκάκια και ψωνίστε τοπικά προϊόντα: από μέλι και μαρμελάδες μέχρι φέτα και μανιτάρια. Σε απόσταση 15 χλμ., κοντά στο χωριό Στρατονίκη και στο ιστορικό χωριό των Σταγείρων, βρίσκεται το Άλσος Αριστοτέλη. Οπτικοί δίσκοι, πρίσμα, εκκρεμές και άλλα θα σας διασκεδάσουν, αλλά και θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τους νόμους της Φυσικής. Λ. Κ.

Στη Βαρβάρα, για διαδρομές στη φύση

Μέσα στο δάσος είναι χτισμένο το ορεινό χωριό και από τους δρόμους του η θέα φτάνει μέχρι τη θάλασσα και τη λίμνη Βόλβη. Όλη η περιοχή είναι προστατευόμενη από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000, λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ανάλογα με τον καιρό, μπορείτε να επισκεφτείτε και τους καταρράκτες της Βαρβάρας, είτε μέσω χωματόδρομου με το αυτοκίνητο είτε από μονοπάτι που διασχίζει το Στρατονικό όρος. Λ. Κ.

Στην ορεινή Χαλκιδική, για να φάτε κυνήγι

Ο ορεινός όγκος της Χαλκιδικής προμηθεύει με χίλια καλά τους κατοίκους, ανάμεσα στα οποία και το κυνήγι. Στο χωριό Βαρβάρα, στην ταβέρνα Μύγδος (τηλ. 6949-461179) θα πάτε για ημιάγριο γουρουνόπουλο στη γάστρα με θέα το δάσος, επίσης στο χωριό Βαρβάρα στην ταβέρνα Αγία Βαρβάρα (τηλ. 23720-51284) θα δοκιμάσετε μαύρο χοίρο από την ιδιόκτητη φάρμα της οικογένειας Τσουκαλά, που λειτουργεί και ξενώνα. Στην Αρναία, στο εστιατόριο Μπακατσιάνος (τηλ. 23720-22750) θα γευτείτε κυνήγι πιο δημιουργικά μαγειρεμένο. Λ. Κ.

Τα καλύτερα του χειμώνα: Μακεδονία-2

Η υλοτομία στον Χολομώντα τροφοδοτεί την τοπική οικονομία. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

 

Στον Χολομώντα, για Νordic walking

Τον χειμώνα ο Χολομώντας έχει την τιμητική του, λόγω της παραγωγής χριστουγεννιάτικων ελάτων που αποτελούν ζωτικό κομμάτι της οικονομίας της περιοχής. Για ποδηλατάδες ή Nordic walking (δυναμικό περπάτημα με μπατόν ώθησης) στο βουνό, επικοινωνήστε με το Breakfree Mountain Biking Club (τηλ. 2310-348073), ενώ για τη διαμονή σας ρίξτε μια ματιά στον Ξενώνα του Τζίμη (τηλ. 23710-94220, από 50 ευρώ με πρωινό). ΕΛ. ΑΛ.


ΠΕΛΛΑ

Στα Γιαννιτσά, για το Κόλιντα Μπάμπω

Όλη η πόλη γεμίζει φωτιές το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου. Το έθιμο Κόλιντα Μπάμπω έχει σλαβικές ρίζες και η φράση σημαίνει «σφάζουν γιαγιά», πράγμα που παραπέμπει μάλλον σε κάποιου είδους προειδοποίηση μέσω της φωτιάς. Γεγονός πάντως είναι ότι σε όλο τον νομό ανάβουν μεγάλες φωτιές, και μάλιστα υπάρχει και άτυπος διαγωνισμός για το ποια θα ανέβει πιο ψηλά. Γύρω τους στήνεται χορός με μουσική από πλανόδιους οργανοπαίκτες, ενώ δίπλα στις μεγάλες φωτιές θα βρείτε και φαγητό, τσίπουρο και κρασί. Λ. Κ.

Στο Kαϊμάκτσαλαν, για σκι

Στα 2.500 μ. υψόμετρο βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν (τηλ. 23810-32000). Με υπέροχη θέα και πυκνό χιόνι, θεωρείται ένα από τα καλύτερα της χώρας. Διαθέτει 9 πίστες, 6 αναβατήρες, σχολές σκι, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμών και σαλέ. Λ. Κ.

Στα Λουτρά Πόζαρ, για κολύμπι στο χιόνι

Η θερμοκρασία είναι κοντά στο μηδέν και εσείς, με φόντο το χιονισμένο τοπίο, βουτάτε στα ζεστά νερά των ιαματικών πηγών. Τα λουτρά Πόζαρ (τηλ. 23840-91300), κοντά στην Αριδαία, είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Για τους λιγότερο τολμηρούς υπάρχουν και εσωτερικές πισίνες στο υδροθεραπευτήριο. Το νερό έχει θερμοκρασία 37° C και τα 30 λεπτά σε εσωτερική πισίνα κοστίζουν 10 ευρώ ανά άτομο (συνιστάται κράτηση). Στον εξωτερικό καταρράκτη και στην πισίνα το αντίτιμο είναι 2 και 3 ευρώ ανά άτομο αντίστοιχα. Λ. Κ.


ΗΜΑΘΙΑ

Στη Βεργίνα, για το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών

Κατηφορίστε τον πέτρινο δρόμο που οδηγεί στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων. Περνώντας το κατώφλι, η ατμόσφαιρα είναι υποβλητική. Η αίθουσα της έκθεσης είναι βυθισμένη στο σκοτάδι – φωτίζονται μόνο τα αντικείμενα της αρχαιότητας. Ανάμεσά τους, το εντυπωσιακό χρυσό στεφάνι με τα 313 φύλλα και τα 68 βελανίδια, η οκτώ κιλών αστραφτερή χρυσή λάρνακα του Φιλίππου Β΄ και η αριστουργηματική χρυσελεφάντινη ασπίδα, το πιο πολύτιμο όπλο του αρχαίου κόσμου που γνωρίζουμε (Δευτ. 12.00-20.00, Τρ.-Κυρ. 08.00-20.00, 25, 26/12 και 1/1 κλειστά, τηλ. 23310-92347, www.aigai.gr, γενική είσοδος 12 ευρώ). ΑΛ. ΤΖ.

Στη Νάουσα, για Ξινόμαυρο και περιηγήσεις με χιονολεωφορείο

Φορώντας ζεστές μπότες θα κάνετε βόλτες στις πλαγιές του Βερμίου, θα ανταλλάξετε ευχές με ένα ποτήρι Ξινόμαυρο στο χέρι στα φημισμένα οινοποιεία, θα ποζάρετε κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια του Πάρκου Αγίου Νικολάου. Ανεβείτε στο χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια (www.3-5pigadia.gr), νοικιάστε με την παρέα σας χιονολεωφορείο (Snowmobile Rentals, τηλ. 6976-677140) και εξερευνήστε το δάσος ή ζήστε την εμπειρία του νυχτερινού σκι (από 20.00 έως τα μεσάνυχτα). ΑΛ. ΤΖ.

Στο Αρκοχώρι, για λουκουλλεια γευματα

Το Αρκοχώρι απέχει μόλις ένα δεκάλεπτο από τη Νάουσα και έχει καθιερωθεί ως προορισμός των καλοφαγάδων. Οι ταβέρνες του (όπως το Χάραμα, τηλ. 23320-21125) φημίζονται για την εξαιρετική τους κουζίνα, δίνοντας έμφαση στα κρεατικά. Δοκιμάστε επίσης την τοπική σπεσιαλιτέ, που δεν είναι άλλη από την ομελέτα-μπάτσο (σ.σ. παραδοσιακό τυρί της περιοχής). Θ. Κ.

Στη Βέροια, για τη Φιλαρμονική

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βέροιας έχει συνδεθεί με την πρωτεύουσα της Ημαθίας, επιδεικνύοντας έντονη δραστηριότητα εδώ και αρκετά χρόνια. Την περίοδο των Χριστουγέννων, όμως, η σύνδεσή της γίνεται και με τους επισκέπτες της πόλης, σκορπίζοντας στους δρόμους, στις πλατείες, στη Δημοτική Αγορά εορταστικές μελωδίες απ’ όλο τον κόσμο και προκαλώντας τον θαυμασμό στους τυχερούς που θα τις ακούσουν. Θ. Κ.


ΠΙΕΡΙΑ

Στα οινοποιεία, για κρασι και τσίπουρο

Δοκιμάστε μακεδονίτικα τσίπουρα και κρασιά (λευκά, κόκκινα, ροζέ, ημίγλυκα από ποικιλίες όπως Merlot, Syrah, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Ασύρτικο, Ροδίτη) που φτιάχνουν οι μερακλήδες οινοποιοί της Πιερίας. Επισκεφτείτε, κατόπιν συνεννόησης, τα οινοποιεία Κούρτη (τηλ. 6974-471230) και Αδάμου (έχει και ταβέρνα, τηλ. 23510-71990). ΕΛ. ΑΛ.

Στον Παλαιό Παντελεήμονα, για βόλτα στον οικισμό και πεζοπορίες

Κάτω από τη σκιά του Ολύμπου, ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, μόλις 4 χλμ. από το νέο χωριό και την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Άρχισε να ερημώνει σταδιακά τη δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοι μετακόμιζαν πιο χαμηλά. Τη δεκαετία του 1980 όμως άρχισε να αναπαλαιώνεται και να αναπτύσσεται τουριστικά. Από το χωριό ξεκινά εύκολο μονοπάτι που το συνδέει με την Άνω Σκοτίνα. Αντίστοιχο μονοπάτι, το οποίο περνάει μέσα από δάσος καστανιάς, οδηγεί στο χωριό Παλαιοί Πόροι. Λ. Κ.

Στο Ελατοχώρι, για να μάθουν τα παιδιά σκι

Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Ελατοχωρίου είναι ιδανικό για αρχάριους. Ταυτόχρονα, μικροί-μεγάλοι θα απολαύσετε φιλόξενους ξενώνες, γουστόζικες ταβέρνες, όπως το Παλιό Σχολειό (τηλ. 23510-82750) και ξενοδοχεία με όλες τις ανέσεις, όπως το Semeli Resort (τηλ. 23510-82996, www.semeliresort.gr, από 90 το δίκλινο). Το δάσος δίπλα του είναι πολύ όμορφο, ειδικά με ομίχλη, όπως και όλη η φύση γύρω από το Ελατοχώρι. Β. Κ.

Στο Λιτόχωρο, γιατί ειναι ιδανικό ορμητήριο για τον Όλυμπο

Στους ανατολικούς πρόποδες του μυθικού βουνού, το Λιτόχωρο θα σας εκπλήξει με τα λιθόστρωτα σοκάκια του, τη θέα στις χιονισμένες  κορυφές, αλλά και το Ναυτικό του Μουσείο. Δοκιμάστε το εστιατόριο Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω (www.gastrodromio.gr) και διανυκτερεύστε στο Olympus Mediterranean Boutique Hotel (τηλ. 23520-81831, www.mediteranneanhotels.gr, από 75 ευρώ). Επισκεφτείτε επίσης το Μουσείο Δίου (τηλ. 23510-53206) με το περίφημο ψηφιδωτό της μέδουσας, το Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, τους μικρούς καταρράκτες στο φαράγγι του Ενιπέα και ανεβείτε μέχρι τη θέση Πριόνια. Β. Κ.


ΚΟΖΑΝΗ

Στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, για διαδρομές στη φύση

Δίπλα στην κωμόπολη του Βελβεντού βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, η οποία σχηματίστηκε το 1973 με την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Αλιάκμονα. Πιο νότια, διασχίστε τη γέφυρα που ενώνει τα χωριά Σέρβια και Νεράιδα, μήκους 1.372 μ. Η Νεράιδα, χτισμένη σε λόφο, προσφέρει πανοραμική θέα. Κάντε τον γύρο της λίμνης, περάστε από το χωριό Ίμερα, επισκεφτείτε το φράγμα και ξαναβγείτε στο Βελβεντό. Λ. Κ.

Στο Βελβεντό, για τα διατηρητέα κτίρια

Η κωμόπολη του νομού Κοζάνης διαθέτει ιστορικό κέντρο με παραδοσιακά διατηρητέα κτίρια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και γραφικά πλακόστρωτα. Σεργιανίστε στην κωμόπολη των 4.000 κατοίκων, δείτε το παλιό Αρρεναγωγείο δίπλα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τις εκκλησίες του Αγίου Μηνά και του Αγίου Νικολάου, χτισμένες τον 12ο και τον 16ο αιώνα αντίστοιχα. Λ. Κ.

Στο Βελβεντό, για τουλούμπες και κρεατικά

Τουλούμπες αξέχαστες θα φάτε στο Βελβεντό από την οικογενειακή επιχείρηση Ζανδέ (Πλ. 28ης Οκτωβρίου 9, τηλ. 24610-22444), η οποία εδώ και δεκαετίες παράγει καθημερινά το σιροπιαστό γλυκό. Φτιάχνουν και κουρκουμπίνια, και λουκουμάδες. Στην οικογενειακή ταβέρνα Εν Βελβεντώ (τηλ. 24640-32636) θα δοκιμάσετε κότσι, μαγειρευτά παραδοσιακά και καλοψημένα κρεατικά. Λ. Κ.

Στη Σιάτιστα, για τα αρχοντικά

Στη Σιάτιστα, που πλούτισε τον 18ο-19ο αιώνα από το εμπόριο γούνας και λιαστού κρασιού σώζονται σήμερα 50 αρχοντικά σπίτια. Εντυπωσιακότερο όλων εκείνο της Πούλκως (τηλ. 6974-137721, 24610-26210, καθημερινά 08.30-14.30, εισιτήριο 2 ευρώ). Όμορφο και το αρχοντικό Δόλγκηρα, που λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο («Μαρκίδες Πουλίου», τηλ. 6946-834005, www.markides.gr, επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης). ΟΛ. Χ.

Στο Βόιο, για τα μαστοροχώρια

Οι φημισμένοι μαστροκαλφάδες του Βοΐου, που αλώνιζαν την Οθωμανική αυτοκρατορία χτίζοντας έργα τέχνης, γέμισαν και τον τόπο τους με αρχοντικά σπίτια, γεφύρια, βρύσες και εκκλησίες. Φτάστε στο διασημότερο μαστοροχώρι, τον Πεντάλοφο (Ζουπάνι), στα 1.050 μ., και στον γειτονικό Βυθό και παρατηρήστε οτιδήποτε… πέτρινο. Συνεχίστε για τη Μονή Αγίας Τριάδας του 1740, ένα πανέμορφο μνημείο μέσα στις ερημιές. ΟΛ. Χ.


ΦΛΩΡΙΝΑ

Στους Ψαράδες, για βαρκάδα στο Τριεθνές

Από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής σας, τόσο λόγω των εικόνων όσο και του συναισθήματος ότι πλέετε εκεί όπου συναντιούνται τρία κράτη: Ελλάδα, Αλβανία, ΠΓΔΜ. Θα δείτε επίσης τα περίφημα ασκηταριά και τις βραχογραφίες που κρέμονται πάνω από τη λίμνη. Στην επιστροφή καθίστε στη Συντροφιά (τηλ. 23850-46107, www.syntrofia-prespes.gr) για γριβάδι και φασολάδα (για βαρκάδα: Ν. Τραϊανόπουλος, τηλ. 6946-150074). ΟΛ. Χ.

Στη λίμνη Ζάζαρη, για δραστηριότητες

Βόλτες με άλογα, με 4Χ4, με τα πόδια. Ποδήλατο βουνού, κανό, τοξοβολία, παρατήρηση πουλιών, εκδρομές ευαισθητοποίησης για παιδιά. Ο Νίκος και ο Σάκης Βογλίδης μεγάλωσαν κάνοντας δραστηριότητες με τον πατέρα τους, που ίδρυσε την εταιρεία Άρτεμις στο Σκλήθρο (τηλ. 23860-31028, www.artemisoe.gr) και τώρα αναλαμβάνουν να μυήσουν κι εσάς. Μετά, καθίστε οπωσδήποτε για φαγητό στον Θωμά (τηλ. 23860-31080), επίσης στο Σκλήθρο. ΟΛ. Χ.

Στο Ξινό Νερό, για τον Κοντοσώρο

Όταν ο κύριος Νίκος Κοντοσώρος μπαίνει στην κουζίνα, η παράδοση συναντά τις σύγχρονες τάσεις και το μεράκι τα αγνά υλικά. Το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από επιτυχημένο και μεταφράζεται σε αμέτρητες βραβεύσεις. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα τοπικά πιάτα σουτ μακαλό (κεφτεδάκια σε λευκή σάλτσα) και ταλτσένες (σαλάτα από πιπεριές Φλωρίνης). Διαθέτει και ξενώνα (τηλ. 23860-81256, www.kontosoros.gr). ΟΛ. Χ.

Στον Ναουμίδη, για τις πιπερονοστιμιές

Μουστοπιπεριά, πιπερόμελο, χαβιάρι φιλετοπιπεριάς κι ένα σωρό ακόμη βραβευμένα αλείμματα και σάλτσες από την οικογένεια Ναουμίδη. Γνωρίστε την παραγωγή τους, από την καλλιέργεια έως τη μεταποίηση, στο κτήμα και στη μονάδα (τηλ. 6973-390993, www.piperiesflorinis.gr) κι έπειτα καθίστε στο μεζεδοπωλείο-εκθετήριο-beach bar Ammos ή στο επίσης βραβευμένο εστιατόριό τους, όλα δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα (τηλ. 23860-61238, 6974-118850, naoumidis.gr). ΟΛ. Χ.

Τα καλύτερα του χειμώνα: Μακεδονία-3

Καταφύγιο της αρκούδας του Αρκτούρου. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΑΦΗΣ)

Στο Νυμφαίο, γιατί είναι χωριό-πρότυπο

Καλντερίμια, πέτρινα αρχοντικά σπίτια, λαμαρινένιες στέγες που δεν κρατάνε το χιόνι. Στο Νυμφαίο δεν υπάρχει ούτε μία παραφωνία. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.360 μ. στις δασωμένες πλαγιές του Βιτσίου, διαθέτει καλόγουστους ξενώνες και ταβέρνες, καθώς και το καταφύγιο της αρκούδας του Αρκτούρου (ανοιχτό έως τα μέσα Ιανουαρίου, τηλ. 23860-41500, www.arcturos.gr). ΟΛ. Χ.

Στη Φλώρινα, για τις φωτιές

Από τα πιο εξαγνιστικά έθιμα της Ελλάδας, με ρίζες στις παγανιστικές πυρολατρικές τελετές, οι φωτιές της Φλώρινας ανάβουν στις γειτονιές κάθε χρόνο στις 23 Δεκέμβρη, στις 12 το βράδυ. Πηγαίνετε στη μεγαλύτερη, στην πλατεία Ηρώων δίπλα στον ποταμό Σακουλέβα, και αφεθείτε στο βίωμα. Η Φλώρινα γιορτάζει με μπάντες χάλκινων, ντόπιο τσίπουρο και φασολάδα, ενώ τις μέρες των εορτών ο δήμος διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων. ΟΛ. Χ.

Στο Πισοδέρι, για σκι

Δύο από τις μεγαλύτερες πίστες της Ελλάδας (5,5 χλμ. και 6 χλμ.), που ξεκινούν από τα 2.000 μ. και καταλήγουν μέσα στο χωριό, άλλη μία ιδανική για snowboard και extreme καταβάσεις free style, η φαρδιά πίστα ολυμπιακών προδιαγραφών και εκείνη για τους φίλους του νυχτερινού σκι μήκους 1,4 χλμ. κάνουν το Πισοδέρι ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά της Ελλάδας. Συνολικά θα βρείτε 12 πίστες, 5 αναβατήρες, έλκηθρα, snowmobile, ski bus, snow tubing (τροχόσπιτα) και δύο σαλέ (τηλ. 23850-45800, www.vigla-ski.gr). ΟΛ. Χ.


ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Στην Καστοριά, για τη βόλτα στη λίμνη

Μέσα στη λίμνη είναι χτισμένη η πόλη της Καστοριάς, σε ένα κομμάτι γης που περιτριγυρίζεται από νερό. Ντυθείτε καλά, γιατί το κρύο θα είναι τσουχτερό, και κάντε τη βόλτα στον παραλίμνιο δρόμο. Ξεκινήστε από το Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας στο κέντρο, και, έχοντας πάντα τη λίμνη στο δεξί σας χέρι, θα κάνετε μια μεγάλη διαδρομή, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας. Θα βγείτε πάλι στην πόλη, στην πλατεία Μακεδονομάχων. Λ. Κ.

Στην Καστοριά, για τη συνοικία Ντολτσό και την ομώνυμη ταβέρνα

Παλιά αρχοντικά, βυζαντινοί ναοί, γραφικά σοκάκια. Το Ντολτσό, η παλιά συνοικία της πόλης, αποτυπώνει τον πλούτο που γνώρισε η Καστοριά με το εμπόριο γούνας. Τα επιβλητικά αρχοντικά στέκουν αγέρωχα στο πέρασμα του χρόνου. Πολλά από αυτά είναι αναστηλωμένα και κάποια λειτουργούν ως ξενώνες. Στην πλατεία, το εστιατόριο Ντολτσό (Τσάκαλη 2, πλατεία Ντολτσό, τηλ. 24670-23377) στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1860 και σερβίρει παραδοσιακή κουζίνα, από χοιρινό με αρμιά (λάχανο τουρσί) και φασολάδα μέχρι ζυγούρι στη γάστρα και αγριογούρουνο. Λ. Κ.

Στην Καστοριά, για τα Ραγκουτσάρια

Ακριβώς μετά τη ρίψη του σταυρού και τον αγιασμό των υδάτων στις 6 Ιανουαρίου, ξεκινά το ιδιότυπο καρναβάλι της Καστοριάς, τα Ραγκουτσάρια. Στην οδό Μητροπόλεως και στην πλατεία Ομονοίας θα δείτε τους ντόπιους μεταμφιεσμένους να πηγαινοέρχονται, χορεύοντας και διασκεδάζοντας. Την επόμενη μέρα τα μπουλούκια των μεταμφιεσμένων κάνουν επισκέψεις στα σπίτια, για να διώξουν τα κακά πνεύματα και να παροτρύνουν τους κατοίκους να συμμετάσχουν στο γλέντι. Τα Ραγκουτσάρια ολοκληρώνονται στις 8 Γενάρη με την παρέλαση αρμάτων και μπουλουκιών. Λ. Κ.

Στον ξενώνα Απόσκεπο, για υπνο με θεα

Η διαμονή στον ξενώνα Απόσκεπος (www.aposkepos.gr, τηλ. 24670-21480, 50 ευρώ) αποτελεί ιδιαίτερη εμπειρία. Προτιμήστε τον για τη θέα στη λίμνη της Καστοριάς, το εξαιρετικό πρωινό, τις γεύσεις με μανιτάρια και πάνω απ’ όλα για το δείπνο στον χώρο του εστιατορίου με τη γυάλινη οροφή, όπου πολύ συχνά συνοδεύουν την παρέα οι σταγόνες της βροχής ή οι νιφάδες του χιονιού. Θ. Κ.


ΓΡΕΒΕΝΑ

Στη Βασιλίτσα, για σκι

Στην καρδιά της Πίνδου, είναι ένα από τα αγαπημένα χιονοδρομικά των snowboarders. Παρεΐστικη ατμόσφαιρα, συγκλονιστικό τοπίο με ρόμπολα, 7 αναβατήρες και 25 πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας (οι δύο ολυμπιακών προδιαγραφών) συνολικού μήκους 24 χλμ. Η επέμβαση στο βουνό είναι μηδαμινή, γι’ αυτό και οι πίστες του θεωρούνται φυσικές (τηλ. 24620-84850, 24623-53530, www.vasilitsa.com). ΟΛ. Χ.

 

Για ράφτινγκ στον Βενέτικο και περπάτημα στην Πορτίτσα

Ο χειμώνας στα Γρεβενά δεν αστειεύεται. Καιρού επιτρέποντος, θα επιδοθείτε σε μανιταροεξορμήσεις στα δάση και στην κυκλική πεζοπορική διαδρομή από και προς το χωριό Σπήλαιο, που περνά από το γεφύρι της Πορτίτσας (2 ώρες). Αν προτιμάτε το ράφτινγκ, υπάρχουν 4 διαδρομές: Πηγές Βενέτικου-γεφύρι Αζίζ Αγά (2 ώρες, μέτρια προς δύσκολη), Γέφυρα Τρικώμου-γεφύρι Σπανού (2½ ώρες, μέτρια), Ελευθεροχώρι-Αγάπη (2½ ώρες, εύκολη) και η διαδρομή του Αλιάκμονα προς το Φελλί (2 ώρες, μέτρια προς εύκολη), (Greek Adventure, τηλ. 24620-87999, greekadventure.gr). ΟΛ. Χ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή