Οι εκδρομές του τριημέρου

16' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ εύκολες και κοντινές εξορμήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για Κούλουμα εκτός των τειχών.

ΧΑΛΚΙΔΑ

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΔΡΟΜΟΣ

Πώς θα πάτε: Η Χαλκίδα απέχει από την Αθήνα 78 χιλιόμετρα και χωρίς κίνηση θα χρειαστείτε λιγότερο από 1 ώρα για να φτάσετε. Yπολογίστε περί τα 24 ευρώ για καύσιμα και διόδια με επιστροφή.

Πού θα μείνετε: Για να είστε στο κέντρο της πόλης και να έχετε θέα στην παλιά γέφυρα και στα «τρελά» νερά του Ευρίπου, επιλέξτε το Lucy Hotel (τηλ. 22210-23831, www.lucy-hotel.gr). Φωτεινά και περιποιημένα δωμάτια με όλες τις ανέσεις, πιστοποιημένο ελληνικό πρωινό σε μπουφέ.

Πού θα χαρείτε τη φύση: Μόλις 30 χιλιόμετρα απέχει από τη Χαλκίδα το χωριό Στενή. Χτισμένο στις πλαγιές του όρους Δίρφυς, φημίζεται για τις πυκνές χιονοπτώσεις λόγω της θέσης του, αλλά και για τις ταβέρνες με ψητά κρεατικά. Περπατήστε στο αισθητικό δάσος ή ακολουθήστε μία από τις δεκάδες πεζοπορικές διαδρομές.

Πού θα πιείτε καφέ ΄ή μπίρα: Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το Γαλατικό Χωριό (τηλ. 22210-83556) είναι μία από τις καλύτερες μπιραρίες της χώρας. Μεγάλη επιλογή σε γνωστές και άγνωστες μπίρες-διαμάντια, χαλαρή και φιλική ατμόσφαιρα, μουσική εναλλακτική. Σερβίρουν και μεζέδες, ποικιλίες και καφέ.

Κυριακάτικο τραπέζι: Ελαφρώς πειραγμένες ελληνικές συνταγές θα δοκιμάσετε στο Πιάτο (τηλ. 22210-86691), αλλά και ποικιλία γεύσεων με επιρροές από άλλες κουζίνες. Δοκιμάστε το ριζότο μανιταριών, τα μπιφτέκια και τις ολόφρεσκες σαλάτες.

Πού θα φάτε σαρακοστιανά: Oκτώ χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα, στο ουζερί Μπαρσάκης (τηλ. 22210-45067) στη Νέα Αρτάκη. Παραγγείλτε άφοβα πετροσωλήνες, γυαλιστερές και άλλα φρέσκα όστρακα, ενώ σπεσιαλιτέ είναι οι γαρίδες σαγανάκι και η καβουροσαλάτα.

Πού θα πετάξετε αετό: Έξω από την πόλη, δίπλα στη θάλασσα, στον Άγιο Μηνά, στις Αλυκές και κοντά στην παραλία Λουκίσια. Για βόλτα και πικνίκ στον λόφο Καράμπαμπα.

Οι εκδρομές του τριημέρου-1

Το Κάστρο Καράμπαμπα, για μοναδική θέα στην πόλη. (Φωτογραφία: © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)

Μη φύγετε χωρίς να… βγάλετε αναμνηστικές φωτογραφίες με θέα από το Κάστρο Καράμπαμπα. Βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμου λόφου απέναντι από το κέντρο. Χτίστηκε το 1684 από τους Οθωμανούς, αλλά σχεδιάστηκε από τον Βενετό Gerolimo Galopo και μοιάζει περισσότερο με κάστρο της Δυτικής Ευρώπης. Στην είσοδο θα δείτε και τον τάφο του Έλληνα λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα, ο οποίος έζησε στη Χαλκίδα.


Οι εκδρομές του τριημέρου-2

Στην Πλατεία Συντάγματος, στο Ναύπλιο. (Φωτογραφία: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΙΤΗ)

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΓΕΝΕΙΑ

Πώς θα πάτε: Οδικώς από την Αθήνα μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου και κατόπιν μέσω της Ολυμπίας Οδού. Η απόσταση είναι 138 χιλιόμετρα (1 ώρα και 40 λεπτά). Υπολογίστε περί τα 50 ευρώ με επιστροφή για καύσιμα και διόδια.

Πού θα μείνετε: Στα κομψά και αρτιστίκ δωμάτια του Αδιάντη Boutique Hotel ( τηλ. 27520-22073, www.hotel-adiandi.com). Χαρούμενα χρώματα, ζωγραφιστά ξύλινα έπιπλα και πιστοποιημένο ελληνικό πρωινό με ντόπια τυριά, ζυμωτό ψωμί και χωριάτικα αυγά.

Πού θα χαρείτε τη φύση: Χωρίς να απομακρυνθείτε πολύ από το Ναύπλιο, μπορείτε να κάνετε τη σύντομη πεζοπορική διαδρομή που ενώνει την πόλη με την παραλία Καραθώνα.

Οι εκδρομές του τριημέρου-3

Το μονοπάτι που ενώνει την Αρβανιτιά με την Καραθώνα.(Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Ξεκινήστε από την παραλία της Αρβανιτιάς και προχωρήστε παράλληλα με την ακτή. Στη διαδρομή θα δείτε υπαίθρια όργανα γυμναστικής, παγκάκια και πολλούς ντόπιους να απολαμβάνουν τη βόλτα τους. Μήκος περιπάτου: 3 χιλιόμετρα. 

Πού θα πιείτε καφέ: Στο καφέ του Φουγάρου (τηλ. 27520-47347, www.fougaro.gr), του ιστορικού εργοστασίου που εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού. Περιδιαβείτε τους εκθεσιακούς χώρους, όπου πάντα συμβαίνει κάτι ενδιαφέρον, και μετά καθίστε για καφέ, τσίμπημα ή ποτό. Στις 18 Φεβρουαρίου, μετά τις 22.00, φιλοξενεί βραδιά με παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια, ενώ μέχρι και τις 18/2 το ArtShop, το κατάστημα με είδη τέχνης του Φουγάρου, διοργανώνει bazaar με εκπτώσεις 70%.

Κυριακάτικο τραπέζι: Στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, ιταλικό τραπέζι α λα ιταλικά στο Itria (τηλ. 27520-26005). Κλασικές συνταγές, όπως σαλάτα ρόκα με προσούτο, κατσικίσιο τυρί και ψητά μανιτάρια, μπρουσκέτες με ντομάτα και βασιλικό, ιταλική καρμπονάρα με αυγό και πίτσες με τραγανιστή ζύμη. Για πιο παραδοσιακό τραπέζι με μπουγιουρντί, σπετζοφάι, μοσχάρι κοκκινιστό και ψητά κρεατικά στη σχάρα, κατευθυνθείτε στην ταβέρνα Αίολος (τηλ. 27520-26828).

Πού θα φάτε σαρακοστιανά: Στον ζεστό και παρεΐστικο χώρο του μεζεδοπωλείου Πηδάλιο (τηλ. 27520-22603) θα γευτείτε ταραμοσαλάτα σπιτική, γαύρο μαρινάτο, χταποδάκι, κριθαρότο με γαρίδες και καλαμάρι ψητό.

Πού θα πετάξετε αετό: Οι περισσότεροι ντόπιοι κατευθύνονται στις κοντινές παραλίες – στην Καραθώνα ή στη Νέα Κίο. Πολλοί κάνουν τη διαδρομή μέχρι τον μεγάλο χώρο έξω από το θέατρο της Επιδαύρου, ο οποίος είναι ιδανικός για πέταγμα αετού και πικνίκ.

Οι εκδρομές του τριημέρου-4

Παραδοσιακές φορεσιές στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Μη φύγετε χωρίς να… ταξιδέψετε στην καθημερινότητα των Ναυπλιωτών του προηγούμενου αιώνα μέσα από τα εκθέματα του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Βασίλειος Παπαντωνίου» (τηλ. 27520-28379, www.pli.gr). Περίπου 50.000 αντικείμενα ανασυνθέτουν τον λαϊκό και νεότερο ελληνικό πολιτισμό.


Οι εκδρομές του τριημέρου-5

Το Γαλαξίδι από ψηλά. (Φωτογραφία: © ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

ΓΑΛΑΞΙΔΙ

ΝΑΥΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΡΧΟΝΤΙΑ

Πώς θα πάτε: Οδικώς από Αθήνα περίπου σε 3 ώρες, είτε μέσω Δελφών είτε μέσω Δεσφίνας, ακολουθώντας μια ωραία διαδρομή δίπλα στη θάλασσα με αρκετές στροφές. Με αυτοκίνητο μέσης κατηγορίας υπολογίστε περίπου 50 ευρώ για καύσιμα και διόδια με επιστροφή.

Πού θα μείνετε: Επιλέξτε ανάμεσα στο αναπαλαιωμένο νεοκλασικό Νόστος (τηλ. 22650-41266, www.nostoshotel.info), στα αυτόνομα καλαίσθητα διαμερίσματα που διαθέτει To σπιτάκι (τηλ. 22650-41257, www.tospitaki.com), στον πρόσφατα ανακαινισμένο Γανυμήδη (τηλ. 22650-41328, www.ganimede.gr), με το πλούσιο σπιτικό πρωινό της Χρυσούλας στην εσωτερική αυλή, και σε πολλούς ακόμα αξιόλογους ξενώνες.

Οι εκδρομές του τριημέρου-6

Πολλά από τα αρχοντικά έχουν ανακαινιστεί και λειτουργούν ως κατοικίες ή ξενώνες. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Πού θα χαρείτε τη φύση: Ο περίπατος ανάμεσα στη θάλασσα από τη μια και στην πευκόφυτη πλαγιά της Πέρα Πάντα από την άλλη οδηγεί στο άγαλμα της Γυναίκας του Ναυτικού, που θυμίζει τις δυσκολίες στην καθημερινότητα της αλλοτινής ναυτικής πολιτείας, και συνεχίζεται έως τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος, ιδανικός και για ποδηλασία, ενώ στις πολύ μικρές παραλίες της διαδρομής μπορείτε να ρίξετε πετονιά ή καλάμι για ψάρεμα.

Πού θα πιείτε καφέ: Το Καφενείο (τηλ. 22650-41315-6), ψηλοτάβανο, με μαρμάρινα τραπέζια και τάβλι, είναι κλασική επιλογή για καφέ, γλυκό, αλλά και αργά το βράδυ για ποτό. Το μικρό Κιόσκι άλλαξε πρόσφατα διεύθυνση, διατηρεί όμως την υπέροχη ξύλινη μπάρα του. Περπατήστε έως το τέλος του Χηρόλακα, του δεύτερου –και πιο ήσυχου– λιμανιού του Γαλαξιδίου. Αν ο καιρός είναι καλός, καταλήξτε για καφέ ή τσιπουράκι στο Λιοτρίβι (τηλ. 22650-41781, 6973-038753) και συγκεκριμένα στο μπαλκόνι του πάνω απ’ τη θάλασσα.

Κυριακάτικο τραπέζι: Στον Μπεμπέλη (τηλ. 22650-41677) θα δοκιμάσετε γαλαξιδιώτικα κελέμια (σ.σ. γεμιστά κρεμμύδια) και άλλα εκλεκτά μαγειρευτά και της ώρας. Σπιτική κουζίνα σερβίρει επίσης το μικρό μαγειρείο Albatros (τηλ. 22650-41677), σχεδόν απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο. Οι ταβέρνες του λιμανιού, εκτός από θαλασσινά, προσφέρουν κι άλλα πιάτα και είναι πάντα κατάλληλες για λουκούλλεια γεύματα μπροστά στη θάλασσα.

Πού θα φάτε σαρακοστιανά: Ο Σκελετόβραχος (τηλ. 22650-41303, 6987-877263) μας αρέσει λίγο παραπάνω, αλλά όλες οι ταβέρνες πάνω στο λιμάνι υπόσχονται νόστιμα θαλασσινά. Δοκιμάστε το καινούργιο τσιπουράδικο Μπρίκι και φυσικά τη γνωστή Μαρίτσα (τηλ. 22650-41059) σε έναν από τους πιο καλαίσθητους χώρους του Γαλαξιδίου, λίγο πριν μεταφερθεί στην Πέρα Πάντα.

Πού θα πετάξετε αετό: Πέρα Πάντα λέγεται ο λόφος απέναντι από το Γαλαξίδι και Κεντρί η θέση με το άγαλμα της Γυναίκας του Ναυτικού. Αυτό είναι ένα καλό σημείο για πέταγμα του αετού, όπως κι ο Μύλος στο λόφο της Πέρα Πάντα. Γενικά, βέβαια, την Καθαρά Δευτέρα το Γαλαξίδι ξεχωρίζει για τα περίφημα Αλευρομουντζουρώματα, το τοπικό έθιμο που για να το ζήσετε σε όλο του το μεγαλείο, θα φορέσετε παλιά ρούχα και θα εφοδιαστείτε με… μάσκες και «πολεμοφόδια», δηλαδή αλεύρι και φούμο!

Οι εκδρομές του τριημέρου-7

Στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο θα δείτε υδατογραφίες ιστιοφόρων και σχετικά αντικείμενα. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Μη φύγετε χωρίς να… επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο (τηλ. 22650-41795). Αν και μικρό, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς φιλοξενεί αρχαία ευρήματα της περιοχής, ξύλινα ακρόπρωρα πλοίων, συλλογή γραμματοσήμων και εξαιρετικές ζωγραφικές απεικονίσεις πλοίων. Στο πωλητήριό του θα βρείτε το βιβλίο της Ροδούλας Σταθάκη, «Γαλαξίδι, η πολιτεία – τα σπίτια» μαζί με αποσπώμενο χάρτη και προτεινόμενους περιπάτους, για να εντρυφήσετε πραγματικά στην υπέροχη αρχιτεκτονική του. Στον Ναό του Αγίου Νικολάου το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι ασύλληπτης τέχνης και λεπτομέρειας, ενώ στο δάπεδο της Αγίας Παρασκευής υπάρχει ζωγραφισμένος ο ζωδιακός κύκλος και στο προαύλιο ηλιακό ρολόι.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΕΡΑΣΤΑ


Οι εκδρομές του τριημέρου-8

Το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο της πόλης. (Φωτογραφία:  ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ)

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ

Πώς θα πάτε: Η Καλαμάτα απέχει 238 χιλιόμετρα από την Αθήνα και θα χρειαστείτε περίπου 2½ ώρες για να φτάσετε μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου και μετά ακολουθώντας την Ολυμπία Οδό. Υπολογίστε περί τα 80 ευρώ για καύσιμα και διόδια με επιστροφή.

Πού θα μείνετε: Δίπλα στη θάλασσα, στην ανατολική άκρη της πόλης, στα άνετα δωμάτια του Elite City Resort (τηλ. 27210-22434, elite.com.gr). Για πολυτελή διαμονή-εμπειρία στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά πακέτα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας προσφέρει η Costa Navarino (www.westincostanavarino.com). Περισσότερες πληροφορίες στη σελ. 46.

Πού θα χαρείτε τη φύση: Στο Πολυλίμνιο, το σύμπλεγμα μικρών λιμνών και καταρρακτών, κοντά στο χωριό Χαραυγή. Ακολουθήστε τις πινακίδες που θα βρείτε στον δρόμο προς Πύλο, 37 χιλιόμετρα μετά την Καλαμάτα. Μετά τον χώρο στάθμευσης ξεκινά το μονοπάτι, το οποίο μέσα από ξύλινα γεφύρια και πυκνή βλάστηση θα σας οδηγήσει στις διαδοχικές λιμνούλες και στους καταρράκτες.

Πού θα πιείτε καφέ: Speciality μονοποικιλιακούς καφέδες, όλο άρωμα και γεύση, θα βρείτε στο Blossow Owl (τηλ. 27210-60008) στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου. Καβουρδίζουν οι ίδιοι τους κόκκους που φέρνουν από Αιθιοπία, Βραζιλία και άλλες χώρες παραγωγής καφέ. Φτιάχνουν και πεντανόστιμα γλυκά, από τσίζκεϊκ μέχρι τάρτες και εκλέρ.

Κυριακάτικο τραπέζι: Στο Κάρδαμο (τηλ. 27210-98091), για κλασικούς μεζέδες και πιο ευφάνταστα πιάτα. Το μοντέρνο μεζεδοπωλείο σερβίρει μεταξύ άλλων χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο και ξινομυζήθρα, φάβα με χοιρινό παστό και καραμέλα κρεμμυδιών, χοιρινή τηγανιά με μανιτάρια και γραβιέρα και μοσχαρίσια μπριζόλα ελληνικής βιολογικής εκτροφής από τη Βόνιτσα.

Πού θα φάτε σαρακοστιανά: Στα τραπεζάκια της Μουριάς (τηλ. 27210-82112) στη δυτική παραλία της Καλαμάτας, μαζί με τους ντόπιους. Το μικρό οικογενειακό ταβερνάκι σερβίρει μόνο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά και δύο-τρία πιάτα ημέρας. Καλαμάρι φρέσκο, γαρίδες, χόρτα βραστά και πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι είναι εκ των ων ουκ άνευ της παραγγελίας.

Οι εκδρομές του τριημέρου-9

Στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, στο κέντρο της Καλαμάτας. (Φωτογραφία:  ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ)

Πού θα πετάξετε αετό: Στην άκρη της πόλης, στην ανατολική παραλία, το Πάρκο Σιδηροδρόμων είναι ιδανικό για περπάτημα και πικνίκ.

Οι εκδρομές του τριημέρου-10

Στην Αρχαία Μεσσήνη θα δείτε μεταξύ άλλων το θέατρο, την αγορά και το στάδιο. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Μη φύγετε χωρίς να… περπατήσετε στα ερείπια μιας από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας, της Αρχαίας Μεσσήνης (40 χλμ. από την Καλαμάτα). Οι οχυρώσεις και οι πύλες, το θέατρο, η κρήνη, η αγορά, το στάδιο, το ηρώο και τα ταφικά μνημεία διατηρούνται σε αρκετά καλή κατάσταση και θα σας εντυπωσιάσουν με τη μεγαλοπρέπειά τους. Το μικρό μουσείο (τηλ. 27240-51201) περιλαμβάνει αγάλματα και προτομές που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο κατά τις ανασκαφές.


Οι εκδρομές του τριημέρου-11

Η πλατεία του Παλαιού Παντελεήμονα. (Φωτογραφία: Shutterstock)

ΠΙΕΡΙΑ

ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

Πώς θα πάτε:  Τα παράλια της Πιερίας απέχουν μισή ώρα οδικώς από τη Θεσσαλονίκη. Υπολογίστε 15 ευρώ με επιστροφή για καύσιμα και διόδια.

Πού θα μείνετε: Το Cavo Olympo (τηλ. 23520-22222, www.cavoolympo.gr) στην Πλάκα Λιτοχώρου είναι μια εξαιρετική επιλογή πάνω στη θάλασσα για την αρχιτεκτονική αλλά και τις πλούσιες παροχές του, από το spa έως το εστιατόριο. Το ανακαινισμένο Poseidon Palace (τηλ. 23520-31602, www.poseidonpalace.gr) αποτελεί σταθερή αξία στην παραλία Λεπτοκαρυάς για περισσότερα από 40 χρόνια.

Πού θα χαρείτε τη φύση: Δίπλα στη θάλασσα, αλλά και εξερευνώντας τους πρόποδες του Ολύμπου. Βάλτε στόχο τα καταφύγια, όπως τα Κρεβάτια στα χαμηλά προς Βροντού, τον Σταυρό και τα Πριόνια στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού.

Πού θα πιείτε καφέ: Στην παραλία Νέου Παντελεήμονα, το νέο καφέ-μπαρ Gallaria (www.gallaria.gr) με τραπέζια πάνω στο κύμα, στη θέση ενός παροπλισμένου σιδηροδρομικού τούνελ, είναι ανοιχτό καθημερινά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και αποτελεί πολύ καλό παράδειγμα αξιοποίησης ενός μνημείου-δείγματος της νεότερης βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Τα καφενεία γύρω από την πλατεία του Παλαιού Παντελεήμονα σερβίρουν ελληνικό σε μπακιρένιο μπρίκι, γλυκό του κουταλιού, τσάι του βουνού κ.λπ. Για όσους δεν μπορούν να αντισταθούν στη θέα του Ολύμπου, μια άλλη επιλογή σε υψόμετρο 1.100 μ. είναι τα Πριόνια Ολύμπου (τηλ. 6932-484866), όπου μπορείτε να μείνετε και για νοστιμότατη φασολάδα.

Κυριακάτικο τραπέζι: Το Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω (τηλ. 23520-21300, www.gastrodromio.gr) και η εκλεκτή κουζίνα του είναι λόγος από μόνο του για να επισκεφτείτε το Λιτόχωρο. Δοκιμάστε επίσης το Μπουκιά και γουλιά (τηλ. 23514-00154), ένα μερακλίδικο μεζεδοπωλείο στην Κατερίνη με ποντιακές επιρροές στην κουζίνα. Κυνήγι θα βρείτε στην ταβέρνα Όλυμπος (τηλ. 23520-22377, 6977-335942) του Παλαιού Παντελεήμονα, ενώ όλες οι ταβέρνες του συγκεκριμένου χωριού υπόσχονται καλή παραδοσιακή κουζίνα με έμφαση στο κρέας.

Πού θα φάτε σαρακοστιανά: Το χωριό Μακρύγιαλος φημίζεται για τα μύδια του. Θαλασσινά θα βρείτε ακόμα στις παραταγμένες στη σειρά ταβέρνες του Πλαταμώνα και της Λεπτοκαρυάς, αλλά και σε καλές ταβέρνες της Μεθώνης, όπως η Ψαροταβέρνα ο Νίκος (τηλ. 23530-51570). Για τα θαλασσινά της ξεχωρίζει και η Παραλία Κατερίνης με επιλογές όπως η Ψαροταβέρνα Μέγκα (τηλ. 6946-515551), εκεί που σκάει το κύμα. 

Πού θα πετάξετε αετό: Στην Πιερία, τη μία μεγάλη αμμουδερή παραλία διαδέχεται μία ακόμα μεγαλύτερη και είναι όλες κατάλληλες για πέταγμα αετού αλλά και απολαυστικούς περιπάτους. Ιδανική είναι και η μεγάλη αλάνα στα αριστερά σας, πριν μπείτε στο Λιτόχωρο από την Εθνική.   

Οι εκδρομές του τριημέρου-12

Το αρχαιολογικό πάρκο Δίου,12 χλμ. από το Λιτόχωρο. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Μη φύγετε χωρίς να… επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου (τηλ. 23510-53484 ). Τα Ιερά της Δήμητρας, του Διός και της Ίσιδας, το ρωμαϊκό θέατρο, το ωδείο και το συγκρότημα των μεγάλων Θερμών θα σας κερδίσουν με την απαράμιλλη τέχνη τους, ενώ θα απολαμβάνετε έναν ωραίο περίπατο μέσα στη φύση που περιβάλλει τις αρχαιότητες, με ρυάκια, πανύψηλες ιτιές και άλλα δέντρα. Στην άκρη του ομώνυμου χωριού βρίσκεται το Μουσείο Δίου (τηλ. 23510-53206), στο οποίο έχει πλέον μεταφερθεί και το θαυμάσιο ψηφιδωτό της θριαμβικής Επιφάνειας του Διονύσου από την έπαυλη του τελευταίου στον αρχαιολογικό χώρο.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΕΡΑΣΤΑ


Οι εκδρομές του τριημέρου-13

Η παλιά πόλη της Καβάλας και στην κορυφή το φρούριο. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

ΚΑΒΑΛΑ

ΜΕ ΑΥΡΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ

Πώς θα πάτε: Από Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας Οδού θα φτάσετε στην Καβάλα μετά από 153 χιλιόμετρα (1 ώρα και 45 λεπτά). Υπολογίστε περί τα 45 ευρώ με επιστροφή για καύσιμα και διόδια.

Πού θα μείνετε: Στα δωμάτια με θέα του Egnatia Hotel (τηλ. 2510-600250). Το ξενοδοχείο απολαμβάνει θέα σε όλη την πόλη και τη θάλασσα. Τα δωμάτια είναι άνετα, ευρύχωρα και φωτεινά, ενώ λειτουργεί και κέντρο spa με εσωτερική πισίνα, υδρομασάζ, χαμάμ και σάουνα.

Πού θα χαρείτε τη φύση: Στη Μεσορόπη και τη Μουσθένη στο Παγγαίο Όρος (40 και 37 χλμ. από την Καβάλα αντίστοιχα). Τα δύο χωριά είναι χτισμένα στους πρόποδες του βουνού, έχουν πολλά τρεχούμενα νερά, γεφυράκια, ενώ υπάρχουν και πολλά σύντομα μονοπάτια μέσα στο δάσος, τα οποία μπορείτε εύκολα να ακολουθήσετε.

Πού θα πιείτε καφέ: Χαλαρή ατμόσφαιρα, «ψαγμένη» μουσική, εικαστικές εκθέσεις, εκδηλώσεις και παραστάσεις συνθέτουν την ταυτότητα του Nouvelle Vague (τηλ. 2510-220744). Εκτός από τον καφέ, δοκιμάστε και τη σπιτική λεμονάδα.

Κυριακάτικο τραπέζι: Στο κέντρο της πόλης, στο all day bar-restaurant Τσαλαπετεινός (τηλ. 25111-11073). Λίγες και καλές επιλογές, όπως τορτελίνι με μανιτάρια και τρούφα, χορταστικό μπέργκερ, μπριζόλα τόμαχοκ ξηρής ωρίμασης.

Πού θα φάτε σαρακοστιανά: Οι επιλογές είναι πολλές μέσα στην πόλη, αλλά μπορείτε να κατευθυνθείτε και προς το λιμανάκι της Κεραμωτής (40 χλμ. από την Καβάλα), δίπλα στη θάλασσα, στην ταβέρνα Γλάρος (τηλ. 25910-51478). Μη χάσετε τα μύδια αχνιστά με κρασί, σκόρδο και μουστάρδα. Προέρχονται από τις μυδοκαλλιέργειες στα ανοιχτά της Κεραμωτής, είναι μεγάλα, ψωμωμένα και πεντανόστιμα. Καλαμαράκι στο τηγάνι, γαρίδες σαγανάκι και φρέσκα ψάρια στα κάρβουνα, όλα σε προσιτές τιμές.

Πού θα πετάξετε αετό: Σε μία από τις δεκάδες παραλίες που βρίσκονται πέριξ της Καβάλας.

Οι εκδρομές του τριημέρου-14

Το εντυπωσιακό Ιμαρέτ λειτουργεί ως ξενοδοχείο με εστιατόριο και καφέ. (Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)

Μη φύγετε χωρίς να… κάνετε μια στάση στο Ιμαρέτ (τηλ. 2510-620151, www.imaret.gr). Εντός των τειχών της παλιάς πόλης, με θέα στο λιμάνι, αποτελεί υπόδειγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής αλλά και επιτυχημένης αναστήλωσης. Χτίστηκε μεταξύ 1817και 1821 από τον Μεχμέτ Αλί της Αιγύπτου ως δώρο προς την πόλη όπου γεννήθηκε. Λειτούργησε ως εκπαιδευτήριο, χώρος παροχής συσσιτίων, φιλοξενίας προσφύγων και για πολλά χρόνια ήταν σχεδόν εγκαταλελειμμένο. Σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο με εστιατόριο και καφέ, τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε.


Οι εκδρομές του τριημέρου-15

Ο μεγάλος καταρράκτης της Έδεσσας. Μπορείτε να περάσετε ακριβώς από κάτω. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

ΕΔΕΣΣΑ

Η ΩΡΑΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

Πώς θα πάτε: Από τη Θεσσαλονίκη η Έδεσσα απέχει 95 χιλιόμετρα (περίπου 1½ ώρα). Υπολογίστε για καύσιμα περί τα 20 ευρώ με επιστροφή (διαδρομή χωρίς διόδια).

Πού θα μείνετε: Στα ατμοσφαιρικά δωμάτια του παραδοσιακού ξενοδοχείου Χαγιάτι (τηλ. 23810-51501, www.hagiati.gr). Πέτρα και ξύλο, φλοκάτες φτιαγμένες στον αργαλειό, ανατομικά στρώματα και πουπουλένια μαξιλάρια. Στα συν το πρωινό με σπιτικές πίτες, χειροποίητες μαρμελάδες και άλλα πολλά που φτιάχνονται επιτόπου.

Πού θα χαρείτε τη φύση: Στο βουνό Καϊμάκτσαλαν. Κάντε μια βόλτα μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο (37 χλμ. από την Έδεσσα), επισκεφθείτε το χωριό Παλαιός Άγιος Αθανάσιος ή απολαύστε τα ζεστά ιαματικά νερά στο Πόζαρ (32 χλμ. από την Έδεσσα).

Πού θα πιείτε καφέ: Στο Golden Espresso Bar (τηλ. 23810-25500) θα πάτε για τον καλοφτιαγμένο καπουτσίνο του και τη ζεστή σοκολάτα σε διάφορες γεύσεις. Σερβίρουν και γλυκά.

Κυριακάτικο τραπέζι: Πραγματικά παραδοσιακό τραπέζι σάς περιμένει στο Χωριάτικο Στέκι (τηλ. 23810-99495) στο χωριό Πλατάνη, στα 6,5 χλμ. από την  Έδεσσα. Γίγαντες στο πήλινο με χωριάτικο λουκάνικο, κατσικάκι στη γάστρα, χοιρινό με δαμάσκηνα, κόκορας με χυλοπίτες και κρεατικά στα κάρβουνα. Ζεστός χώρος με τζάκι.

Πού θα φάτε σαρακοστιανά: Στο μεζεδοπωλείο Λαός & Κολωνάκι (τηλ. 23810-28888). Δεν σερβίρει μόνο θαλασσινά, αλλά φημίζεται για πιάτα, όπως τα μύδια σαγανάκι και η μακαρονάδα θαλασσινών. Ο χώρος είναι μοντέρνος αλλά τα τραπέζια  του ελαφρώς στριμωχτά.

Πού θα πετάξετε αετό: Οι ντόπιοι συνήθως κινούνται πέριξ της πόλης, όπως στον χώρο έξω από το περίπτερο του Φυσιολατρικού Ομίλου Έδεσσας (στο 1ο χλμ. Εδέσσας-Κλεισοχωρίου), στη Γαβαλιώτισσα και στον λόφο 606.

Μη φύγετε χωρίς να… περάσετε από τους καταρράκτες. Βρίσκονται μέσα στην πόλη, είναι συνολικά δώδεκα και δύο από αυτούς είναι επισκέψιμοι. Μην παραλείψετε να πάτε στο σημείο κάτω από τον μεγάλο καταρράκτη: τα νερά θα πέφτουν ακριβώς μπροστά σας, θα ακούτε τον παφλασμό τους και θα νιώθετε τη δροσιά στο πρόσωπο.


Οι εκδρομές του τριημέρου-16

Στον παραδοσιακό οικισμό της Αρναίας. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

ΑΡΝΑΙΑ – ΙΕΡΙΣΣΟΣ

ΚΑΙ ΒΟΥΝΟ, ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ

Πώς θα πάτε: Η Αρναία απέχει 76 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη (1 ώρα και 15 λεπτά οδικώς), ενώ η Ιερισσός άλλα 40 χιλιόμετρα (και 40 λεπτά ακόμη οδικώς). Για τα καύσιμα υπολογίστε μέχρι την Ιερισσό περί τα 24 ευρώ με επιστροφή. Η διαδρομή είναι χωρίς διόδια.

Οι εκδρομές του τριημέρου-17

Στην παραλία Κακούδια, στην Ιερισσό. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Πού θα μείνετε: Στα μοντέρνα και στυλάτα δωμάτια του Gkeea Boutique Hotel (τηλ. 23770-22533, www.hotelgkeea.gr) στην Ιερισσό. Οι σουίτες δύο δωματίων, ιδανικές για οικογένειες και παρέες, μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 5 άτομα.

Πού θα χαρείτε τη φύση: Στον ορεινό όγκο του Χολομώντα (1.164 μ.), δυτικά της Αρναίας, ο οποίος προσφέρεται για πεζοπορικές διαδρομές. Οι πλαγιές είναι κατάφυτες με βελανιδιές, οξιές, έλατα, καστανιές και πεύκα. Τα μονοπάτια είναι πολλά και ποικίλης δυσκολίας. Αρκετά από αυτά ξεκινούν από τα χωριά Αρναία και Ταξιάρχης.

Πού θα πιείτε καφέ: Στο Passalimani Café (τηλ. 23720-22311), πάνω στον κεντρικό δρόμο της Αρναίας. Το βράδυ η ένταση της μουσικής ανεβαίνει και μπορείτε να παραγγείλετε ένα από τα ενδιαφέροντα, αλλά ισορροπημένα κοκτέιλ που σερβίρουν. Συχνά διοργανώνονται και βραδιές με ζωντανή μουσική.

Κυριακάτικο τραπέζι: Στο καταπράσινο άλσος της Αγίας Παρασκευής στην Αρναία, στον Μπακατσιάνο (τηλ. 23720-22750). Ο σεφ Δημήτρης Πολύζος, μετά από σπουδές στην Ευρώπη και εργασία σε κουζίνες του εξωτερικού, επέστρεψε στον τόπο του και φτιάχνει με ντόπια υλικά (κυνήγι και κρεατικά, άγρια μανιτάρια, τυροκομικά) δημιουργικά πιάτα και κλασικές συνταγές. Δοκιμάστε τις πατάτες σε πήλινο με τυριά και τρούφα Χολομώντα και το αγριογούρουνο στιφάδο.

Πού θα φάτε σαρακοστιανά: Δίπλα στο κύμα, στην Ολυμπιάδα, το Ακρογιάλι (τηλ. 23760-51255) λειτουργεί από το 1924 – αρχικά ως μαγέρικο, τώρα ως η ταβέρνα ξενοδοχείου. Μελωμένο χταποδάκι, ντόπια μύδια αχνιστά, ψάρια στα κάρβουνα και χειροποίητα ορεκτικά με πρώτες ύλες από την περιοχή.

Πού θα πετάξετε αετό: Στη μεγάλη παραλία της Ιερισσού. Για πικνίκ και δέντρα κατευθυνθείτε προς την Αρναία, στο Άλσος Αγίας Παρασκευής.

Οι εκδρομές του τριημέρου-18

Το πάρκο του Αριστοτέλη με διαδραστικά εκθέματα. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Μη φύγετε χωρίς να… συμμετάσχετε στα διασκεδαστικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους στο υπαίθριο Άλσος Αριστοτέλη, κοντά στο χωριό Στάγειρα. Κάτω από το άγαλμα του φιλοσόφου θα πειραματιστείτε με πυξίδα, πρίσμα, ηλιακό ρολόι, εκκρεμές και παραβολικά κάτοπτρα. Τα διαδραστικά όργανα συνοδεύονται από πλάκες με σχετικά εδάφια από έργα του Αριστοτέλη. 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή