Ατζέντα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ατζέντα-1

Φωτογραφία: ΜΟΝΑΧΟ: 1. August Macke, 2. Alexej Jawlensky, © Lenbachhaus.

// ΜΟΝΑΧΟ //

Ελεύθερο πνεύμα [Έως 3/2/2018]

Οι επισκέπτες του Lenbachhaus μπορούν να θαυμάσουν στην έκθεση «Blue Rider» τη μεγαλύτερη συλλογή έργων των καλλιτεχνών του κινήματος «Γαλάζιος Καβαλάρης» (1911), που με μια πιο φιλελεύθερη προσέγγιση συνέδεσαν έθνικ επιρροές με μεγάλους Ευρωπαίους δασκάλους, φέρνοντας πνευματική και καλλιτεχνική επανάσταση. Δημιουργός του νέου ρεύματος ήταν ο Ρώσος Wassily Kandinsky, που σε συνεργασία με τον Γερμανό ζωγράφο Franz Marc, του έδωσε το συγκεκριμένο όνομα, επειδή ο πρώτος είχε αδυναμία στο μπλε χρώμα και ο δεύτερος στα άλογα. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που το ακολούθησαν ήταν οι August Macke, Gabriele Münter, Paul Klee. Σημασία για τον Καντίνσκι είχε ο θεατής να αισθανθεί και όχι να «διαβάσει» ένα έργο, γι’ αυτόν τον λόγο έπρεπε να εκπέμπει την εσωτερική ανάγκη του καλλιτέχνη για δημιουργία.

lenbachhaus.de


Ατζέντα-2

Φωτογραφία: ΜΠΙΛΜΠΑΟ:  Eduardo Chillida © Guggenheim Bilbao Museoa.

// ΜΠΙΛΜΠΑΟ //

Αναγνώσεις [Έως 15/4/2018]

Με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας του Guggenheim, η έκθεση «Art and Space» τιμά τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Frank Gehry για τον τρόπο που οι χώροι του συνδιαλέγονται με τα έργα σύγχρονης τέχνης, εστιάζοντας στη συνεργασία του Ισπανού Eduardo Chillida με τον φιλόσοφο Martin Heidegger το 1969 και στις σημερινές σχέσεις καλλιτεχνών από διαφορετικά πεδία.

guggenheim.org


Ατζέντα-3

Φωτογραφία: . ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Nathan Lerner © VG Bild-Kunst, Bonn 2017.

// ΒΕΡΟΛΙΝΟ //

100 χρονια Bauhaus [Έως 5/3/2018]

Η έκθεση «New Bauhaus Chicago: Experiment Photography» στο Bauhaus-Archiv προλογίζει τα μεγάλα αφιερώματα που θα γίνουν το 2019, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη δημιουργία της σχολής του Bauhaus που έδρασε καταλυτικά στη σύγχρονη τέχνη. Ανάμεσα στους avant-garde καθηγητές και ο Laszlo Moholy-Nagy, ο οποίος το 1937 ανέλαβε διευθυντής του New Bauhaus στο Σικάγο, που εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο φωτογραφίας των ΗΠΑ.

bauhaus.de


Ατζέντα-4

Φωτογραφία: . ΒΙΕΝΝΗ: Maria Lassnig © Maria Lassnig Privatstiftung.

// ΒΙΕΝΝΗ //

Mοντέρνα μάτια [Έως 18/2/2018]

To αφιέρωμα «Contemporary Art» στο Albertina με έργα από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα διερευνά το εύρος των τάσεων που κυριάρχησαν στις τέχνες μετά το 1954. Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκονται δουλειές των Anselm Kiefer, Gerhard Richter, Georg Baselitz, Alex Katz, Maria Lassnig κ.ά., ενώ μέσα από τα 80 αριστουργήματα παρουσιάζεται η πολύπλευρη φύση του μεταμοντερνισμού και δίνεται μια σαφής εικόνα των τάσεων που αναπτύχθηκαν παράλληλα τις τελευταίες δεκαετίες.

albertina.at


Ατζέντα-5

Φωτογραφία: ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Brancusi, David Heald © Solomon R. Guggenheim Foundation, 2017

// ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ //

Nέο ύφος [Έως την άνοιξη του 2018]

Ο Constantin Brancusi (1876-1957) έζησε στο Παρίσι, το καλλιτεχνικό κέντρο όπου άκμασαν πολλές μοντερνιστικές τάσεις και από τις αρχές του 20ού αιώνα παρήγαγε ένα πρωτοποριακό έργο που διαμόρφωσε τη σύγχρονη γλυπτική. Φίλος με τους Marcel Duchamp, Amedeo Modigliani κ.ά., συνδύασε σχέδια λαϊκής τέχνης από τη γενέτειρά του Ρουμανία με αφηρημένες φόρμες, δημιουργώντας μερικά από τα αριστουργήματα του αιώνα. Η έκθεση «Guggenheim Collection: Brancusi» παρουσιάζει το στυλ που εφηύρε για να εκφράσει την ουσία των αντικειμένων μέσα από απλουστευμένες μορφές.

guggenheim.org

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή