Τα καλύτερα του χειμώνα: Στερεά Ελλάδα

Τα καλύτερα του χειμώνα: Στερεά Ελλάδα

8' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

150 εμπειρίες στην ηπειρωτική Ελλάδα, από τη Θράκη έως την Πελοπόννησο: σπορ στη φύση, τοπική γαστρονομία, ξενώνες-προορισμοί, χωριά με χαρακτήρα, ιδιαίτερες διαδρομές.

ΒΟΙΩΤΙΑ

Στην Αράχωβα, γιατί είναι σταθερή αξία

Θα πάτε για τη γιορτινή ατμόσφαιρα, το ξενύχτι μέχρι το πρωί, τη βόλτα στα μαγαζιά, αλλά και γιατί οι πιθανότητες να συναντήσετε φίλους και γνωστούς είναι αυξημένες. Ταυτόχρονα, θα απολαύσετε τη θαλπωρή από τον πιο μικρό ξενώνα μέσα στα στενά της μέχρι βαθιά στο δάσος του Παρνασσού, σε ξενοδοχεία όπως το Elatos Resort (τηλ. 22340-61162, www.elatosresort.gr, από 194 ευρώ το chalet των 60 τ.μ.). Β. Κ.


ΦΩΚΙΔΑ

Στους Δελφούς, για να βρεθείτε στο κέντρο της Γης

Θα νιώσετε το απολλώνιο πνεύμα και θα περιηγηθείτε αγκαλιά –λόγω κρύου– με το ταίρι σας στο κέντρο της Γης. Οι αρχαιολογικοί χώροι με βροχή ή χιόνι γίνονται πιο απόκοσμοι και μυστηριώδεις. Θα βρείτε καλές τιμές στα ξενοδοχεία (προτιμήστε τα ανακαινισμένα) και ησυχία. Κι αν οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε να ξεφαντώσετε, σε λιγότερο από 15΄ θα βρεθείτε στην ξελογιάστρα Αράχωβα. Β. Κ.

Τα καλύτερα του χειμώνα: Στερεά Ελλάδα-1

Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. ( Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

Στον Παρνασσό, για σκι, χιονορακέτες και ιππασία

Με τις πρώτες χιονοπτώσεις, ενημερωθείτε για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού του Παρνασσού (τηλ. 22340-22700, www.parnassos-ski.gr). Για πεζοπορίες, mountain bike, δεντροαναρρίχηση, χιονορακέτες απευθυνθείτε στην Trekking Hellas (τηλ. 22670-31901, 6981-114041, www.trekking.gr), για ιππικές δραστηριότητες στο ΑΤΙ (τηλ. 22670-31298, 31547 και 6972-296169) στο Λιβάδι. Τέλος, μπορείτε ακόμα και να πετάξετε με αλεξίπτωτο πάνω από την Αράχωβα και τους Δελφούς (τηλ. 6942-063154, www.paraglidingfun.gr). Β. Κ.

Τα καλύτερα του χειμώνα: Στερεά Ελλάδα-2

Δραστηριότητες στα χιόνια του Παρνασσού με την Trekking Hellas.

Στο Katafygiο Oiti, για ατέλειωτη περιπέτεια

Στα σύνορα με τη Φθιώτιδα, το Katafygio Oiti (τηλ. 22650-62496, 6944-535718, www.katafygio-oiti.gr), στη θέση Βρύζες, είναι ένα άνετο café-snack bar με μεγάλο τζάκι. Οι εξωτερικές εγκαταστάσεις του είναι ιδανικές για snowcatski, snowboard και snowmobile. Ακόμα κι αν δεν χιονίσει, το πάρκο περιπέτειας θα κρατήσει τα παιδιά σε δράση, ενώ η ορεινή ποδηλασία και η πεζοπορία στην Οίτη είναι απόλαυση για όλους. Τα πιο κοντινά χωριά είναι η Καλοσκοπή και η Παύλιανη. Β. Κ.

Στην Πολύδροσο, για τον ξενώνα Αργυρίου

O ξενώνας οινογευσίας της οικογένειας Αργυρίου (www.argyriouwinery.gr, τηλ. 22340-51667, 70 ευρώ το δίκλινο) απευθύνεται στους ανθρώπους με ανεπτυγμένη αισθητική που τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για το κρασί. Στο κελάρι προμηθεύεστε τις ετικέτες που παράγει το Οινοποιείο Αργυρίου (Μαλαγουζιά, Έρωχος Λευκός και Ερυθρός, Merlot κ.ά.), ενώ στους ιδιαίτερα φροντισμένους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους συνοδεύετε το κρασί σας με τα κατάλληλα εδέσματα. Θ. Κ.


ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Στο Vasilikia Mountain Farm and Retreat, για ατμοσφαιρική διαμονή

Με πέτρα και ξύλο είναι φτιαγμένες οι κατοικίες που προσφέρει το Vasilikia Mountain Farm and Retreat (Κάτω Παύλιανη, τηλ. 22310-82992, www.vasilikia.gr, από 160 ευρώ για 2 άτομα με πρωινό). Καθεμία πρόταση διαμονής είναι διαφορετική, αλλά σίγουρα αποτελεί εμπειρία: στα δύο cottage houses κυριαρχεί το ξύλο, το Country House μπορεί να χωρέσει μέχρι και 6 άτομα, αφού εκτείνεται σε 105 τ.μ., ενώ διαθέτει και σοφίτα, ενώ το Bear Lake Lodge διαθέτει τεράστια τζαμαρία για να βλέπετε πάντα έξω. Ενδιαφέρουσα επιλογή και το γεμάτο στυλ και πολυτέλεια αυτοκινούμενο Airstream, ιδανικό για ζευγάρια. Λ. Κ.

Στην Παύλιανη, για το αισθητικό δάσος και το πάρκο αναψυχής

Ανάμεσα στην Άνω και την Κάτω Παύλιανη ξεκινάει ένα μονοπάτι, κατάλληλο και για αρχαρίους.

Τα καλύτερα του χειμώνα: Στερεά Ελλάδα-3

Γεφυράκια και περάσματα πάνω από το νερό στο πάρκο αναψυχής της Παύλιανης. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Δίπλα σε νερά που τρέχουν και πλούσια βλάστηση, διασχίζει το αισθητικό δάσος και το πάρκο αναψυχής με τις γεφυρούλες πάνω από το ποταμάκι, το χειροκίνητο τελεφερίκ, τα περάσματα πάνω από το νερό με κορμούς δέντρων, τα δεντρόσπιτα και τις χρήσιμες πινακίδες σε όλη τη διαδρομή. Λ. Κ.

Στο Παλαιοχώρι Δωριέων, για την αυθεντικοτητα του

Αν μιλάμε για εναλλακτικό προορισμό, το Παλαιοχώρι Δωριέων είναι ακριβώς αυτό: ένα μεζεδοπωλείο, δύο καφενέδες και ο ξενώνας Τετράπολις (www.tetrapolis.gr, τηλ. 6930-570911, 85 ευρώ το δίκλινο). Από εδώ βλέπετε τις βουνοκορφές του Παρνασσού, της Γκιώνας και των Βαρδουσίων πίνοντας καφέ δίπλα στο τζάκι. Δεκαπέντε λεπτά οδικώς απέχει το Χάνι της Γραβιάς, είκοσι η μαγευτική λίμνη Νεβρόπολη στο όρος Καλλίδρομο και μόλις σαράντα λεπτά οι πίστες του Παρνασσού. Θ. Κ.

Στην Αμφίκλεια, για να δείτε τον Παρνασσό… αλλιώς

Δύο ώρες οδήγησης χωρίζουν την Αθήνα από την Αμφίκλεια, στους πρόποδες του Παρνασσού. Το χωριό αποτελεί ιδανικό προορισμό για τις γιορτές, με έντονη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Θα μείνετε σε καλαίσθητους ξενώνες, θα γευτείτε παραδοσιακά εδέσματα και από τις πίστες του σκι θα σας χωρίζουν τα ίδια χιλιόμετρα που τις χωρίζουν και από την Αράχωβα. Μόνο που η Αμφίκλεια είναι ασύγκριτα πιο οικονομική και –για πολλούς– πιο «αληθινή». Θ. Κ.


ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Στο Καρπενήσι, για βόλτες στο αναμορφωμένο κέντρο του

Πεζόδρομοι, ήπια κυκλοφορία, αναμορφωμένη πλατεία και μια διαδρομή για τους πεζούς που δεν παγώνει ποτέ, λόγω του συστήματος γεωθερμίας που έχει τοποθετηθεί. Το κέντρο του Καρπενησίου αναπλάστηκε και έγινε ιδανικό για βόλτες. Πριν φτάσετε στην πλατεία, σταματήστε για χειροποίητες πίτες στο Παραδοσιακόν (Ζηνοπούλου 19, τηλ. 22370-25904) και για φρέσκες πάστες και γλυκίσματα στο Fresh (Γεωργίου Καφαντάρη και Αποδήμων Ευρυτάνων, τηλ. 22370-24082). Λ. Κ.

Στο Βελούχι, για το χιονοδρομικό

Σε υψόμετρο 1.840 μ. βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο απέχει 12 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Λόγω γεωγραφικής θέσης, είναι από τα πρώτα χιονοδρομικά που σκεπάζονται με χιόνι και φέτος αναμένεται να λειτουργήσει από τις 10 Δεκεμβρίου. 18 πίστες, πίστα για snowboard, 5 αναβατήρες, σαλέ, σχολές σκι, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού: το χιονοδρομικό κέντρο στο οροπέδιο του όρους Βελούχι είναι πλήρως εξοπλισμένο. Ακόμα κι αν δεν είστε των σπορ, αξίζουν η βόλτα και ο καφές. Αν η μέρα είναι καθαρή, θα αντικρίσετε μια μαγευτική θέα. Λ. Κ.

Στο Καρπενήσι, για τη διαδρομή έως τον Προυσό

Μια απολαυστική διαδρομή 32 χλμ. ανάμεσα στα βουνά Χελιδόνα και Καλλιακούδα και παράλληλα με τον Καρπενησιώτη ποταμό. Κάντε στάση στο Μικρό και στο Μεγάλο Χωριό και στον Γάβρο για φαγητό. Στο φαράγγι Κλειδί θα περάσετε κάτω από το πέτρινο «στέγαστρο», ενώ στα Πατήματα της Παναγίας θα σας εντυπωσιάσουν τα κρεμασμένα στο βράχο τάματα. Η Μονή Παναγιάς Προυσιώτισσας ολοκληρώνει την εμπειρία χάρη στην ιστορικότητα και στη συγκλονιστική θέση της. ΟΛ .Χ.

Τα καλύτερα του χειμώνα: Στερεά Ελλάδα-4

Άποψη του Καρπενησίου με φόντο τα χιονισμένα βουνά. (Φωτογραφία: © SHUTTERSTOCK)

Στα Άγραφα, για απομόνωση

Το χωριό είναι ο ορισμός της φράσης «παίρνω τα βουνά». Προσβάσιμο μέχρι σήμερα από χωματόδρομο (10 χλμ.), προσφέρει μια αίσθηση ωραίας απομόνωσης στην Ελλάδα μιας άλλης εποχής. Μείνετε στον ξενώνα της κυρα-Νίκης (τηλ. 22370-93209, kyra-niki.gr, από 40 ευρώ), καθίστε στο καφενείο για τσιμπολόγημα και συζητήσεις και κάντε βόλτες στα άγρια τοπία τριγύρω, ανάλογα με τον καιρό και την κατάσταση του δρόμου. ΟΛ. Χ.

Στο Forest suites στο Μεγάλο Χωριό, για τη Ηoneymoon σουίτα

Ένα μεγάλο στρογγυλό κρεβάτι μπροστά σε μια απίθανη τζαμαρία που σε «μεταφέρει» μέσα στο ελατοδάσος. Αυτή είναι η Honeymoon suite, η ωραιότερη από τις επτά πολυτελείς σουίτες του Forest Suites Hotel στο Μεγάλο Χωριό. Απολαύστε ένα κρασί μπροστά στο τζάκι ή μια ταινία από την ταινιοθήκη τους (τηλ. 22370-41155, www.forest-suites.gr, από 90 ευρώ με πρωινό – η Honeymoon από 195 ευρώ).

Στην Ποταμιά, για ατελειωτο παιχνίδι

O ξενώνας Ninemia stay & play (7ο χλμ. Καρπενησίου-Προυσού, τηλ. 22370-24614 www.ninemia.gr, από 100 ευρώ με χρήση του πάρκου) δημιούργησε το Newton park, ένα εξαιρετικό θεματικό πάρκο όπου το παιχνίδι συνδυάζεται με τη γνώση: ιππασία, διαδραστικά εκθέματα φυσικής, παιχνίδια δεξιοτήτων και πολλά ακόμη θα κρατήσουν τα παιδιά απασχολημένα. Αν δεν… χορτάσουν, λίγο έξω από το Καρπενήσι βρίσκεται το Salοon (τηλ. 22370-24606, www.saloonpark.gr), με πύργο αναρρίχησης, τοξοβολία, ιππασία κ.ά. ΟΛ. Χ.

Στο River-Art, για τέχνη και ζεστή σοκολάτα

Εικόνα που έχει βγει από σελίδες παραμυθιού: στο δάσος δίπλα στο ποτάμι υπάρχει ένα σπιτάκι από ξύλο και πέτρα, με ζωγραφιστά δάπεδα και τζάκι αναμμένο. Θα πάρετε οινόμελο ή ζεστή σοκολάτα; «Ψυχή» του River-Art (7ο χλμ. Καρπενησίου-Προυσού, τηλ. 22370-25588), του πολυχώρου που λειτουργεί ως εστιατόριο, café, γκαλερί και δημιουργικό εργαστήριο είναι η ζωγράφος και αρχιτέκτονας Δώρα Τερζή. Την περίοδο των γιορτών διοργανώνονται βραδιές γευσιγνωσίας και οποιαδήποτε ώρα μπορείτε να δοκιμάσετε χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά πιάτα από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη. ΑΛ. ΤΖ.


ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Στον Πλάτανο, για τη μεγάλη πλατεία

Βγαλμένος από παραμύθι είναι ο Πλάτανος στην ορεινή Ναυπακτία. Σπίτια χτισμένα με ανοιχτόχρωμη πέτρα, δρομάκια σε λευκούς και κόκκινους τόνους. Γύρω από την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, λιγοστά μαγαζιά για καφέ και φαγητό. Το χωριό απέχει από την Άνω Χώρα 40 –δύσκολα– χιλιόμετρα, αλλά αξίζουν τόσο η διαδρομή, όσο και η βόλτα και ο καφές στην πλατεία. Λ. Κ.

Στην Άνω Χώρα, για τους ξενώνες

Από τη Ναύπακτο θα πρέπει να διανύσετε άλλα 50 χιλιόμετρα για να «σκαρφαλώσετε» στην Άνω Χώρα, χτισμένη σε υψόμετρο 1.050 μ. και περιτριγυρισμένη από έλατα, οξιές και καστανιές. Εδώ θα βρείτε μοναδικούς ξενώνες σε προσιτές τιμές: τα πέτρινα σπίτια με καθιστικό με τζάκι του Αλθαία (τηλ. 26340-26438, www.althaiahotel.gr, από 55 ευρώ), τα ατμοσφαιρικά δωμάτια με την παραδοσιακή διακόσμηση στον ξενώνα Κανναβέικο (τηλ. 26340-41077, www.kannaveiko.gr, από 50 ευρώ), τις δραστηριότητες στη φύση και τη θέα στο βουνό από σχεδόν κάθε δωμάτιο στα Πέτρινα (τηλ. 26340-41101, www.petrina.gr, από 65 ευρώ με πρωινό) και τέλος τα ξύλινα σαλέ, κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από φινλανδικούς κορμούς, στο Xenios Chalet (τηλ. 26340-41111, www.anohora.com, από 70 ευρώ για 2 άτομα με πρωινό). Λ. Κ.

Στην Άνω Χώρα, για τα μονοπάτια

Πριν φτιαχτούν οι δρόμοι, τα μονοπάτια ήταν ο πιο σύντομος τρόπος για να βρεθείς από τον έναν οικισμό στον άλλο. Σήμερα διατηρούνται σε καλή κατάσταση, για όσους αγαπούν την πεζοπορία. Το μονοπάτι του Κάκαβου ή του Ηρακλή είναι τμήμα εκείνου που συνέδεε την Άνω Χώρα με την Αμπελακιώτισσα και οδηγεί από την Άνω Χώρα στο γεφύρι του Κάκαβου (1 ώρα και 45 λεπτά). Η διαδρομή –μέσα από έλατα, κέδρους, ιτιές και πλατάνια– θα σας αποζημιώσει. Μέσω μονοπατιού θα φτάσετε σε μία ώρα το πολύ και στους καταρράκτες Τσούρνα, πάλι με αφετηρία την Άνω Χώρα. Λ. Κ.


ΕΥΒΟΙΑ

Στη Στενή, για την εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα

Το Μουσικό Πανδοχείο (τηλ. 22280-51202, www.mousikopandoxeio.gr, από 75 ευρώ) με μουσικές βραδιές κάθε Σάββατο από τον Τάσο Ιωαννίδη, δημιουργό της παιδικής συλλογής τραγουδιών «Λάχανα και Χάχανα», είναι ένας καλός λόγος για απόδραση από την Αθήνα. Το εστιατόριο Κισσός και το καφεγλυκοπωλείο 1743 θα συμπληρώσουν γευστικά την εμπειρία, ενώ ο Ορειβατικός Όμιλος Χαλκίδας θα σας οδηγήσει στα ελατοσκέπαστα μονοπάτια της Δίρφης. Β. Κ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή