Γουλιά και τέχνη

6' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνδυάζουμε την επίσκεψή μας σε τρία μουσεία του Λονδίνου με την πιο προσφιλή βρετανική συνήθεια: το απογευματινό τσάι.

Στο Λονδίνο η τέχνη δεν κοστίζει. Ή, για την ακρίβεια, η είσοδος στα εθνικά μουσεία είναι δωρεάν. Εισιτήριο απαιτείται κατ’ εξαίρεση για κάποιες ειδικές εκθέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι, εξοικονομώντας χρήματα θα μπορέσετε να  συνδυάσετε την επίσκεψή σας με μια κατεξοχήν λονδρέζικη εμπειρία: το απογευματινό τσάι.

Το αγαπημένο ρόφημα των Άγγλων σερβίρεται μεταξύ 14.00 και 17.00 και συνοδεύεται από έναν τρίπατο δίσκο γεμάτο λιχουδιές, όπως scones (γλυκά ψωμάκια) με μαρμελάδα και κρέμα, σαντουιτσάκια και γλυκίσματα. Το afternoon tea μπορεί κάλλιστα να υποκαταστήσει το μεσημεριανό γεύμα, αλλά και την ώρα του απεριτίφ, αν μαζί με το τσάι σας παραγγείλετε, ως είθισται, και ένα ποτήρι σαμπάνια. Μια πιο σύντομη εκδοχή του τελετουργικού είναι το λεγόμενο cream tea: τα μόνα συνοδευτικά σε αυτή την περίπτωση είναι τα scones με μαρμελάδα και κρέμα, μια καλή εναλλακτική αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας.

Για το απόλυτο combo τέχνης και τσαγιού σάς προτείνουμε τρία λονδρέζικα μουσεία που είτε προσφέρουν απογευματινό τσάι στο καφέ τους είτε γειτνιάζουν με κάποιον χώρο που περιλαμβάνει απογευματινό τσάι στο μενού του.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ 1ο 

VAN DYCK  ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Θα εντυπωσιαστείτε με το πλήθος των έργων που θα αναγνωρίσετε στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Καλύπτοντας μεγάλο χρονικό εύρος, από τον 13ο έως τον 20ό αιώνα, οι εξαιρετικοί πίνακες της συλλογής της εκτίθενται σε πάνω από 50 μεγαλοπρεπείς αίθουσες. Για να τους δείτε βέβαια όλους, θα χρειαστείτε μέρες.

Προμηθεύτηκα από την είσοδο έναν χάρτη –μου κόστισε 1 ευρώ–, ώστε να δώσω προτεραιότητα κατά την επίσκεψή μου σε συγκεκριμένα έργα. Αλλά τελικά έχασα την αίσθηση του χρόνου, απολαμβάνοντας την αισθαντική τέχνη του Rubens, θαυμάζοντας τους κομψούς αλλά γιγαντιαίων διαστάσεων πίνακες του Anthony van Dyck και διαλογιζόμενη μπροστά στα έργα του J. M. W. Turner. Εκπληκτική είναι επίσης η συλλογή με τους ιμπρεσιονιστές και τους μεταϊμπρεσιονιστές, που εκτείνεται σε αρκετές αίθουσες. Τυχαία ανακάλυψα ορισμένα πολύ ιδιαίτερα έργα: το «Two Crabs» (σ.σ. Δύο Καβούρια) του Van Gogh, που αν και εκτίθεται μαζί με μερικούς από τους πολύ πιο γνωστούς πίνακές του, τραβάει τα βλέμματα όλων, αλλά και το εξαιρετικό πορτρέτο «Madame Matisse au Kimono» (σ.σ. Η μαντάμ Ματίς με κιμονό) του André Derain, το οποίο ένας ανώνυμος ευεργέτης έχει παραχωρήσει ως δάνειο στο μουσείο. Ντρέπομαι λίγο που το λέω, αλλά, αν ο συγκεκριμένος πίνακας ήταν δικός μου, δεν θα τον άφηνα ποτέ από τα μάτια μου.

TΣΑΪ ΣΤΟ NATIONAL CAFE

Στο ισόγειο της Εθνικής Πινακοθήκης θα βρείτε το National Café. Όταν έχει λιακάδα, η αίθουσα λούζεται με υπέροχο φυσικό φως, το οποίο μπαίνει από τα παράθυρα της πλατείας Τραφάλγκαρ. Το τσάι σερβίρεται μεταξύ 14.30 και 17.30 και κοστίζει 26 ευρώ το άτομο (36 ευρώ με σαμπάνια). Tο cream tea στοιχίζει 7 ευρώ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ 2ο

ΠΟΡΣΕΛΑΝΕΣ ΣΤΗΝ WALLACE COLLECTION

Το κτίριο Hertford House, όπου στεγάζεται το μουσείο, μοιάζει με μια πελώρια κοσμηματοθήκη γεμάτη θησαυρούς. Πρόκειται για τα οικογενειακά κειμήλια τεσσάρων μαρκήσιων του Χέρτφορντ, τα οποία αποκτήθηκαν μεταξύ 1760 και 1880. Ο γιος του Μαρκήσιου Δ΄, Sir Richard Wallace, μπορεί να μην κληρονόμησε τον τίτλο του πατέρα του (του απονεμήθηκε αργότερα ο τίτλος του βαρονέτου), πήρε όμως από αυτόν τα κειμήλια, τα οποία πλέον είναι γνωστά ως The Wallace Collection – όπου Wallace ήταν το πατρικό της μητέρας του.

Ο Wallace εμπλούτισε τη συλλογή με πολεμικό εξοπλισμό (όπλα και πανοπλίες) από την Ευρώπη και την Ανατολή, καθώς και με διακοσμητικά αντικείμενα από τα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης. Ωστόσο αυτή παραμένει περισσότερο γνωστή για μια σειρά από πίνακες Γάλλων ζωγράφων του 18ου αιώνα, τις πορσελάνες, τα έπιπλα και τα διακοσμητικά –κάποια από τα οποία ανήκαν στη Μαρία Αντουανέτα– καθώς και για ένα πλήθος άλλων σημαντικών έργων Ευρωπαίων ζωγράφων, όπως του Joshua Reynolds, του Thomas Gainsborough, του Frans Hals και του Velαzquez, μεταξύ άλλων.

Γουλιά και τέχνη-1

Η Wallace Collection είναι γνωστή κυρίως για τα έργα Γάλλων ζωγράφων του 18ου αιώνα.

Mετά τον θάνατο του συλλέκτη, η σύζυγός του δώρισε τη Wallace Collection στο βρετανικό κράτος. Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννησή του και η επέτειος γιορτάζεται με ειδικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αρχής γενομένης με την έκθεση «Sir Richard Wallace: The Collector».

Γουλιά και τέχνη-2

Μετά την επίσκεψη στην Wallace Collection, πιείτε το τσάι σας στο aίθριο.

ΤΣΑΪ ΣΤΟ WALLACE RESTAURANT 

Ο γκρίζος λονδρέζικος ουρανός «αγκαλιάζει» τη γυάλινη οροφή του αιθρίου της Wallace Collection, δημιουργώντας ένα σκηνικό ονειρικό, ιδανικό για τεϊοποσία. Το τσάι σερβίρεται μεταξύ 14.30 και 16.30 και κοστίζει 22 ευρώ (30 ευρώ με σαμπάνια). Το cream tea στοιχίζει 7 ευρώ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ 3ο

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟ SIR JOHN SOANE’S

Η φίλη μου με ρώτησε αν είχα επισκεφθεί ποτέ το Sir John Soane’s Museum. Της απάντησα πως όχι. «Πρέπει να πάμε», αντέτεινε. «Δεν μπορώ να σου πω περισσότερα, αλλά πρέπει». Το ταξί μάς άφησε λίγα λεπτά αργότερα δίπλα σε μια ήσυχη πλατεία του Σόχο και ο φρουρός μάς ζήτησε να παραδώσουμε στην είσοδο τα κινητά μας και τυχόν φωτογραφικές μηχανές. Ο χώρος επέβαλλε διακριτικότητα από πλευράς μας: το μουσείο Sir John Soane’s δεν είναι απλώς ένα μουσείο αφιερωμένο στον διακεκριμένο Βρετανό αρχιτέκτονα του 19ου αιώνα, αλλά αυτό ακριβώς που υποδηλώνει η γενική κτητική Soane’s στον τίτλο του: ένα μουσείο το οποίο ανήκει στον Sir John Soane – αποτελούσε άλλωστε τμήμα του σπιτιού του.

Γουλιά και τέχνη-3

To Sir John Soane’s Museum στεγάζεται στο σπίτι του διακεκριμένου Βρετανού αρχιτέκτονα. (Φωτογραφία: © GARETH GARDNER/WWW.GARETHGARDNER.COM)

Εδώ αποτραβιόταν για έμπνευση και περισυλλογή, περιστοιχισμένος από ένα συνονθύλευμα αρχαιοτήτων, αρχιτεκτονικών σχεδίων (όπως αυτά του Ιταλού Piranesi), κομψών επίπλων, ζωγραφικών έργων (συμπεριλαμβανομένου του «A Rake’s Progress» του William Hogarth) και πάσης φύσεως αντικειμένων που καθ’ υπόδειξη του ίδιου του Soane έχουν μείνει ανέγγιχτα στον χρόνο. Πρόκειται για την ίδια την καλλιτεχνική του συνείδηση στην τρισδιάστατη εκδοχή της και το να περιηγείσαι σε αυτήν αποτελεί προνόμιο.  

Γουλιά και τέχνη-4

Άποψη της βιβλιοθήκης του Sir John Soane’s Μuseum. (Φωτογραφία: © GARETH GARDNER/WWW.GARETHGARDNER.COM)

Στο ισόγειο αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε την επιτάφια επιγραφή της λαίδης Soane. Λέγεται πως το ταφικό μνημείο που δημιούργησε ο Sir John Soane για τη σύζυγό του (βρίσκεται στο κοιμητήριο της εκκλησίας St. Pancras Old Church) ενέπνευσε τον Sir Giles Gilbert Scott για να σχεδιάσει τον εμβληματικό κόκκινο τηλεφωνικό θάλαμο, σήμα κατατεθέν του Λονδίνου.

ΤΣΑΪ ΣΤΟ DEAN STREET TOWNHOUSE

Το Dean Street Townhouse είναι ένα ιστορικό μπουτίκ ξενοδοχείο του Λονδίνου με ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο. Στους επάνω ορόφους του κτιρίου λειτουργούσε κάποτε το Gargoyle Club, το θρυλικό νυχτερινό στέκι της δεκαετίας του 1920, όπου σύχναζαν διάφοροι μποέμ καλλιτέχνες και διανοούμενοι, μεταξύ των οποίων ο θεατρικός συγγραφέας Noel Coward και αργότερα οι ζωγράφοι Francis Bacon και Lucian Freud. Παρά την αλλαγή χρήσης του κτιρίου, οι ζωηρές συζητήσεις εξακολουθούν να αποτελούν μέρος του σκηνικού, εξασφαλίζοντας το ιδανικό «κλείσιμο» μιας έντονης μουσειακής εμπειρίας.

Γουλιά και τέχνη-5

Απογευματινό τσάι στο Dean Street Townhouse.

Το afternoon tea σερβίρεται μεταξύ 14.00 και 18.00 και είναι άψογο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια: από τα γυάλινα σκεύη και το πορσελάνινο σερβίτσιο με τα μπλε λουλούδια μέχρι τις αντίκες που κοσμούν την αίθουσα. Κοστίζει 24 ευρώ (37 ευρώ με ένα ποτήρι σαμπάνια Brut, 38 ευρώ με σαμπάνια Brut ροζέ). Το cream tea στοιχίζει 9 ευρώ.

Γουλιά και τέχνη-6

Το afternoon tea συνοδεύεται από έναν τρίπατο δίσκο, γεμάτο αλμυρές και γλυκές λιχουδιές.

Δοκιμάστε το κέικ Battenberg με το χαρακτηριστικό ασπρόμαυρο σχέδιο σκακιέρας, είναι νοστιμότατο.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

• The National Gallery

Trafalgar Square, τηλ. 44-2077472885,

καθημερινά 10.00-18.00 (Παρασκευές έως τις 21.00),

www.nationalgallery.org.uk

• The Wallace Collection

Hertford House, Manchester Square, τηλ. 44-2075639500,

καθημερινά 10.00-17.00,

www.wallacecollection.org

• Sir John Soane’s Museum

13 Lincoln’s Inn Fields, τηλ. 44-2074052107, Τετάρτη-Κυριακή 10.00-17.00 (τελευταία είσοδος 16.30),

www.soane.org

• National Café

Τηλ. 44-207747594, 2,

 www.peytonandbyrne.co.uk/the-national-cafe

• The Wallace Restaurant

Τηλ. 44-207563950, 5,

www.peytonandbyrne.co.uk/wallace-restaurant

• Dean Street Townhouse

69-71 Dean Street, SoHo, τηλ. 44-2074341775,

www.deanstreettownhouse.com/restaurant

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή