Χένρικ Γέπεσεν: Ανεξάρτητος Ταξιδιώτης

Χένρικ Γέπεσεν: Ανεξάρτητος Ταξιδιώτης

5' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 29χρονος Χένρικ Γέπεσεν ξεκίνησε από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Thy της Δανίας, με προσωπική του «αποστολή» να γυρίσει τον κόσμο. Και τα κατάφερε. Υπήρξε μέχρι πρότινος κάτοχος του ρεκόρ Guinness ως ο νεότερος σε ηλικία άνθρωπος που έχει επισκεφτεί και τις 193 χώρες του πλανήτη. Φέτος ανεβάζει κι άλλο τον πήχη ξεκινώντας μια νέα προσπάθεια: να βρεθεί και στις 325 χώρες και διοικητικά ανεξάρτητες περιοχές που περιλαμβάνονται στη λίστα της ταξιδιωτικής λέσχης Traveler’s Century Club, μέλη της οποίας μπορεί να γίνουν μόνο όσοι έχουν ταξιδέψει σε 100 ή περισσότερα κράτη και επικράτειες. Στη συζήτηση που είχαμε μαζί του μας μίλησε για τις εμπειρίες που αποκόμισε έπειτα από 3.000 μέρες ταξιδιού, στις οποίες άλλαξε 10 διαβατήρια, πραγματοποίησε 900 πτήσεις και έκανε πάνω από 1.000 φορές οτοστόπ. Δίνει συμβουλές και αποκαλύπτει τους δικούς του αγαπημένους προορισμούς.

Πότε ξεκίνησε αυτή η ταξιδιωτική περιπέτεια;

Όταν ήμουν 17 ετών, συμμετείχα σε μια οργανωμένη εκδρομή στην Αίγυπτο. Αμέσως μετά, αποφάσισα να κινηθώ μόνος μου και ταξίδεψα στη Νοτιοανατολική Ασία. Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού ανακάλυψα δύο πολύ σημαντικά πράγματα: κατ’ αρχάς, επιλέγοντας να μένεις σε σπίτια ντόπιων (μέσα από πλατφόρμες όπως το Couchsurfing) γλιτώνεις το έξοδο της διαμονής. Κατά δεύτερον, ότι είναι σημαντικό να ενημερώνεσαι εγκαίρως από τις φθηνές αεροπορικές εταιρείες για τις προσφορές τους. Για παράδειγμα, πέταξα από Δανία για Αφρική, με ενδιάμεση στάση στην Ιταλία, με μόλις 6 δολάρια! Για ενδοευρωπαϊκή πτήση πλήρωσα μόνο κάποια σεντς, ενώ στην Ασία επέλεξα την Air Asia. Θυμάμαι επίσης ένα εισιτήριο από Ινδία με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ που μου στοίχισε 50 δολάρια. Γνωρίζω πότε ξεκινούν οι προωθητικές ενέργειες των αεροπορικών εταιρειών, οπότε συντονίζομαι online και κάνω τις κρατήσεις μου.

Πώς διαχειρίζεστε το κόστος των ταξιδιών;

Οργανώνω κάθε ταξίδι ξεχωριστά και μένω με τους ντόπιους. Έχει τύχει όμως να… αυτοσχεδιάσω, όπως στη Νιγηρία όπου κοιμήθηκα σε στάση λεωφορείου. Ο πλανήτης μας είναι πιο φιλόξενο μέρος από όσο νομίζουμε. Εξοικονομώ χρήματα, αγοράζοντας τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ, αντί να πηγαίνω στα εστιατόρια. Έχω κάνει οτοστόπ πάνω από 1.000 φορές και χρησιμοποιώ κυρίως τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Αξιοποιώ επίσης τα προγράμματα επιβράβευσης τακτικών πελατών ξενοδοχείων και αεροπορικών εταιρειών. Υπήρξαν μέρες που ξόδεψα λιγότερα από 5 δολάρια.

Στο site σας (www.henriktravel.com) αναφέρετε πως έχετε μείνει και σε πολυτελή ξενοδοχεία, όπως τα Château la Chenevière και Château Cordeillan-Bages.

Πράγματι, χάρη στο blog που διατηρώ, έχω εξασφαλίσει δωρεάν διαμονή σε αρκετά ξενοδοχεία –κάποια μάλιστα ήταν πολυτελείας–, ενώ την τελευταία χρονιά τουλάχιστον 100 αεροπορικές εταιρείες μού χορήγησαν δωρεάν εισιτήρια.

Έχετε επισκεφτεί 193 χώρες. Ποιες από αυτές ξεχωρίζετε και γιατί;

Αγαπώ τη Νότια Αφρική για την ποικιλομορφία της, τους ανθρώπους της, τη φύση και τα άγρια ζώα που φιλοξενεί, αλλά και για το πόσο οικονομική είναι. Πρώτη μου επιλογή όμως, αν δεν ήταν τόσο μακριά, θα έλεγα ότι είναι η Νέα Ζηλανδία – περίπου για τους ίδιους λόγους με τη Νότια Αφρική. Η Ιταλία είναι η αγαπημένη μου ευρωπαϊκή χώρα. Υπέροχη ιστορία, καταπληκτικό φαγητό. Οι Μαλδίβες είναι το απόλυτο μέρος για χαλάρωση. Η Αυστραλία είναι μοναδική, αλλά έχει υψηλό κόστος ζωής. Το Αρχιπέλαγος του Βανουάτου είναι ο αγαπημένος μου προορισμός στον Ειρηνικό ωκεανό, γιατί έχει πολλά μικρά νησιά με καταπληκτικές παραλίες και φιλικούς ανθρώπους. Επίσης, δεν γίνεται να μην προσθέσω τη Ρουάντα. Αιφνιδιάστηκα όταν πήγα, καθώς, αντίθετα με την παγιωμένη άποψη που υπάρχει για τη χώρα, είναι ασφαλής και έχει καταπληκτικές υποδομές που κάνουν τα ταξίδια στην ενδοχώρα της πραγματικά εύκολα. Η Δημοκρατία του Παλάου βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό ωκεανό και περιλαμβάνει περισσότερα από 200 νησιά του Αρχιπελάγους των Καρολίνων νήσων. Είναι μία από τις μικρότερες χώρες του κόσμου, με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και εξωπραγματικές παραλίες. Οι Σεϋχέλλες θα ήταν ψηλότερα στις επιλογές μου, αν δεν ήταν τόσο ακριβές – ειδικά κάποια resorts είναι υπερτιμημένα. Ως προορισμός όμως ξεχωρίζει για την ομορφιά του. Τέλος, μου αρέσει η Ταϊλάνδη, για το χαμόγελο των ανθρώπων της.

Έχετε βρεθεί ποτέ σε κίνδυνο;


Στο Σικίμ της Βορειοανατολικής Ινδίας, όπου  επιχείρησα να κάνω οτοστόπ για τη δυτική Βεγγάλη, αλλά κανείς δεν με έπαιρνε. Ένας αξιωματικός προσφέρθηκε να με βοηθήσει και τελικά βρέθηκα σε ένα αυτοκίνητο με έναν οδηγό που δεν μιλούσε αγγλικά. Το θέαμα με τους απόκρημνους βράχους από κάτω μας ήταν τρομακτικό από μόνο του, όμως παρακάτω τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο, όταν ο οδηγός σταμάτησε και κατανάλωσε –κυριολεκτικά– ένα μπουκάλι βότκα. Τελικά φτάσαμε στον προορισμό μας, αλλά σκέφτομαι ότι μάλλον έπρεπε να είχα πάρει ταξί, χωρίς να υπολογίσω τα έξοδα. Άλλη περίπτωση ήταν τα δύο ταξίδια που έκανα με τις εθνικές αερογραμμές της Βόρειας Κορέας – κατά τη γνώμη μου, η πιο ενδιαφέρουσα χώρα στον κόσμο. Ο αερομεταφορέας της έχει μόνο ένα αστέρι (σ.σ. σήμα που πιστοποιεί υπηρεσίες και ασφάλεια) και ήταν οι δύο πιο τρομακτικές πτήσεις που έχω κάνει ποτέ.

Τι θα συμβουλεύατε έναν ταξιδιώτη;

Να ταξιδεύει ελαφριά. Κάποτε ταξίδευα για μήνες με ένα σακίδιο. Τα μόνα που χρειαζόμουν ήταν το διαβατήριό μου, το iPhone και ο φορτιστής μου, ακουστικά και καθαρά εσώρουχα. Να χρησιμοποιεί πλατφόρμες που συγκρίνουν τις τιμές των ξενοδοχείων. Αν τα χρήματα που μπορεί να διαθέσει είναι περιορισμένα, το Couchsurfing είναι πραγματικά καλή λύση. Να παρακολουθεί στα social media ή να εγγραφεί στα newsletters των χαμηλού κόστους αεροπορικών εταιρειών, για να μαθαίνει εγκαίρως τις προσφορές τους. Τα low-cost λεωφορεία είναι επίσης μια καλή λύση ειδικά σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Για παράδειγμα, το Megabus σε μεταφέρει στις αμερικανικές πόλεις με μόλις λίγα δολάρια.

Τα επόμενα σχέδιά σας ποια είναι;

Θα προσπαθήσω να ταξιδέψω σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα του πλανήτη, δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ. Πρόκειται ουσιαστικά για 325 χώρες και διοικητικά ανεξάρτητες περιοχές, τις οποίες έχει επιλέξει το Traveler’s Century Club. Αυτός είναι ο απόλυτος ταξιδιωτικός στόχος για μένα. Περιλαμβάνει απομακρυσμένα μέρη του κόσμου και ακατοίκητα νησιά με δύσκολη πρόσβαση. Ουσιαστικά πρέπει να επισκεφθώ ακόμα 36 γεωγραφικά διαμερίσματα. Δεν ξέρω όμως αν θα καταφέρω να φτάσω, για παράδειγμα, στη νήσο Ουέικ στον κεντρικό Ειρηνικό που είναι μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ. Σχηματίστηκε από το χείλος ενός σβησμένου υποθαλάσσιου ηφαιστείου και χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός για εμπορικά αεροπλάνα. Έχει μόλις 302 κατοίκους. Ή στο Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού, μεταξύ Αφρικής και Ινδονησίας, που περιλαμβάνει τις έξι ατόλες του Αρχιπελάγους Τσάγκος με τα 65 νησιά τους, στο μεγαλύτερο από τα οποία, το Ντιέγκο Γκαρσία, έχουν κοινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Πού απολαύσατε περισσότερο το φαγητό;

Στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Έχω βρεθεί πολλές φορές στη χώρα σας, σε Σπάρτη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ρόδο, Κρήτη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή