ΤΑΞΙΔΙΑ

Ένα κοκτεϊλ στα κρυφά

buro-klk_krypt-05_schreyerdavid
buro-klk_krypt-01_schreyerdavid

Κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης σε κτίριο του 18ου αιώνα επί της οδού Berggasse στη Βιέννη, ακριβώς δίπλα στον χώρο όπου ο Sigmund Freud εργάστηκε από το 1891 έως το 1938, ήρθε στο φως ένα µπαζωµένο κλιµακοστάσιο, που οδηγούσε σε ένα ευρύχωρο κελάρι 12 µέτρα κάτω από τη γη.

Αποκαλύφθηκε μάλιστα ότι τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, εποχή που στη Βιέννη άκµαζε η τζαζ µουσική, το κελάρι λειτουργούσε σαν ηµιπαράνοµο τζαζ κλαµπ.

Πλέον είναι ένα καθ’ όλα νόµιµο κοκτέιλ µπαρ, µε όνοµα όµως που παραπέµπει στο µυστικό παρελθόν του – «Krypt», δηλαδή κρύπτη.

Το τοπικό αρχιτεκτονικό γραφείο Büro KLK που ανέλαβε τον εσωτερικό σχεδιασµό του, και που µάλιστα βραβεύτηκε γι’ αυτόν µε το American Architecture Prize 2017, θέλησε να ενισχύσει την ιδέα της κρύπτης σχεδιάζοντας µια ατµοσφαιρική σκάλα καθόδου σε αυτήν, ενώ εκµεταλλεύτηκε και κάθε εσοχή του χώρου για να δηµιουργήσει γωνιές όπου οι συνδαιτυµόνες θα µπορούν να αποµονώνονται.

Το κυρίως lounge είναι «βυθισμένο», σε σχέση με το υπόλοιπο μπαρ, ενώ την αίσθηση του «κρυφού» επιτείνουν τα φωτιστικά σε σχήµα κεριού του Ingo Mauer µε τον διακριτικό φωτισμό τους.
krypt.bar