Αδρεναλίνη στα ύψη

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ανεξερεύνητα ελληνικά βουνά και τα ορεινά σπορ είναι τα θέματατων ντοκιμαντέρ της ομάδας The Thing About Greece.

Μια ομάδα νέων έφτιαξαν την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών The Thing About Greece, με σκοπό να προβάλουν εκείνη την πλευρά της Ελλάδας που ξυπνάει σε έναν ταξιδιώτη το ένστικτο του εξερευνητή και ποντάρει στην ανεξάντλητη αδρεναλίνη των αθλημάτων δράσης, όπως το snowboard. Ο ιδρυτής της, Θεμιστοκλής Λαμπρίδης, περιγράφει πώς ένα ενοχλητικό κλισέ έβαλε κατ’ αρχάς τον ίδιο σε διαδικασία αμφισβήτησης. «Ζούσα για κάποια χρόνια στη Νέα Ζηλανδία, όπου κανείς δεν πίστευε ότι υπάρχουν βουνά στην Ελλάδα. Τον χειμώνα του 2014 έκανα μερικές βόλτες λίγο έξω από τα χιονοδρομικά του Παρνασσού και της Βασιλίτσας και δεν πίστευα στα μάτια μου. Ήταν πιο εντυπωσιακό απ’ όσο νόμιζα. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα για την πρώτη ταινία μας – «The Thing About Greece… A Snowboard Documentary».

Ο κλάδος του τουρισμού που είναι αφιερωμένος στην περιπέτεια, στα αθλήματα δράσης, στην εξερεύνηση και στις εξορμήσεις είναι από τους πιο γρήγορα ανερχόμενους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο στη χώρα μας επιμένουμε να τον αποκαλούμε Εναλλακτικό Τουρισμό, κάτι ανακριβές και λάθος. «Οι προορισμοί περιπέτειας προσφέρουν κυρίως μια αυθεντική εμπειρία, που δίνει στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εικόνα του προορισμού. Τα τελευταία πέντε χρόνια, για παράδειγμα, έχει αυξηθεί πολύ ο ξένος τουρισμός στα Ζαγοροχώρια. Κάτι που δείχνει ότι οι ξένοι θέλουν να δουν τι άλλο προσφέρει ο τόπος εκτός από τις φημισμένες παραλίες της Λευκάδας ή τα πάρτι της Μυκόνου», σημειώνει ο Θεμιστοκλής Λαμπρίδης.

Σε αυτό ακριβώς επενδύει η ομάδα The Thing About Greece. Κινηματογραφούν την παρθένα και ανεξερεύνητη Ελλάδα. Βουνά, θάλασσες, ποτάμια και φαράγγια, άγνωστα –ίσως– ακόμα και στους Έλληνες. Όχι γιατί είναι όμορφο κινηματογραφικό «θέμα», αλλά γιατί «πιστεύουμε ότι έχει τις προοπτικές να γίνει Μέκκα του τουρισμού περιπέτειας». Η Νέα Ζηλανδία και η Νορβηγία έχουν καταφέρει να μετατρέψουν τις χώρες τους σε πρωταγωνιστές στον χώρο του τουρισμού περιπέτειας με διάφορους τρόπους, αλλά το μεγάλο επίτευγμά τους είναι ότι έχουν προωθήσει τον βιώσιμο τουρισμό μέσα από δραστηριότητες όπως το σκι και το snowboard, η ποδηλασία βουνού, το rafting και το kayaking, οι πεζοπορίες και τα θαλάσσια σπορ (kitesurf, surf, windsurf, καταδύσεις). Δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και αναδεικνύουν τα μαγευτικά τους τοπία.

Όσον αφορά τον ανταγωνισμό, ο Θεμιστοκλής θεωρεί ότι μπορούμε να συναγωνιστούμε τους Ευρωπαίους πρωτοπόρους: «Τα Καλάβρυτα έχουν πολύ καλές υποδομές και εξυπηρέτηση πελατών, το Μαίναλο είναι πολύ παιχνιδιάρικο βουνό και πιο ήσυχο από τα μεγάλα, ενώ η Βασιλίτσα είναι παράδεισος εξερεύνησης». Υπάρχουν επίσης προορισμοί που συνδυάζουν θάλασσα και βουνό. «Η Κρήτη είναι φανταστική όλο τον χρόνο. Η νοτιοδυτική Πελοπόννησος έχει τρομερό πλούτο σε τοπία. Από τον Ταΰγετο και τους καταρράκτες της Νέδας μέχρι τις απέραντες παραλίες του Ναβαρίνου. Η Βόρεια Εύβοια από την άλλη είναι προορισμός για εναλλακτικούς τρόπους ζωής, με βάρος στη βιωσιμότητα και στην οικολογική εκμετάλλευση των αγαθών. Τέλος, ο Όλυμπος, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες. Από τις αναβάσεις στο οροπέδιο των Μουσών και στον Μύτικα έως τα λαγκάδια και τα ποτάμια που ρέουν στις πλαγιές του. Είναι ένας μαγευτικός προορισμός, όπου με προσοχή και υπευθυνότητα μπορεί κανείς να περάσει μέρες γεμάτες με περιπέτειες όλων των ειδών, χειμώνα-καλοκαίρι».

Στις παραγωγές τους πάντως δίνουν προτεραιότητα και στο περιβάλλον. «Προωθούμε δράσεις, όπως καθαρισμοί παραλίας, και στηρίζουμε εταιρείες και οργανισμούς που έχουν στόχο την ενημέρωση του κόσμου και την υιοθέτηση ενός οικολογικά βιώσιμου μοντέλου. Συνεργαζόμαστε, για παράδειγμα, με το πρότζεκτ GREECE HAS SOUL και μαζί προωθούμε ένα μοντέλο τουρισμού με σκοπό την οικολογική ευαισθητοποίηση. Πρόσφατα μάλιστα κάναμε ένα θέμα στο φαράγγι του Βίκου σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις από την πιθανή εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή».

* Κύριοι συντελεστές του The Thing About Greece (www.thethingaboutgreece.com) είναι οι: Θεμιστοκλής Λαμπρίδης, Σπύρος Μπάντιος, Βασίλης Κουτουματσιώτης, Δημήτρης Λαμπρίδης, Άλεξ Παπαπασχάλης, Thomas Kunstler, Λουκάς Ζόρζος, Ελένη Χατζησάββα, Ιάσων Παχός, Γεράσιμος Αβραμίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή