Σπύρος Κουβέλης, Πρόεδρος του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου

Σπύρος Κουβέλης, Πρόεδρος του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο προωθεί την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και την τουριστική συνεργασία της Ελλάδας με τις πέντε χώρες που αποτελούν την Ευρασιατική Ενωση, δηλαδή τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Λευκορωσία, την Αρμενία και την Κιργισία. «Ο τουρισμός στην Ελλάδα του μέλλοντος έχει βίζα από τις χώρες της Ευρασίας», επισημαίνει ο Σπύρος Κουβέλης, βασίζοντας την εκτίμησή του στην αυξανόμενη εισροή επισκεπτών από τις παραπάνω χώρες στην Ελλάδα. «Ειδικά φέτος, λόγω της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, οι Ρώσοι τουρίστες αισθάνονται πιο άνετα και ασφαλείς στη χώρα μας».

Φέτος το καλοκαίρι οι προορισμοί του εξωτερικού αναμένεται να πέσουν κατά 35-40%. Αν και λόγω της πετρελαϊκής κρίσης οι απόλυτοι αριθμοί έχουν μειωθεί, το ρεύμα των Ρώσων προς την Ελλάδα διατηρείται, τηρουμένων των αναλογιών. Ειδικά φέτος, που οι προορισμοί σε Αίγυπτο και Τουρκία υπέφεραν από πολιτικές και τρομοκρατικές αναταραχές, η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι. Η σεζόν αυτή τη χρονιά και ιδιαίτερα την επόμενη, αναμένεται να επιμηκυνθεί. Σαφώς η κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας επηρεάζει τις διακοπές των Ρώσων που αισθάνονται πιο ασφαλείς εδώ. Παρότι έγινε άρση της απαγόρευσης πωλήσεων ταξιδιών στην Τουρκία, δεν νομίζω ότι θα επηρεαστούν τα δεδομένα.

Τι είναι το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο και πώς προωθεί την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό;

Οι χώρες της Ευρασιατικής Ενωσης -ο πληθυσμός των οποίων ανέρχεται στα 180 εκατομμύρια- προωθούν στην Ελλάδα μεγάλο αριθμό επισκεπτών και μπορούν να γίνουν χώρες προέλευσης ακόμα περισσότερων. Ο τουρισμός είναι στις προτεραιότητες του Συμβουλίου, που ιδρύθηκε το 2014 από επιχειρηματίες οι οποίοι ενδιαφέρονται να αναπτύξουν την οικονομική σχέση της Ελλάδας με τις χώρες της Ευρασίας. Στεκόμαστε στην οικονομική, επιχειρηματική και εμπορική συνεργασία, χωρίς να εμπλεκόμαστε σε πολιτικά θέματα, ειδικά αυτόν τον καιρό που οι διεθνείς σχέσεις στην περιοχή είναι ιδιαίτερα περίπλοκες. Μαζί με το ∆ιεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου διοργανώσαμε ημερίδα για τον τουρισμό κατά μήκος του ιστορικού εμπορικού «δρόμου του μεταξιού» μεταξύ Ανατολής και ∆ύσης. Πιστεύουμε ότι θα γίνει μετατόπιση του τουριστικού ρεύματος με αύξηση των αριθμών από ανατολικά. Κάποιες από τις χώρες της Ευρασιατικής Ενωσης έχουν σύνορα και παραδοσιακή συνεργασία με την αγορά του Ιράν, που μόλις άνοιξε και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εταίρο για οικονομική συνεργασία αλλά και για τον τουρισμό.

 

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα προσελκύει τουρίστες από τη Ρωσία. Θεωρείτε ότι πλέον κερδίζει επισκέπτες από την ευρύτερη ρωσική «γειτονιά»;

Τελευταία η χώρα μας προσελκύει επισκέπτες και από τις γειτονικές χώρες της Ρωσίας. Ενδεικτικό είναι ότι τριπλασιάστηκαν οι βίζες που εκδίδονται στην Αρμενία σε σχέση με το 2010: μόνο το 2015 οι τουριστικές θεωρήσεις προς την Ελλάδα σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό περίπου 50%. Στην αύξηση του ποσοστού έχει συμβάλει και η νέα σύνδεση της Aegean με την πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Γιερεβάν. Το Καζακστάν, με πληθυσμό πάνω από 17 εκατομμύρια, έχει επίσης εντάξει την Ελλάδα στους προορισμούς διακοπών – οι βίζες Σένγκεν που εκδόθηκαν στο Καζακστάν προς την Ελλάδα το 2015 ανήλθαν σε 6.707 και η άνοδος είναι σταθερή. Η Ελλάδα παραμένει δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία λόγω της κοινής πολιτισμικής και θρησκευτικής ταυτότητας.

 

Πώς επηρεάζει η ρωσοτουρκική κρίση τους Ρώσους τουρίστες; Θα τους στρέψει στην Ελλάδα;

Το 2015 το ποσοστό των Ρώσων που ταξίδεψαν στο εξωτερικό μειώθηκε κατά 35% – η μεγαλύτερη πτώση στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας. Φέτος το καλοκαίρι οι προορισμοί του εξωτερικού αναμένεται να πέσουν κατά 35-40%. Αν και λόγω της πετρελαϊκής κρίσης οι απόλυτοι αριθμοί έχουν μειωθεί, το ρεύμα των Ρώσων προς την Ελλάδα διατηρείται, τηρουμένων των αναλογιών. Ειδικά φέτος, που οι προορισμοί σε Αίγυπτο και Τουρκία υπέφεραν από πολιτικές και τρομοκρατικές αναταραχές, η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι. Η σεζόν αυτή τη χρονιά και ιδιαίτερα την επόμενη, αναμένεται να επιμηκυνθεί. Σαφώς η κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας επηρεάζει τις διακοπές των Ρώσων που αισθάνονται πιο ασφαλείς εδώ. Παρότι έγινε άρση της απαγόρευσης πωλήσεων ταξιδιών στην Τουρκία, δεν νομίζω ότι θα επηρεαστούν τα δεδομένα.

Είναι δηλαδή αργά για να αλλάξουν τα σχέδιά τους οι τουρίστες;

Μάλλον είναι αργά. Οι tour operators έχουν κλείσει τα πακέτα προ καιρού. Επίσης, φέτος είναι το έτος Ελλάδας-Ρωσίας και υπάρχει συνεχής επικοινωνία ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ρωσία θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ∆ΕΘ και περιμένουμε πολλούς επιχειρηματίες και τουριστικούς πράκτορες. Στους προορισμούς των Ρώσων έχει συμπεριληφθεί και η Πελοπόννησος.

 

Ποιο είναι το προφίλ του τουρίστα από τις χώρες της Ευρασίας;

Είναι οικογενειάρχες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος που προτιμούν τα 5* resorts και τα ξενοδοχεία «all inclusive». ∆εν είναι οι τουρίστες που θα πάρουν ένα αυτοκίνητο για να εξερευνήσουν την περιοχή, κινούνται στοχευμένα και ενδιαφέρονται για  κοσμήματα, ρούχα και γούνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή