Ενα συνέδριο φέρνει την άνοιξη;

Ενα συνέδριο φέρνει την άνοιξη;

7' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στην ελληνική περιφέρεια μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες «εκτός εποχής», να φέρει έσοδα στις τοπικές κοινωνίες και να συμβάλει στην αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών.

Ο συνεδριακός τουρισμός εντάσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια σε κάθε τουριστική πολιτική ανάπτυξης, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς ο σύνεδρος αποτελούσε πάντα έναν από τους πιο «πολύτιμους» τύπους τουρίστα για τα μέρη-προορισμούς. Θεωρείται δε ότι το συγκεκριμένο είδος μπορεί να αποτελέσει βασικό «αιμοδότη» των τοπικών οικονομιών, αφού τόσο στην προετοιμασία όσο και στη διεξαγωγή ενός συνεδρίου εμπλέκονται δεκάδες επαγγέλματα (ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, ξεναγοί, μεταφραστές, τεχνικοί εικόνας και ήχου, φωτογράφοι, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες σίτισης, ανθοπώλες, γραφίστες, κ.ά.), ενώ έχει καταγραφεί ότι ο συνεδριακός τουρίστας ξοδεύει από 3 έως και 7 φορές περισσότερο από τον απλό τουρίστα.

Αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε επαρχιακούς προορισμούς που συνηθίζουν να προσελκύουν τουρίστες μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα μέσα στο έτος και η επίδραση του μαζικού τουρισμού στην τοπική οικονομία συρρικνώνεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αφήνοντας ανεκμετάλλευτες τις υποδομές όλη την υπόλοιπη χρονιά και τους εργαζομένους να αναζητούν άλλες πηγές εσόδων. «Όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τη φιλοξενία ενός συνεδρίου κάθε κλίμακας, τότε η τοπική ανάπτυξη στην περιοχή διεξαγωγής του ενισχύεται σε πολύ μεγάλο βαθμό», τονίζει η Νίκη Φωτίου, marketing & PR director του Ομίλου Ξενοδοχείων Διβάνη, και εξηγεί: «Κατ’ αρχάς, το μακροπρόθεσμο όφελος είναι η σταθερή ροή επισκεπτών για 12 μήνες τον χρόνο, άρα και η καταπολέμηση της εποχικότητας που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος των Ελλήνων ξενοδόχων και των αντίστοιχων προορισμών. Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η τόνωση της τοπικής οικονομίας λόγω της αυξημένης δαπάνης χρημάτων από τους συμμετέχοντες των συνεδρίων στην ευρύτερη περιοχή για διασκέδαση, εστίαση, επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού και ούτω καθεξής. Το κυριότερο όμως που επιτυγχάνεται είναι ουσιαστικά η έμμεση διαφήμιση του ίδιου του τόπου. Οι άνθρωποι αυτοί επισκέπτονται την εκάστοτε περιοχή με επαγγελματική αφορμή και το γεγονός ότι τη γνωρίζουν είτε για πρώτη φορά είτε ακόμα καλύτερα μπορεί να τους οδηγήσει στο να την επιλέξουν μελλοντικά και για προορισμό αναψυχής, καθώς και να τη διαδώσουν σε άλλους εν δυνάμει επισκέπτες».

Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι τα συνέδρια κατά κανόνα πραγματοποιούνται εκτός της υψηλής τουριστικής περιόδου και πιο συγκεκριμένα από το φθινόπωρο έως την άνοιξη, δίνοντας ζωή στον τόπο και διαφημίζοντάς τον ως προορισμό με τον καλύτερο τρόπο.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου, «όταν πραγματοποιείται ένα συνέδριο στο νησί μας σε μήνες χαμηλής περιόδου (Απρίλιο, Μάιο ή Οκτώβριο), αυτό φαίνεται σε όλο το νησί, στην πόλη, στις επιχειρήσεις. Οι σύνεδροι είναι τουρίστες υψηλότερου επιπέδου από αυτούς του μαζικού τουρισμού, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα χρήματα που ξοδεύουν, αλλά και αυτά που αναζητούν στον προορισμό: θέλουν να γνωρίσουν τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, να “ζήσουν” το νησί. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι από αυτούς ξαναέρχονται για διακοπές». Αυτός είναι και ο λόγος που οι ξενοδόχοι επενδύουν σε συνεδριακές αίθουσες.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ OFF-SEASON

 

«Ο συνεδριακός τουρισμός δεν είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού και γι’ αυτό θα έπρεπε να αποτελεί μία από τις βασικότερες μορφές προσέλκυσης επισκεπτών στη χώρα μας», επισημαίνει η Νίκη Φωτίου του Ομίλου Ξενοδοχείων Διβάνη. Επιπλέον, «αντιπροσωπεύει μεγάλο μερίδιο της τουριστικής αγοράς και ενισχύει τη ζήτηση στα ξενοδοχεία σε μήνες που δεν είναι τουριστικοί, όπως ο Νοέμβριος, ο Ιανουάριος ή ο Μάρτιος», αναφέρει και ο Απόστολος Μουσαμάς, διευθύνων σύμβουλος της Αφοί Μουσαμά ΑΞΕ, ιδιοκτήτριας εταιρείας του Crowne Plaza στην Αθήνα. Ενός ξενοδοχείου που έχει πραγματοποιήσει συνεχείς επενδύσεις με στόχο τη διαρκή παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στο πλαίσιο της έννοιας Business and Conference Hotel, με την οποία είναι ταυτόσημη η παγκόσμια ξενοδοχειακή αλυσίδα. H Αθήνα πάντως, όπως τονίζει ο κ. Μουσαμάς, θα είχε ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης αν γινόταν πράξη το πάγιο αίτημα των τουριστικών επιχειρηματιών για δημιουργία ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου δυναμικότητας 10.000 συνέδρων και άνω.

Ενα συνέδριο φέρνει την άνοιξη;-1
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Επενδύσεις όμως δεν πραγματοποιούνται μόνο στα αστικά κέντρα ή στους προορισμούς που έχουν ήδη καταλάβει μια σημαντική θέση στον τουριστικό χάρτη. Η περίπτωση του Alkyon Resort Hotel & Spa στο Βραχάτι Κορινθίας είναι χαρακτηριστική. «Θεωρούμε ότι ο συνεδριακός τουρισμός έχει να δώσει πολλά στον ελληνικό τουρισμό. Δημιουργήσαμε μια μεγάλη δομή συνεδριακών εγκαταστάσεων με σκοπό να τονώσουμε τη χαμηλή τουριστικά χειμερινή περίοδο και να παραμείνει το ξενοδοχείο μας σε 12μηνη λειτουργία», αναφέρει ο Γεώργιος Πολίτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχείου, και προσθέτει: «Σήμερα, οι συνεδριακές υποδομές του συγκροτήματος περιλαμβάνουν 5 συνεδριακές αίθουσες συνολικού εμβαδού 1.700 τ.μ. που μπορούν να φιλοξενήσουν από μια μικρή σύσκεψη 10 ατόμων έως μια εκδήλωση 1.000 ατόμων».

Και φαίνεται ότι η επιλογή του τον έχει δικαιώσει, αφού το 2017 διοργάνωσαν πολλά συνέδρια τα οποία αφορούσαν διάφορες εταιρείες, όπως ιατρικές, φαρμακευτικές, γεωργικές, κοσμετολογίας, κ.ά. Το ξενοδοχείο έχει φτάσει να λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο, κατάφερε να προσελκύει ξένους επισκέπτες από 26 διαφορετικές χώρες, ενώ οι προμήθειες από την τοπική αγορά ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ ετησίως και οι μισθοί του προσωπικού ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αρκεί όμως για έναν προορισμό να έχει καλές κλιματολογικές συνθήκες, αξιοθέατα και να προσφέρει καλή φιλοξενία; Σαφώς και όχι. Σε αυτή την περίπτωση, σχεδόν όλοι οι ελληνικοί προορισμοί θα ήταν ήδη επιτυχημένοι συνεδριακοί προορισμοί.

«Η πρακτική έχει δείξει ότι ο επιχειρηματίας είναι αυτός που ανοίγει την πόρτα σε έναν εξειδικευμένο τύπο τουρισμού σε έναν τόπο. Στην Κω υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα στα Βαλκάνια, το KICC του Ομίλου Κυπριώτη. Αυτή τη στιγμή το νησί διαθέτει 15.000 συνεδριακές θέσεις, 77 αίθουσες σε 9 συνεδριακά κέντρα», τονίζει η Κωνσταντίνα Σβύνου.

Στην ίδια βάση είναι και τα επιχειρήματα της Νίκης Φωτίου του Ομίλου Διβάνη: «Η εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια μάς έχει δείξει ότι οι σωστές και ολοκληρωμένες υποδομές είναι το Α και το Ω στην προσέλκυση συνεδρίων», αναφέρει και συνεχίζει τονίζοντας ιδιαίτερα την παράμετρο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Για να συμπεριλαμβανόμαστε στις πρώτες επιλογές, πρέπει να δείχνουμε τον επαγγελματισμό μας σε όλες τις εκφάνσεις και με τις ανάλογες πρακτικές, αποδεικνύοντας διαρκώς τη διάθεσή μας για βελτίωση και διαρκή εξέλιξη».

Στο έμπειρο προσωπικό, στις προσεγμένες υπηρεσίες, στην καλή ελληνική κουζίνα, όπως και στις ανταγωνιστικές τιμές –προκειμένου να ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες των εταιρειών που πραγματοποιούν συνέδρια–, στάθηκε και ο Γεώργιος Πολίτης του Alkyon Resort Hotel & Spa.

Απαραίτητη όμως είναι και η υποστήριξη των επιχειρηματιών από την πολιτεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε από την Ευρυδίκη Κουρνέτα, γενική γραμματέα Τουρισμού, ότι το αρμόδιο υπουργείο προχωρά στη δημιουργία Μητρώου Συνεδρίων, όπου πλέον θα καταγράφονται αναλυτικά όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχείων των συνεδρίων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα αίτημα που έχουν διατυπώσει επανειλημμένα οι επιχειρηματίες εδώ και πολλά χρόνια.

ΘΕΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού σε έναν προορισμό η πρόσβαση παίζει κομβικό ρόλο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Ιωαννίνων, μιας πόλης που διαθέτει πολύ αξιόλογες υποδομές, αξιοθέατα, μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία, καθώς και πολυποίκιλη φυσική ομορφιά. Ωστόσο η προβληματική συχνά πρόσβαση, εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα αεροσκάφη να προσεγγίσουν το αεροδρόμιο, έβαζε φρένο στην ανάπτυξη του τουρισμού γενικά, αλλά και στην προσέλκυση συνεδρίων ειδικά.

Να σημειωθεί ότι τα Ιωάννινα είναι μια πόλη στην οποία τα θεμέλια για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού είχαν μπει 27 χρόνια νωρίτερα, από το Μέτσοβο, όταν το Ίδρυμα «Εγνατία» έφτιαξε το Συνεδριακό Κέντρο «Διάσελο», που ίδρυσαν ο Γιάννης και η Έλενα Αβέρωφ.

Ενα συνέδριο φέρνει την άνοιξη;-2

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Τώρα όμως φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν. Με την ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού, η οποία σε συνδυασμό με την Εγνατία φέρνει την πόλη πιο κοντά στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές άλλες περιοχές, καθώς και την αναβάθμιση του αεροδρομίου της πόλης, τα Ιωάννινα αναδεικνύονται σε «πρωταθλητή» της περιφέρειας στη διοργάνωση συνεδρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων.

Η έντονη συνεδριακή δραστηριότητα, που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια με πρωταγωνιστές την Ιατρική Σχολή, το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, έχει αρχίσει να αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, με την εκτέλεση όχι μόνο ποιοτικών, αλλά και ποσοτικά σημαντικών συνεδρίων. Πλέον, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, τα Ιωάννινα μπορούν και φιλοξενούν πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας συνέδρια και εκδηλώσεις, επιμηκύνοντας με αυτόν τον τρόπο την τουριστική περίοδο.

Οι επενδύσεις που έγιναν την τελευταία πενταετία σε ξενοδοχεία και συνεδριακά κέντρα έχουν βελτιώσει σημαντικά τις υποδομές, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε πολλούς ελληνικούς και ξένους φορείς. Eίναι χαρακτηριστικό ότι ιδιαίτερα την τριετία που μας πέρασε έχουν δημιουργηθεί 50 νέες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή. Μέσω του δικτύου επικοινωνίας με ξένες εταιρείες, υποδέχονται στα Ιωάννινα συνέδρους από ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τη Λίνα Σιαμοπούλου, γενική διευθύντρια της Conferre S.A. (Συνεδριακή Α.Ε.), από το 2010 καταγράφεται σημαντική αύξηση στον αριθμό των συνέδρων, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, ενώ για το 2018 ήδη τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά όσον αφορά σημαντικές επιστημονικές εκδηλώσεις πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή