ΤΑΞΙΔΙΑ

Κάλυμνος: Σείεται η γη

kalymnos-seietai-i-gi-2239810

Οι Καλύμνιοι λένε ότι… σπάνια ακούν το «Χριστός Ανέστη», καθώς ο βομβαρδισμός που επί δύο μέρες συγκλονίζει το νησί είναι πια μνημειώδης.

Μ. ΠΕΜΠΤΗ
Πιάστε θέση στον Άγιο Θεολόγο για να ακούσετε το μοιρολόι της Παναγίας. Ψάλλεται σε αρκετές εκκλησίες, αλλά εδώ ξεχωρίζει. Οι ντόπιοι συνηθίζουν να επισκέπτονται όλους τους επιταφίους, που στολίζονται το βράδυ – ακολουθήστε τους.
 
Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Μια πραγματική παρέλαση επιταφίων γίνεται στην Κάλυμνο, αφού οι δέκα επιτάφιοι της Πόθιας βγαίνουν στους δρόμους, συχνά με τρεις επιπλέον από το Χωριό. Ο παραλιακός δρόμος και τα στενά κλείνουν εντελώς και μάλιστα γίνεται κι ένας άτυπος διαγωνισμός για τον ομορφότερο. Οι μυροφόρες ψέλνουν τα εγκώμια και στα ουζερί… δεν πέφτει καρφίτσα.
 
Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ
Το πρωί ξεκινά η προετοιμασία του παραδοσιακού πιάτου του νησιού: το μουούρι, που είναι κατσίκι ή αρνί γεμισμένο με ρύζι, συκωτάκια και ντομάτα, μπαίνει στο πήλινο σκεύος από το οποίο πήρε την ονομασία του και κατόπιν στον ξυλόφουρνο. Αυτός χτίζεται με λάσπη και πέτρα και ανοίγεται την επόμενη μέρα. Οι παρέες όμως που μαζεύονται γύρω από τον φούρνο είναι… επιρρεπείς στο γλέντι. Παράλληλα στις 12.00 γίνεται η πρώτη Ανάσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας καίγονται οι Ιούδες και ξεκινά η ρίψη δυναμίτη στην κεντρική πλατεία, που μαζί με τις καμπάνες σείουν όλο το νησί. Η νυχτερινή Ανάσταση είναι λίγο πιο ήσυχη συγκριτικά και την ακολουθούν… πατσάς και σούπα από «ποδοκέφαλα» ή μαγειρίτσα.
 
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία στήνεται παραδοσιακό γλέντι με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα (θα δείτε και τον περίφημο Χορό του Μηχανικού). Στις 17.00 όμως ξεκινά ο πραγματικός βομβαρδισμός – όχι ευχάριστος για όλους. 20-30 άτομα καταλαμβάνουν τα γκρεμνά στις πλαγιές πάνω από την Πόθια και εκσφενδονίζουν τους δυναμίτες τους μέχρι το βράδυ, οπότε τη θέση τους παίρνουν τα πιο ειρηνικά πυροτεχνήματα.  

ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ
Οδηγήστε έως το Μασούρι και τον Αρμεό, αν όχι για να αναρριχηθείτε, τουλάχιστον για να δείτε τα εντυπωσιακά πεδία που προσελκύουν αναρριχητές από όλο τον κόσμο, καθώς και το νησάκι Τέλενδο με το εντυπωσιακό κωνικό σχήμα, απέναντι. Φτάστε έως τον Βαθύ, το ωραίο φιόρδ με τα εκκλησάκια και τις ταβέρνες. Στην Πόθια αγοράστε σφουγγάρια από τα εργαστήρια και καθίστε για ούζο, χταπόδι και σφουγγαράδικες ιστορίες στο καφενείο Σφουγγαράς (τηλ. 24430-24403).