Αφιέρωμα: Eκδρομή με Suv

14' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά από τα πιο αξιόπιστα μοντέλα της αγοράς σε ισάριθμες οδικές διαδρομές.

Στην Καστοριά με το Volvo XC90

Πολυτέλεια, επιβλητική εμφάνιση, μίνιμαλ αισθητική και κορυφαίες επιδόσεις.

Αφιέρωμα: Eκδρομή με Suv-1

Δεν θα μπορούσαμε να επιλέξουμε καλύτερο σύντροφο στο ταξίδι μας από την Αθήνα μέχρι την Καστοριά από το Volvo XC90. Το πολυτελές premium SUV μάς μετέφερε με απόλυτη άνεση και ασφάλεια στην πανέμορφη μακεδονική πόλη για μια τριήμερη απόδραση, καθιστώντας τις μετακινήσεις μας πραγματική απόλαυση. Το XC90 του ταξιδιού μας ήταν η πετρελαιοκίνητη έκδοση D5 με τον 2λιτρο twin-turbo κινητήρα των 235 ίππων και στάνταρ τετρακίνηση.

Από την πρώτη στιγμή που αντικρίζεις από κοντά το Volvo XC90 δεν μπορείς παρά να εντυπωσιαστείς από την επιβλητική του εμφάνιση, που εκπέμπει κύρος και ασφάλεια. Στο εσωτερικό, η απέριττη καμπίνα του είναι κατασκευασμένη από τα καλύτερα υλικά, ενώ η πολυτελέστατη, μινιμαλιστική αισθητική της αποτελεί έναν χώρο όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει και να απολαύσει το ταξίδι.

Στο ταξίδι μας μέχρι την Καστοριά η κορυφαία απόδοση του κινητήρα σε συνδυασμό με τη λειτουργία του αυτόματου κιβώτιου Geartronic του Volvo XC90 μας βοήθησαν να κινηθούμε γρήγορα και με ασφάλεια, χωρίς ωστόσο να επιβαρύνουν την κατανάλωση καυσίμου στην εθνική οδό, που σε πραγματικές συνθήκες δεν ξεπέρασε τα 8,0 λίτρα/ανά 100 χλμ. – ένα εξαιρετικό νούμερο για ένα πολυτελές SUV της μεγάλης κατηγορίας.

Για να φτάσουμε στον προορισμό μας, ακολουθήσαμε την εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια μπήκαμε στην Εγνατία οδό προς Ιωάννινα και βγήκαμε στην έξοδο της Καστοριάς. Η διαδρομή αυτή μπορεί να είναι περισσότερα χιλιόμετρα απ’ ό,τι αυτή που περνάει από τα Τρίκαλα-Καλαμπάκα-Γρεβενά, όμως είναι πιο ξεκούραστη και άνετη. Ο οδηγός καλό είναι να έχει υπόψη ότι, παρά την άνεση και την ασφάλεια που προσφέρει στον ταξιδιώτη η Εγνατία οδός, δεν υπάρχει πρατήριο ανεφοδιασμού καυσίμων και χώρος στάθμευσης σε όλη τη διαδρομή της Εγνατίας από το ΣΕΑ στο Πλατύ της Βέροιας μέχρι και την έξοδο της Καστοριάς (απόσταση 152 χλμ.).

Αφιέρωμα: Eκδρομή με Suv-2

Φωτογραφία: © SHUTTERSTOCK

5 Στάσεις στην Καστοριά

Επισκεφτείτε το Σπήλαιο του Δράκου, απέναντι από τη λίμνη της Καστοριάς (Μαυριώτισσα, τηλ. 24670-26777, είσοδος 6 ευρώ) με τις επτά υπόγειες λίμνες και τον εντυπωσιακό σταλακτιτικό διάκοσμο.

Περπατήστε γύρω γύρω από τη λίμνη, ξεκινώντας από το Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας και καταλήγοντας στην πλατεία Μακεδονομάχων. Θα χρειαστείτε περίπου δύο ώρες, αφού η απόσταση είναι 9 χιλιόμετρα, αλλά θα ευχαριστηθείτε τη θέα στη λίμνη Ορεστιάδα και τα πουλιά που ταξιδεύουν από πάνω της.

Περιηγηθείτε στο Ντολτσό, την παλιά συνοικία της πόλης με τα επιβλητικά αρχοντικά: ένα ζωντανό μουσείο των μακεδονικών αρχοντόσπιτων. Πολλά από αυτά έχουν ανακαινιστεί, άλλα δυστυχώς είναι ερειπωμένα.

Δείτε από κοντά την αναπαράσταση νεολιθικού λιμναίου οικισμού στο Δισπηλιό, 8 χλμ. έξω από την Καστοριά. Οκτώ καλύβες πάνω στο νερό αναπαριστούν τον οικισμό της νεολιθικής εποχής, ερείπια του οποίου ανακαλύφθηκαν στην περιοχή το 1932. Τηλ. 24670-21910, 09.00-17.00.

Ανεβείτε στον λόφο του Προφήτη Ηλία για να έχετε πανοραμική θέα της πόλης και της λίμνης.


Στα Τρίκαλα και στο Περτούλι με τη Mercedes GLA

Σπορ δυναμική σχεδίαση, εξαιρετική οδηγική συμπεριφορά και υψηλά επίπεδα ασφάλειας.

Αφιέρωμα: Eκδρομή με Suv-3

Η νέα GLA ήταν η ιδανική επιλογή για το ταξίδι μας στα ορεινά της Θεσσαλίας. Το compact SUV της Mercedes χαρακτηρίζεται από σπορτίφ δυναμική σχεδίαση, εξαιρετική οδηγική συμπεριφορά και κορυφαία ασφάλεια για τους επιβάτες του. Η επιλογή μας για το ταξίδι των 330 χλμ. μέχρι τα Τρίκαλα και το Περτούλι ήταν η πετρελαιοκίνητη έκδοση 180d, η οποία συνδυάζει τις πολύ καλές επιδόσεις με τη χαμηλή κατανάλωση καυσίμου.

Το ταξίδι μας με τη Mercedes GLA στην εθνική οδό ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή οδηγική εμπειρία. Η κορυφαία αεροδυναμική του αμαξώματος εξασφάλιζε εξαιρετικά οδικά χαρακτηριστικά και χαμηλό θόρυβο, το στιβαρό πλαίσιο και η ακούραστη ανάρτηση εγγυήθηκαν τη σταθερότητα ακόμα και σε πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ οι νέοι προβολείς LED High Performance, που αντικαθιστούν τους προηγούμενους bi-xenon, μας πρόσφεραν καλή ορατότητα και ξεκούραστη οδήγηση σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού.

Φτάνοντας στα Τρίκαλα, αποφασίσαμε να ανηφορίσουμε στο χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ. από την πόλη και σε υψόμετρο 1.300 μ. Στην επαρχιακή αυτή διαδρομή η Mercedes GLA 180d μάς ταξίδεψε με απόλυτη ασφάλεια και οικονομία, χάρη στον diesel κινητήρα της (μέση κατανάλωση μόνο από 3,9 λίτρα/100 χλμ.). Επιπλέον, το άνετο εσωτερικό της, με τις πολλές δυνατότητες συνδεσιμότητας (σύνδεση με smartphone κ.λπ.) που προσφέρει, έκαναν ακόμα πιο ευχάριστη τη διαδρομή μας μέχρι το χιονοδρομικό.

Η Mercedes GLA 180d ήταν η πιο ενδεδειγμένη επιλογή για το ταξίδι μας στα Τρίκαλα και στο Περτούλι. Σήμερα μπορείτε να την αποκτήσετε με πλήρη επιδότηση του προγράμματος Welcome Freedom, το οποίο προσφέρει 5 χρόνια συντήρηση, 5 χρόνια ασφάλιση και 5 χρόνια διασφάλιση κινητικότητας Mobilo.

Αφιέρωμα: Eκδρομή με Suv-4

Φωτογραφία: © SHUTTERSTOCK

5+1 Στάσεις στα Τρίκαλα

• Μέσα στα Τρίκαλα περπατήστε δίπλα στον Ληθαίο ποταμό ή στο ευρύ δίκτυο πεζόδρομων στο κέντρο της πόλης.

• Στο χωριό Ελάτη θα βρείτε πολλές ταβέρνες, καφέ και μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα. Σταματήστε για καφέ στο «Κεχρί» (τηλ. 24340-71341).  

• Πριν από το Περτούλι, θα συναντήσετε το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου, σε υψόμετρο περίπου 1.300 μ., με πίστες για κάθε βαθμό δυσκολίας (τηλ. 24340-91545).

• Έλατα, οξιές, καστανιές και βελανιδιές κυκλώνουν το χωριό Καλλιρρόη σε υψόμετρο 1.040 μ. Μέχρι εκεί θα δοκιμάσετε τις οδηγικές σας ικανότητες, μια και ο δρόμος είναι φιδογυριστός και σε σημεία του θα βλέπετε στα αριστερά σας τον ποταμό Αχελώο. Στην τοποθεσία «Τρία Ποτάμια» θα δείτε να ενώνονται ρέματα και νερά πηγών.

Στα Μετέωρα οι επιβλητικοί κάθετοι βράχοι φιλοξενούν μοναστήρια, πολλά από τα οποία είναι επισκέψιμα. Η θέα από τα ψηλότερα σημεία είναι εντυπωσιακή, όπως είναι η εικόνα των αναρριχητών στα κάθετα βράχια. Επισκεφτείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών (Πίνδου 22, Καλαμπάκα, τηλ. 24320-24959, είσοδος 5 ευρώ, ανοιχτά 09.00-20.00 καθημερινά). Θα δείτε την πλούσια συλλογή πτηνών, θηλαστικών και πολλά είδη μανιταριών. Στο πωλητήριο μπορείτε να αγοράσετε και αποξηραμένα μανιτάρια.

Στο Νεραϊδοχώρι και οι δύο ταβέρνες έχουν καλοψημένα κρεατικά και όμορφο περιβάλλον. Στον «Μαργαρίτη» (τηλ. 24340-91217) θα δοκιμάσετε και κυνήγι και χειροποίητα ορεκτικά, ενώ στον «Νιαβή» (τηλ. 24340-91201) ξεχωρίζουν τα πιάτα με αγριογούρουνο, ο κόκορας κρασάτος και το κατσικάκι στη γάστρα.


Στη Μάνη με το νέο Nissan Qashqai

Το στιβαρό SUV προσφέρει άνεση, εξαιρετική ποιότητα κύλισης και πλήρεις δυνατότητες συνδεσιμότητας.

Αφιέρωμα: Eκδρομή με Suv-5

Με το νέο Nissan Qashqai το ταξίδι μας στη Μάνη ήταν μια πραγματική εμπειρία. Ξεκινήσαμε από την Αθήνα και κατευθυνθήκαμε προς τη Σπάρτη μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Τριπόλεως. Απολαύσαμε την κορυφαία άνεση και ποιότητα κύλισης που προσφέρει το Qashqai, τη σταθερότητα και τη στιβαρότητα που γεμίζει με ασφάλεια τον οδηγό του, αλλά και τις πλήρεις δυνατότητες συνδεσιμότητας που παρέχει το σύστημα πολυμέσων NissanConnect με το οποίο εφοδιάζεται.

Μετά τη Σπάρτη συνεχίσαμε τον δρόμο μας προς το Γύθειο και από εκεί κατευθυνθήκαμε προς την Αρεόπολη, τον τελικό μας προορισμό. Σε αυτή τη διαδρομή ο ροπάτος πετρελαιοκινητήρας 1.5 dCi 110 PS του Qashqai αποδείχθηκε η καλύτερη επιλογή, αφού ικανοποίησε όλες τις οδηγικές μας απαιτήσεις, κρατώντας χαμηλά την κατανάλωση του καυσίμου. Παράλληλα, η νέα ρύθμιση της ανάρτησης που διαθέτει το ολικά αναβαθμισμένο μοντέλο μάς πρόσφερε κορυφαία ασφάλεια στις στροφές και μικρότερες κλίσεις για ακόμα περισσότερη άνεση.

Φτάνοντας στην ιστορική Αρεόπολη, παρκάραμε το Qashqai χρησιμοποιώντας το προηγμένο σύστημα καμερών Nissan Intelligent Around-View Monitor, που έκανε το παρκάρισμα παιχνίδι! Ξεφορτώσαμε με ευκολία όλες τις αποσκευές μας από το πρακτικό και ευρύχωρο πορτμπαγκάζ των 430 lt και κατευθυνθήκαμε προς το ξενοδοχείο μας.

Το επόμενο πρωινό αναχωρήσαμε για το ακρωτήριο Ταίναρο. Ακολουθώντας τον δρόμο προς τον Γερολιμένα και στη συνέχεια προς τη Βάθεια, καταλήξαμε στο Μαρμάρι, για να πάρουμε το μονοπάτι που θα μας οδηγούσε στον Φάρο του 1882, το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Βαλκανικής. Για μία ακόμα φορά το Nissan Qashqai 1.5 dCi μάς ταξίδεψε με απόλυτη ασφάλεια και άνεση, χωρίς να «δυσανασχετεί» από τις κακοτεχνίες του επαρχιακού δρόμου και τις συνεχείς στροφές.

Αφιέρωμα: Eκδρομή με Suv-6

Φωτογραφία: © ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ

5 Στάσεις στη Μάνη

Tο σπήλαιο Βλυχάδα Διρού είναι από τα ωραιότερα του κόσμου. Αποτελείται από χερσαίο και λιμναίο τμήμα και η ξενάγηση στα έγκατα της γης με τα απίθανα φυσικά γλυπτά θα αποτελέσει μία από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής σας (τηλ. 27330-52222, diros-caves.gr, 08.30-16.30, τελευταία διαδρομή: 15.45).

• Ενενήντα οκτώ παραδοσιακοί οικισμοί υπάρχουν σε όλη τη χερσόνησο και σε αυτή τη διαδρομή θα περάσετε 40-50 από αυτούς. Κάντε βόλτα στην Αρεόπολη, που έχει αναπλαστεί, στον Γερολιμένα με τον γοητευτικό βράχο Κάβο Γκρόσο, στην Κοίτα με τους πολλούς πύργους και στη συγκλονιστική Βάθεια.  

• Στο Πόρτο Στέρνες, κάτω από τα Κοκκινόγεια, ήταν, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, μία από τις πύλες του Άδη. Παρατηρήστε στην παραλία το λαξευτό λούκι που υποτίθεται ότι ακολουθούσαν οι ψυχές στην πορεία προς τον Κάτω Κόσμο και τα θεμέλια κτισμάτων πιθανόν από τον ναό του Ταινάριου Ποσειδώνα – θεού του Κάτω Κόσμου για τους Λακεδαίμονες.  

• Στο εξαιρετικό εστιατόριο του ξενοδοχείου Κυρίμαι στον Γερολιμένα (τηλ. 27330-54288, www.kyrimai.gr) θα γευτείτε δημιουργικές συνταγές βασισμένες σε τοπικά υλικά από τη σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου.

• Σταθείτε στην περιοχή Κατωπάγκι, γύρω από τον Γερολιμένα, για να αφουγκραστείτε τον τόπο – ειδικά λίγο πριν από τη δύση του ηλίου. Μοιάζει να συμπυκνώνει όλη τη μανιάτικη ταυτότητα.


Στη Στενή Ευβοίας με το Renault Kadjar

Το πρώτο crossover της Renault στο C-Segment διαθέτει κορυφαία επίπεδα πρακτικότητας και χώρων στην κατηγορία του.

Αφιέρωμα: Eκδρομή με Suv-7

Το Kadjar είναι το πρώτο crossover της Renault στο C-Segment, διαθέτοντας συμπαγείς διαστάσεις που του χαρίζουν κορυφαία επίπεδα πρακτικότητας και χώρων στην κατηγορία του. Η γκάμα των κινητήρων του περιλαμβάνει turbo μοτέρ βενζίνης και diesel με ισχύ από 110 έως και 130 ίππους. Για το ταξίδι μας μέχρι τη Στενή Ευβοίας επιλέξαμε την diesel έκδοση του Kadjar, με τον 1.500άρη κινητήρα dCi των 110 ίππων ισχύος και 260 Nm ροπής.

Ξεκινώντας το ταξίδι με το Renault Kadjar, δεν μπορείς παρά να εκτιμήσεις στοιχεία όπως είναι η υψηλή θέση οδήγησης με την πολύ καλή ορατότητα, οι άνετοι χώροι για έως και 5 ενήλικες επιβάτες, αλλά και ο επίπεδος χώρος αποσκευών των 472 λίτρων, που χωράει όλες τις βαλίτσες. Στην εθνική, το Renault Kadjar κινείται με τονισμένη ασφάλεια, υψηλή ευστάθεια, αλλά και με χαμηλό θόρυβο, καθιστώντας το ταξίδι μια πραγματική απόλαυση.

Βγαίνοντας από την εθνική οδό, φτάνουμε μέχρι τη Χαλκίδα και στη συνέχεια ανεβαίνουμε τον δρόμο προς τη Στενή Ευβοίας. Σύμμαχός μας για άλλη μία φορά είναι το Kadjar με τον ροπάτο diesel κινητήρα του, ο οποίος δεν καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να κινήσει σβέλτα το φορτωμένο μας crossover. Παράλληλα, η ανάρτηση φροντίζει ώστε να διατηρεί τις κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές σε λογικό πλαίσιο, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη πρόσφυση και αυξάνοντας την παρεχόμενη ασφάλεια.

Μέχρι τη Στενή διανύσαμε με το πετρελαιοκίνητο Renault Kadjar 109 χλμ. Το Kadjar φρόντισε για το πολύ άνετο αλλά και οικονομικό ταξίδι μας, με βάση και την εργοστασιακή μέση κατανάλωση των 3,9 λίτρων/100 χλμ.

Αφιέρωμα: Eκδρομή με Suv-8

Φωτογραφία: © ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ

5 Στάσεις στη Στενή Ευβοίας

• Περπατήστε στα στενάκια της Στενής, γευτείτε κρεατικά στη σούβλα στις διάσημες ταβέρνες της (όπως ο «Κισσός», τηλ. 22280-51226, που σερβίρει επίσης ωραιότατα μακαρόνια με μυζήθρα και ντόπιο τυροπιτάρι), καθίστε για γλυκά και καφέ στο «1743» (τηλ. 22280-51134), αναζητήστε τις πεζοπορικές διαδρομές στο Ξηροβούνι και στη Δίρφη και γεμίστε μπουκάλια με νερό από τη βρύση του Γιατρού. Τα Σαββατοκύριακα οι γυναίκες του χωριού στήνουν στον κεντρικό δρόμο πάγκους με τοπικά προϊόντα (ζυμαρικά, μέλι, βότανα κ.ά.), ενώ στο χωριό Καθενοί θα βρείτε το «Μανιταροπωλείο» (τηλ. 22280-71300), με μανιτάρια ιδίας καλλιέργειας και προϊόντα μανιταριών.

• Με αφετηρία τη Στενή φτάστε έως τη Χιλιαδού, σε μία από τις ωραιότερες φιδογυριστές διαδρομές της Ελλάδας (30 χλμ.), γνωστή στους μοτοσικλετιστές, που διοργανώνουν συχνά μονοήμερες αποδράσεις στις στροφές της Δίρφυος.

• Το καταφύγιο Μιχάλης Νικολάου στα 1.150 μ. υψόμετρο προσφέρεται για μία από τις ωραιότερες βόλτες, με χιόνι ή χωρίς. Ο χωματόδρομος 2-3 χλμ. ξεκινά από το διάσελο, σημείο στο οποίο έτσι κι αλλιώς θα σταματήσετε για την υπέροχη θέα. (Καταφύγιο: τηλ. 22210-25655, ΕΟΣ Χαλκίδας: τηλ. 22210-25230).

• Στους Στρόπωνες μπορείτε να σταματήσετε για μια βόλτα στην παλιά νεροτριβή ή να καθίσετε γύρω από την πλατεία για καφέ ή φαγητό (επιλέξτε την ταβέρνα της Κούλας Ρίννη για καλοψημένα ντόπια κρεατικά, τηλ. 22280-25666).

• Η Χιλιαδού μέσα στον χειμώνα εκπέμπει ιδιαίτερη γοητεία. Περπατήστε στη ρεματιά και στην παραλία και οδηγήστε έως το μοναστήρι της Παναγίας του

12ου αιώνα.


Στην ορεινή Αρκαδία με το Hyundai Tucson

Άνεση, ασφάλεια και οικονομική οδήγηση σε μια απολαυστική διαδρομή.

Αφιέρωμα: Eκδρομή με Suv-9

Η απόσταση μέχρι την πρώτη στάση της εκδρομής, τη Βυτίνα, δεν είναι μεγάλη από την Αθήνα (183 χλμ.) και το ταξίδι μας με το νέο Hyundai Tucson, στην έκδοσή του με τον 1.700άρη diesel των 141 ίππων, είναι μια ξεκούραστη υπόθεση. Το SUV της Hyundai καλύπτει με απόλυτη ασφάλεια τα χιλιόμετρα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν σε εθνική οδό (Αθηνών-Κορίνθου και Κορίνθου-Τριπόλεως), με τον ισχυρό diesel πετρελαιοκινητήρα να ανεβάζει εύκολα τις στροφές του και τη διάθεση των επιβατών.

Μετά τη Βυτίνα κατευθυνόμαστε προς Δημητσάνα, σε άλλα 20 χιλιόμετρα επαρχιακής οδού, με άσφαλτο καλής κατάστασης. Ο ροπάτος κινητήρας και το 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη που είχε το μοντέλο του πετρελαιοκίνητου Hyundai Tucson που επιλέξαμε κατέστησαν πολύ άνετο το ταξίδι μας.

Αφήνοντας πίσω μας τη Δημητσάνα, φτάνουμε, έπειτα από 8 χιλιόμετρα, στη Στεμνίτσα, η οποία είναι και ο τελικός προορισμός του ταξιδιού μας. Αφού παρκάρουμε με ευκολία το Tucson με τη βοήθεια του αυτόματου συστήματος στάθμευσης SPAS, παίρνουμε τις βαλίτσες μας από τον πολύ μεγάλο χώρο αποσκευών (χωρητικότητας 513 λίτρων) και κατευθυνόμαστε προς τον ξενώνα όπου θα διανυκτερεύσουμε.

Διανύσαμε συνολικά  211 χιλιόμετρα σε εθνική οδό και επαρχιακό δρόμο πίσω από το τιμόνι του Hyundai Tucson 1.7 CRDi 141 PS. Το αυτοκίνητο μας εντυπωσίασε με την υψηλή άνεση που μας πρόσφερε στο ταξίδι, τον αποδοτικό και συνάμα οικονομικό σε κατανάλωση κινητήρα του (4,9 λίτρα/100 χλμ. ανακοινώνει μέση τιμή η Hyundai), αλλά και τους κορυφαίους χώρους του. Οι τιμές του ξεκινούν από 21.990 ευρώ για τις diesel εκδόσεις του.

Αφιέρωμα: Eκδρομή με Suv-10

Φωτογραφία: © ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ

5 Στάσεις στην Ορεινή Αρκαδία

• Η Δημητσάνα προσφέρεται για περιπάτους στα στενά δρομάκια της. Δείτε τα αναστηλωμένα αρχοντικά, τη Βιβλιοθήκη, την οικία του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, που λειτουργεί ως Εκκλησιαστικό Μουσείο.

• Επισκεφτείτε το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, Δημητσάνα, τηλ. 27950-31630, καθημερινά πλην Τρίτης, 10.00-17.00).

• Στη Στεμνίτσα καθίστε στην πλατεία, στο καφενείο «Γερουσία» (τηλ. 27950-81253). Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και ονομάστηκε έτσι γιατί η Α΄ Πελοποννησιακή Γερουσία μεταφέρθηκε στη Στεμνίτσα από την Ιερά Μονή Καλτεζών τον Μάιο του 1821.

• Η Βυτίνα φημίζεται για τα παραδοσιακά προϊόντα της. Γευτείτε τη φέτα και το πρόβειο γιαούρτι του «Τσατσούλη» (τηλ. 27950-22561), προμηθευτείτε ζυμαρικά από την «Παλιά Αγορά» (τηλ. 27950-22933), αγοράστε μέλι από τα καταστήματα της οικογένειας Λιαροπούλου (τηλ. 27950-22295).

• Δοκιμάστε κατσίκι λαδορίγανη, χοιρινό κρασάτο, κόκορα με χυλοπίτες στην ταβέρνα «Δρυμώνας» (τηλ. 27950-31116) και καλοψημένα ντόπια κρεατικά στο «Καπηλειό των Αθανάτων» (Δημητσάνα, τηλ. 6977-422578).


Στο Πήλιο με το Citroen C3 Aircross

Προηγμένη τεχνολογία, χαμηλές καταναλώσεις και υψηλή οδηγική άνεση από το νέο γαλλικό SUV.

Αφιέρωμα: Eκδρομή με Suv-11

Η περιοχή του Πηλίου με τα τριάντα χωριά που κατοικούνται και τη μοναδική της φύση είναι ένας μοναδικός χειμερινός προορισμός. Απέχει 362 χλμ. από την Αθήνα, όμως το ταξίδι αξίζει και με το παραπάνω, ιδιαίτερα όταν ταξιδεύει κανείς με ένα μοντέρνο, τεχνολογικά προηγμένο και άνετο αυτοκίνητο όπως το Citroen C3 Aircross.

Το Citroen C3 Aircross του ταξιδιού μας ήταν εφοδιασμένο με τον 1.600άρη BlueHDi πετρελαιοκινητήρα των 100 ίππων, μια επιλογή που μας δικαίωσε λόγω της πολύ καλής απόδοσης του μοτέρ και της χαμηλής κατανάλωσής του, που μείωσε κατά πολύ τα έξοδά μας μέχρι τoν τελικό προορισμό (4,0 λίτρα/100 χλμ. σύμφωνα με τον κατασκευαστή).

Ξεκινώντας το ταξίδι μας από την Αθήνα και φτάνοντας μέχρι τον Βόλο μέσω της εθνικής οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, το C3 Aircross, με τους πολύ καλούς του χώρους, τα άνετα καθίσματα και την προσεγμένη ηχομόνωση, μας ταξίδεψε ξεκούραστα και με απόλυτη ασφάλεια. Ανεβαίνοντας τον δρόμο με τις πολλές στροφές προς το Πήλιο, το Citroen C3 Aircross εμφάνισε υψηλά περιθώρια πρόσφυσης και μικρές κλίσεις από το αμάξωμα, τονίζοντας για μία ακόμα φορά τα επίπεδα της ασφάλειάς του.

Στις επαρχιακές διαδρομές του Πηλίου πολύτιμο σύμμαχό μας αποτέλεσε και το σύστημα Grip Control του C3 Aircross, το οποίο συνδυάζεται με ελαστικά M+S (Mud & Snow) και προσφέρει στον οδηγό πέντε επιλογές οδήγησης που βελτιώνουν την πρόσφυση (Standard, Sand-άμμος, All-Road-παντός εδάφους, Snow-χιόνι ή ESP OFF).

Συνολικά, το ταξίδι μας μέχρι το Πήλιο με το Citroen C3 Aircross 1.6 BlueHDi 100 PS ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία. Το νέο γαλλικό SUV προσφέρεται στις diesel εκδόσεις του σε τιμές από 18.490 ευρώ. Διατίθεται και σε βενζινοκίνητες επιλογές, με κόστος που ξεκινά από τα 14.950 ευρώ.

Αφιέρωμα: Eκδρομή με Suv-12

Φωτογραφία: © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ

5 Στάσεις στο Πήλιο

• Για να θαυμάσετε την ομορφιά της Πορταριάς, περπατήστε το Μονοπάτι των Κενταύρων. Η διαδρομή, μήκους 2,7 χλμ., περνάει από όλα τα αξιοθέατα και απαιτεί περπάτημα διάρκειας μιας ώρας. Ξεκινώντας από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, απ’ όπου αρχίζει η σήμανση, θα περάσετε ξύλινα γεφυράκια, θα δείτε παραδοσιακά κτίρια, θα διασχίσετε πλατείες και θα καταλήξετε στο ίδιο σημείο.

• Το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. από το χωριό Χάνια. Ακόμα και αν δεν είστε φανατικοί σκιέρ, σταματήστε για να θαυμάσετε το τοπίο και να πιείτε έναν καφέ στο σαλέ. Τηλ. 24280-89021.

• Η Τσαγκαράδα αποτελείται από τέσσερις οικισμούς, καθένας με την πλατεία και την εκκλησία του: η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Στέφανος, η Αγία Κυριακή και οι Άγιοι Ταξιάρχες. Δοκιμάστε παραδοσιακά πιάτα με ντόπια υλικά στον «Παράδεισο» (Τσαγκαράδα, τηλ. 24260-49209) και κατεβείτε το εύκολο μονοπάτι που συνδέει το χωριό με την Νταμούχαρη.

• Από το 1903 λειτουργεί η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τα Άνω Λεχώνια με τις Μηλιές. Δείτε τον γραφικό σταθμό στις Μηλιές και περπατήστε ανάποδα τις γραμμές μέχρι τη γέφυρα Ντε Κίρικο, από το όνομα του σχεδιαστή της και πατέρα του μεγάλου ζωγράφου. Το τρενάκι λειτουργεί από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.

• Παραδοσιακό ελληνικό καφέ με λουκουμάκι και σπιτικά γλυκά σερβίρουν στο καφενείο «Άννα, να ένα μήλο» (Μηλιές, τηλ. 24230-86889), ενώ στην ταβέρνα «Σαλκίμι» (Μηλιές, τηλ. 24230-86010) θα δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα αλλά και πολίτικες γεύσεις, όπως χουνκιάρ μπεγεντί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή