Τα καλύτερα του χειμώνα: Θεσσαλία

Τα καλύτερα του χειμώνα: Θεσσαλία

9' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

150 εμπειρίες στην ηπειρωτική Ελλάδα, από τη Θράκη έως την Πελοπόννησο: σπορ στη φύση, τοπική γαστρονομία, ξενώνες-προορισμοί, χωριά με χαρακτήρα, ιδιαίτερες διαδρομές.

ΛΑΡΙΣΑ

Στα Αμπελάκια, για το αρχοντικό Σβαρτς

Το ομορφότερο αρχοντικό σπίτι της Ελλάδας, χτισμένο το 1787, υπήρξε κατοικία του Γεωργίου Μαύρου Σβαρτς, προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού των Αμπελακίων, και έδρα του Συνεταιρισμού, που ήταν ο πρώτος που ιδρύθηκε παγκοσμίως. Στους χώρους του, με τους πύργους, τις κρύπτες και τις καταπακτές, θα θαυμάσετε εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτα (τηλ. 24950-93302, καθημερινά πλην Δευτέρας, 08.00-15.00, εισιτήριο: 2 ευρώ). Επισκεφτείτε και το Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο (καθημερινά 11.00-14.30, εισιτήριο: 1,5 ευρώ). ΟΛ. Χ.

Στο Μεταξοχώρι, για τον ξενώνα Σουλιώτη

Το ωραιότερο χωριό του Κισσάβου με λιθόκτιστα αρχοντόσπιτα, βλάστηση και τρεχούμενα νερά πλούτισε τον 18ο αιώνα χάρη στη σηροτροφία. Ένα από τα «κουκουλόσπιτα» αναστηλώθηκε από τον Ρούλη Σουλιώτη και στεγάζει τον ομώνυμο ξενώνα (τηλ. 24940-22040, www.souliotismansion.com, από 65 ευρώ). Οι ίδιοι θα σας ξεναγήσουν στις ωραίες εκκλησίες του χωριού. Αναζητήστε και το ερειπωμένο αρχοντικό Φαβρ – η γεμάτη πλούτο, πάθη και πόνο ιστορία του Ελβετού βαρόνου και της συντρόφου του, συναρπάζει. 

ΟΛ. Χ.

Στη Λάρισα, για τα πολλά της πρόσωπα

Πολλές οι αφορμές για να ταξιδέψετε στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.Επισκεφτείτε το παντοπωλείο του Αγραφιώτη (τηλ. 2410-530420) για παραδοσιακά προϊόντα, τα ιστορικά ψητοπωλεία Έλατος (τηλ. 2410-531604) και Αδάμος (τηλ. 2410-530566) της οδού Πανός για κοψίδια, τον πολυχώρο Κλίμαξ για ένα ποτήρι καλό κρασί (τηλ. 2410-251108) και το Δημοτικό Αστεροσκοπείο για αστροπαρατήρηση (συναντήσεις κάθε Πέμπτη στις 19.30, τηλ. 2410-591000). ΕΛ. ΑΛ.

Στο Larissa Imperial, για θεσσαλικό city-break

Ένα ξενοδοχείο πόλης με εκλεπτυσμένη αισθητική σε κοντινή απόσταση από τη θεσσαλική πρωτεύουσα και την υπογραφή του ομίλου Grecotel (larissaimperial.com). Η προσιτή πολυτέλεια συναντά το εξαιρετικό σέρβις στα δωμάτια, στα μπανγκαλόου και στις σουίτες, ενώ το Imperial Health Spa προσφέρει χαλάρωση και ευεξία με μια σειρά από μοναδικές θεραπείες αναζωογόνησης. Πακέτο τριών διανυκτερεύσεων (145 ευρώ το δωμάτιο στην κεντρική μονάδα με πρωινό και ημιδιατροφή) για τις ημέρες των εορτών. Π. Λ.


ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Στον Βόλο, για τσίπουρα

Η τελετουργία στα παραδοσιακά τσιπουράδικα του Βόλου ή της Νέας Ιωνίας είναι εμπειρία. Ζητάτε τσίπουρο «με ή χωρίς» γλυκάνισο και έπειτα ο σερβιτόρος φροντίζει για τον κατάλληλο μεζέ. Ο χρυσός κανόνας λέει πως δεν παραγγέλνουμε φαγητό.

Τα καλύτερα  του χειμώνα: Θεσσαλία-1

Τσουγκρίστε ποτήρια στο βολιώτικο «Με Ζεν», μια μοντέρνα εκδοχή τσιπουράδικου. (Φωτογραφία: ΣΑΚΗΣ ΓΙΟΥΜΠΑΣΗΣ)

Αναζητήστε τα κρυμμένα στα στενά, για παραδοσιακή εμπειρία και απλούς μεζέδες, ή επισκεφτείτε το Με Ζεν (Αλοννήσου 8, Βόλος, τηλ. 24210-20844), μια μοντέρνα εκδοχή τσιπουράδικου, με παλαιωμένα αποστάγματα και μεζέδες που βασίζονται σε παραδοσιακές τεχνικές: πάστωμα, κάπνισμα που εφαρμόζουν οι ίδιοι. Ν. Δ.

Στον Βόλο, για τη μαγεία του παραμυθιού

Το φωτισμένο έλκηθρο στην πλατεία Ρήγα Φεραίου δίνει την ψευδαίσθηση ότι ίπταται τις νύχτες, ενώ τα λαμπιόνια σκεπάζουν τους κεντρικούς δρόμους με μπλε φωτεινό «πάπλωμα». Σας καλεί η Σοκολατούπολη, το Σπίτι του Άγιου Βασίλη και το χριστουγεννιάτικο δέντρο, που έχει τη φήμη του ψηλότερου στην Ελλάδα. Τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων ο ουρανός πλημμυρίζει με 5.000 φαναράκια. Μαζί με τα παιδιά σας αφήστε ένα να πετάξει ψηλά και θα σας ευγνωμονούν για την εμπειρία. ΑΛ. ΤΖ.

Στην Πορταριά, για τοπική κουζίνα και γκουρμέ δείπνο

Στην πλατεία της Πορταριάς, στο εστιατόριο Κρίτσα (www.peliongastronomy.gr, τηλ. 24280-99121) θα δοκιμάσετε τοπική κουζίνα, σούπα τραχανά με λουκάνικο, πίτες, ζυγούρι μαγειρεμένο με ζυμαρικά.

Τα καλύτερα  του χειμώνα: Θεσσαλία-2

Κρίτσα,  Πορταριά: η πηλιορείτικη κουζίνα στα καλύτερά της. (Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)

Το γάλα και κάποια κρεατικά τα προμηθεύονται από την ιδιόκτητη φάρμα τους, Karaiskos Farm. Ανεβαίνοντας το καλντερίμι που ξεκινά κοντά στην είσοδο του χωριού, θα συναντήσετε τον Γευσοκράτορα (τηλ. 24280-99919, www.gefsokratoras.gr), ένα πρώην παντοπωλείο που έχει διακοσμηθεί με στυλ, καρέκλες με βελούδο και υπέροχο φωτισμό. Δοκιμάστε μεσογειακές συνταγές, όπως άγρια μανιτάρια του βουνού καραμελωμένα ή γαλλική κρεμμυδόσουπα από τον σεφ και ιδιοκτήτη Αντώνη Τσολακούδη. Ν. Δ.

Στον Άγιο Λαυρέντιο, για βόλτα με το άλογο

Θα αφήσετε το αυτοκίνητο στην είσοδο του χωριού. Για την περιήγησή σας στο πανέμορφο χωριό με τα ρυάκια και τις πηγές, ο Παντελής Σπίνας (τηλ. 6973-718928) θα σας μάθει ό,τι χρειάζεται για να απολαύσετε μια βόλτα μέσα στο δάσος ή μέχρι το καταφύγιο και το χιονοδρομικό κέντρο, ιππεύοντας κάποιο από τα πανέμορφα άλογά του.

Τα καλύτερα  του χειμώνα: Θεσσαλία-3

Βόλτα με άλογο στον Άγιο Λαυρέντιο. ( Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)

Οι βόλτες διαρκούν από μία ώρα μέχρι και τέσσερις, ανάλογα με το πού θέλετε να φτάσετε. Κόστος 20 ευρώ για την πρώτη ώρα. Ν. Δ.

Στον Λαύκο, για καφέ και προζυμένιο ψωμί

Ο Λαύκος είναι ένα πανέμορφο χωριό και υπάρχουν δεκάδες αφορμές για να το επισκεφτείτε. Στο καφενείο του Φορλίδα, σε ένα κτίριο του 1750, πιείτε ελληνικό καφέ κουβεντιάζοντας με τους ντόπιους γύρω από τη φουφού, με θέα την πλατεία με τον πλάτανο και το Φάμπειο Μουσείο.

Τα καλύτερα  του χειμώνα: Θεσσαλία-4

Το προζυμένιο ψωμί από τον φούρνο του Δροσίτη είναι λόγος για να πάτε στον Λαύκο. (Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)

Μη φύγετε χωρίς το πεντανόστιμο προζυμένιο ψωμί και το τυρόψωμο από τον φούρνο του Γιάννη Δροσίτη (τηλ. 24230-65046). Θα μείνετε στον ξενώνα Fyloma (τηλ. 24230-65660, www.fyloma.com, από 65 ευρώ με πρωινό), ένα παλιό αρχοντικό των τελών του 19ου αιώνα με θέα στον Παγασητικό και στο Τρίκερι. Θα σας περιποιηθούν με πηλιορείτικο πρωινό, πίτες, ομελέτα φούρνου, αφράτη τηγανοκουλούρα, σπιτικές μαρμελάδες και ντόπιο μέλι. Ν. Δ.

Στην Τσαγκαράδα, για να κοιμηθείτε παραμυθένια

Ο Χαμένος Μονόκερος (τηλ. 24260-49930, www.lostunicornhotel.gr, δίκλινο από 80 ευρώ, με πρωινό) είναι ένας ονειρεμένος ξενώνας, σε ένα καλοδιατηρημένο κτίριο που βλέπει την πλατεία της Αγίας Παρασκευής με τον διάσημο πλάτανο. Με μοναδικούς κοινόχρηστους χώρους, αισθητική αγγλικής εξοχής, πολυελαίους και βικτοριανό τζάκι, προτείνεται για να δημιουργήσετε στιγμές από το δικό σας παραμύθι. Στο ατμοσφαιρικό εστιατόριό τους θα νιώσετε σαν βαρόνοι, στο πρωινό αλλά και στο δείπνο, όπου συχνά ένας πιανίστας θα παίζει για εσάς. Ν. Δ.

Στην Τσαγκαράδα, για κυνήγι μανιταριών

Τον ιδιοκτήτη του ξενώνα Αμανίτα (τηλ. 24260-49707, www.amanita.gr, δίκλινο από 80 ευρώ, με πρωινό), Φιλάρετο Ψημμένο, τον διακρίνει το πάθος του και οι γνώσεις για τα μανιτάρια. Αν μείνετε στον υπέροχο ξενώνα που διατηρεί με τη σύζυγό του Μαριάννα Ζαχαράτου, θα έχετε την ευκαιρία, καιρού επιτρέποντος, να κάνετε μια βόλτα μαζί του στο δάσος για ένα συναρπαστικό μανιταροσεμινάριο. Έτερος λόγος για να μείνετε εκεί, το παραδοσιακό πρωινό με εποχικούς καρπούς από το μποστάνι τους. Ν. Δ.

 

Στις Πινακάτες, για υπέροχο πρωινό και spa

Στο πολυτελές Αρχοντικό Σακαλή (τηλ. 24230-86560, www.sakalihotel.gr, από 120 ευρώ με πρωινό), ένα κτίσμα του 1841, η φιλοξενία είναι ανεπιτήδευτη και το πρωινό εμπειρία.

Τα καλύτερα  του χειμώνα: Θεσσαλία-5

Το Αρχοντικό Σακαλή στο χωριό Πινακάτες δεν αποτελεί απλώς πρόταση διαμονής, αλλά μια ολοκληρωμένη εμπειρία. (Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)

Η ιδιοκτήτρια Αναστασία ζυμώνει καθημερινά ψωμί, πίτες, εξαιρετικά μυζηθροπιτάκια, νόστιμες τάρτες με φρούτα ή σπιτικές μαρμελάδες, ρυζόγαλο, γλυκά και τόσα άλλα. Χαλαρώστε στο jacuzzi και στο χαμάμ – οι παροχές του ξενοδοχείου ανεβάζουν κατά πολύ τον πήχη για την περιοχή. Ν. Δ.


ΤΡΙΚΑΛΑ

Στα Μετέωρα, για κατάνυξη και περιπετεια

Ρουσάνου, Αγίου Στεφάνου, Μεγάλου Μετεώρου, Αγίας Τριάδας, Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά και Βαρλαάμ είναι τα έξι επισκέψιμα μοναστήρια του πέτρινου δάσους των Μετεώρων, τα οποία αξίζει να επισκεφτείτε ειδικά την περίοδο των εορτών για τη χειμωνιάτικη κατανυκτική τους ατμόσφαιρα. Έχετε στον νου σας ότι παραμονή Χριστουγέννων η Μονή Ρουσάνου έχει αγρυπνία (ξεκινάει στις 20.30), ανήμερα των Χριστουγέννων η λειτουργία στη Μονή Αγίου Στεφάνου ξεκινάει στις 5 το πρωί (για το κοινό οι πόρτες ανοίγουν στις 7 π.μ.), ενώ στις 27 Δεκεμβρίου η ίδια μονή έχει πανηγύρι με κεράσματα.

Τα καλύτερα  του χειμώνα: Θεσσαλία-6

Επισκεφτείτε τα μοναστήρια των Μετεώρων για την ιδιαίτερη, κατανυκτική ατμόσφαιρά τους την περίοδο των εορτών. (Φωτογραφία: AP Photo/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ)

Πέρα από την επίσκεψη στις μονές, στα Μετέωρα μπορείτε να κάνετε και διάφορα σπορ, καιρού επιτρέποντος, όπως πεζοπορία ή ποδηλασία βουνού ανάμεσα στους θεόρατους βράχους από ψαμμίτη (περισσότερα στο www.visitmeteora.travel). ΕΛ. ΑΛ.

Στα Τρίκαλα, για τον Μύλο των Ξωτικών

Από 1/12/2017 έως 7/1/2018 ο Μύλος Ματσόπουλου (που χτίστηκε το 1884 και αποτελεί σπουδαίο βιομηχανικό μνημείο των Τρικάλων) μεταμορφώνεται στον Μύλο των Ξωτικών, φιλοξενώντας πληθώρα εκδηλώσεων – από το παγοδρόμιο και το εργαστήρι με τη λάβα σοκολάτας μέχρι το πολικό εξπρές, που περνάει από το σπίτι του Αϊ-Βασίλη (δήλωση συμμετοχής για σχολεία και γκρουπ στο τηλ. 24310-38890, www.milosxotikon.gr.). ΕΛ. ΑΛ.

Τα καλύτερα  του χειμώνα: Θεσσαλία-7

Πληθώρα χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων με επίκεντρο τον Μύλο των Ξωτικών, στα Τρίκαλα. (Φωτογραφία: © Eurokinissi)

Στο Χαλίκι Ασπροποτάμου, για ασκήσεις… επιβίωσης

Ασπροπόταμος ή Άσπρος λέγεται εδώ ο Αχελώος. Τα βλαχοχώρια της περιοχής τον χειμώνα ερημώνουν και η φύση επιβάλλεται με την ομορφιά της. Στο Χαλίκι, ένα από τα ωραιότερα χωριά, θα βρείτε επτά κατοίκους. Εδώ δεν έχει πολυτέλειες, αλλά ζωή όπως παλιά – μπορεί να μείνετε και δύο ημέρες χωρίς ρεύμα. Διανυκτερεύστε στον κοινοτικό ξενώνα της οικογένειας Αργυριάδη (τηλ. 24320-87410, 35 ευρώ το δίκλινο, σημειώστε πως οι ανέσεις είναι στοιχειώδεις), καθίστε στο καφενεδάκι του Χρήστου Ζαχαρή και, συνοδεία τσίπουρων, συμβουλευτείτε τους ντόπιους για τις ασφαλέστερες διαδρομές: αν ο καιρός το επιτρέπει, αξίζει να φτάσετε στη Βερλίγκα, στις πηγές του Αχελώου. ΟΛ. Χ.

Στην Πύλη, για το τοξωτό γεφύρι και την Πόρτα Παναγιά

Δεν είναι τόσο διάσημο χωριό όσο η Ελάτη και το Περτούλι, ούτε καν ξενώνες δεν έχει. Όμως, η Πύλη Τρικάλων, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Κόζιακα και του Ίταμου, είναι χτισμένη δίπλα στον Πορταϊκό ποταμό και είναι ένα κατάφυτο χωριό που αξίζει να δείτε. Το πιο σημαντικό αξιοθέατο, εκτός από τη βυζαντινή εκκλησία Πόρτα Παναγιά του 1283, είναι το πέτρινο τοξωτό γεφύρι που περνάει πάνω από το ποτάμι, περίπου 1,5 χλμ. μετά το χωριό. Χτίστηκε το 1514 και έχει μήκος 67 μέτρα. Λ. Κ.

Στην Ελάτη, για τη ζεστή σοκολάτα

Εννέα χιλιόμετρα πριν από το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου, το χωριό Ελάτη είναι το πιο ζωντανό της περιοχής, με ξενώνες, ταβέρνες και καφέ. Στο καφέ Κεχρί (τηλ. 24340-71341) θα έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε πάνω από 30 είδη ζεστής σοκολάτας, ενώ φτιάχνουν και γλυκά του ταψιού. Για τη βραδινή σας έξοδο προτιμήστε το Grizzly Bear (τηλ. 6932-453100), με ροκ και τζαζ μουσική. Πριν πάρετε τον δρόμο της επιστροφής, προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα, γλυκά του κουταλιού, βότανα και ζυμαρικά από το Λίκνο (τηλ. 24340-71826). Λ. Κ.


ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Στη Λίμνη Πλαστήρα, για σπορ στη φύση

Υδροποδήλατο, κανό, καγιάκ ή sup στη λίμνη πλάι στις χιονισμένες όχθες της, ποδήλατο βουνού και πεζοπορία μέσα στα δάση ή τοξοβολία: στη λίμνη Πλαστήρα η εταιρεία Tavropos (τηλ. 24410-92552, 6977-740066, www.tavropos.com) σας δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε με ιδιαίτερο τρόπο την πλούσια φύση της.

Τα καλύτερα  του χειμώνα: Θεσσαλία-8

Λίμνη Πλαστήρα (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Στη Φάρμα Ζαμπέτα (τηλ. 24410-92855, 6945-593807) μπορείτε να κάνετε ιππασία. ΟΛ. Χ.

Στο Ανθοχώρι, για την ταβέρνα Φλωρέσι

Η κυρία Ελένη μαγειρεύει χοιρινό με άγρια κορόμηλα και σάλτσα πορτοκαλιού, χοιρινό σε πουγκί, ζουμερά παϊδάκια, τηγανόψωμο και άλλες νοστιμιές. Η πολύχρωμη σαλάτα που φέρει το όνομα του μαγαζιού (Φλωρέσι, τηλ. 24450-41992) έρχεται σε βάφλα παρμεζάνας, ενώ ακόμα και το ψωμί είναι ζυμωμένο από τα χέρια της. Κρατήστε χώρο για την πουτίγκα και το ρεβανί που έρχονται στο τέλος. ΟΛ. Χ.

Στο χωριό Μεσενικόλας, για ντόπια κρασιά

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη λίμνη Πλαστήρα, στο χωριό Μεσενικόλας, παράγονται ερυθρά και ροζέ κρασιά με βάση την ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα, που μάλιστα έχει χαρακτηριστεί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο από 250 έως 700 μέτρα και σε κάποιες ποικιλίες ξεπερνούν και τα 80 έτη. Επισκεφτείτε το οινοποιείο Monsieur Nicolas (τηλ. 24410-70.871, κατόπιν ραντεβού) της οικογένειας Καραμήτρου, που παράγει εξαιρετικά κρασιά, τα οποία εξάγονται και στο εξωτερικό. Λ. Κ.

Στη Ραφήνα, για τα ξύλινα σπιτάκια του Wild Life

Με θέα τις ελατοσκέπαστες πλαγιές και σε απόσταση 12 χλμ. από τη λίμνη Πλαστήρα, οι 8 αυτόνομες ξύλινες κατοικίες του συγκροτήματος Wild Life (τηλ. 24410-94693, www.wild-life.gr, από 75 ευρώ για 2 άτομα με πρωινό και ξύλα για το τζάκι) είναι κατάλληλες για όσους αγαπούν τη φύση. Άνετες και ατμοσφαιρικές, διαθέτουν κουζινάκι, τζάκι και θέα στην οροσειρά των Αγράφων. Στα συν το σπιτικό πρωινό με χειροποίητες πίτες, ντόπιες μαρμελάδες και άλλα πολλά. Λ. Κ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή