Αφιέρωμα: Εξωτικό 2018

9' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πάντα δημοφιλής Ταϊλάνδη και άλλοι δέκα προορισμοί που τώρα ζουν το δικό τους καλοκαίρι.

ΜΑΓΙΟ ΜΕΣ ΣΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

Ήλιος, θάλασσα, εξωτισμός σε γενναίες δόσεις, χαλάρωση, περιπέτεια από την Ασία και την Αμερική έως την Ωκεανία.

1. ΜΕΞΙΚΟ

Πότε να πάω: Τα καλοκαίρια στον Τροπικό του Καρκίνου, που χωρίζει σχεδόν στη μέση τη χώρα, είναι πολύ ζεστά και υγρά, οπότε προτιμήστε τους χειμερινούς και τους πρώτους ανοιξιάτικους μήνες.

Αφιέρωμα: Εξωτικό 2018-1

Οι κοσμοπολίτικες παραλίες του Μεξικού υπόσχονται ατέλειωτο fun. (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

Γιατί να πάω: Θα μυηθείτε στον πολιτισμό των Μάγια εξερευνώντας πανάρχαιους ναούς και το Teotihuacan, τη σημαντικότερη προκολομβιανή πόλη της χώρας, 45 χλμ. έξω από το Μέξικο Σίτι. Θα διασχίσετε πεδιάδες, σαβάνες, ψηλά οροπέδια και οροσειρές, θα δοκιμάσετε μεξικάνικη κουζίνα σε κάθε εκδοχή της –από street food μέχρι degustation menu σε ακριβά εστιατόρια– συνδυάζοντας τα καυτερά πιάτα με μια tequila con sangrita, που συχνά σερβίρεται ως απεριτίφ. Αν το σηκώνει το πορτοφόλι σας, μπορείτε να μείνετε στη μαγευτική Ριβιέρα Μάγια, που βρέχεται από την Καραϊβική. Η Cabo San Lucas και η Punta Mita είναι δύο από τις παραλίες που αξίζει να χαρείτε. Θα περιηγηθείτε σε πόλεις και χωριά με κάκτους στις αυλές και έντονα χρώματα στους τοίχους και θα κατανοήσετε τον σουρεαλισμό της χώρας που γέννησε τη Φρίντα Κάλο.

Δραστηριότητες: Αμέτρητα beach και pool bars υπόσχονται διαρκή διασκέδαση, αλλά τίποτα δεν θα σας ικανοποιήσει περισσότερο από το κολύμπι παρέα με δελφίνια.

Μετάβαση: Ενδεικτική τιμή εισιτηρίου από Αθήνα για Μέξικο Σίτι 806 ευρώ (για πτήση με επιστροφή τον Φεβρουάριο 2018).

2. ΜΠΑΛΙ, ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

Πότε να πάω: Το κλίμα είναι υγρό και ζεστό όλο τον χρόνο, ωστόσο μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου θα πετύχετε καλύτερες τιμές, καθώς είναι η περίοδος των βροχών. Επειδή όμως οι τροπικές μπόρες έχουν μικρή διάρκεια, δεν θα σας «χαλάσουν» το ταξίδι.

Αφιέρωμα: Εξωτικό 2018-2

Βαρκάδα με θέα τον ναό Ulun Danu Bratan στο Μπαλί. (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

Γιατί να πάω: Από το Μπαλί θα επιστρέψετε ανανεωμένες/-οι και ομορφότερες/-οι, αρκεί να αφεθείτε στα έμπειρα χέρια θεραπευτών και να απολαύσετε εκπληκτικά μασάζ. Την εμπειρία ενισχύουν τα πολυτελή ξενοδοχεία και οι βίλες με πισίνες υπερχείλισης, που γίνονται ένα με τον ορίζοντα και με το βαθύ γαλαζοπράσινο της θάλασσας, αλλά και τα γοητευτικά yurts που προσφέρονται για glamping (σ.σ. κάμπινγκ πολυτελείας). Δοκιμάστε οπωσδήποτε την τοπική κουζίνα (π.χ. betutu, δηλαδή ψητό κοτόπουλο ή πάπια με ντόπια μπαχαρικά, τυλιγμένο σε φύλλα μπανάνας), δροσιστείτε σε εξωτικά cocktail bars και εξερευνήστε μια τουριστική αγορά που είναι πολύ έξυπνα στημένη για να εντυπωσιάσει τον Δυτικό επισκέπτη. Όσοι αναζητάτε μια πιο αυθεντική ινδονησιακή εμπειρία προτιμήστε την ανατολική πλευρά του νησιού.

Δραστηριότητες: Πεζοπορία, mountain bike, τένις και γκολφ είναι κάποιες καλές επιλογές, αλλά αυτό που πραγματικά αξίζει είναι οι καταδύσεις, ειδικά στα βόρεια του νησιού όπου υπάρχει και το ναυάγιο του αμερικανικού πολεμικού πλοίου «Liberty», κι ακόμα περισσότερο το surf.

Μετάβαση: Ενδεικτική τιμή εισιτηρίου από Αθήνα για Ντενπασάρ 686 ευρώ (για πτήση με επιστροφή τον Φεβρουάριο 2018).

3. ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Πότε να πάω: Οι χειμερινοί μήνες στην Ελλάδα είναι το δικό τους καλοκαίρι και άρα ιδανικοί για ταξίδι.

Γιατί να πάω: Για τις ονειρεμένες παραλίες της, που βρέχονται από τον Ινδικό και τον Ατλαντικό ωκεανό. Το Garden Route είναι μια λωρίδα γης μήκους 300 χλμ. που σαγηνεύει με τη φυσική ομορφιά της – δαντελένια ακτογραμμή, λίμνες, λοφίσκοι και πλούσια βλάστηση. Τη νοτιοαφρικανική εμπειρία συμπληρώνει μια λίστα από κορυφαία στον κόσμο κρασιά και μια πολύ ενδιαφέρουσα κουζίνα. Προετοιμαστείτε για το ταξίδι μελετώντας την ιστορία της χώρας και την πολυκύμαντη πορεία προς τον εκδημοκρατισμό της – ο Νέλσον Μαντέλα τα αφηγείται όλα αυτά στο συγκλονιστικό βιβλίο του «Long Road to Freedom». Αν αγαπάτε την τέχνη και το ντιζάιν, γνωρίστε το σύγχρονο πρόσωπο της Νότιας Αφρικής στο Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά και στο συνεχώς ανερχόμενο τουριστικά Κέιπ Τάουν με τα εξαιρετικά μουσεία.

Αφιέρωμα: Εξωτικό 2018-3

Σαφάρι στο Εθνικό Πάρκο Kruger της Νότιας Αφρικής. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Δραστηριότητες: Σαφάρι στο Royal Natal, στο Kruger και στα υπόλοιπα Εθνικά της Πάρκα, όπου θα δείτε λιοντάρια, λεοπαρδάλεις, βουβάλια, ελέφαντες, ρινόκερους και άλλα υπέροχα πλάσματα του ζωικού βασιλείου. Οι surfers έχουν έναν λόγο παραπάνω να την επισκεφτούν, με κορυφαίες επιλογές την Elands Bay, τη Long Beach, τις αμμουδιές του Durban και αμέτρητες άλλες παραλίες που εκτείνονται σε ακτογραμμή περίπου 2.500 χλμ.

Μετάβαση: Ενδεικτική τιμή εισιτηρίου από Αθήνα για Κέιπ Τάουν 634 ευρώ (για πτήση με επιστροφή τον Φεβρουάριο 2018).

4. MAΛΔΙΒΕΣ

Πότε να πάω: Όλες τις εποχές είναι όμορφα στις Μαλδίβες, αλλά γιατί να μην προσθέσουμε λίγο καλοκαίρι στη ζωή μας στην καρδιά του χειμώνα;

Γιατί να πάω: Ιδανικός προορισμός για ρομαντικές διακοπές, αλλά και για όποιον θέλει να χαλαρώσει κολυμπώντας σε ανοιχτόχρωμα διαυγή νερά. Τα 1.200 μικρά νησάκια με τις κατάλευκες παραλίες είναι μαγικά και το καθένα διαθέτει το δικό του resort. Η νέα γενιά των ξενοδοχείων τους, που είναι ιδιαίτερα υψηλών προδιαγραφών, εναρμονισμένα με το τοπίο και δίνουν έμφαση στις υπηρεσίες spa, είναι ένας ακόμα λόγος να επιλέξετε τις Μαλδίβες, έναν από τους σημαντικότερους πόλους τουριστικής έλξης στον πλανήτη με όλες τις ποιότητες –και τιμές– που αυτό συνεπάγεται. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μαλέ, την πρωτεύουσα και μοναδική τους πόλη.

Αφιέρωμα: Εξωτικό 2018-4

Παρατηρώντας τον βυθό στις διαυγείς θάλασσες των Μαλδιβών. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Δραστηριότητες: Το κολύμπι με τα δελφίνια και οι καταδύσεις συγκαταλέγονται στις must εμπειρίες στα νησιά των Μαλδίβων, που είναι επίσης πολύ αγαπητά στους έμπειρους surfers.

Μετάβαση: Ενδεικτική τιμή εισιτηρίου από Αθήνα για Μαλέ 656 ευρώ (για πτήση με επιστροφή τον Φεβρουάριο 2018).

5. ΒΙΕΤΝΑΜ

Πότε να πάω: Ιδανικά κλείστε εισιτήριο άμεσα και βρεθείτε στο Βιετνάμ τον Φλεβάρη.

Γιατί να πάω: Η Παλιά Πόλη στο Ανόι, στην πρωτεύουσα της χώρας, ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της και η Χο Τσι Μιν (παλιά Σαϊγκόν) διατηρεί μια αποικιακή σαγηνευτική ατμόσφαιρα. Οι παραλίες κρατούν αναλλοίωτη τη φυσική ομορφιά τους και εκδρομικά καραβάκια προσφέρονται για εξερεύνηση απόκρυφων ακτών και μικρών νησιών, ενώ άλλα πλοιάρια οργανώνουν κρουαζιέρες έως την Καμπότζη. Από άποψη τουριστικών υποδομών, το Βιετνάμ είναι άρτια οργανωμένο με σοφιστικέ resorts στα βουνά και κομψά ξενοδοχεία σε λευκές αμμουδιές, αλλά ταυτόχρονα μοιάζει να διατηρεί έναν μυστικισμό. Άλλωστε η χώρα μπήκε πιο δυναμικά στον τουριστικό χάρτη σχετικά πρόσφατα, μετά το τέλος του πολέμου και την ένωση του βόρειου και του νότιου τμήματός της το 1976.

Αφιέρωμα: Εξωτικό 2018-5

Αγροτικές εργασίες στους ορυζώνες του Mu Cang Chai στο Βιετνάμ. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Δραστηριότητες: Μοναδική εμπειρία είναι η εξερεύνηση του Χανγκ Eν, ενός από τα μεγαλύτερα σπήλαια στον κόσμο με ύψος 135 μέτρα, λίμνη με τιρκουάζ νερά και μεγάλους σταλακτίτες. Προϋποθέτει πεζοπορία περίπου 10 χλμ. μέσα από δύσβατα μονοπάτια και πλούσια βλάστηση.

Μετάβαση: Ενδεικτική τιμή εισιτηρίου από Αθήνα για Ανόι 758 ευρώ (για πτήση με επιστροφή τον Φεβρουάριο 2018).

6. ΚΑΝΑΡΙΑ ΝΗΣΙΑ

Πότε να πάω: Όλο τον χρόνο. Στις Κανάριες νήσους ο καιρός είναι πάντα καλοκαιρινός, με άπλετη ηλιοφάνεια.

Γιατί να πάω: Παρά την απόμακρη γεωγραφικά θέση της, αυτή η συστάδα ισπανικών νησιών του Ατλαντικού έχει ταυτιστεί με ό,τι πιο εξωτικό έχει να επιδείξει ο πλανήτης από τη δεκαετία του 1960 κι έπειτα, απολαμβάνοντας ιδιαίτερης τουριστικής προβολής. Όχι άδικα, καθώς μικρά χωριά, μεγάλες φυτείες από μπανανιές, το ηφαίστειο της Τενερίφης και ο διακριτός χαρακτήρας καθενός από τα επτά κατοικημένα νησιά δημιουργούν ένα σύμπλεγμα γεμάτο εκπλήξεις. Θα περπατήσετε δίπλα σε χειμάρρους, φοίνικες, μεγάλα κακτοειδή, ευκάλυπτους και πεύκα. Η Γκραν Κανάρια, η Τενερίφη, η Φουερτεβεντούρα και η Λανθαρότε με το ιδιαίτερο ηφαιστειακό τοπίο είναι ανάμεσα στα πιο τουριστικά, ενώ η Λα Πάλμα, η Γκομέρα, το Ελ Ιέρο παραμένουν πιο παρθένα νησάκια με ήπιες υποδομές.

Αφιέρωμα: Εξωτικό 2018-6

Οι εντυπωσιακοί αμμόλοφοι Μaspalomas στην Γκραν Κανάρια. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Δραστηριότητες: Καταδύσεις και surf στη Λανθαρότε, πεζοπορίες και ορνιθοπαρατήρηση στην Γκομέρα, στη Λα Πάλμα και στο Ελ Ιέρο.

Μετάβαση: Ενδεικτική τιμή εισιτηρίου από Αθήνα για Τενερίφη (Tenerife North Airport) 615 ευρώ (για πτήση με επιστροφή τον Φεβρουάριο 2018).

7. ΜΠΑΪΑ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Πότε να πάω: Ο Φεβρουάριος είναι ιδανικός μήνας.

Γιατί να πάω: Από τις λιγότερο τουριστικές περιοχές της Βραζιλίας, υπόσχεται αυθεντικές εμπειρίες. Ερημικές παραλίες, τροπικά δάση με άγρια ζώα, φυτείες κακάο, resorts πάνω στην άμμο που σε κάνουν να νιώθεις ένα με τη φύση τριγύρω. Στη μικρή πόλη Itacare και γύρω από αυτή θα ευχαριστηθείτε πεζοπορίες, θα κάνετε παρατήρηση πουλιών, μαθήματα ιστιοπλοΐας και surf. Στο Trancoso θα γνωρίσετε κόσμο και θα χορέψετε στους ρυθμούς των ατελείωτων beach parties. Μην παραλείψετε ένα πέρασμα από την πρωτεύουσα Σαλβαδόρ, από τις πιο παλιές πόλεις της Βραζιλίας, με το γοητευτικό ιστορικό κέντρο της να αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Αφιέρωμα: Εξωτικό 2018-7

Η παραλία Itacare στην Μπαΐα της Βραζιλίας. (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

Δραστηριότητες: Οι φίλοι του surf θα λατρέψουν τα κύματα της παραλίας Pratigi. Στην αμμουδερή Stella καταλήγουν μικρότερα κύματα, αλλά η πρόκληση για τους surfers παραμένει μεγάλη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Μετάβαση: Eνδεικτική τιμή εισιτηρίου από Αθήνα για Σαλβαδόρ 1.445 ευρώ (για πτήση με επιστροφή τον Φεβρουάριο 2018).

8. ΔΥΤΙΚΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Πότε να πάω: Ιδανική απόδραση από τον χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου, μεταξύ Νοέμβρη και Μάρτη.

Γιατί να πάω: Αυτή την εποχή οι θαλάσσιες χελώνες γεννούν τα αυγά τους στις βορειοδυτικές αραιοκατοικημένες ακτές της χώρας με τα παρθένα τοπία. Στη Δυτική Αυστραλία βρίσκεται ο κοραλλιογενής ύφαλος Ningaloo, που φτάνει σε μήκος τα 260 χλμ. και θεωρείται ένα από τα καλύτερα σημεία στον κόσμο για να παρατηρήσει κανείς τους αργοκίνητους φαλαινοκαρχαρίες να καταφθάνουν σε κοπάδια. Θα κολυμπήσετε στα σμαραγδένια νερά της παραλίας Green Pool, με την ολόλευκη λεπτή άμμο και τους καλοσχηματισμένους γύρω βράχους. Η εξερεύνηση της Νοτιοδυτικής Αυστραλίας επιφυλάσσει με τη σειρά της πολλές εκπλήξεις, όπως την περιοχή Margaret River, όπου εκλεπτυσμένα εστιατόρια και μια λίστα από παγκοσμίως ξεχωριστά κρασιά θα απογειώσουν το ταξίδι σας.

Αφιέρωμα: Εξωτικό 2018-8

Βόλτα με καμήλες στην Cable Beach της Δυτικής Αυστραλίας. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Δραστηριότητες: Ο βυθός της Δυτικής Αυστραλίας υπόσχεται όμορφες εμπειρίες σε όσουν κάνουν snorkeling στα ρηχά ανάμεσα σε χελώνες, κι ακόμα περισσότερες στους φίλους της κατάδυσης.

Μετάβαση: Ενδεικτική τιμή εισιτηρίου από Αθήνα για Περθ 1.120 ευρώ (για πτήση με επιστροφή τον Φεβρουάριο 2018).

9. ΣΕΝΕΓΑΛΗ

Πότε να πάω: Ιδανικά από Νοέμβριο έως Μάιο.

Γιατί να πάω: Δεν είναι κλασική επιλογή στη λίστα με τους εξωτικούς προορισμούς, αλλά μπορεί να αποτελέσει εμπειρία ζωής. Χρυσαφένιες αμμουδιές, ξεσηκωτική μουσική και 30 διαφορετικές τοπικές διάλεκτοι – θα επικοινωνήσετε όμως εύκολα στα γαλλικά. Στις υπαίθριες αγορές της Ντακάρ, όπως η Marché Kermel και η Marché des HLM, θα αγοράσετε χειροποίητα κοσμήματα και ξύλινα γλυπτά. Στην ίδια πόλη θα ανακαλύψετε την αστική πλευρά της Δυτικής Αφρικής, θα γνωρίσετε τη λαμπερή νυχτερινή της ζωή ή θα μπείτε σε μια πιρόγα για ένα από τα ήσυχα κοντινά νησιά. Το Ile de N’ Gor είναι ένα από αυτά και πολλοί το επιλέγουν για ημερήσια απόδραση. Το Σεν Λούις, ένα μικρό νησάκι στον ποταμό Σενεγάλη, διατηρεί τον αέρα άλλης εποχής και αποτελεί μνημείο της UNESCO, ενώ στη νήσο Gorée θα επισκεφθείτε το Σπίτι των Σκλάβων, ένα συγκλονιστικό μουσείο αφιερωμένο στη σκοτεινή ιστορία του δουλεμπορίου στην Αφρική.

Αφιέρωμα: Εξωτικό 2018-9

Το ταξίδι στη Σενεγάλη αποτελεί εμπειρία ζωής. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Δραστηριότητες: Πεζοπορίες, ποδηλασία και kayak είναι κάποιες από τις πιο διαδεδομένες δραστηριότητες και ο ιδανικός τρόπος να εξερευνήσετε τη σπάνια ομορφιά της χώρας.

Μετάβαση: Eνδεικτική τιμή εισιτηρίου από Αθήνα για Ντακάρ 746 ευρώ (για πτήση με επιστροφή τον Φεβρουάριο 2018).

10. ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

Πότε να πάω: Οι εποχές έχουν έντονες διακυμάνσεις κι αν θέλετε να αποφύγετε τις βροχές και να βρείτε τα πάντα ανοιχτά, οι καλύτεροι μήνες είναι από Δεκέμβριο έως Μάρτιο.

Γιατί να πάω: Σρι Λάνκα σημαίνει «Ευλογημένη Χώρα» και κυριολεκτικά περί αυτού πρόκειται. Τους αχανείς ορυζώνες και τις φυτείες τσαγιού διαδέχονται ονειρεμένες αμμουδιές, ιδιαίτερα στα δυτικά του Γκάγιε (Galle). Η πρωτεύουσα Κολόμπο ξεχωρίζει για τη νυχτερινή ζωή, την εμπορική αγορά και τη γαστρονομική σκηνή της. Ιδανική για οικογενειακές διακοπές με πλήθος καλά οργανωμένων ξενοδοχείων και resorts, η Σρι Λάνκα τελευταία έχει γίνει περιζήτητη από ζευγάρια για τον μήνα του μέλιτος.

Αφιέρωμα: Εξωτικό 2018-10

Στιγμές ανεμελιάς στις αμμουδιές της Σρι Λάνκα. (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

Δραστηριότητες: Δημοφιλείς είναι οι πεζοπορίες στο Knuckles Mountain Range, το surf στην Arugam Bay και το rafting στους ποταμούς Kelaniya Ganga και Kitulgala.

Μετάβαση: Ενδεικτική τιμή εισιτηρίου από Αθήνα για Κολόμπο 645 ευρώ (για πτήση με επιστροφή τον Φεβρουάριο 2018).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή